warzywa - 14856 przepisów (strona:305/991)

Kopytka ziemniaczano marchewkowe 165

zwykłe, najzwyklejsze nawet dania wcale nie muszą być nudne. Na przykład takie kluchy - kopytka - można robić na wiele sposobów. Wystarczy razem z ziemniakami ugotować i zmielić jakieś kolorowe warzywo a kluseczki zyskają ciekawy wygląd i smak. Jest to też dobry sposób na przemycenie warzyw tym co nie bardzo je lubią :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pizza z kaniami, prosciutto i serem 228

czyli z tym co mi się nawinęło pod rękę. I taką lubię najbardziej chociaż zwykle jest nie do powtórzenia. Tym razem było trochę sera, grzyby , włoska szynka i odrobina warzyw - całość wyszła ciekawie i smakowicie. Warto czasami poeksperymentować. Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza z pesto i pomidorkami , pizza z młodymi(...)warzywami , pizza z papryką i owczym serem czy pizza z serem pleśniowym i żurawiną . Kombinacji może być nieskończenie wiele. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szparagi - co zrobić ze szparagów ? 200

Zebrałam wszystkie swoje dania ze szparagami bo sezon na te warzywa zaczął się w tym roku wcześniej niż zwykle. Nie ma tego dużo ani nie są jakieś wymyślne bo długo nie mogłam się do nich przekonać. Dziś już wiem, że mają ciekawy smak i można z nich zrobić szybko coś dobrego. No i zdecydowanie bardziej lubię zielone. Szparagi to delikatne(...)warzywo. Są chrupiące albo mięciutkie w zależności od metody przygotowania. Można je smażyć, gotować, piec, grillować a nawet jeść na surowo. Są zdrowe i pyszne więc warto po nie sięgnąć. I nie ociągać się - na rynku są dość krótko ! Kochajmy je bo tak szybko odchodzą... Może dzięki temu zestawieniu ktoś przygotuje szparagi pierwszy raz i zakocha się w nich

Smaczna Pyza
Sałatka warzywna na jogurcie 1487

ogórka (50g)   2 łyżki posiekanego szczypiorku (20g)   2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (40g) - używam Zott albo Bakoma sól, pieprz do smaku Umyte (wyszorowane szczoteczką pod gorącą wodą) warzywa pokroić na nieduże kawałki. Tak samo potraktować wędlinę z kurczaka. W salaterce zmieszać warzywa z wędliną, jogurtem i przyprawami. Odstawić na co najmniej 15 min. żeby smaki się „przegryzły”. Jeść

Grunt to przepis!
C - Kurczak imbirowo-cynamonowy 211

przyjaciół. Sałatka, którą zaserwowała gospodyni wyglądała i smakowała bardzo oryginalnie. Ja zaadaptowałam ją na potrzeby dania obiadowego. Kurczak imbirowo-cynamonowy Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 mieszanka warzyw (mogą być mrożone) 1 łyżka imbiru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka curry 1 łyżka kurkuma pieprz ziołowy (do smaku) sól, (do smaku) 400 g ryż 2-3 łyżki oliwy(...)kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z imbirem, cynamonem i curry, delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą. Wykładamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy warzywa,  w miarę potrzeby podlewamy delikatnie wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. I tylko tyle potrzeba, by cieszyć się niebanalnym smakiem szybkiego obiadu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Zupa krem z cukinii 215

Sezon na cukinię w pełni. Nie wiem jak Wam, ale mnie jeszcze nie zdążyła się przejeść. Wydawać by się mogła mało atrakcyjnym warzywem ze względu na "nijaki" smak sam w sobie, ale sądzę, że właśnie ta "nijakość" przekłada się na tak szeroki wachlarz zastosowania -  w zależności od dodatków możemy uzyskać zarówno pikantną przekąskę, dwudaniowy obiad(...)miękkości. Cukinię omyć, pokroić w kostkę, poddusić na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać przeciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę oraz spażone wcześniej i obrane ze skórki pomidory. Uduszone warzywa dodać do gotującej się zupy (gdy ziemniaki będą już prawie miękkie), dodać kostkę warzywną,  doprawić pieprzem i papryką w proszku, ziołami (np. bazylią, oregano). Gotową zmiksować. Można

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem według Karola Okrasy 485

pestek 100 g wędzonego twarogu 50 g masła (1/4 kostki) 4 łyżki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki oleju 1/2 łyżki ziaren kolendry sól i pieprz do smaku Wszystkie warzywa należy obrać i umyć. Ziemniaki i seler pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy ziemniaki i seler, podsmażamy mieszając, aż się zeszklą. Białą część pora kroimy(...)plastry, a ząbki czosnku rozgniatamy, dodajemy do rondla i jeszcze chwilę podsmażamy. Całość doprawiamy roztartymi ziarnami kolendry i posiekaną ostrą papryczką. Warzywa należy zalać wodą tak aby je przykryła i dusić przez 15 min pod przykryciem do miękkości, następnie zmiksować na krem, dodać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną pokruszonym twarogiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Przetwory - sałatka z cukinii 299

papryki 0,5 kg cebuli 2 opakowania kurkumy zalewa 3 szklanki cukru 2 szklanki octu 10% Jamar 3 łyżki soli łyżeczka gorczycy Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Warzywa pokroić: cukinię w kostkę, cebulę w półplastry, paprykę w paseczki. Pokrojone warzywa wymieszać z kurkumą i zalać letnia zalewą. Wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin. Potem przełożyć do słoików i pasteryzować

Monia miesza i gotuje
Kurczak duszony z cukinią i papryką 274

małe cukinie w plasterki (moje cukinki miały 10-15 cm długości). Pierś kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć, gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojone warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić wszystko aż mięsko i warzywa zmiękną. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem

Monia miesza i gotuje
Czysty barszczyk z uszkami 439

uszka 60 g suszonych grzybkow 1 cebula olej do smażenia sól morska z pieprzem Kamis 350 g mąki pszennej 200 ml  wrzącej wody 20 g margaryny szczypta soli Warzywa obrać i dokładnie umyć. Do garnka włożyć pokrojone na plastry buraczki oraz całe warzywa: marchewkę, pieruszkę, cebule i kawałek selera oraz ząbki czosku. Wszystko zalać wodą, dodać przyprawy. Wszystko gotować

Monia miesza i gotuje
Sałatka z ryżem na ciepło 407

Polecam pyszną sałatkę z kurczakiem, warzywami i ryżem. Do jej przygotowania użyłam naturalnego ryżu brązowego RISANA. Ryż naturalny brązowy jest pozbawiony jedynie niejadalnej łuski wokół ziarna. Jego brązowy kolor jest spowodowany obecnoscią kilku warstw otrąb, zawierających m.in. składniki mineralne, takie jak magnez i fosfor. Ryż naturalny jest produktem bezglutenowym. Ryż ten gotuje sie nieco dłużej niż zwykły ale jest(...)pokrojone mięso, wymieszać i odstawić. Brązowy ryż ugotować, wsypać do miski aby odparował. Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju z dodatkiem pozostałego oregano. Warzywa przełożyć na talerz aby odparowały a potem dodać do ryżu. Pierś kurczaka usmażyć na oleju, przełożyć na talerz aby odparowała. Potem wszystko dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i jeszcze raz wymieszać

Monia miesza i gotuje
Odrywana (ślimaczkowa) pizza 166

czasie pokroić paprykę i cebulę w kostkę a pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni przesmażyć cebulę z papryką i pieczarkami, wystudzić. Do wystudzonych warzyw dodać połowę startego żółtego sera i wymieszać. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozłożyć przesmażone warzywa i zwinąć w roladę. Pokroić na plastry o grubości

Monia miesza i gotuje
Placki ziemniaczano-cebulowe 182

ziemniaków 2 cebule 1 jajko sól z pieprzem Kamis 4 łyżki mąki olej do smażenia dodatkowo do podania łosoś wędzony w plastrach i śmietana 18 % Cebulę i ziemniaki obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw dodać jajko, mąkę i doprawić solą z pieprzem.Wszystko dokładnie wymieszać.  Ilość mąki może być większa lub mniejsza wszystko zależy

Monia miesza i gotuje
Flaki 205

flakami nie przepadam ale mój mężuś lubi więc mu ugotowałam. Poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe flaki - gotowane więc wystarczyło dodać tylko bulion, warzywa oraz przyprawy. Flaki jadłam bardzo dawno i doprawiałam tak na oko i oczywiście z podpowiedzią męża. Jednak flaczki wyszły pyszne, mężuś zadowolony i ja nawet troszkę zjadłam ale dla mnie trochę za ostre no ale takie(...)biały pieprz mielony Kamis do smaku chili pieprz cayenne Kamis  Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Flaki zalać bulionem. Dodać przyprawy i starte warzywa. Wszystko zagotować i gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku jeśli potrzeba i ponownie zagotować

Monia miesza i gotuje