warzywa - 14856 przepisów (strona:296/991)

Krem cukiniowo- czosnkowy 172

Cukinia wydaje się nudnym warzywem, mdłym i trochę bałam się z niej zrobić zupę. Postanowiłam jednak podkręcić trochę jej smak czosnkiem i wyszło... cudo! Pyszna aromatyczna zupa, zakochałam się w niej i z pewnością zagości na moim stole już na zawsze. I tak oto obaliłam mit, że cukinia jest nudna. Nie w tej zupie bo jej smak jest wspaniały(...)podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy na minutę jeszcze pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalewamy całość bulionem i gotujemy przez około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie całość blenderujemy aż uzyskamy gładki krem. Wstawiamy ponownie zupę na ogień. Mieszamy ze sobą śmietanki i dodajemy do śmietanek dwie łyżki kremu

Mango Papaja
Zupa koperkowo- warzywna 164

przecież każdy to wie, że taka zupa to bomba witaminowa, powinno się je jeść jak najczęściej... i warto wykorzystać to, że mamy dostęp do wielu zdrowych i świeżych warzyw. Ja jestem ich fanką. Na sto procent! Składniki: pięć marchewek trzy pietruszki ćwierć selera duży pęczek koperku  dwie gałązki natki pietruszki  trzy cebulki dymki ze szczypiorem dwa młode pory(...)trzy liście laurowe dwa ziarenka ziela angielskiego sól pieprz szczypta vegety litr wody Myjemy i suszymy warzywa. Kroimy w talarki marchewkę, pietruszkę i pora. Selera i cebulkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i vegetę. W międzyczasie siekamy natkę pietruszki i szczypior, dodajemy

Mango Papaja
Lekka zupka kalafiorowo-koperkowa 202

kalafiora pęczek koperku trzy marchewki litr bulionu sól  pieprz szczypta chili w płatkach szczypta oregano dwa liście laurowe ziele angielskie Kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, chili w płatkach, oregano i gotujemy około 30 minut.  Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie wyłączamy

Mango Papaja
Pomidorowa zupa krem z klopsikami i ryżem 201

opcjonalnie łyżka cukru Umytą i obraną włoszczyznę oraz pomidory (nie trzeba ich pozbawiać skórki, wystarczy wyciąć twardą część) wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy zupę około 20 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wstawiamy ryż i robimy klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą i garść posiekanej naci z pietruszki. Mieszamy wszystko porządnie i robimy niewielkie klopsiki(...)smażymy je na dwóch łyżkach oliwy po 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy na talerz. Wracamy do zupy. Gdy warzywa są już dość miękkie blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem (ja lubię jeszcze dodać łyżkę cukru do smaku) i wrzucamy ugotowany ryż oraz usmażone klopsiki. Gotujemy zupę jeszcze przez 6-7 minut tak aby smaki się

Mango Papaja
Krem z kalafiora z grzankami 150

rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy 1-2 minut na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora, wlewamy bulion i gotujemy zupę przez około 20-25 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotujmy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy grzanki, cały czas obracając i mieszając do momentu(...)będą delikatnie brązowe i chrupiące. Gdy warzywa w naszej zupie będą miękkie możemy ściągnąć garnek z ognia. Blenderujemy całość na gładki krem, ponownie podgrzewamy. Mieszamy ze śmietaną, doprawiam solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia aby smaki się wyrównały i gotowe. Podajemy z grzankami i bazylią. Pycha

Mango Papaja
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 350

uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa nie może zabraknąć warzyw. Zamiast majonezowych sałatek, czy tej najczęściej serwowanej (bardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy

OstryKęs
Błyskawiczny makaron vermicelli z kurczakiem, fenkułem i boczniakami 390

przygotowania wszystkich składników. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy go w sosie sojowym i obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy w plasterki. Sos: mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej(...)oleju na dużej patelni lub na woku. Smażymy krótko na dużym ogniu. Zdejmujemy gdy będzie gotowe. Makaron vermicelli przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Dolewamy oleju na patelnię. Smażymy warzywa na dużym ogniu, krótko ponieważ mają pozostać chrupiące. Dodajemy kurczaka, wlewamy połowę przygotowanego sosu, mieszamy. Dodajemy makaron, wlewamy resztę sosu i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowy

OstryKęs
Krem z marchewki z zielonym groszkiem. 155

smak – sami spróbujcie. Składniki: 4 duże marchewki 4 ziemniaki mrożony groszek zielony – 1 opakowanie 450g 1 cebula serek topiony kremowy 100g bulion warzywny – 1 kostka przyprawy: sól, pieprz, cukier Warzywa obieramy i kroimy na kawałki – jest to jeden z tych przypadków, kiedy rozmiar nie ma znaczenia:) – wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy kostkę bulionu warzywnego. Gotujemy na małym(...)ogniu aż warzywa będą miękkie, dorzucamy serek topiony i miksujemy zupę blenderem. Przyprawiamy do smaku i wrzucamy mrożony groszek. Gotujemy jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Najlepiej smakuje z grzankami

Gotuj z Misiem
Paprykowe risotto 170

Składniki (2 porcje): 200g ryżu Arborio do risotto (u mnie  Kupiec ) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego olej do podsmażenia warzyw zioła: tymianek, oregano, koperek przyprawy: sól, chili (lub kilka kropli sosu Tabasco) Przygotowanie: Ryż podsmażamy chwilę na oliwie, następnie dodajemy dwie szklanki wody bądź bulionu.  Mieszamy i gotujemy aż ryż wciągnie(...)całą wodę.  Cebulę kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy do miękkości.  Tak przygotowane warzywa dodajemy do ryżu razem z łyżką przecieru. Doprawiamy posiekanymi ziołami, solą oraz chili lub sosem Tabasco

Ze smakiem i z pasją
Szybkie danie z makaronem pełnoziarnistym 348

Ostatnio z braku czasu staram się przygotować do jedzenia raczej coś szybkiego, co nie znaczy mniej smacznego :) Wczoraj powstało więc szybkie danie makaronowe z warzywami i szynką. Jest ono świetnym przykładem na to, że makaron wcale nie musi być podawany z ciężkim sosem żeby był smaczny. Do takiego dania możecie dodać właściwie wszystko to, co lubicie i akurat macie(...)trzeba obierać) i paprykę pokroić w większą kostkę. Szynkę pokroić w kosteczkę, kabanosy w małe kawałeczki. Podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z drugiego tłoczenia. Następnie dodać warzywa, suszone płatki pomidorów i czosnku. Można oczywiście zastąpić je świeżymi pomidorami i czosnkiem. Podlać odrobiną wody i dusić razem do miękkości. Dodać ugotowany makaron, doprawić do smaku, wymieszać i skropić

Ze smakiem i z pasją
Krokiety orkiszowe w płatkach gryczanych (z mięsem i kapustą) i kilka słów o oleju rzepakowym 221

selera 2 cebule natka pietruszki 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego majeranek pieprz sól Do panierowania i smażenia: ok 200g płatków gryczanych 2-3 jajka olej rzepakowy Przygotowanie: Warzywa obrać i pokroić. Mięso ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i listkami laurowymi. W tym czasie podgotować kiszona kapustę a następnie odsączyć. Kiedy składniki ostygną przemielić wszystko, dodać pokrojoną

Ze smakiem i z pasją
Zupa jarzynowa z cieciorką 174

curry (opcjonalnie) czosnke granulowany, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kalafior, brokuła i fasolkę umyć i podzielić na mniejsze części. Włożyć do garnka i zalać wodą tak aby przykryła warzywa. Dodać masło, posolić i gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Cieciorkę opłukać i dodać do zupy. Posiekać koperek i kolendrę i dodać do zupy, wlać kremówkę i przyprawić

Ze smakiem i z pasją
Twarożek ze szczypiorkiem 208

którym królują świeże i lekkie dania i przekąski. Gdy temperatura przekracza 30 stopni w cieniu mało kto ma chyba ochotę na ciężkie i tłuste potrawy. Warto zatem wykorzystać sezonowe warzywa, owoce i zioła i dodawać je do każdego posiłku. Szczęście mają zwłaszcza ci, którzy mają własny ogródek i mogą cieszyć się własnymi warzywami i owocami. Ja w tym roku

Ze smakiem i z pasją
Historia na talerzu, czyli co jadał Juliusz Cezar? 179

tradycje innym krajom. Dzięki nim w Brytanii zaczęto jadać groszek, por czy rzepę. Popularna była tarta szparagowa. Przodkowie Włochów jedli w miarę zdrowo. Dużo w ich diecie owoców i warzyw. Dania były urozmaicone i kolorowe W smaku pewnie były podobne, bo do wszystkiego dodawany był liquamen. Ulubionymi przyprawami były pieprz i kumin. W artykule skupiłam się na jedzeniu bogatych Rzymian(...)których dieta była dużo bardziej urozmaicona. Niewolnicy i biedniejsi ludzie jadali kasze, owoce i warzywa. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Chicken-Burger! :) 388

Potrzeba matką wynalazków :) Potrzebowałam pomysłu na szybki obiad, który nie wymaga za dużo pracy.  W lodówce miałam trochę warzyw i sos czosnkowy, powstało pytanie co zrobić, żeby to wykorzystać ... Tak właśnie powstał Chicken-Burger ;) Do środka można włożyć to co każdy lubi, polać dowolnym sosem i cieszyć się domową, pyszną, wielką kanapkę :) Z moich składników powstało 6 sztuk. Przepis(...)niestety panierka odpada, smak zostaje ten sam, ale efekt wizualny jest nieco gorszy. Bułki kroimy i smarujemy od wewnątrz cienko musztardą, zapiekamy w piekarniku, tak żeby były ciepłe. Warzywa kroimy. Układamy wszystkie składniki na bułce według uznania, smarujemy sosem, ketchupem, majonezem, jednym słowem tym co lubimy najbardziej i gotowe

Czerwona Porzeczka