warzywa - 14856 przepisów (strona:302/991)

Drób gotowany i puree warzywne z tymiankiem 326

Mięso z rosołu zawsze wykorzystuję do zrobienia innych potraw. Drugiego dania, pierogów, krokietów itp. Warzywa też przydają się do zrobienia np. sałatki. Dziś zrobiłam puree z warzyw ugotowanych w zupie doprawionych tymiankiem i podałam z obsmażonym ugotowanym indykiem z zupy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gulasz z serc drobiowych z grzybami 211

Delikatny gulasz ugotowany z serc drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie to kupuję zawsze większą ilość ( no bez przesady u mnie większa ilość to kilogram) i mam w zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a potem z ugotowanych robie pierożki(...)Daniem przydaje się do wszelkiego rodzaju past , pasztecików , farszów. Ale wracając do serduszek - czasem robie z nich gulasz lub potrawkę. Potrawkę w sosie koperkowym ( z utartymi jarzynami), gulasz z warzywami lub gulasz z suszonymi grzybami. I muszę powiedzieć , ze ten mi najbardziej odpowiada. W moim przypadku problemem jest ilość gulaszu który gotuję ( 2 małe porcje)- podam proporcje tak jak gotuję

Buniabaje w kuchni
Wątróbka na puree z pietruszki i batata 277

bardziej podobają mi się puree robione z różnych warzyw i podawane do II Dania zamiast ziemniaków ( ryżu , kaszy lub makaronu).Raz są one łagodne , raz pikantne. Fantastyczne smaki można uzyskać zestawiając ze sobą kontrastowe warzywa i dodając do nich odpowiednie potrawy. Postanowiłam podać usmażoną na chrupko pikantną wątróbkę z cebulką z puree pietruszkowo-batatowym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Giuwecz lub leczo z zamrażarki 167

przecenionych papryk popękanych lub lekko zwiędniętnych -- oszczędzamy na kosztach , a potrawa potem będzie równie smaczna jak z tych pierwszego sortu :). Ja od lat kupuję takie przecenione papryki ( i inne warzywa ) i używam ich do wszelkiego rodzaju ,,duszonek".A i do surówek taką świeżą a tylko pękniętą paprykę ( czy inne warzywo) spokojnie można użyć , bo i tak ją kroję

Buniabaje w kuchni
Miruna w pikantnej marynacie z imbirowym bulionem 218

Kiedyś przy okazji gotowania którejś z ryb na parze wykorzystałam powstały w dolnym garnku bulion ( z ryby i gotujących się z nią warzyw) do zrobienia rybnego bulionu do popicia II Dania . Potem robiłam z tego wywaru sos. Bardzo nam te dodatki posmakowały. Teraz nawet jak nie robię ryb na parze a smażone , jeśli kupiłam rybne tuszki to filetuję(...)obcięte kręgosłupy, skrzela i wszelkie okrawki gotuję z warzywami w małej ilości wody .W zależności od tego jak są doprawiane filety na II Danie - dopasowuję do tego smak bulionu rybnego . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zupa rybna ( z imbirem) i smażony antar 191

parze robiąc sos . Potem zrobiłam zupę. A teraz gotuję zupę mimo tego, że rybę smażę. Okazuje się, że na prawdę wystarczą okrawki jakie zostają przy filetowaniu ryby , trochę ziół , warzyw , przyprawy i pomysł by ugotować pyszną zupę do popijania II Dania . Możliwości komponowania smaków takich zup jest nieskończona bo przecież za każdym razem można dodać inną intensywną przyprawę lub warzywo

Buniabaje w kuchni
Kartoflanka z ciecierzycą na bulionie 186

którym ugotowano wywar do zupy). Ale czasem jest odwrotnie - ugotowałam skrzydełka bo miałam ochotę na pierogi. Żeby nie marnować wywaru gotowałam go ,, porządnie" tzn. w mnóstwem zrumienionych warzyw i przypraw. Mięso i warzywa wyjęłam na potem a na bulionie zrobiłam klarowną kartoflankę z ciecierzycą. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Leczo z kurczakiem 139

dużym garnku olej i wrzucamy cebulę. Dusimy około 20 minut i wrzucamy marchewkę. Dusimy kolejne 20 minut . Dodajemy kolejne składniki i także dusimy po 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Filety kroimy w kosteczkę i przyprawiamy dużą ilością soli i pieprzu Dorzucamy do warzyw. Dusimy wszystko kolejne 20 minut. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy Gdy wszystkie składniki dokładnie się

Magiczne Życie Marty
Nie żałuj sobie przypraw ! 157

zapach korzenny i słodkawo-gorzki smak * zmniejsza wzdęcia i bóle reumatyczne  * utartą gałkę dodajemy do lodów, kremów, ciast * idealnie sprawdzi się do kompotu, pieczonych owoców i gotowanych warzyw  * niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb WANILIA * jej laski są owocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej na naprzemiennym poceniu i suszeniu * białawy(...)ziołowy smak * ułatwia trawienie tłuszczu * lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe  * wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów podnosi ich walory smakowe ANYŻ GWIAZDKOWY * przyprawą są suszone owoce wiecznie zielonego drzewa rosnącego w krajach tropikalnych

Magiczne Życie Marty
16 SANTE znaczy zdrowie - Kebab w sałacie lodowej 190

Przygotowanie : Na suchej patelni teflonowej podpiec kurczaka lub szynkę z przyprawą do kebaba. Wystudzić. Z jogurtu, czosnku, koperku i przypraw zrobić sos. Na liść sałaty ułożyć mięso i pokrojone warzywa. Można dodać kukurydzę konserwową oraz rzodkiewkę. Im bardziej będą warzywa chrupały tym lepiej.  Polać sosem. Zwinąć w rulon. Zapraszam na stronę sklepu Sante   0raz na FB Sante

Magiczne Życie Marty
Chińszczyzna czyli makaron z kurczakiem 283

danie zyskuje na smaku dzięki kropli sosu sojowego. Polecam przygotować go w swojej kuchni, mam nadzieję, że i Wam posmakuje!  Składniki : * makaron z dowolnej zupki chińskiej  * ulubione warzywa bądź pół mieszanki warzywnej mrożonej  * pierś z kurczaka * sezam , czarnuszka * 2 łyżki sosu sojowego  * 2 łyżki oliwy z oliwek  * ulubione przyprawy  * czerwona papryka konserwowa  Przygotowanie(...)Mięso kroimy w paseczki, marynujemy w sosie sojowym i przyprawach. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kurczaka. dodajemy mieszankę warzyw i dusimy do miękkości. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy do mięsa. przesmażamy razem z przyprawami. Dodajemy pokrojoną w paseczki czerwona paprykę konserwową. Całość podajemy z sezamem i czarnuszką

Magiczne Życie Marty
Razowy makaron z chili 215

zapraszam! A dzisiaj razowy makaron z papryczką chili. Trochę ostrzejsza wersja makaronu niż do tej pory u mnie na blogu. Smacznego!  Składniki : * szklanka makaronu razowego * ulubiony mix warzyw * pół papryczki chili * ząbek czosnku  * 2 łyżki oliwy z oliwek * sezam * sól, pieprz, przyprawa do makaronu  Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na oliwie zeszklić chili pokrojone(...)paseczki, dodać czosnek i warzywa. Dodać makaron, przyprawić. Ja dodaję jeszcze jogurt naturalny, bo jest zdecydowanie ostry ten makaron

Magiczne Życie Marty
Żurek wielkanocny z jajkiem 131

żurek * włoszczyzna * 4 jajka ugotowane na twardo * 4 białe kiełbasy surowe * plaster wędzonego boczku  * śmietana wiejska * majeranek * pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Zagotować białą kiełbasę z boczkiem i warzywami. Gdy warzywa będą miękkie dodać zakwas, zagotować. Na talerzach ułożyć plasterki białej kiełbasy, boczek pokrojony w kostkę oraz połówki jajek. Zalać gorącym żurkiem i dodać po łyżce śmietany. Przyprawić majerankiem

Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie XXXVIII 163

wizytą w łazience to robię kawę, herbatę bądź kakao 2. Jaki jest Twój ulubiony widok z okna? Najlepszy widok jest gdy za oknem pada deszcz  3. Owoce czy warzywa? Warzywa  4. Masz swojego ulubionego drinka? Nie mam, lubię próbować nowych smaków  5. Zdarza Ci się tworzyć nowe słowa? Raczej wymyślać głupoty 6. Jaką formę ruchu lubisz najbardziej

Magiczne Życie Marty
Szaszłyki owocowe z orzeźwiającym serkiem i ciastkami belVita 155

dobrym źródłem są produkty zbożowe), tłuszcze jak i białka (nabiał, produkty mleczne), ale nie tylko, ponieważ ważne są również witaminy, składniki mineralne i błonnik (które znajdziemy w owocach i warzywach). Zakłada się, że śniadanie powinno zaspokajać ok. 1/4 zapotrzebowania energetycznego, a więc powinno mieć około 400 kcal. Podsumowując wystarczy porcja produktu zbożowego, owoc (lub warzywo), produkt mleczny i ciepły napój

Pora coś zjeść