warzywa - 14856 przepisów (strona:306/991)

Pomidorowo-paprykowa na gęsto 178

Czasem przy przygotowywaniu faszerowanych warzyw lub gołąbków zostaje mi trochę farszu który się nie dał upchnąć w warzywa. Mrożę też kawałki papryk i pomidorów które mi zostają by nie zepsuły się .Robię potem leczo , zupę pomidorowa lub klopsiki z farszu .A że miałyśmy ochotę na zupę pomidorową postanowiłam zrobić taką pomidorową -śmieciuszkę wykorzystując wszystko co mam. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pomidorowo-marchewkowa z grzankami serowymi 179

nadać im nutkę aromatu, która przebije smak wywaru wieprzowego. Tu po gotowaniu małej golonki wieprzowej zostało mi 2,5 szklanki mocnego wywaru ( jako , że włożyłam razem z mięsem sporo warzyw).Część warzyw użyłam na sałatkę a marchewki przydały mi się do tej zupy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Cukinia z marchewką i groszkiem 198

Typowe letnie danie . Same warzywa podane na delikatnym kremowym puree ziemniaczanym. Ważne , że nie wymaga wielu pracy przy przygotowaniu - można przygotować poszczególne etapy wcześniej i tylko dokończyć potrawę bezpośrednio przed posiłkiem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Lipcowy gulasz 156

mnie jest odwrotnie. Co prawda przesuwa sie pora o której mamy ochotę na posiłek- zamiast w południe jedli byśmy go najchętniej o zmierzchu , ale za to mięso i warzywa po równo .Duże ,,wzięci " maja wszelkie duszonki , mięsa z grilla z micha sałat lub gulasze z warzywami sezonowymi. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Drób gotowany i puree warzywne z tymiankiem 320

Mięso z rosołu zawsze wykorzystuję do zrobienia innych potraw. Drugiego dania, pierogów, krokietów itp. Warzywa też przydają się do zrobienia np. sałatki. Dziś zrobiłam puree z warzyw ugotowanych w zupie doprawionych tymiankiem i podałam z obsmażonym ugotowanym indykiem z zupy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gulasz z serc drobiowych z grzybami 207

Delikatny gulasz ugotowany z serc drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie to kupuję zawsze większą ilość ( no bez przesady u mnie większa ilość to kilogram) i mam w zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a potem z ugotowanych robie pierożki(...)Daniem przydaje się do wszelkiego rodzaju past , pasztecików , farszów. Ale wracając do serduszek - czasem robie z nich gulasz lub potrawkę. Potrawkę w sosie koperkowym ( z utartymi jarzynami), gulasz z warzywami lub gulasz z suszonymi grzybami. I muszę powiedzieć , ze ten mi najbardziej odpowiada. W moim przypadku problemem jest ilość gulaszu który gotuję ( 2 małe porcje)- podam proporcje tak jak gotuję

Buniabaje w kuchni
Wątróbka na puree z pietruszki i batata 273

bardziej podobają mi się puree robione z różnych warzyw i podawane do II Dania zamiast ziemniaków ( ryżu , kaszy lub makaronu).Raz są one łagodne , raz pikantne. Fantastyczne smaki można uzyskać zestawiając ze sobą kontrastowe warzywa i dodając do nich odpowiednie potrawy. Postanowiłam podać usmażoną na chrupko pikantną wątróbkę z cebulką z puree pietruszkowo-batatowym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Giuwecz lub leczo z zamrażarki 164

przecenionych papryk popękanych lub lekko zwiędniętnych -- oszczędzamy na kosztach , a potrawa potem będzie równie smaczna jak z tych pierwszego sortu :). Ja od lat kupuję takie przecenione papryki ( i inne warzywa ) i używam ich do wszelkiego rodzaju ,,duszonek".A i do surówek taką świeżą a tylko pękniętą paprykę ( czy inne warzywo) spokojnie można użyć , bo i tak ją kroję

Buniabaje w kuchni
Miruna w pikantnej marynacie z imbirowym bulionem 215

Kiedyś przy okazji gotowania którejś z ryb na parze wykorzystałam powstały w dolnym garnku bulion ( z ryby i gotujących się z nią warzyw) do zrobienia rybnego bulionu do popicia II Dania . Potem robiłam z tego wywaru sos. Bardzo nam te dodatki posmakowały. Teraz nawet jak nie robię ryb na parze a smażone , jeśli kupiłam rybne tuszki to filetuję(...)obcięte kręgosłupy, skrzela i wszelkie okrawki gotuję z warzywami w małej ilości wody .W zależności od tego jak są doprawiane filety na II Danie - dopasowuję do tego smak bulionu rybnego . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zupa rybna ( z imbirem) i smażony antar 190

parze robiąc sos . Potem zrobiłam zupę. A teraz gotuję zupę mimo tego, że rybę smażę. Okazuje się, że na prawdę wystarczą okrawki jakie zostają przy filetowaniu ryby , trochę ziół , warzyw , przyprawy i pomysł by ugotować pyszną zupę do popijania II Dania . Możliwości komponowania smaków takich zup jest nieskończona bo przecież za każdym razem można dodać inną intensywną przyprawę lub warzywo

Buniabaje w kuchni
Kartoflanka z ciecierzycą na bulionie 182

którym ugotowano wywar do zupy). Ale czasem jest odwrotnie - ugotowałam skrzydełka bo miałam ochotę na pierogi. Żeby nie marnować wywaru gotowałam go ,, porządnie" tzn. w mnóstwem zrumienionych warzyw i przypraw. Mięso i warzywa wyjęłam na potem a na bulionie zrobiłam klarowną kartoflankę z ciecierzycą. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Leczo z kurczakiem 137

dużym garnku olej i wrzucamy cebulę. Dusimy około 20 minut i wrzucamy marchewkę. Dusimy kolejne 20 minut . Dodajemy kolejne składniki i także dusimy po 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Filety kroimy w kosteczkę i przyprawiamy dużą ilością soli i pieprzu Dorzucamy do warzyw. Dusimy wszystko kolejne 20 minut. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy Gdy wszystkie składniki dokładnie się

Magiczne Życie Marty
Nie żałuj sobie przypraw ! 154

zapach korzenny i słodkawo-gorzki smak * zmniejsza wzdęcia i bóle reumatyczne  * utartą gałkę dodajemy do lodów, kremów, ciast * idealnie sprawdzi się do kompotu, pieczonych owoców i gotowanych warzyw  * niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb WANILIA * jej laski są owocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej na naprzemiennym poceniu i suszeniu * białawy(...)ziołowy smak * ułatwia trawienie tłuszczu * lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe  * wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów podnosi ich walory smakowe ANYŻ GWIAZDKOWY * przyprawą są suszone owoce wiecznie zielonego drzewa rosnącego w krajach tropikalnych

Magiczne Życie Marty
16 SANTE znaczy zdrowie - Kebab w sałacie lodowej 188

Przygotowanie : Na suchej patelni teflonowej podpiec kurczaka lub szynkę z przyprawą do kebaba. Wystudzić. Z jogurtu, czosnku, koperku i przypraw zrobić sos. Na liść sałaty ułożyć mięso i pokrojone warzywa. Można dodać kukurydzę konserwową oraz rzodkiewkę. Im bardziej będą warzywa chrupały tym lepiej.  Polać sosem. Zwinąć w rulon. Zapraszam na stronę sklepu Sante   0raz na FB Sante

Magiczne Życie Marty
Chińszczyzna czyli makaron z kurczakiem 277

danie zyskuje na smaku dzięki kropli sosu sojowego. Polecam przygotować go w swojej kuchni, mam nadzieję, że i Wam posmakuje!  Składniki : * makaron z dowolnej zupki chińskiej  * ulubione warzywa bądź pół mieszanki warzywnej mrożonej  * pierś z kurczaka * sezam , czarnuszka * 2 łyżki sosu sojowego  * 2 łyżki oliwy z oliwek  * ulubione przyprawy  * czerwona papryka konserwowa  Przygotowanie(...)Mięso kroimy w paseczki, marynujemy w sosie sojowym i przyprawach. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kurczaka. dodajemy mieszankę warzyw i dusimy do miękkości. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy do mięsa. przesmażamy razem z przyprawami. Dodajemy pokrojoną w paseczki czerwona paprykę konserwową. Całość podajemy z sezamem i czarnuszką

Magiczne Życie Marty