kostkę i rzucamy na patelnie na rozgrzany olej. Podsmażamy przez chwile do momentu uzyskania ładnych skwarek. Dodajemy do boczku posiekana w kostkę cebule, a po następnych 5 minutach resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Podsmażamy przez kolejne 5 minut, a następnie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa staną się miękkie. Doprawiamy żupę majerankiem i gałką. Jeśli to jest konieczne doprawiamy
Przysmaki Karolkiłyżeczki wędzonej papryki wykonanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Marchew obieramy i kroimy w grube plastry, a cebulę na ćwiartki. Przygotowane warzywa wraz z ząbkiem czosnku obtaczamy w oliwie i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 150°C do miękkości. Upieczone warzywa przekładamy do garnka i wraz z pomidorami miksujemy blenderem
Przysmaki KarolkiKolejny pomysł na ekspresowy obiad jeśli macie gdzieś po szafkach zachomikowane puszki warzyw. Ja miałam i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, bo rzadko używam. Tymczasem takie warzywa razem z zalewą można świetnie wykorzystać do szybkiego gulaszu z kurczaka, gdzie powstanie nam lekkie, przyjemne i szybkie danie jednogarnkowe dla 4 osób. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdzieci poprzebierane były za powstańców, zaopatrzyły sie w menażki i stare kubki. A jak wojna to i obiad skromny, czyli partyzancka grochówka, nieokraszona wędliną, boczkiem, tylko skromna na samych warzywach. Zadanie trudne bo grochówkę gotuje rzadko i zazwyczaj pachnie wędzonką a nie samymi warzywami. Tak więc uraczyłam dzieciaki moją wersją grochówki partyzanckiej, postnej. Mam nadzieję, że nie była zła
Bernika - moj kulinarny pamietniknalac ok 2 lyzek oleju- wrzucic wieprzowine I smazyc ok 10-15 ( lub jak mieso jest miekkie).Usmazone mieso odstawic do miski. 4. Na rozgrzanym woku, dolewamy oleju smazymy warzywa (papryke, marchew, cukinie I por ) ok 4-5 min. 5. Wrzucamy do warzyw mieso I miksture z maki ziemniaczanej- mieszamy do zagotowania I do zgestnienia sosu. 6. POdajemy z ryzem
Smaki EdytyDodalam marchew , pietruszke I sos pomidorowy. Doprawilam sola, pieprzem I paprika oraz ok 1 lyzeczki cukru. Dusialam az do miekkiej marchewki Wlozylam do naczynia- warzywa - ryba- warzywa- ryba. Podajemy na cieplo lub na zimno. Polecam I smacznego
Smaki Edytysojowego Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Odkładamy na bok. Smażymy kurczaka na łyżce oleju do lekkiego zbrązowienia- na wysokim ogniu. Wyciągamy z woka. Warzywa- 2-3 papryki kroimy w większe kawałki 2 cebule pokrojone w ćwierćtalarki 1 marchew- talarki szczypior 2 ząbki czosnku- wycisnięte 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru. Na czystym woku dodajemy(...)łyżki oleju - smażymy czosnek i imbir ok 1 min. Dodajemy marchew i cebulę- ok 2 min. Na koniec paprykę- 1 min. Gdy warzywa są już "podsmażone" dodajemy kurczaka, sos słodko kwaśny, łyżkę oleju sezamowego i szczypiorek. Mieszamy i odkładamy z ognia Podajemy z ryżem; smacznego
Smaki Edytyziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw. Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała- doprawiamy do smaku solą I pieprzem. I gotowe
Smaki Edytysól , pieprz koperek Gotujemy rosół z podudzi- doprawiając solą I pieprzem do smaku. Gdy rosół jest gotowy, na rozpuszczonym maśle szklimy poszatkowaną cebulę - ok 3 min. Dodajemy pokrojone warzywa "podsmażamy " około 5 min. Dodajemy rosół z kurczaka. Gotujemy pod przykryciem ok 10-15 min do momentu jak warzywa będą miękkie. Dodajemy przecier ogórkowy lub starte ogórki z zalewą
Smaki EdytyDelikatna polędwica wieprzowa ugotowana z warzywami w niewielkiej ilości wody. Pomysł na zrobienie małych porcji gdy trzeba ugotować coś dla 2 osób. Mało tego jak zwykle po gotowaniu wywaru mam dodatkowo warzywa na sałatkę . A sos korniszonowy to doskonały -prosty dodatek do gotowanej wieprzowiny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniRyby po grecku robie w różnych wersjach. Z gotowanej ryby z gotowanymi warzywami. Ze smażonej- z duszonymi warzywami. Gatunki ryb też się zmieniają .Kiedyś robiłam w ten sposób dorsza bo najbardziej mi smakował .Potem parę innych ryb . Ostatnio bardzo często kupuje filety z sandacza . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCzasem przy przygotowywaniu faszerowanych warzyw lub gołąbków zostaje mi trochę farszu który się nie dał upchnąć w warzywa. Mrożę też kawałki papryk i pomidorów które mi zostają by nie zepsuły się .Robię potem leczo , zupę pomidorowa lub klopsiki z farszu .A że miałyśmy ochotę na zupę pomidorową postanowiłam zrobić taką pomidorową -śmieciuszkę wykorzystując wszystko co mam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchninadać im nutkę aromatu, która przebije smak wywaru wieprzowego. Tu po gotowaniu małej golonki wieprzowej zostało mi 2,5 szklanki mocnego wywaru ( jako , że włożyłam razem z mięsem sporo warzyw).Część warzyw użyłam na sałatkę a marchewki przydały mi się do tej zupy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniTypowe letnie danie . Same warzywa podane na delikatnym kremowym puree ziemniaczanym. Ważne , że nie wymaga wielu pracy przy przygotowaniu - można przygotować poszczególne etapy wcześniej i tylko dokończyć potrawę bezpośrednio przed posiłkiem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimnie jest odwrotnie. Co prawda przesuwa sie pora o której mamy ochotę na posiłek- zamiast w południe jedli byśmy go najchętniej o zmierzchu , ale za to mięso i warzywa po równo .Duże ,,wzięci " maja wszelkie duszonki , mięsa z grilla z micha sałat lub gulasze z warzywami sezonowymi. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni