warzywa - 14856 przepisów (strona:300/991)

Grzybówka z suszonych grzybów. 152

3min. Zalewamy gorącą wodą (500ml). Dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i niech się pyrli (ale ostrożnie, bo na tym etapie właśnie spaliłam zupę). Po ok. 45 min, gdy warzywa są już miękkie - mamy bulion. Wyławiamy warzywa i do garnka dodajemy pokrojone w paski grzyby oraz wodę z moczenia grzybów (ostrożnie bo na dnie mógł zostać piasek). Dodajemy 2 kostki

Brzuszki Łakomczuszki
Kuchnia włoska usystematyzowana. 187

przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy i dekoracje) Słowniczek Indeksy (produktów, potraw, przepisy) Każdy rozdział zaczyn się od opisu sprzętu, które nam się przyda

Brzuszki Łakomczuszki
Wieczór z Cezarem. 332

czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos worcestershire całość miksujemy. Stopniowo dodajemy olej - po 2 łyżki (2 łyżki - 1-2 min miksowania). Dodajemy sok z cytryny i pieprz - mieszamy. Teraz myjemy warzywa. Drę sałatę, układam na niej pokrojoną cebulę i pomidora. Czekam aż kurczak ostygnie. Czas na grzanki, kroję ciabatę w kromki, nasączam oliwą, smaruję czosnkiem i nakładam posiekaną w kostkę mozzarelle(...)Wstawiam do piekarnika, aż ser się rozpuści, a grzanka zarumieni. Na warzywach układam kurczaka, polewam sosem i posypuję grana padano. Smacznego! I troszkę backstage

Brzuszki Łakomczuszki
Sezonowość z bobem. 180

Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam sezonowe produkty. Od maja do października przeżywam prawdziwy błogostan nie mogąc się doczekać kolejnych owoców i warzyw z drugiej strony żałując, że te pierwsze już się skończyły. Ostatnio rozpoczęłam marudzenie, że już się skończyły truskawki, a ja chyba jeszcze się nimi nie nasyciłam (hmm zjadaliśmy 2-3 łubianki tygodniowo, to chyba jednak dość sporo, ojej nie zapomnę(...)dodać) ¼ czerwonej cebuli 2 jajka Sos: 5 łyżeczek oliwy z pomidorów suszonych 1 łyżeczka musztardy (ja wykorzystałam sarepską Develey) 1,5 łyżeczki octu balsamicznego pieprz Kilka płatków parmezanu/grana padano/dziugasa Warzywa myjemy i osuszamy. Na talerzy wykładamy sałatę, pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojone pomidory suszone, pokrojoną cebulę. Gotujemy w osolonej wodze i bób (ok 15 min od zagotowania wody) oraz jajka

Brzuszki Łakomczuszki
Krem cukiniowo- czosnkowy 165

Cukinia wydaje się nudnym warzywem, mdłym i trochę bałam się z niej zrobić zupę. Postanowiłam jednak podkręcić trochę jej smak czosnkiem i wyszło... cudo! Pyszna aromatyczna zupa, zakochałam się w niej i z pewnością zagości na moim stole już na zawsze. I tak oto obaliłam mit, że cukinia jest nudna. Nie w tej zupie bo jej smak jest wspaniały(...)podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy na minutę jeszcze pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalewamy całość bulionem i gotujemy przez około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie całość blenderujemy aż uzyskamy gładki krem. Wstawiamy ponownie zupę na ogień. Mieszamy ze sobą śmietanki i dodajemy do śmietanek dwie łyżki kremu

Mango Papaja
Zupa koperkowo- warzywna 157

przecież każdy to wie, że taka zupa to bomba witaminowa, powinno się je jeść jak najczęściej... i warto wykorzystać to, że mamy dostęp do wielu zdrowych i świeżych warzyw. Ja jestem ich fanką. Na sto procent! Składniki: pięć marchewek trzy pietruszki ćwierć selera duży pęczek koperku  dwie gałązki natki pietruszki  trzy cebulki dymki ze szczypiorem dwa młode pory(...)trzy liście laurowe dwa ziarenka ziela angielskiego sól pieprz szczypta vegety litr wody Myjemy i suszymy warzywa. Kroimy w talarki marchewkę, pietruszkę i pora. Selera i cebulkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i vegetę. W międzyczasie siekamy natkę pietruszki i szczypior, dodajemy

Mango Papaja
Lekka zupka kalafiorowo-koperkowa 189

kalafiora pęczek koperku trzy marchewki litr bulionu sól  pieprz szczypta chili w płatkach szczypta oregano dwa liście laurowe ziele angielskie Kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, chili w płatkach, oregano i gotujemy około 30 minut.  Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie wyłączamy

Mango Papaja
Pomidorowa zupa krem z klopsikami i ryżem 191

opcjonalnie łyżka cukru Umytą i obraną włoszczyznę oraz pomidory (nie trzeba ich pozbawiać skórki, wystarczy wyciąć twardą część) wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy zupę około 20 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wstawiamy ryż i robimy klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą i garść posiekanej naci z pietruszki. Mieszamy wszystko porządnie i robimy niewielkie klopsiki(...)smażymy je na dwóch łyżkach oliwy po 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy na talerz. Wracamy do zupy. Gdy warzywa są już dość miękkie blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem (ja lubię jeszcze dodać łyżkę cukru do smaku) i wrzucamy ugotowany ryż oraz usmażone klopsiki. Gotujemy zupę jeszcze przez 6-7 minut tak aby smaki się

Mango Papaja
Krem z kalafiora z grzankami 142

rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy 1-2 minut na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora, wlewamy bulion i gotujemy zupę przez około 20-25 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotujmy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy grzanki, cały czas obracając i mieszając do momentu(...)będą delikatnie brązowe i chrupiące. Gdy warzywa w naszej zupie będą miękkie możemy ściągnąć garnek z ognia. Blenderujemy całość na gładki krem, ponownie podgrzewamy. Mieszamy ze śmietaną, doprawiam solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia aby smaki się wyrównały i gotowe. Podajemy z grzankami i bazylią. Pycha

Mango Papaja
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 323

uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa nie może zabraknąć warzyw. Zamiast majonezowych sałatek, czy tej najczęściej serwowanej (bardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy

OstryKęs
Błyskawiczny makaron vermicelli z kurczakiem, fenkułem i boczniakami 375

przygotowania wszystkich składników. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy go w sosie sojowym i obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy w plasterki. Sos: mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej(...)oleju na dużej patelni lub na woku. Smażymy krótko na dużym ogniu. Zdejmujemy gdy będzie gotowe. Makaron vermicelli przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Dolewamy oleju na patelnię. Smażymy warzywa na dużym ogniu, krótko ponieważ mają pozostać chrupiące. Dodajemy kurczaka, wlewamy połowę przygotowanego sosu, mieszamy. Dodajemy makaron, wlewamy resztę sosu i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowy

OstryKęs
Krem z marchewki z zielonym groszkiem. 143

smak – sami spróbujcie. Składniki: 4 duże marchewki 4 ziemniaki mrożony groszek zielony – 1 opakowanie 450g 1 cebula serek topiony kremowy 100g bulion warzywny – 1 kostka przyprawy: sól, pieprz, cukier Warzywa obieramy i kroimy na kawałki – jest to jeden z tych przypadków, kiedy rozmiar nie ma znaczenia:) – wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy kostkę bulionu warzywnego. Gotujemy na małym(...)ogniu aż warzywa będą miękkie, dorzucamy serek topiony i miksujemy zupę blenderem. Przyprawiamy do smaku i wrzucamy mrożony groszek. Gotujemy jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Najlepiej smakuje z grzankami

Gotuj z Misiem
Paprykowe risotto 160

Składniki (2 porcje): 200g ryżu Arborio do risotto (u mnie  Kupiec ) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego olej do podsmażenia warzyw zioła: tymianek, oregano, koperek przyprawy: sól, chili (lub kilka kropli sosu Tabasco) Przygotowanie: Ryż podsmażamy chwilę na oliwie, następnie dodajemy dwie szklanki wody bądź bulionu.  Mieszamy i gotujemy aż ryż wciągnie(...)całą wodę.  Cebulę kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy do miękkości.  Tak przygotowane warzywa dodajemy do ryżu razem z łyżką przecieru. Doprawiamy posiekanymi ziołami, solą oraz chili lub sosem Tabasco

Ze smakiem i z pasją
Szybkie danie z makaronem pełnoziarnistym 337

Ostatnio z braku czasu staram się przygotować do jedzenia raczej coś szybkiego, co nie znaczy mniej smacznego :) Wczoraj powstało więc szybkie danie makaronowe z warzywami i szynką. Jest ono świetnym przykładem na to, że makaron wcale nie musi być podawany z ciężkim sosem żeby był smaczny. Do takiego dania możecie dodać właściwie wszystko to, co lubicie i akurat macie(...)trzeba obierać) i paprykę pokroić w większą kostkę. Szynkę pokroić w kosteczkę, kabanosy w małe kawałeczki. Podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z drugiego tłoczenia. Następnie dodać warzywa, suszone płatki pomidorów i czosnku. Można oczywiście zastąpić je świeżymi pomidorami i czosnkiem. Podlać odrobiną wody i dusić razem do miękkości. Dodać ugotowany makaron, doprawić do smaku, wymieszać i skropić

Ze smakiem i z pasją
Krokiety orkiszowe w płatkach gryczanych (z mięsem i kapustą) i kilka słów o oleju rzepakowym 208

selera 2 cebule natka pietruszki 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego majeranek pieprz sól Do panierowania i smażenia: ok 200g płatków gryczanych 2-3 jajka olej rzepakowy Przygotowanie: Warzywa obrać i pokroić. Mięso ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i listkami laurowymi. W tym czasie podgotować kiszona kapustę a następnie odsączyć. Kiedy składniki ostygną przemielić wszystko, dodać pokrojoną

Ze smakiem i z pasją