warzywa - 14856 przepisów (strona:304/991)

Kaczka smażona z kolorowym pieprzem 176

kroimy po kątem w plastry ok. 2 cm. Do kaczki przygotowałam pyszną sałatkę makaronową – makaron muszelki z zieloną fasolą szparagową, czerwoną papryką, oraz ćwiartkami pomidorów koktajlowych. Dzięki podsmażeniu warzyw na wytopionym tłuszczu z kaczki, oraz dodaniu i podsmażeniu ugotowanego makaronu sałatka nabrała wspaniałego smaku. Kaczka smażona z kolorowym pieprzem była krucha i delikatna. Polecam, gdyż to połączenie z makaronem(...)warzywami, było bardzo smaczne The post Kaczka smażona z kolorowym pieprzem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron strozzapreti z kwiatami cukinii- czyli ksiądz się dławi i co z tego wyniłko 163

julienne( cieniutkie paseczki) 12 kwiatów cukinii 80 g pokrojonego w paseczki szpeku 2 łyżki oliwy Sól, pieprz, do smaku Parmezan Zgrać czas ugotowania makaronu al dente z przygotowaniem warzyw. Umyć i osuszyć kwiaty cukinii, odciąć tzw “dupkę”, pokroić na cienkie plasterki. Na oliwie zaszklić cebulę dodać cukinie pokrojone na julienne i szpek, dusić ok 5 min( cieniutka cukinia dusi się(...)bardzo szybko), dodać pokrojone w paseczki kwiaty cukinii i gotować jeszcze chwilę( ok 2/3 min). Ugotowany al dente makaron wymieszać z warzywami i posypać parmezanem. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 188

swieże zioła: mięta, bazylia, majeranek, tymianek cytrynowy, pietruszka i szałwia. v   Lodówka informuje, że tu się jada: jogurty, sery bardziej lub mniej dojrzale, jaja, mleko, sezonowe owoce i warzywa. v   W zamrażarce: porcje kurczaka, krwiste wołowe steki, pare żeberek i kiełbasek na grilla, oraz niesmiertelne frytki! Moja kuchnia/spiżarnia na pewno różni się od kuchni mojej Mamy(...)tyle żeby “wytrzymać” do obiadu tj. do13.00-tej. Około 13.00 szybki obiad: makaron z dobrym sosem ( click ), np bolońskim, risotto. Jak mam ochotę na mięsko, to jadam je w towarzystwie warzyw. Staram się aby było lekko, ponieważ obfity obiad równa się ospałości w pracy!! Godzina 16,00-17.00, podwieczorek jest albo i go nie ma, zależy od czasu jakim dysponuję

Mia Cucina Sofieta
Zupa z kwiatami cukinii 180

Cukinia to bardzo ekonomiczne warzywo, ponieważ przy jej uprawie nic się nie marnuje))) Nigdy bym nie pomyślała, że do przygotowania pysznych cukiniowych dań, wykorzystuje się zarówno samo warzywo, jak i jego kwiat, drobne liście, a nawet łodygi!  Gdy ostatnio w warzywniaku zobaczyłam cukinie z pięknymi pióropuszami kwiatów, kupiłam je natychmiast, na później zostawiając koncepcję ich wykorzystania)  Później okazało

Mia Cucina Sofieta
Słodko-kwaśna brukselka 213

Gorzkawy smak brukselki wielu może zniechęcić do tego zdrowego warzywa. A szkoda, bo to samo zdrowie. Aby zachować całe jej bogactwo, najlepiej oczywiście byłoby zjadać ją na surowo, poszatkowaną cieniutko i dodaną do innych warzyw. Na ogół jednak brukselkę jadamy  już po ugotowaniu, z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej i masła. Może warto skusić się na nową wersję brukselki

Mia Cucina Sofieta
Wołowe roladki mojej Mamy 196

obsmażamy na nim rolady ze wszystkich stron.  Pozostałą połowę cebuli, marchewkę i łodygę selera kroimy w kosteczkę. Rolady z patelni przekładamy na talerz; na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa. Na podduszone warzywa kładziemy rolady i dodajemy 2 filiżanki wody/rosołku w kostce. Rolady powinny być w około ½ zanurzone w płynie. W czasie duszenia garnek powinien być przykryty

Mia Cucina Sofieta
4. Jesieni na talerzu ciąg dalszy, czyli trójkolorowa zupa krem. 146

false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowanie: Z Otrzymanego wywaru odlewamy 3 porcję- każdą z nich musi trafić do innego rondla.   Dynię obieramy ze skóry, oddzielamy od niej miąższ i pestki. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę.   Do pierwszej porcji wywaru dodajemy kostki dyni, do drugiej pokrojoną marchew, do trzeciej wsypujemy ziarna kukurydzy, pokrojone ziemniaki i posiekany czosnek – wszystko gotujemy(...)średnim ogniu aż do miękkości warzyw. Krem z dyni doprawiamy curry i cynamonem – dodajemy do niego również sok i skórkę z cytryny. Do kremu z marchwi dodajemy gałkę muszkatołową i imbir. Krem z kukurydzy przyprawiamy jedynie solą,   czarnym pieprzem i odrobiną cukru – nie trzeba   kombinować z innymi przyprawami, ponieważ sama obecność czosnku nadaje zupie fajny, charakterystyczny akcent smakowy

Symfonia Smaków
52. Słońce za oknem i wiosenne rollsy z łososiem i makaronem chińskim. 205

propozycje na każdą porę dnia, można jej użyć jako przekąski, na podwieczorek, podać gościom, na spotkaniu z przyjaciółmi. Są proste, nie wymagają wielu składników i można użyć ulubionych warzyw i dodatków. My użyłyśmy rzodkiew białą, świeżego ogórka, szczypiorku i sezamu. Zapraszamy na przepis! :) Składniki: Papier ryżowy (u mnie 5 sztuk- zrobiłam 5 rollsów) Makaron chiński  Łosoś wędzony  Szczypiorek(...)krawędzie pod spód. Naleśnik będzie się trzymał, ponieważ papier po namoczeniu jest dość klejący. Podajemy z sosem sojowym. Składniki mogą być różne, możemy dodać paprykę czerwoną, chilli, pietruszkę - ulubione warzywa i dodatki. Smacznego! :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document

Symfonia Smaków
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 244

stolnicy lub maty silikonowej Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy i oczyszczamy, finalnie osuszamy papierowym ręcznikiem lub odkładamy na durszlak do odcieknięcia. Odcinamy twardy głąb i listki, kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa z wywaru kroimy w średnią kostkę i odstawiamy na bok. Do gotującego się wywaru wrzucamy różyczki kalafiora,  wlewamy mleko i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości(...)kalarior będzie już prawie miękki dodajemy warzywa z wywaru i gotujemy jeszcze chwilę aż do całkowitej jego miękkości. Garnek zestawiamy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Gdy zupa nie będzie już bardzo gorąca wszystkie składniki zupy rozdrabniamy blenderem, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji kremu, finalnie doprawiamy do smaku. Krem odstawiamy na bok i zabieramy się za przygotowanie ciasta

Symfonia Smaków
Surowka z marchwi 208

marchewka  0,5 malego selera  0,5 pora  sol  cukier  smietana  Obrac warzywa i umyc  Marchewke i selera zetrzec na duzych oczkach tarki  Pora przekroic jeszcze na pol i pokroic drobno  Zmieszac razem warzywa dodajac szczypte soli i ok lyzke cukru  Wszystko doprawic smietana i dokladnie wymieszac  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Kotlety po mediolańsku 228

Uwielbiam tradycyjne schabowe, jednak czasem lubię podać je w wyjątkowy sposób. tym razem połączyłam mięso z warzywami i ziołowo-winnym sosem. Do dania podałam  długoziarnisty Ryż Halina , który dostałam do testowania ze strony Mama na zakupach . Przygotowany jednak w szczególny sposób... Składniki: 500g schabu wieprzowego bez kości,  2 marchewki,  200g selera naciowego,  3 cebule,  łyżka(...)tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na odrobinie oleju. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu zeszklić dwie posiekane cebule. Następnie dodać posiekany czosnek i natkę. Dodać warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250ml bulionu drobiowego, dusić około 30minut na małym ogniu. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną

Z miłości do słodkości
Sałatka nicejska 381

Bardzo lubimy sałatki, dlatego stale eksperymentuję i szukam nowych smaków. Ta sałatka składa się z samych warzyw i tuńczyka oraz jajek. Może nie należy do najszybszych w przygotowaniu, ale na pewno do smacznych:) Poza tym nie jest kaloryczna, a dzięki urozmaiceniu warzyw dostarczy nam wielu cennych składników... Składniki: 250g fasolki szparagowej, puszka tuńczyka, 2 pomidory, czerwona cebula, główka sałaty, garść

Z miłości do słodkości
Leczo 253

Kamis),  1/2 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano,  1/2 łyżeczki tymianku,  1 i 1/2 łyżeczki mąki.  Wykonanie Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kosteczkę. Zalać ok. 3 l wody, doprawić solą morską z pieprzem, gotować do miękkości, około godziny. Grzyby obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Obsmażyć na oleju. Cebulkę(...)kostkę i podsmażyć. Mięso urobić, doprawić solą morską z pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Z mięsa formować małe klopsiki, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Wszystko dodać do warzyw. Zagotować. Dodać przecier, zaciągnąć wodą z mąką, doprawić do smaku ziołami, ostrą papryką oraz ognistą mieszanką przypraw

Z miłości do słodkości
Wiosenna sałatka z zupek chińskich 868

tylko pojawiają się świeże warzywa zawsze robię tę sałatkę;) Przepis dostał mój mąż od kolegi i zawsze wiosną oraz latem, gdy mamy już swoje warzywa, sałatka ta gości na naszym stole. Jest naprawdę bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego lekka;) Polecam! Składniki:  3 zupki chińskie,  2 pomidory,  czerwona papryka,  1 ogórek,  pęczek

Z miłości do słodkości
Ogniste ziemniaki z grilla 277

ziemniaków. Nie jest to jednak taka zwykła mieszanka przypraw. W jej skład wchodzą: papryczki chilli, groszek, kurkuma, curry, cytryna, kolendra i tymianek. Przyprawa wygląda po prostu jak suszone warzywa a nie zmiksowana mieszanka przypraw, jak to bywa zazwyczaj. Już samo to bardzo mnie zaciekawiło:) Długo zastanawiałam się do czego w ogóle ją wykorzystać. Chciałam wymyślić coś oryginalnego. Pogoda dopisała, postanowiłam(...)dużych ziemniaków, 5 łyżeczek masła,  5 łyżek mieszanki przypraw do ziemniaków na ostro Royal Brand. Przyprawę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na około 30 minut, by warzywa napęczniały.  Ziemniaki wyszorować. Naciąć "na krzyż" i w nacięcie każdego ziemniaka włożyć po pół łyżeczki masła. Przyprawę odsączyć na sicie. Nałożyć również po łyżce przyprawy.  Ziemniaki ułożyć

Z miłości do słodkości