warzywa - 14856 przepisów (strona:287/991)

DUSZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA W PIWIE I MIODZIE NA OSTRO – 4 zł 415

Kawał soczystego, rozpływającego się w ustach mięcha, który wymaga bardzo mało pracy. Wystarczy zamarynować noc przed, podsmażyć, dodać warzyw i zostawić na wolnym ogniu na 2 h. Łopatka wieprzowa potrafi być dość tania (my upolowaliśmy za 9,89 za kg w B.), co prawda jest nieco przerośnięta tłuszczem, ale on w większości stopi się podczas wstępnego smażenia i duszenia (można(...)średnim ogniu z każdej strony aż do mocnego zarumieniania (jeśli jest mocno tłusta, wytapiamy jak najwięcej tłuszczu). W czasie smażenia kroimy marchewką w plasterki i cebulę w piórka. 3. WARZYWA (5 min) + DUSZENIE (2 h): Po podsmażeniu mięsa, przekładamy je na chwilę na talerz i podsmażamy cebulę wraz z marchewką. Jak się lekko zarumienią, dolewamy piwa i dodajemy miodu, mieszamy

Nerds Kitchen
Leczo z cukinią i patisonem 195

cukinia 1 średni patison 2 pomidory sól ,pieprz, papryka słodka i ostra papryczka chili lub ostra pasta paprykowa - jeśli ktoś lubi pikantnie !!! olej  PRZYGOTOWANIE Obraną kiełbasę i wszystkie warzywa   (cukinię, patisona i pomidory bez skórki) kroimy  w kostkę. Najpierw podsmażamy cebulę. Potem dodajemy kiełbasę. Gdy się podsmaży dodajemy papryki. Przykrywamy i dusimy(...)Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.   W wersji pikantnej - krojona papryczka chili lub Ostry Stefek ;) - czyli węgierska pasta. Co jakiś czas mieszamy. Gdy wszystkie warzywa zmiękną leczo jest gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Dwukolorowa zupa krem z papryki 167

bulionu sól, pieprz, kurkuma  PRZYGOTOWANIE Zupy gotujemy  w dwóch garnkach. Zupa czerwona - rozgrzewamy w garnku oliwę i podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (pomidory bez gniazd nasiennych). Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu okj. 20 min i doprawiamy do smaku. Miksujemy. Zupa żółta - podsmażamy cebulę na oliwie. Dodajemy warzywa

Moje Kuchenne Rewelacje
Mój krupnik 254

Udko zalewamy wodą w 3 l garnku, tak by tylko je przykryła. Po zagotowaniu odlewamy wodę z szumowinami. Dodajemy warzywa i zalewamy wodą do ok.3/4 wysokości garnka . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około pól godziny. Wyjmujemy warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimy i pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pikantne leczo z kurczakiem 190

PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, solimy, pieprzymy i posypujemy czubatą łyżeczką ostrej papryki. Przesmażamy kilka minut. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.  Od czasu do czasu mieszamy - ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa serowa 238

być różne, zależy czy bardziej lubimy por czy marchewkę. Por kroimy na cienkie talarki, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i na nim przesmażamy warzywa. W garnku roztapiamy serki topione, mogą być o różnych smakach. Aby się nie przypaliły należy dodać stopniowo dodać bulion warzywny. Do roztopionych serków dodajemy przesmażone warzywa. i miksujemy blenderem

Salonik smaków
Surówka z białej kapusty 188

ktoś mógłby się obejść bez świeżych warzyw? Ja na pewno nie. Warto jeść je kilka razy dziennie, na przykład w surówce z białej kapusty . Składniki: 1 nieduża biała kapusta (ok. 80 dag) 2 marchewki 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka cukru sok z cytryny sól, pieprz do smaku Myjemy warzywa i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, sól

Salonik smaków
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej 200

pyszny a w smaku wyraźnie czuć posmak oleju sezamowego. składniki: 500-600 g filetu z pstrąga łososiowego 2 łyżki musztardy Kieleckiej grillowej  4 łyżki oleju sezamowego + do skropienia warzyw 1 łyżka sosu sojowego 200 g pomidorków koktajlowych 2-3 garście rukoli Z filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać(...)stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z ugrillowaną rybą

Monia miesza i gotuje
Sałatka grecka 251

Zgodnie z obietnicą dzisiaj coś nowego. Lekko, smacznie, bardzo prosto - prawdziwa sałatka grecka pachnąca świeżymi warzywami, oliwą z oliwek, cytryną i oregano z prawdziwym serem feta. Co ciekawe grecy do sałatki greckiej nie używają sałaty i taką też wersję przygotowałem i polecam. Do przygotowania sałatki użyłem: 1 dużego ogórka, 3 średnich pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 białej cebuli (można zastąpić(...)przypadku wszystkich dań opartych na świeżych produktach, a moim zdaniem sałatek w szczególności ogromne znaczenie ma jakość zastosowanych produktów. Do przygotowania sałatki użyłem naprawdę świeżych i naprawdę wysokiej jakości warzyw, bardzo dobrej oliwy z oliwek, wysokiej jakości oliwek z pestkami. Nade wszystko nie warto oszczędzać na serze feta - wszelkie produkty fetopodobne, to jest serki "typu feta" absolutnie nie nadają się

Wyprawy kulinarne
Grzybobranie i co dalej? Jak suszyć grzyby ? 255

suszenia jest kilka. Ja preferuję używanie suszarki do grzybów. To niezbyt drogie urządzenie a można je wykorzystywać w ciągu całego roku także do suszenia ziół, owoców np. jabłek oraz warzyw. Grzyby czy inne produkty układam na sitach i suszę - czasami kilka a czasami kilkanaście godzin, w zależności od gatunku, wielkości i wilgotności. Można grzyby suszyć bardziej tradycyjnie czyli po oczyszczeniu(...)słoiku. Nie polecam przechowywania w woreczkach lnianych bo łatwo chłoną nie tylko wilgoć, ale także wszelkie zapachy. Wróćmy jeszcze do mojego sposobu suszenia czyli użycia suszarki spożywczej, elektrycznej, do warzyw i grzybów . Często różne osoby pytają mnie o jej model czy producenta. Od kilka lat używam tej samej czyli suszarki marki Niewiadów, którą uważam za najlepszą. Posiada dwustopniowy nawiew dolny

Smaczna Pyza
Leczo z kiełbasą : Wrześniowe Wyzwanie Babeczek 142

Wrześniowego Wyzwania Blogerek podchodzę drugi raz. Miało być jesienne leczo , ale takie prawdziwe, węgierskie z samych warzyw powstało już wcześniej i miałam nie lada problem co zmienić by to wyzwaniowe było inne, lepsze i przede wszystkim zaskoczyło wszystkich. Zrobiłam wersję z pyszną, wiejską kiełbasą oraz tajemniczym składnikiem, który podkręcił smak. Ale o tym dowiecie się za chwilę. Oczywiście w Wyzwaniu(...)oliwy z oliwek * łyżeczka ostrej mielonej papryki * łyżeczka cynamonu * łyżeczka cukru trzcinowego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Rozgrzać oliwę. Wsypać przyprawy i cukier. Skarmelizować, dodać pokrojoną cebulę oraz pozostałe warzywa. Podsmażyć. Na drugie patelni, podpiec plasterki kiełbasy. Połączyć, podawać gorące

Magiczne Życie Marty
Jagodzianka na pocieszenie 200

Zawsze staram się jeść dużo warzyw, trochę mniej owoców ale ostatnio musiałam zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne. O ile jeszcze w kwestii warzyw nie jest najgorzej o tyle sen z powiek spędzają mi owoce. Oczywiście przyczyna moich rozterek są ceny. Ciężko mi się przyzwyczaić, że owoce, które miałam zawsze w dużej ilości, wręcz nie do przejedzenia momentami stały się w naszym

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ajvar- bałkański przysmak 215

Ajvar  to lekko pikantna pasta warzywna, pochodząca z kuchni serbskiej. To moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga  OlgaSmile(...)godziny. Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Z pomidorów zdejmujemy skórkę i dusimy na niewielkim ogniu, papryczkę siekamy drobno i dodajemy do pomidorów. Wszystkie warzywa dodajemy do pomidorów, blendujemy. Następnie dodajemy przyprawy, ocet oraz olej i dusimy razem około 30 minut. Pasta powinna być lekko słodkawa, jeśli nie jest należy dodać cukier. Gorącą pastę nakładamy

Czerwona Porzeczka
Zupa grzybowa 176

mojej kuchni królują kurki. Trochę jest roboty z oczyszczeniem ich ale efekt i smak są  warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej było spłukać z nich brudki.  Grzyby(...)myjemy a co większe kroimy. Gotujemy przez 30 minut wywar z warzyw. Na patelni z kapką oleju podsmażamy plastry cebuli.  Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości bulionem warzywnym i ewentualnie drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem posypane natką pietruszki

prawdziwe jedzenie
Sałatka z młodej cukinii 233

kolendry Kamis 1 szklanka cukru 3 łyżki soli kamiennej 1/2 szklanki octu 10 % Cukinię dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w cienkie plasterki, ja pokroiłam przy pomocy sztkownicy do warzyw. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Następnie wszystkie przygotowane warzywa przełożyć do miski i dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje