warzywa - 14856 przepisów (strona:283/991)

Faszerowana papryka 229

Faszerowane warzywa to świetny pomysł na obiady w czasie lata i jesieni, kiedy możemy korzystać   z dobroci natury. Przygotowuję je w wersji mięsnej oraz bezmięsnej (najbardziej chyba lubię wersję z ryżem i warzywami lub kuskusem). Dzisiaj przedstawiam Wam paprykę w tej pierwszej. Swego czasu też proponowałam Wam na blogu bakłażana/cukinięnadziewaną mięsem mielonym . Dzisiejsza papryka jest o wiele

Fabryka pomysłów
Bakłażany faszerowane mięsem w stylu arabskim 154

nich coś fajnego :)  Moje oberżyny wyróżniały się również kształtem - były małe i pękate, niczym świąteczne bombki. Nic tylko odciąć im "kapelusiki" i pysznie nafaszerować! Na blogu mieliśmy ostatnio warzywa z farszem wegetariańskim ( grecką gemistę oraz prowansalskie pomidory ), dlatego bakłażany zdecydowałam się napełnić wołowiną doprawioną mieszanką aromatycznych przypraw - kminem, kolendrą, papryką oraz miętą. Powstało w ten sposób danie nawiązujące(...)byłam bardzo zawiedziona. Piękno okazało się kolejny raz bardzo ulotne.  Na szczęście w smaku były tak samo pyszne jak ... zwykle bakłażany ;) Choć uwielbiam wynajdywać na bazarku ciekawe odmiany warzyw i owoców ( np. fioletowego kalafiora, czarną fasolkę, szparagową, wszelkiej maści pomidory, ostatnio kupiłam pigwy jabłkowe na galaretkę ), to kolorowe bakłażany uważam za nieco przereklamowane. Bo co mi po ich niezwykłym

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z mango, gruszką, papryką i ogórkiem 246

Składniki: garść roszponki pół mango pół gruszki 1/4 czerwonej papryki 1/3 ogórka Roszponkę myjemy, warzywa i owoce kroimy w kostkę i układamy na warzywach. Gotowe

Mango Papaja
Omlet z cukinią 246

Uwielbiam omlety za ich różnorodność. Tak na prawdę do masy jajecznej możemy dodać wszystko. Ale na razie póki mamy dostęp do świeżych warzyw to właśnie warzywa warto wykorzystać jako główny dodatek. Tym razem do omletu dodałam świeżą cukinię. Omlet z cukinii jest wilgotny i delikatny. To idealna propozycja na lekki lunch lub kolację. Możemy go podać z lekkim  sosem

Kulinarne przygody Gatity
Muszelki z Sosem Burrito! 276

opakowanie makaronu  muszelki Czanieckie Makarony 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw  Mieszanka meksykańska  Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka  czerwonej słodkiej papryki  mielonej Skworcu 1/2 łyżeczki  papryki wędzonej(...)oregano  Skworcu sól pieprz Wykonanie: W pierwszej kolejności rozgrzałam woka, wlałam oliwę i na rozgrzaną wyłożyłam mięso mielone, które podsmażyłam. Dodałam przyprawy, wymieszałam i na mięso wyłożyłam mieszankę warzyw. Woka przykryłam pokrywką i dusiłam kilkanaście minut.Kiedy marchewka i papryka były już miękkie dodałam pomidory i ketchup. Wszystko wymieszałam i dusiłam chwilę, potem zdjęłam pokrywkę i zredukowałam sobie nadmiar wytworzonego

Blondynka Gotuje
Łososiowa piramida 177

cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al. dente. Łososia kroimy(...)paski i podsmażamy z dwóch str. na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z świeżo wyciśniętej cytryny. Na talerzu układamy w kolejności, warzywa, makaron i łososia w formie piramidy. Całość posypujemy koperkiem.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Pomidorowa zupa krem 223

selera 2 łyżki domowej vegety 500 ml passaty pomidorowej ( u mnie Primo Gusto) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru  śmietana koperek Wykonanie: Kurczaka i obrane warzywa zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy vegetę. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy passatę, koncentrat i przyprawy. Zagotowujemy. Wyjmujemy nóżki, zupę blendujemy, dodajemy śmietanę i koperek według gustu. I gotowe

Kulinarne przygody Gatity
Zupa botwinka 177

śmietany sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo szczypiorek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z kurczakiem, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Botwinkę moczymy w zimnej wodzie i dokładnie płuczemy. Małe buraczki kroimy w kostkę, wrzucamy do gotujących się warzyw, dodajemy kwasek. Po 4-5  minutach dodajemy pokrojone w paski liscie

Kulinarne przygody Gatity
Sos jogurtowo-ziołowy 211

Zrobiłam przegląd ziół w ogródku i w kilka chwil powstał aromatyczny i delikatny sos do warzyw i  mięs. Dzisiaj  podałam go razem z ugotowanymi na parze warzywami: młodymi ziemniaczkami, kalafiorem i fasolką szparagową. Sos jogurtowo-ziołowy Składniki: 1 opakowanie jogurtu typu greckiego 340 g 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy EV sok z jednej cytryny listki świeżej mięty

Kulinarne przygody Gatity
Zielony chłodnik z fetą 209

Lato to czas chłodników. W tym roku eksperymentuję, bo oprócz klasyków, czyli chłodnika litewskiego i hiszpańskiego gazpacho, testuję inne zupy na zimno. Dzisiaj zielone warzywa z dodatkiem słonej fety ! Zielony chłodnik z fetą Składniki: 1 litr jogurtu naturalnego 700 g zielonego ogórka 300 g zielonej papryki 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 7 dag fety sól(...)Wykonanie: Warzywa myjemy, paprykę i nieobranego ogórka kroimy na kawałki i blendujemy razem z czosnkiem, oliwą i octem. Następnie dodajemy jogurt, przyprawiamy. Podajemy schłodzony z pokruszoną fetą

Kulinarne przygody Gatity
Sos pomidorowy do makaronu 224

oliwę i sól. Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidora. Sos  wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolką szparagową 225

sposób na to, jak wykorzystać fasolkę szparagową ugotowaną dzień wcześniej i taką, która się już nam przejadła podawana tylko na ciepło z bułką tartą i masłem. Wiadomo, że warzywa smakują najlepiej gotowane na bieżąco, ale czasami jest tak, że zostanie nam coś z poprzedniego dnia. I wtedy na szybko możemy sobie przygotować taką oto sałatkę. Sałatka z fasolką(...)moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy. W misce układamy fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone pomidory. Warzywa polewamy sosem, mieszamy. Jeśli mamy ochotę do sałatki możemy dodać podgrzaną fasolkę, też bardzo fajnie smakuje

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z białej kapusty sałatkowej 285

Gospodarstwie Rolnym Ludwik Majlert na warszawskiej Białołęce ciągle odkrywam nowe warzywa. Był brokuł łodygowy , natomiast motywem przewodnim dzisiejszego postu będzie młoda kapusta sałatkowa. Kształtem przypomina nieco klasyczną kapustę, tylko główka tej sałatkowej jest bardziej stożkowata. W smaku jest delikatniejsza, liście są  mniej zwarte, a sałatka z niej sporządzona od razu nadaje się do jedzenia(...)marchewka olej sos sojowy szczypta cukru sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i koperek, mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Sezon na dynie... 193

Sezon na dynie... Dziś będzie trochę nietypowy wpis... oto pochwała warzywa traktowanego ostatnimi czasy trochę po macoszemu... Oto pani dynia w całej swej okazałości ! Mamy już kalendarzową jesień, co oznacza, że sezon na dynie ropzoczęty na dobre ! Choć w tym roku pierwsze dynie pojawiły się dużo wcześniej niż zwykle. Dynie to bardzo wdzęczny materiał dla kucharza, możemy ją wykorzystywać zarówno(...)zaopatruję się od paru lat w bardzo klimatycznym miejscu na warszawskiej Białołęce, czyli w  Gospodarstwie Rolnym Ludwik Majlert . Zresztą kupuję tam nie tylko dynie, ale również inne warzywa. Moim zdaniem mają tam najlepsze szparagi w Warszawie. I zapewniam, że to nie jest post sponsorowany :-). Ale wracając do dyni... U Majlertów jest ich zatrzęsienie, co roku pojawiają się nowe

Kulinarne przygody Gatity
Caponata 180

cukier Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy seler, następnie paprykę, a po 2-3 minutach pokrojone w kostkę pomidory. Zmnijeszamy ogień i przykrywamy. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy bakłażany, oliwki, kapary i rodzynki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ocet i przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy.   insertCookd("2f9979b446458e26fbc5bbd847880936

Kulinarne przygody Gatity