warzywa - 14856 przepisów (strona:274/991)

KRUPNIK 172

kostki rosołowe - ziele angielskie (5 kulek) - owoce jałowca (2 kulki) - 3 liście laurowe - lubczyk oraz natka pietruszki - przyprawa kucharek - pieprz czarny Sposób przygotowania: Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, cebule kroimy w kostkę. Marchew, pietruszke i seler trzemy na tarce na grubym oczku. Ziemniaki kroimy w kostkę. Całość razem z przyprawami wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami(...)wody. Dodajemy przepłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy do miękkości warzyw i napęcznienia kaszy. Smacznego

Mentor Smaku
PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI 159

PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI Składniki: - 2kg karczku - 300g wątróbki drobiowej - 4 jajka - 4  marchewki - 3 pietruszki - 1 mały seler - 5 cebul - 6 ząbków czosnku - 2 kostki rosołowe - 3 łyżeczki gałki muszkatałowej - 10 ziaren ziela angielskiego - 7 liści laurowych - 6 łyżek bułki tartej - 3 łyżki kaszy manny - 1 łyżka masła - sól - pieprz - przyprawa "kucharek" - słoik żurawiny Sposób przygotowania: Karczek włóż(...)jeden liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, jedną cebulę i ćwiartkę selera. Zalej wodą i rozpocznij gotowanie. Wszystko gotujemy do pełnej miękkości mięsa oraz warzyw. Kiedy wszystko jest już miękkie odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy manny, sól

Mentor Smaku
Trochę zapomniany już smak gołąbków 243

później i tak wszystko zmiksujemy), cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki i cebuli powinno być mniej więcej tyle samo. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy warzywa. Podsmażamy ok. 10 min., a następnie dodajemy passatę, przecier i wodę (tyle, by sos pozostał gęsty - ja dolałam ok. 250-300 ml) oraz przyprawy (sól i pieprz do smaku(...)łyżeczki cukru, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich). Całość dusimy aż warzywa zmiękną, dokładnie blendujemy (można użyć zarówno blendera kielichowego jak i ręcznego) i przecieramy przez metalowe sito. Sos przelewamy z powrotem do garnka, próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy i dolewamy wody. Odstawiamy na bok. (Jeżeli potrawę będziemy kończyć następnego dnia, to po ostudzeniu wstawiamy go do lodówki

Ratunku obiad
Risotto z kurczakiem i warzywami 171

Kochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne risotto z kurczakiem i warzywami :) składniki : 2 , 3 piersi z kurczaka około 1 szkl ryżu  kawałek pora 3 marchewki małe 1 cebulka szczypiorek suszony vegeta, pieprz, czosnek suszony , bazylia suszona   około 1 l  bulionu warzywnego Wykonanie :  Kurczaka umyć i pokroić w kostkę . Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę pokroić(...)kosteczkę Por pokroić w cieniutkie pół talarki  Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić kurczaka z warzywami , dusić około 15 minut. Następnie wsypać ryż i podlać 2 szklankami  bulionu warzywnego. Dodać przyprawy według smaku. Risotto podlać bulionem gdy za szybko odparuje . Gotować aż zmięknie ryż Rada : Ilość produktów możecie zmienić według swojego gustu. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Golonka z sosem musztardowym 348

minut. Marchewkę brać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej , cebulę i por pokroić w pół talarki. Na głębokiej  patelni rozgrzać około 4 łyżek oliwy  dodać pokrojone warzywa , oraz przyprawy ( sól , pieprz, zioła prowansalskie , Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut . Na warzywa wyłożyć golonki , podlać około 1 szkl wywaru z gotującego mięsa,   dusić pod przykryciem około

Sama słodycz i szczypta chili
Krupnik 250

bulionem. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy kaszę i grzybki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Uwaga ! Kasza lubi wykipieć, więc warto pilnować zupy, lub lekko odsunąć(...)pokrywkę. Gdy warzywa będą miękkie krupnik przyprawiamy solą i pierzem, dodajemy masło. Podajemy posypany posiekaną natką

Kulinarne przygody Gatity
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 191

minut. Następnie kolejne 20 minut gotujemy (w świeżej wodzie). Jeśli grzybki zmiękną wyławiamy je. Nie wylewamy wody!!! Przyda się na koniec.  Grzybki kroimy na długie paseczki.  3. Warzywa. Cebulę kroimy w pióra, paprykę, marchew, kapustę i ananasa w paski. Smażymy na 2 patelniach: 1. Cebula z marchwią smażymy na jednej patelni. Pod koniec dodajemy paprykę. Dosłownie na minutę(...)wrzucamy grzybki - do połączenia smaków. (Patelnia z twardymi warzywami). Ta patelnia potrzebuje więcej czasu i uwagi. 2.  Kapustę wrzucamy na patelnię nr 2. Dorzucamy kiełki, pędy, kukurydzę, a na koniec ananasa. 4. Przyprawy na wywarze. Do wywaru z grzybków dodajemy przyprawy - na bogato. Pieprz czarny, papryki (słodka i ostra), odrobina vegety - najlepiej domowej i sos sojowy, jeszcze odrobina (bezglutenowcy

Wypisz Wymaluj
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 209

Arla Apetina - Czosnek i Zioła ". Nasi "goście" wpadli (jak smurfy w sidła Gargamela) ze "znajomymi".  SKŁADNIKI: * Biszkopt Bezglutenowy: - jajka, 4 - szpinak liściasty, świeży, 200 g - domowa mieszanka suszonych warzyw (do smaku). - czosnek, 3 główki - 1/2 szklanki oleju, - 1/2 szklanki masła roztopionego, - 2 szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół - owsiana bezglutenowa i mąka bezglutenowa na ciastka) - łyżeczka proszku do pieczenia(...)łosoś wędzony 200 gram - koperek, - oliwki zielone i czarne do dekoracji WYKONANIE: /Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./ 1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy domową mieszankę suszonych warzyw i łyżeczkę cukru - nadal ubijamy. 2. Gdy już mamy gęstą, puszystą konsystencję strumyczkiem dolewamy olej. Nadal ubijamy. 3. Następnie strumyczkiem dodajemy masło. Nadal ubijamy. 4. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem

Wypisz Wymaluj
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 205

same proporcje/ * nadzienie: - szpinak świeży, liściasty, 200 gram, - łosoś, filet, - serek ARLA APETINA Kremowy "Pesto i Rukola" - czosnek 5-6 główek, - masło, - jajko, - bazylia, - odrobina domowej mieszanki suszonych warzyw. WYKONANIE CIASTA: 1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone w kostkę) i sól. 2. Składniki łączymy rozcierając. 3. Powoli dolewamy lodowatą wodę i zagniatamy (krótko i szybko - do połączenia(...)pozbyć się wody. Dodajemy trochę serka aby nadać mu lepszy smak i kremową konsystencję. Szpinak ma odparować. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (główkę-dwie) i odrobinę domowej mieszanki suszonych warzyw. Studzimy. 3. Łososia wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Oczywiście najpierw dajemy na niego roztopione masło i zawijamy w folię aluminiową. /Jeśli rybka nie należy

Wypisz Wymaluj
KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 236

Kremowy ARLA APETINA - "Pomidory i Bazylia" - oliwki zielone (ilość dowolna) - oliwki czarne (ilość dowolna) - jajka 4 (lub 8 przepiórczych), - majonez domowy, łyżka - dwie, - bazylia, - pieprz czarny, - domowa mieszanka suszonych warzyw, - cebula czerwona, 4, - cebula biała, 4,  - pomidory podłużne (miąższ z pomidorów, które będziemy faszerować trafia do sałatki), - oliwa z oliwek, odrobina, /Do sałatki wrzucamy sam miąższ z pomidorów, które(...)domu - u nas grzaneczki bezglutenowe/ WYKONANIE SAŁATKI/PASTY: 1. Gotujemy jajka na twardo, 2. Kroimy cebulkę w bardzo drobną kosteczkę i mieszamy ją z pieprzem, bazylią, domową mieszanką suszonych warzyw i oliwą. 3. Do cebuli dodajemy cały serek kremowy Arla Apetina "Pomidory i Bazylia" oraz łyżkę majonezu. 4. Jajka kroimy na małą kosteczkę, śledzie w nieco większą, a oliwki

Wypisz Wymaluj
Wrapy z papieru ryżowego 223

pestek, kroimy w kostkę lub paski. Z kapusty pekińskiej odcinamy twarde części. W misce mieszamy mięso, marchewkę, paprykę z ulubionymi przyprawami. Smażymy na patelni do zarumienienia mięsa i warzyw. W ciepłej wodzie maczamy arkusze papieru ryżowego. Na desce lub blacie układamy arkusz papieru, nakładamy kapustę pekińską, warzywa i polewamy ketchupem. Zawijamy w jakikolwiek sposób. Następnie wrapy smażymy na  lekko

Truskawkowa Fiesta
Zupa z pieczonej dyni i papryki 303

kroimy na mniejsze części.  Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą i czosnkiem granulowanym. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i układamy ją również na blasze. Warzywa pieczemy w 180 stopniach aż będą miękkie ( u mnie trwało to około godziny). Z papryki można spróbować zdjąć skórkę, jeśli porządnie ją przypieczemy (aż skórka będzie czarna). Ja tego nie robiłam(...)śmiało użyć paprykę ze skórką. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części, podsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy do bulionu. Następnie do garnka dodajemy upieczone warzywa. Gotujemy razem 15-20 minut. Blendujemy. Doprawiamy solą pieprzem, obiema paprykami i czosnkiem. Na koniec dodajemy kminek. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Gęś po polsku w kapuście 184

kminek  i gotować do miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki. Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa  i boczek, dusić parę minut. Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną  wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp

Kulinarny karnet Christophera
Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku 326

Dzień dobry, Po pizzy z brukselką i szynką przychodzę do Was z kolejnym zaskakującym przepisem wykorzystującym pieczone warzywo. Już sam kalafior upieczony z chilli, nasionami kopru włoskiego i słodkimi pomidorkami koktajlowymi był tak dobry, że mój Mąż miał ochotę spałaszować go w tej formie. Ale ja poszłam o krok dalej i zrobiłam z niego pyszne danie z makaronem inspirowane kuchnią(...)Sycylii. Może zastanawiacie się, co ma kalafior do Sycylii. Ja sama byłam zaskoczona, gdy dowiedziałam się, że to warzywo jest tam popularne. No może trochę mniej, gdy okazało się, że rosnące lokalnie kalafiory są przepiękne - fioletowe (zaś po ugotowaniu zielone) lub zielone ( Romanesco broccoli ). Takie kalafiory na pewno znajdą miejsce w moim wymarzonym ogrodzie :) Tak więc Sycylijczycy przygotowują wiele potraw

Chilli Czosnek i Oliwa
K... Koktajl bananowo-gruszkowy (i kilka słów o Francuzach) 186

Śniadanie 8:00- kanapki, II śniadanie 11:30- jogurt z owocami i orzechami, obiad 16:00 - coś pysznego, konkretnego, warzywnego :) a na kolację był to zazwyczaj serek wiejski z warzywami, bo nie byłam głodna, ale że jestem osobą aktywną, musiałam coś jeść. Teraz żyję w kraju, w którym wszystkie moje założenia zostały zburzone jak domek z kart ;p We Francji(...)Moje śniadanie składa się jak już od kilku miesięcy z owsianki i owoców, orzechów lub pysznych kanapek. O 12:00, gdy przygotowuję Królewiczowi OBIAD, zazwyczaj jem treściwą zupkę lub warzywa (mieszkam tu już od kilku miesięcy i naprawdę nie mam ochoty jeść czegoś wielkiego już o 12!). O 16-17 brzuszek domaga się przekąski, więc daję mu jakiś jogurt

Kitchens Alphabet