warzywa - 14856 przepisów (strona:281/991)

Potrawka z czarną fasolą 196

zostawić na noc do namoknięcia. Cebulę obrać, do jednej powbijać goździki, a drugą drobno posiekać razem z czosnkiem i zeszklić na na patelni razem z wszystkimi drobno posiekanymi warzywami. Fasolę odcedzić, zalać wodą, lekko osolić, dodać mięso oraz wszystkie warzywa, tymianek, liście laurowe. Gotować wszystko razem do miękkości, mięso wyciągnąć, oddzielić od kości, pokroić i podawać z fasolą. Na samym

Apetyczna babeczka
Makaron ryżowy z zieloną fasolą 183

tymianek  Rozgrzać oliwę, mięso pokroić w podłużne plastry, posolić i obsmażyć. Marchew i fasolę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Paprykę pokroić w kostkę. Mięso połączyć z warzywami, chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Makaron skropić oliwą i posypać świeżymi ziołami i podawać z warzywami i mięsem

Apetyczna babeczka
Jak zrobić chipsy z jabłek? 783

tych gotowych, chrupiących chipsach w małych paczuszkach okazało się, że są dodatkowo obficie słodzone cukrem, oraz konserwowane. Wybieram jednak te przygotowane domowym sposobem chipsy z suszonych owoców czy warzyw, jednak te przygotowane domowym sposobem są zdrowsze. Do przyrządzenia tych niskokalorycznych, pysznych domowych chipsów z jabłek potrzebne będą nam tylko jabłka, piekarnik nagrzany do 50 stopni C oraz kilka godzin cierpliwości(...)cienkie plasterki, układamy je pojedynczo na sicie wyłożonym papierem do pieczenia i suszymy w niskiej temperatury ok. 50 stopni przez ok. 4 godziny, jeśli macie suszarkę do grzybów i warzyw suszenie potrwa jednak trochę dłużej. Takimi chipsami jabłkowymi możemy zajadać się do woli bez wyrzutów sumienia i bez liczenia kalorii. Jadłam już chipsy jabłkowe dodatkowo posłodzone przed suszeniem cukrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy ketchup pikantny 179

płaskiej łyżeczki pieprzu 15 ml. octu jabłkowego 0,5 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki płatków chilli  Pomidory, czosnek i cebulę pokroić na nieduże kawałki, resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotować wszystkie razem przez godzinę bez przykrycia, często mieszając. Po tym czasie odsączamy warzywa na sicie, sok gotujemy dalej, by odparował, a pulpę porządnie miksujemy

chwile dla mnie
Zupa-krem warzywna, wegańska (dieta Dr. Dąbrowskiej) 206

marchewki pietruszka kawałek selera kawałek  pora mała cebulka sól pieprz cząber, 2 szczypty Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Pora w plasterki. Wrzucamy warzywa do gotującej się wody z dodatkiem kostki rosołowej i przypraw. Gotujemy, aż warzywa będą półmiękki. Miksujemy zupę. Osoby wychodzące z diety lub nie będące na niej mogą do zupy dodać

chwile dla mnie
Domowa "kostka rosołowa" warzywna 144

trzeba było wyprodukować ją samemu :) Dzięki niej gotowanie zup zamieniło się w czystą przyjemność. Teraz jeśli mam zrobić obiad na szybko, to zawsze gotuję zupę :) Składniki: 1 kg obranych warzyw (marchewki, pietruszki, por, selery, co kto lubi) 3-4 ząbki czosnku 100 g soli 5 g suszonego lubczyku 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren czarnego pieprzu(...)wody 20 g oleju Warzywa musimy drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a liście laurowe, ziele angielskie i pieprz zmielić w młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu. Wrzucamy do garnka z resztą składników i gotujemy ok. 50 minut bez przykrycia często mieszając. Smacznego :) Inspiracja

chwile dla mnie
Sałatka wielowarzywna na zimę 168

szkl octu 10% Jamar 6 łyżek cukru 1 łyżka soli 7 ziaren ziela angielskiego 0,5 opak gorczyca 1 łyżka oleju na słoik 1 liść laurowy na słoik. PRZYGOTOWANIE Warzywa umyć, osączyć.  Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.  Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki.  Z fasoli szparagowej odciąć końcówki. Wlać wodę do garnka, dodać sól(...)zagotować. Do wrzącej wody wrzucić fasolkę, brokuła i kalafiora, gotować przez 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową. Następnie do tej samej wody wrzucić paprykę, sparzyć.  Gorące warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika dodać po listku, łyżce oleju i gorczycę.  ZALEWA  Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól i ziele angielskie, zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę, zakręcić

Kuchnia Danusi
Zupa z botwinki z jajkiem 200

łodyżki pokroić w słupki, buraczki w kosteczkę. Buraczki zalać w misce 1 szkl gotowaną wodą, odstawić na 5 minut. Po tym czasie przecedzić buraczki i dodać z innymi warzywami do bulionu, gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać liście z łodyżkami , gotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać trochę wywaru, wlać do zupy zagotować. Zupę zdjąć z ognia wlać odcedzony

Kuchnia Danusi
Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa 228

tłuszcz do smażenia koperek pokrojony -2 łyżki sól, pieprz, bazylia, oregano i przyprawa kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Kalafiora i brokuły lekko podgotować w osolonym wrzątku. Ryż ugotować na sypko. Podgotowane warzywa odcedzić na durszlaku. Filet z kurczaka umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu z przyprawą kebab-gyros. SOS Serek topiony pokroić na kawałki, rozmieszać ze śmietaną. Następnie dodać(...)jajka i ser żółty starty na tarce, oraz przyprawy, wszystko dokładnie zmiksować Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu. Na ryżu położyć połowę mięsa z kurczaka i połowę warzyw, polać połową sosu i tak dalej postąpić z następną warstwą. wierzch sałatki polać sosem i posypać koperkiem. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Zapiekać przez 25 minut. (function

Kuchnia Danusi
Zupa krem z jarmużu 186

seler -kawałek por - kawałek czosnek - 3 ząbki liść laurowy ziele angielskie- 3 ziarenka sól i pieprz ziemniaki -3 szt woda - 1,5 l cebula - 1 szt PRZYGOTOWANIE: Warzywa obrać, opłukać pokroić w kostkę. Jarmuż umyć, usunąć grube nerwy, pokroić. Cebulę obrać pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do garnka wlać wodę, osolić zagotować. Następnie dodać warzywa pokrojone w kostkę , obrany

Kuchnia Danusi
Roladki brokułowo-kalafiorowe 197

Pyszne roladki z dwoma warzywami na obiad. Moja rodzinka była zachwycona takim daniem, bardzo im to smakowało Roladki brokułowo-kalafiorowe SKŁADNIKI: filety z kurczaka podwójne - 1 szt brokuły - 8 różyczek kalafior - 8 różyczek mąka do panierowania tłuszcz do smażenia jajko 1 szt sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuły i kalafiora gotować w osolonej wodzie do miękkości. Osączyć warzywa na sicie. Filety

Kuchnia Danusi
Zapiekanka rybna 206

patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć rybę na złoty kolor.  Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, udusić na tłuszczu do odparowania wody.  Doprawić do smaku pieczarki wegetą.  Warzywa udusić z wegetą na tłuszczu.  Do naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę ryb, na ryby wyłożyć warzywa uduszone.  Następna warstwa to pieczarki.  Pieczarki dobrze polać keczupem i ułożyć drugą warstwę

Kuchnia Danusi
Sałatka z pomidorem i brokułem 414

kilka minut,   fasolkę kilka minut dłużej.   Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w grubsze paski. Pomidory opłukać, osączyć,  pokroić w podłużne kawałki.   Warzywa ugotowane odcedzić,  osączyć, fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.   Układać w misce najpierw pomidory, jajka, warzywa.  Sos francuski rozmieszać z wodą i oliwą.  Do sosu dodać

Kuchnia Danusi
Kurczak z brokułami po chińsku 596

wymieszać z mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do warzyw dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać.  Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu

Pasja Smaku
Jesienna sałatka warzywna 365

temat, tym razem z dodatkiem zblanszowanego kalafiora. Idealna, lekko rozgrzewająca propozycja na jesienne chłody. Możecie ją podawać na zimno, ale mnie smakuje najbardziej, gdy jeszcze ciepłe warzywa wymieszam z pomidorowym sosem. Jesienna sałatka warzywna Proporcje  na 6 porcji Czas przygotowania:  30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 małego kalafiora 3 łyżki(...)cytryny, przyprawy, natkę i czosnek. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy do sosu,  mieszamy

Kulinarne przygody Gatity