stosunek do brukselki najlepiej oddaje przydomek, który jeszcze w czasach liceum nadała jej niejaka Paulina S. (obecnie fejsbuk pokazuje mi, że już S-K). Tak od tamtych czasów to warzywo jest nazywane w moim domu. Do tego stopnia, że kiedy mama chciała kupić trochę małych kapustek w sklepie, musiała pokazywać palcem co chce, bo nazwy ogólnie używanej nie mogła(...)bułką tartą. Formę wyklejamy ciastem, zostawiając dość wysoki brzeg i chowamy do lodówki (co najmniej 30 min- lub na krócej do zamrażarki). Czas na nadzienie. Wybieramy ulubioną, dość głęboką patelnię- spędzimy z nią dość dużo czasu. Plasterki boczku kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni. Podsmażamy na mocnym ogniu, aż tłuszcz się wytopi. Dolewamy syrop klonowy
les mirabellesDzień dobry, Jak przemycić dzieciom trochę warzyw? Co przygotować na obiad naszemu znajomemu wegetarianinowi? Co zrobić, gdy dostaliśmy od rodziny przerośniętą cukinię? Odpowiedź jest prosta - usmażcie cukiniowe placuszki! Placuszki warzywne uwielbiam. Na blogu przedstawiałam Wam już nie jeden przepis na taki przysmak. Tym razem do placków z cukinii dodałam mój ukochany ser halloumi. Ten wywodzący się z Cypru ser owczy(...)dłoni porządnie odciśnij z nadmiaru wilgoci. Umieść w misce, dodaj posiekaną dymkę i koperek, mąkę pszenną i rozkłócone jajka, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i kładź po jednej łyżce masy placuszkowej. Każdy placuszek lekko rozpłaszcz przy pomocy łyżki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote
Chilli Czosnek i OliwaTagliatelle z sosem bolońskim to typowo włoska potrawa. Bardzo szybko i bardzo prosta w przygotowaniu. Danie to charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznym sosem bolońskim. Przepis i lista
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie da się ukryć, że to już ostatni weekend Karnawału 2018! Przygotowałam specjalnie z tej okazji rewelacyjny przepis, który posmakuje każdemu miłośnikowi awokado. Kremowa, z jajkiem
Moja smaczna kuchniaW tym tygodniu króluje u mnie na stole cukinia, dlatego dziś podaję Wam prosty sposób na wyśmienite placuszki z cukinii z białą fasolą.:) Startą cukinię łączę
Słodko-Słony Świat Ilonynigdy dotad. Ten urodzaj sprawil, ze zostalam obdarowana kilkoma okazami. Na otwarcie sezonu dyniowego zaserwowalam pyszna zupe , ta sama, od ktorej zaczela sie moja przygoda z tym cudownym warzywem. Przez caly ubiegly tydzien gotowalam dyniowe rarytasy, ktore moja rodzina juz dobrze poznala w poprzednich latach. Ale apetyt rosnie w miare jedzienia, nic wiec dziwnego, ze zapragnelam czegos nowego(...)skladniki farsz z pierogow 1 jajko okolo 5 lyzek maki oliwa do smazenia wykonanie: Do farszu dodajemy jajko i make. Wszystko laczymy ze soba, a nastepnie lyzka nakladamy na patelnie male placuszki, ktore smazymy z obu stran az sie przyrumienia. Placuszki bardzo fajnie smakuja ze sosem tatarskim. Smacznego
Przysmaki KarolkiFasolowe de volaille Pyszna , wegetariańska kopia klasycznego de volaille . Zamiast mięsa jest tu rozgnieciona kolorowa fasola , środek to klasyk czyli masło z czosnkiem i pietruszką Czy
Ogrodnik w podróżyregenerują nasz układ krwiotwórczy. To czerwone warzywo, to niesamowite źródło minerałów . Żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Z witamin, najwięcej znajdziemy witaminy C (zwłaszcza w kwasie buraczanym, gdzie większe ilości kwasu askorbinowego powstają w trakcie fermentacji). Ponadto burak to bogate źródło witaminy B1 , która(...)żaroodpornego z przykrywką i pieczemy około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni . Ostudzone buraki obieramy ze skórki, drobno siekamy lub ścieramy na grubej tarce. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy, wrzucamy buraczki, dodajemy ocet balsamiczny, cytrynę, cukier, sól, pieprz. Chwilę podsmażamy. Mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy pestki słonecznika a przed samym podaniem
Moja Mama GotujeSpędziliśmy ostatni weekend na wsi u mojej mamy. Jest tam mały ogródek a w nim podstawowe warzywa i owoce. Od początku lata do jesieni wiąże się to z tym, że akurat jest czegoś wysyp i trzeba to szybko przerabiać. Tak jest ze szpinakiem, sałatą, potem ogórkami, malinami, a w końcu przychodzi czas na cukinię i dynię. Lubię te „wysypy(...)szczypiorek i czosnek drobno posiekać. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć. Do garnka z wywarem dodać marchewkę i pietruszkę, gotować 10 minut. W tym czasie jak wywar będzie się gotował na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić cebulkę i podsmażyć ok 3-4 minuty, Dodać czosnek, smażyć kolejną minutę. Dodać szczypiorek, przemieszać i stopniowo dodawać sałatę. Sałata może się nie zmieścić
Cooking for EmilyMakaron z pieczoną dynią i fetą Co tu dużo kryć rodzinnie uwielbiamy makarony, jak nie mam pomysłu na obiad to jest makaron ;) Makaron z pieczoną dynią
Kuchnia na wzgórzuBrokuły i feta czyli przepis na pyszną sałatkę Uwielbiam brokuły , ale zdecydowanie za rzadko je jadam. Tym razem postanowiłam z nich zrobić sałatkę. Brokuły i feta
Kuchnia na wzgórzuGołąbki w moim domu są jednym z ulubionych dań. Czy to te z farszem rybnym , czy te tradycyjne , oszukane albo z tortownicy czy po prostu faszerowana
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś Prima Aprilis a ten przepis to nie żart tylko Cud Świata. Genialne samosy, które uwielbiam już od dawna, w nieco odchudzonej i zdrowszej wersji
Mango PapajaKiedyś gdzieś się natknęłam na placuszki z ziemniaków z dodatkiem dyni, pomyślałam, że mogą być fajne i na jakiś czas zapomniałam. Dzisiaj zachciało mi
Smaczne Zdroweabsolutny mistrz w naszym domu. Puszysty, mięciutki, bardzo aromatyczny. Świetnie sprawdza się na imprezach, piknikach, grillach i na co dzień w domu. Idealny, zdrowy dodatek do lekkich sałatek, świeżych warzyw, zup, mięs jak i solo. Wygodny, nie wymaga krojenia, znika jeszcze ciepły, kromka po kromce, odrywany palcami. Dodatkowo chlebek jest z mąki pszennej orkiszowej, która co raz częściej ląduje(...)słonecznika łuskanego 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki (30-45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów chili Przygotowanie: 1) Przygotować pastę: słonecznik delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie wszystkie składniki zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera na jednolitą masę i doprawić chili. 2) Do mąki dodać suche drożdże oraz sól i dokładnie wymieszać. 3) Dodać olej oraz
Fitsweet.meFUSILLI ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI Ostatnio coś mnie „wzięło” na makaron. Ile można jeść risotto? W lodówce miałam nadmiar
Martyna CooksFUSILLI ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI Ostatnio coś mnie „wzięło” na makaron. Ile można jeść risotto? W lodówce miałam nadmiar
Martyna CooksWczorajszy dzień należał do wyjątkowo udanych, a to za sprawą Targu staroci w Bytomiu. Nie było mnie tam przez ostatnie dwa miesiące, więc juz nie mogłam
Moja smaczna kuchniaTak jak pisałem w poprzednim poście robiliśmy z Magdą placki ziemniaczane. Robiliśmy wtedy też bułki wrocławskie (w poprzednim poście) i ciabaty (w kolejnym poście). Wszelkie okoliczności
Marder&Marder ManufactureKubańskie danie narodowe. Proste, a trudne. U mnie w Sanoku (brama Bieszczad) ciężko było zdobyć czarną fasolę. Nachodziłam się za nią i ja, i moja mama
CzarnawisienkaSupergwiazda jesienna, dynia, to niekwestionowana piękność ogrodów. Duża, złocista, wprost promieniuje radością i smakiem. Pojawia się i znika, a naprawdę warto ją pokochać. Można z niej
Kulinarny karnet Christophera