pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnię Adżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko symbolizuje słońce. Tak jak tradycyjne chaczapuri piecze się(...)Lobio smakuje w każdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkach Phali – jednowarzywna sałatka Phali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali
Poezja smakuTuńczyk w oleju lub w sosie własnym to bardzo uniwersalna w zastosowaniu ryba. Można dodać ją do sałatki, do sosu do makaronu, do zapiekanki.... można by
Gotuj Sam!Dzisiaj robimy nic innego jak najprostszą w świecie fasolkę szparagową. Bułka jest tylko dodatkiem i tylko w wersji tartej Fasolka szparagowa z bułką Do wykonania naszego
mecooksKolejna odsłona makarony ryżowego! Jest bezglutenowy, więc mogą go zajadać osoby z jego nietolerancją. Jest możliwa wersja wegetariańska. Jedynie trzeba zamienić indyka na tofu. Idealne na
JaglusiaNie ma nic lepszego w chłodne jesienne dni, niż miseczka pysznej pożywnej zupy na obiad. Moja propozycja to zupa ziemniaczano porowa z wkładką –jest nią podsuszana
Wanilia i KardamonCHEDDAR to rodzaj angielskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz twardych. Ser cheddar zawiera
potrawyregionalneZe szparagami można bardzo dobrze i zdrowo zacząć swój dzień. Są przepyszne i pasują do wielu dań. Jednak do ich przyrządzenia trzeba się dobrze przygotować. Są
Mango Papajamyśli głównie dania kuchni kantońskiej. Bo to właśnie w tym regionie Państwa Środka dominują potrawy powstające z drobno posiekanych składników, podsmażanych szybko w woku. I to właśnie wok – głęboka patelnia, najczęściej żeliwna, jest podstawowym narzędziem każdego azjatyckiego kucharza. Gdyby sprawdzić, jak wygląda jakiś „chińczyk” w Krakowie czy Warszawie od środka – na palnikach zobaczyłbyś co najmniej kilka takich garnków(...)wyjmij z woka i przetrzyj naczynie ręcznikiem papierowym. Do rozgrzanego woka wbij jajko, a gdy będzie na wpół ścięte, dodaj ugotowany wcześniej ryż. Podsmaż chwilę i dorzuć krewetki z warzywami. Na koniec posyp szczypiorkiem. W wersji wegetariańskiej: podsmaż w woku pokrojoną w paski marchewkę, paprykę, chilli oraz cebulę, dopraw sosem sojowym i imbirem oraz białym pieprzem. Dodaj pędy bambusa, skrop
Kuchcik gotujezdecydowanie najlepszy dla Nas czas, pod względem kulinarnym. Możemy codziennie szaleć w kuchni! Tyle smaków, tyle aromatów na każdym ryneczku! Można dostać oczopląsu! Kocham! Kocham czerwiec! Jako zadeklarowany miłośnik warzyw i owoców, bez których moje życie było by chyba jakąś męczarnią, czekam na te miesiące letnie, cały długi i szary rok. Marzę o tym aby kiedyś mieć kawałek swojego ogródka(...)opakowaniu. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, ważne abyś bób gotował/a bez pokrywki. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i zalewamy zimną wodą. Bób obieramy z łupin. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 1 łyżkę oliwy i czosnek chwilę blanszujemy, dodajemy bób i przesmażamy przez chwilkę, dodajemy pokrojonego bardzo drobno kabanosa (możesz też użyć boczku lub chorizo). Ugotowaną komosę wymieszaj z pastą harissa
SMYKWKUCHNIKarczochy to wytworne i niskokaloryczne warzywo, zarazem najseksowniejszy naturalny afrodyzjak. Nie może ich zabraknąć na walentynkowym stole. Przyrządź je ukochanej osobie! Nie jest łatwo je kupić, ale warto się rozejrzeć za karczochami nie tylko z powodu przypisywanego mu działania i delikatnego smaku. To bardzo zdrowe warzywko. Zawiera substancje czynne (flawonoidy, kwasy fenolowe, gorycze) działające jako antyutleniacze. Likwidują wolne rodniki, chronią(...)innym razie rissotto nie uda się. Ziarenka ryżu rozkleją się na zewnątrz, a w środku pozostaną twarde. Ryż mieszać drewnianą łyżką lub drewnianym widelcem. Wlać resztę bulionu, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić ryż, by doszedł wg instrukcji na opakowaniu (u mnie 20 minut) na koniec dodać zimne masło. Masło topiąc się delikatnie powleka ziarenka ryżu, odzielając je od siebie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jedliście kiedyś jajecznicę z botwinką i makaronem? Jeżeli nie to spróbujcie i spróbujcie, bo jest pyszna i niezwykle sycąca. Doskonale sprawdzi się na śniadanie, kolację czy
IzabelawkuchniMadzia wymyśliła taki oto sposób na cukinię. W sumie prosta rzecz, a naprawdę ciekawie się prezentuje. Zrobienie tego nie zajmuje wiele czasu, a właściwie może stanowić
Marder&Marder Manufacturekońcu kupiłam, bo ja wszystko muszę spróbować, no tak już mam. Niestety jedyny minus to cena :( do tanich nie należy. Jest bardzo smaczna i zdrowa. U mnie z warzywami i łososiem :) Miłego weekendu :) Komosa ryżowa inaczej quinoa lub ryż peruwiański jest to taka roślinka, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, ale nie jest ona zbożem. W Ameryce Południowej skąd pochodzi(...)wrzuciłam na rozgrzany olej, dodałam pokrojoną cukinię i czosnek. Łososia oprószyłam solą i pieprzem, podzieliłam na porcje. Pomidory pokroiłam, dodałam do marchewki i cukinii. Przesunęłam je na jedną część patelni, na drugiej usmażyłam łososia. Do wszystkiego dodałam kurkumę, pieprz z młotkowaną kolendrą, wymieszałam. Na koniec dodałam ugotowanego brokuła i pokrojoną natkę pietruszki. Wymieszałam, dodałam ugotowana komosę, jeszcze raz przemieszałam
kruche babeczkiOj zaniedbuję bloga... wstyd i tyle jakoś się porobiło, że ciągle albo chora jestem albo do domu jadę i jeszcze sto innych rzeczy na głowę mi
sierotka maRysia w kuchni