warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:635/829)

Warkocz z polędwicy wieprzowej 243

Warkocz wymyśliłam sobie jakiś czas temu, a to za sprawą boczku... dokładnie boczku :) Będąc w sklepie poprosiłam ekspedientkę o boczek, ale właśnie szeroki. Kiedy przyniosła i

Kuchnia w czekoladzie
Brukselka lekko podsmażona na masełku 186

Mimo ogólnego w domu "nietrawienia" brukselki, postanowiłam ją przygotować do obiadu. Wyszła znakomicie, wyglądała atrakcyjnie i w dodatku nawet smacznie, jak to skwitował mój mąż. A

Z notatnika
.965. zielony środek & najlepsze bezglutenowe naleśniki 159

 ~naleśniki gryczane z jarmużem i tahini naturalnym Primavika  obsmażone na oleju kokosowym~ Weekend na praktykach, how lovely >.< Ale doszłam do wniosku

breakfast of dreams
Dynia faszerowana z boczkiem 230

Kolejny przepis na faszerowaną, pieczoną dynię . Była dynia z orzechami i serem pleśniowym (przepis tutaj ) teraz dynia z boczkiem i cheddarem. Ponieważ nie do

Stare Gary
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-paprykowym 174

Kolejny szybki makaron - w takim kształcie jeszcze go nie jadłam, więc postanowiłam wypróbować. Do tego sos pomidorowo-paprykowy z bazylią. Polecam. Normal 0 21 false false

Pasja Smaku
KREM BROKUŁOWY Z DODATKIEM WĘDZONEGO BOCZKU 177

   Troszkę zaszalałam wczoraj ze smakami i stworzyłam troszkę inny krem brokułowy. Ten poprzedni był bardzo dietetyczny a zarazem bardzo smaczny. Dzisiejszy jest mniej dietetyczny

Smaczne Zdrowe
Curry z pieczonego kalafiora z ziemniakami i ciecierzycą 229

Curry to sposób przyrządzania potrawy w kuchni indyjskiej, ale nie tylko, gdyż nazwa ta znana jest w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Curry to mięso, ryby, warzywa, ser (tutaj najlepiej sprawdza się paneer) lub inne składniki dania głównego w sosie, gdyż nazwa wywodzi się od tamilskiego słowa  kari  czyli sos. Na zachodzie jednak nazwa curry kojarzona jest(...)oliwą lub olejem, oprószamy kurkumą, curry, papryką i solą, pieczemy ok 20 min, aż kalafior się przyrumieni i zmięknie 2. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę 3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy gorczycę (jeśli używamy) kumin i nasiona kolendry, smażymy chwilę następnie dorzucamy pokrojone w plasterki dymki (tylko białe części), jeśli nie używamy gotowej pasty curry dodajemy kolejno

Słodki Kompromis
Schab niy-byle-jaki (Schab niebanalny) 195

Jak żech szoł 1 do sklepu (abo jak by to niyftorzi pedzieli 2 : do kaufhauzu), to kupowołech te miyso na trocha inksze danie, ale jak żech

Chop w kuchni
Sałatka Caprese z ormiańskim serem czanach 264

środka i poczuliśmy zapach palącego się drewna i świeżo grillowanego mięsa to wiedzieliśmy, że na pewno głodni nie wyjdziemy. Tak fantastycznego mięsa z grilla nie jadłam nigdy. Do tego warzywa kiszone na modłę Ormiańską przez panią Emmę, sałatka z cebuli i pietruszki (nie lubię surowej cebuli ale takie połączenie idealnie podkreśliło smak mięsa) i ten pyszny, pikantny sos którym polano(...)Pomidora kroimy w dość grube plastry. Do rozdrabniacza wrzucamy wszystkie zioła, czosnek, 5 łyżek oliwy i jedną łyżkę octu i wszystko razem miksujemy na gładki sos. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i układamy na niej - dosłownie na 3 sekundy z każdej strony - grubo pokrojony czanach - czekamy tylko aby delikatnie zaczął się topić i układamy go na plastrach pomidora. Całość

sierotka maRysia w kuchni
Pakora z kalafiora 268

Kontynuujemy naszą przygodę z kuchnią indyjską, w której dużo jest prostych i smakowitych dań. Tym razem bierzemy się za pakorę, niezwykle szybką do zrobienia przekąskę, która

Bananowe Pole
Kolorowy makaron ze szpinakiem w sosie pieczarkowym 171

Taka oto sobie historyjka: wracam z Karoliną z pracy, siedzimy sobie w pociągu i zaczynam zamulać (chyba chory zaczynam być więc zamulałem potężnie), że obiad muszę

Marder&Marder Manufacture
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 205

Właściwa ilość płynów to 2 litry na dzień. Liczna  posiłków to około pięciu porcji pomniejszone o 1/4 niż 10 lat wcześniej.  W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw gotowanych i pieczonych. Starsze osoby mogą słabiej odczuwać smak dlatego warto dodawać doprawiać posiłki naturalnymi ziołami takimi jak: estragon, oregano, tymianek bazylia.  Ze względu na podwyższony cholesterol i wysokie(...)oleju lnianego, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy z ognia, dodajemy młode liście szpinaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy 4-5 łyżek wody z pierogów, sól, świeżo mielony pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ugotowane pierogi lub uszka dekorujemy przygotowanymi dodatkami. Makaron razowy z sosem

AZgotuj!
Zielone tajskie curry , wersja uproszczona 131

Zielone tajskie curry ,wersja uproszczona Tajskie curry , świetnie pasuje na letnie upały , jest pikantne ale lekkie . Generalnie moi chłopcy uwielbiają wszelakie curry i to w tej

Ogrodnik w podróży
Bucatini ze szpinakiem, orzechami laskowymi i grana padano 140

Najczęściej jesienią zaczyna się moją tęsknota za daniami typowo kojarzącymi się z krajami południowej Europy. Oczywiście Włochy są moją nieustającą inspiracją do prezentowania Wam ciekawych i

Moja smaczna kuchnia
Kurczak w mleku kokosowym z nutą pomarańczy 207

Taki szybki obiad poczyniłam. Za oknem ponuro więc danie musiało być pełne słońca i aromatu. Dla niektórych członków mojej rodziny było to prawdziwe wyzwanie.  Przyznam

Przysmaki Karolki
Lody żurawinowe wyjątkowo chrupiące 151

brak miejsca na sorbetierę. Próbowałam upchnąć, ale się nie udało. Stwierdziłam więc, że trzeba by zamrożone zapasy nieco uszczuplić. Popatrzyłam na puree z dyni, na szpinak i na mieszankę warzyw. A potem zerknęłam na czerwone korale żurawiny, i wyobraźnia zaczęła pracować. W sklepie czy lodziarni nie widziałam nigdy lodów żurawinowych. Poszukiwania przepisu w internecie i książkach też niewiele dały(...)żurawiny dokładnie wymieszać z mascarpone, kremówką i alkoholem. Dodać białka, delikatnie połączyć. Masę przelać do maszyny do lodów. W czasie pracy maszyny uprażyć migdały na suchej patelni, a czekoladę niezbyt drobno posiekać. Gdy maszyna skończy pracę, dodać migdały i czekoladę do lodów, dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do pudełka na lody, zamrozić. Smacznego! A teraz kręcę lody z Rodziną. Przywiozłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gołąbki z botwiny 169

Botwinka to młode korzenie oraz liście buraka ćwikłowego. Potrawy takie jak zupa czy chłodnik znają wszyscy. Te robione są głównie z młodych korzeni buraka. A co

mecooks
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE, GRUBOTARTE 334

   Kolejna odsłona pysznych placków ziemniaczanych. Placki muszą być cienkie i chrupiące, takie uwielbiamy i takie zawsze przygotowuję. Od jakiegoś czasu zmieniłam tylko tarkę do

Smaczne Zdrowe
Sałatka z grillowanego bakłażana 160

Gdy spoglądam na publikowane przeze mnie przepisy to odnoszę wrażenie, że ostatnio żyję tylko na sałatkach różnej maści. Może sprzyja temu pora roku, choć gdy się

Przysmaki Karolki