Ten sos odkryłam zupełnie niedawno… Jak mogłam na niego wcześniej nie wpaść? Jest kremowy, lekko słodki, idealnie pasuje to chrupiącego tofu i słodkich truskawek. Koniecznie
JaglusiaNiedawno zagościły u mnie w domu prawdziwe, góralskie oscypki i wpadłam na pomysł, aby wykorzystać je w sałatce. Dodanie melona i oliwek, dressingu na bazie sosu
JaglusiaTak jak wczoraj zapowiedziałam, przyszedł czas na krewetki. Danie to było długo przez nas oczekiwane a z braku odpowiedniej chwili jakoś nie miałam okazji go zrobić
sierotka maRysia w kuchniPrzepis ten na początku mnie zadziwił. Żurawina, cebula i kokos - i jak to ma smakować?! A powiem Wam, że smakuje... i to wybornie! Przyprawy nadają potrawie
sierotka maRysia w kuchniDoskonałe danie, w sam raz na lato, kiedy papryczki są najsmaczniejsze i w dobrej, przystępnej cenie. Papryczki wypełnione farszem z mięsa mielonego i ryżu przygotowuje się
Kuchnia z widokiem na ogródwyczyniają z piersią z kaczki. Jeśli spodziewacie się, że zamawiając pierś dostaniecie ją w całości, to srogo się możecie pomylić. Moją ulubioną formą podania są trzy kwadraty i rozrzucone warzywa. Płacicie za 3 kwadraciki, a nie za całą pierś. Kaczka w pomarańczach jest dobrym pomysłem, jeśli chodzi o niedzielne obiady, proszone kolacje i inne okazje, podczas których fajne jest podać(...)soki z cytrusów to kwas i dłuższe trzymanie „ugotuje” nam mięso. Wyciągamy mięso z marynaty i dokładnie osuszamy. Smażymy. Są dwie szkoły smażenia kaczki – od zimnej lub od gorącej patelni. Ja preferuję smażenie od bardzo mocno rozgrzanej patelni, mam pewność, że skórka będzie cudownie chrupiąca, a środek delikatny, soczysty i różowy. Pierś kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię, skórą do dołu
ladykitchenKroimy gruszkę w kostkę (wraz ze skórką), przekładamy do miseczki, posypujemy ziołami (szczyptą oregano/tymianku, estragonu i ziół prowansalskich), 1 łyżeczką octu winnego białego i 1 łyżeczką agawy. Odstawiamy. Gdy warzywa są już miękkie, wyciągamy je i odkładamy do ostygnięcia. Obieramy zarówno bataty jak i buraki. 1 batata kroimy plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Powinien być na tyle miękki(...)Wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. cebulowy serek wegański Odcedzamy orzechy. Blenderujemy nerkowce z resztą składników. Podajemy z serkiem cebulowym. Można też posypać kawałkami zarumienionej wcześniej na patelni gruszki i świeżymi ziołami. Dobrze smakuje podane z roszponką (lub inną zieleniną) polaną oliwą z oliwek
Fill The Bowlsałat i aromatycznym sosem truflowym - pierożki przepyszne! Chyba jedno z lepszych dań, które próbowaliśmy, więc z czystym sumieniem polecam; koszt: 26 zł Sałatki Sałata Devil – zielone sałaty z chrupiącymi warzywami z listkami prażonego czosnku i polędwicą wołową - przepysznie cudowna i chrupiąca polędwica wołowa, ale ilość papryki trochę nas zmiotła; koszt: 43 zł Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/(...)Smażony sandacz z masłem czosnkowo-ziołowym podawany na chrupiącym groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt: 43 Smażony dorsz podawany prosto z patelni z białą kapustą z ziarnami słonecznika i podwędzanymi ziemniakami - jeśli nie liczyć pizzy (o której na końcu), to było chyba najlepsze danie, które zostało zamówione! Dorsz - przepyszny, kapusta - bardzo dobra
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!korzeni. Chipsy z pieczonych warzyw z solą morską to jest prawdziwa pycha! A pamiętacie sos z pieczonych pomidorów ? Podobnie jest w burakami - pieczenie usuwa ziemisty posmak tego warzywa i w takiej formie są słodsze i delikatniejsze niż ugotowane . Można pokroić je w cienkie plasterki i przygotować pyszne chipsy z dodatkiem grubej soli morskiej, dodać do burgerów, lub zrobić sałatkę(...)łyżki syropu klonowego, u mnie melasa z winogron (możesz wykorzystać też np. miód) 2 łyżki za'ataru sól do przybrania: ok. 70 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych 2 łyżki pokruszonego sera feta lub sera koziego 2 łyżki posiekanej cebulki dymki Przygotowanie: Buraki umieść na blasze, dodaj 1/4 szklanki wody, przykryj folią aluminiową i piecz
Chilli Czosnek i OliwaSmażone młode ziemniaki. Smażone młode ziemniaczki - wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie. Szybki i łatwy przepis na smażone młode ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem
Moja Książka KucharskaGłówka kapusty włoskiej faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem zrumienionego boczku i cebulki, polana pysznym sosem pomidorowym zabielonym kremowym serkiem. Ta potrawa to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Oryginalny smakKiedy czuję się przejedzony różnymi mięsami, szybkimi potrawami na bazie makaronu sięgam po coś innego, po prostu eksperymentuję - tzn. staję w sklepie i rozglądam się po
Right Behind The KitchenRukola należy do rodziny kapustowatych. Rośnie dziko we Włoszech i we Francji oraz Azji Wschodniej. W Polsce znana pod nazwą Rokietta Siewna. Rukola ma bardzo mało
potrawyregionalneWczoraj pisałam jak gotować (i nie tylko) szparagi . Dzisiaj przepis z ich wykorzystaniem, czyli mój niedawny obiad. Niby nic wymyślnego, ale pomyślałam, że podzielę się
chili & sugarJak zapewne zauważyliście mięso u mnie gości dość rzadko , a to dlatego , że zdecydowanie należę do wielbicieli rzeczy mącznych ( no i oczywiście słodkości , ale o tym
Ostra na Słodko