warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:623/829)

Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo-szafranowym 209

Sałatka z pieczonym kalafiorem, suszonymi daktylami, rodzynkami, uprażonymi migdałami i miętą. Całość polana sosem jogurtowo-szafranowym. Inspiracją do przygotowania tej sałatki był program MasterChef Australia, w

Oryginalny smak
Kolorowe naleśniki ze szpinakiem, burakiem, sałatą, szynką, pomidorami i papryką 188

inną niespodziankę, ale wszystkie są bogate w składniki odżywcze i mineralne oraz  dodadzą nam  energii Aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana powinna być bogata między innymi w warzywa i produkty mleczne, a te naleśniki to kryterium spełniają :)  Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin(...)buraka  Ciasto podzieliłam na 3 części. Do jednej dodałam sok z buraka, do drugiej domiksowałam rozdrobniony, przesmażony i wystudzony szpinak, a trzecią zostawiłam klasyczną.  Usmażyłam na suchej patelni, z racji tego, że trochę oleju dodałam do ciasta.    Nadzienie: Sałata  Pomidorki koktajlowe Serek do smarowania twarożkowy Szynka papryka czerwona suszone pomidory zioła prowansalskie szpinak czosnek

W kuchennej krainie
Kartoflanka 140

Zaczęło się od ziemniaków. No tak, to oczywiste. Nic odkrywczego, skoro ma być kartoflanka. Chodzi o to, że właściwie jej nie miało być, ale zostały mi

mojewypiekiinietylko
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 143

się w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie. Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem serowym(...)skracając czas mycia do minimum, żeby grzyby nie nasiąkły wodą. Odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku. Większe grzyby podzielić na mniejsze kawałki ok. 2x2cm, małe zostawić w całości. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić grzyby. Najlepiej zrobić to partiami, żeby grzyby się podsmażyły. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do wystygnięcia.Z uwagi na rustykalny charakter potrawy w pasztecie powinny być dobrze

SzczyptaSmaQ
Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą 237

dziecko” Winiary to Pomysł na…Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytrynową. Wymyśliłam sobie, że nie będę robić przepisu zgodnie z opisem na opakowaniu. Postanowiłam mieszankę (ok. 50 % to warzywa, reszta to zioła i przyprawy naturalne) wykorzystać jako zamiennik soli i zastosowałam ją do doprawienia kotletów. Często kupuję udka kurczaka, z których ściągam skórę, luzuję ostrym nożem z kości(...)doprawiamy pieprzem, dodajemy mąkę lub bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość łączymy. Formujemy okrągłe kotlecik, lekko obtaczamy je w bułce tartej i i smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Podajemy z dipem cytrynowym przygotowanym z 3 łyżek jogurtu greckiego, 2 łyżek majonezu Winiary, 1 łyżki soku z cytryny, odrobiny chili w młynku oraz utartej skórki cytrynowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami 146

taka forma obróbki termicznej jest idealna - wcześniej możemy ja zamrozić. Bardzo niska temperatura usuwa z niej goryczkę. Natomiast nie wszyscy mogą się bezkarnie objadać brukselką, ponieważ tak, jak inne warzywa z rodziny kapustowatych, może powodować silne wzdęcia i gazy. Osoby z wrażliwym żoładkiem powinny więc na nią uważać. Wartości odżywcze w 100 g Wartość energetyczna - 43/36 kcal Białko ogółem(...)minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, kiełbasę kroimy w plasterki, a potem plasterki kroimy na 3. Cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, nastepnie dodajemy kiełbasę. Wszystko smażymy przez 10 minut. Brukselkę myjemy, odcinamy koncówki, usuwamy zewnętrzne liście, główki kroimy na pół. W szklance mieszamy śmietanę, jajko i przyprawy. W żaroodpornym naczyniu układamy ziemniaki

Kulinarne przygody Gatity
Parmigiana z selera korzeniowego (zapiekanka z serem i sosem pomidorowym) 151

schabowe, to popularny wegetariański przysmak. Zapieczone z serem i sosem pomidorowym przeobrażają się we wspaniały comfort food na włoską nutę . Wiem, że seler korzeniowy nie jest zbyt popularnym warzywem, ale gwarantuję Wam, że tak podanego pokochacie <3 Plastry selera korzeniowego doprawiłam czosnkiem oraz majerankiem i usmażyłam w chrupiącej panierce. Następnie przełożyłam je w naczyniu sosem pomidorowym i serem(...)Przygotuj trzy miseczki. Do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej jajka rozkłócone z rozgniecionym czosnkiem, a do trzeciej bułkę tartą wymieszaną z majerankiem, solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Plastry selera obtaczaj najpierw w mące (strzepnij nadmiar), następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej i smaż z dwóch stron na złoty kolor na oleju

Chilli Czosnek i Oliwa
Bądźmy modni, jedzmy jarmuż! 303

wysoka zawartość silnych przeciwutleniaczy działa odmładzająco na nasz organizm. Trzeba przyznać, że to robi wrażenie. Jarmuż powinien pojawiać się w naszej diecie  nie dlatego ,że staje się modnym warzywem ,ale ze względu na wartości zdrowotne. Sezon na jarmuż przypada jesienią ,ale zaczyna się już w sierpniu i trwa dopóty jest w ogrodzie. Zima mu nie straszna. U mnie(...)Uwaga. Liście smażymy naprawdę bardzo krótko, po 3 sekundy z każdej strony, albo nawet bez przewracania. Zachowają zielony kolor i będą chrupiące .Uważać podczas smażenia, bo olej pryska, przysłonić patelnię lub rondel

Kulinarny karnet Christophera
PLACKI Z CUKINII (PEŁNOWARTOŚCIOWA WERSJA) 143

Ostatnio było szaleństwo w kuchni to i nowe przepisy wpadają jeden po drugim 😉  Na słodko już było, teraz będą obiady  🍽️ 🥘 Składniki 🔸 2 cukinie 🔸 2

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zupa cebulowa z grzankami z serem 157

Kiedy pierwszy raz ją jadłam nie sądziłam, że wpisze się w moje ulubione zupy. Do dziś przygotowuję ją w sezonie jesienno zimowym i podaję z klasycznymi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa szczawiowa 139

Uwielbiam zupy, takie jak szczawiowa szczególnie. Dlaczego? Bo kwaśna, bo lekka, bo smaczna- po prostu idealna. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ciężko o

Pobite gary Barbary
Makaron z kremowym sosem z bobem 143

Makaron z kremowym sosem z bobem Makaron z pysznym kremowym sosem z bobem  Bób uwielbiam, ceny za jeden kg startują zawsze z najwyższej możliwej .. a

Kuchnia na wzgórzu
Musaka i blogowy kryzys 218

kuchniach świata i po tym czasie bardzo zatęskniłam za powrotem do domu, czyli sezonową, lokalną kuchnią. Taki ton przebijał się zresztą w  ostatnim poście . Coraz bogatsze w warzywa i owoce stragany aż krzyczą do mnie, żebym przestała się wygłupiać i szukać wymyślnych składników tylko po to, żeby przygotować klasyczne danie z innej części świata, kiedy tuż pod nosem czekają(...)puszki 300ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 cm kawałek sera grana padano sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania Bakłażany kroimy 5mm plastry i grillujemy do zbrązowienia na patelni grillowej lub zwykłej teflonowej (bez tłuszczu!). Cebulę i czosnek drobniutko siekamy. Na patelni, na oliwie podsmażamy wołowinę do zrumienienia. Dodajemy czosnek i cebulę i smażymy aż zmiękną. Dodajemy pomidory

W kuchni wieczorem
Szakszuka pomidorowo-pomarańczowa z quinoa 140

Uwielbiam szakszukę! Jem bardzo często, z przeróżnymi dodatkami i zazwyczaj na obiad, a nie na śniadanie. Ostatnio stwierdziłam, że skoro niejednokrotnie przyrządzam sos pomidorowo-pomarańczowy, to

Mienta blog