Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej to moja propozycja na zdrowy i pożywny, letni obiad. Fasolka szparagowa to jedno z tych warzyw, które mogłabym jeść codziennie, jednak niestety tylko teraz, przez krótki okres wakacyjny jest to możliwe. Najsmaczniejszy pomysł na fasolkę? Ugotowana al ‘ dente w lekko osolonej wodzie. Czasem może być też polana bułką tartą podsmażoną na maśle. Fasolka(...)dente. Marchew obierz i pokrój w plastry (nie za grube, nie za cienkie). Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, przełóż cebulę i podsmażaj chwilę, gdy lekko się zarumieni dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Następnie przełóż je do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż polędwiczki
365 dni dookoła kuchnisię skończyła i musieli wracać do siebie. Niestety, bo to była naprawdę sympatyczna rodzinka, z bogatym kulinarnym doświadczeniem. Mama spisywała ich przepisy na leczo, potrawy z duszonych lub pieczonych warzyw, czy właśnie na te chlebki. Ja jestem zachwycona, polecam! Składniki na węgierski chlebek, czyli Langos: na 6 sztuk 3 średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu(...)około 45-60 minut, czyli aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy kulę, a następnie wałkujemy na około 0,5 cm placek. W patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (powinno go być na wysokość około 3 cm) i kolejno smażymy na nim placki (z każdej strony po około 2 minuty, czyli
Rozpustne gotowanieSmaczna i szybka propozycja obiadowa dla zabieganych. Makaron w sosie serowo-brokułowym z prażonymi migdałami. Makaron jest syty i niewiele kosztuje, świetnie łączy się z zielonymi
Wanilia i Kardamonkaszy na 3 porcje wody np. 0,5 szklanki kaszy na 1,5 szklanki wody). Mój sprawdzony sposób na gotowanie kaszy jaglanej jest taki: Suchą kaszę prażę na suchej patelni, stale mieszając do momentu, aż zrobi się jaśniejsza i zacznie pachnieć. Przerzucam kaszę na sito i dokładnie płuczę zimną wodą, po czym otrząsam z wody. Wypłukaną kaszę wrzucam na gotującą(...)dipem szpinakowym, albo na słodko – polane śmietaną i posypane cukrem;) Smacznego! A jeśli szukacie innego przepisu z kaszy jaglanej, polecam zapiekankę: Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku Artykuł Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiTo jedno z tych dań, które jest nie tylko zdrowe ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie to możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, bo całość przygotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gong boa ji ding", która jest jedną z najbardziej popularnych w Chinach - nie jest to oryginalny przepis, a jedynie moja wersja. Kurczak smażony w karmelu z orzeszkami ziemnymi oraz warzywami podany z ryżem...doskonałe w smaku słodko-ostre danie, które zadowoli podniebienia nawet tych najbardziej wymagających 😉 Również miłośnicy kuchni chińskiej będą mieli powód do zadowolenia. Danie nie dość, że genialnie(...)drobno siekamy. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Na patelni karmelizujemy cukier, a gdy zbrązowieje dodajemy 1-2 łyżki wody i energicznie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka oraz orzeszki ziemne i smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy. Na drugiej
Kuchnia MagdaLenyOd jakiegoś czasu na sklepowych półkach i straganach można dostać kurki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Korzystając z okazji postanowiłam je kupić
Oryginalny smakSkładniki 1 średni kalafior 50 g sera żółtego (u mnie Gruyere ) ok 100 g najlepiej czerstwego pieczywa (u nas resztki z ciabatty ) 1 łyżka
OliveandThymemakarony to nasza miłość, wie każdy, kto zna nas choć trochę. Możemy jeść je codziennie, pod każdą postacią. W sosach, z warzywami, owocami, twarogiem (i skwareczkami!), zupełnie bez niczego, w sałatkach, zapiekankach… Prosty, szybki i smaczny sposób na jedzenie. Ten makaron jednak, to nasz hit tego lata. Przygotowanie trwa zaledwie tyle, ile piecze się kalafior, a smak czuć jeszcze długo(...)kalafiora posiekajcie drobno czosnek i, osobno, natkę pietruszki. Zetrzyjcie parmezan i, jeśli dodajecie, imbir. Ugotujcie makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. Kiedy makaron będzie się gotował, rozgrzejcie na patelni masło i, uważając, aby się nie przypalił, przysmażcie na nim czosnek. Do czosnku z masłem dodajcie ugotowany makaron, posypcie natką pietruszki, parmezanem, (startym imbirem) i upieczonymi różyczkami kalafiora. Przemieszajcie całość
OliveandThymenich 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy i 2 łyżki białego octu winnego. Łyżeczkę kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu do uzyskania drobnego proszku i również dodałem do warzyw. Przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, a następnie całość zmiksowałem na gładką masę, którą przełożyłem do miseczki i włożyłem do lodówki. W drugiej miseczce wymieszałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki(...)pokroiłem w jak najcieńsze plastry, a następnie w paski i wymieszałem z przyprawami oraz z 2 łyżkami oliwy. Przyprawione mięso odstawiłem do lodówki na godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i smażyłem mięso przez 5 minut na maksymalnym ogniu, często mieszając. Przygotowałem frytki. Na talerze wyłożyłem frytki, mięso i odrobinę surówki. Mięso delikatnie polałem sosami
Wyprawy kulinarneO jedzeniu nie zawsze trzeba myśleć "szkoda takiego ładnego zwierzątka, takie puszyste i miękkie futerko... może nie jedzmy tego?!". No bo jakże jeść pluszaki? Taki właśnie
Right Behind The KitchenI żeby nikt się nie ważył powiedzieć, że ostatnio robię tylko kanapki... Ślicznie wyglądające i pyszne w smaku ;) Polecam, nawet dla tych, którzy nie mają czasu
Lawendowe NieboProste, szybkie i lekkie danie idealne na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Składniki: 200 gram piersi kurczaka 250 gram brokuł, dzielimy na
Mango Papajapierwszy rzut oka można by pomyśleć , że to nie może się udać. Zarówno brokuły, jak i ziemniaki to warzywa o mało wyrazistym smaku, a ich wspólne połączenie w zapiekance da niezbyt ciekawy smakowo efekt. Właśnie i ja tak sobie pomyślałam, kiedy natknęłam się na taki właśnie przepis zamieszczony w niemieckojęzycznej książce wegańskiej. Jednak po przełamaniu oporów i głębszym wczytaniu się(...)ziemniaków. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj ziemniaki przez 8-10 minut, aż lekko zmiękną. Odcedź i pozostaw do ostudzenia. Cebulę oraz papryczkę chili drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posikana cebulę i chili, podduś je przez 2 minuty na małym ogniu. Dodaj pozostałe składniki sosu: melko kokosowe, masło orzechowe, sos sojowy i całość dokładnie zamieszaj
Roślinna - blog wegański