warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:619/829)

Tajskie burgery 255

Mięso mieszane doprawione na pikantnie , chrupiące warzywa i słodko-kwaśny sos z chili który zaostrza smak. Wszystko to włożone w bułkę z sezamem tworzy kompozycję w stylu fushion. Kotlet w bułce to doskonały pomysł na lunch do pracy, jego smak to zasługa idealnie dobranych składników które możecie nabyć w Kuchnie Świata. Domowy fast food jest najlepszy!  Moja rada(...)doprawić do smaku solą i szczyptą przyprawy piri piri,  wsypać bułkę tartą , dokładnie wymieszać-wyrobić masę. Uformować 4 duże okrągłe kotlety jednakowej wielkości , odłożyć na 15 minut. Na patelni grillowej rozgrzać olej włożyć burgery i smażyć po 5 minut z każdej strony. Odłożyć na talerz. Bułki rozkroić , opiec na suchej patelni aby były gorące i chrupiące , na połówkach rozłożyć

Wanilia i Kardamon
Wegański smalec z prażoną cebulką 193

chwilowymi wegetarianami. Nic dziwnego, gdy za oknem żar leje się z nieba to mało kto ma ochotę na ciężki i tłuste posiłki. Tym sposobem mięso zostaje wyparte przez sezonowe warzywa i owoce (choć oczywiście jest to efekt chwilowy, większość z nas, gdy temperatura zaczyna spadać, ponownie powraca do bardziej treściwych, mięsnych dań). Dziś kilka słów o wegańskiej wersji tradycyjnego dania(...)liście laurowe 1 ziele angielskie 1 jałowiec 1 goździk łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego sól i czarny pieprz delikatny olej do smażenia 1. Cebulę posiekaj w kostkę, na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smaży na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie zarumieniona. 2. Fasolę odcedź, opłukaj i zmiksuj

365 dni dookoła kuchni
Carpaccio z młodych buraków. 166

Buraki, to pospolite warzywa, które nie kojarzą się z wykwintnymi daniami. Jednak carpaccio z młodych buraków, to przystawka, którą śmiało można podać na eleganckim przyjęciu. Carpaccio przygotowałam z młodych buraczków, które są bardzo słodkie i nie mają jeszcze ziemistego smaku. Buraki lepiej upiec niż ugotować, ponieważ zdecydowanie zyskują na smaku.  Słodkie buraki, orzechowa rukola, słony ser, aksamitne piniole(...)słoiku. Tak długo potrząsać słoikiem, aż sól i cukier rozpuszczą się.  Skropić rukolę dressingiem, wymieszać i ułożyć na buraczkach. Dodać listki młodych buraczków. Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni i ułożyć na buraczkach. Ser pokruszyć widelcem, wyłożyć na rukolę i skropić dressingiem. Carpaccio serwować z dressingiem cytrynowym i przyprawiać bezpośrenio przed jedzeniem. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem pomidorowym 189

przez moje dzieciaki ze sterty równie dorodnych i cudownie pokrzywionych cukinii. Swoją drogą wybór cukinii na obiad zawdzięczamy pewnie tym dziwacznym kształtom jakie może przyjmować to pyszne i wszechstronne warzywo. Mimo, iż ciężko czasem namówić dzieci do zjedzenia czegoś zielonego to w tym przypadku placuszki nie musiały długo czekać na dziecięcą aprobatę. Zamiast mąki pszennej, która lubi utwardzać placuszki, dodaję(...)wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki usuwamy pestki, pozostałą część ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajko i mąkę dyniową, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość 3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta, spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przewracamy placuszki bardzo delikatnie, przekładamy placuszki na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiaru oleju 4. Podajemy

Słodki Kompromis
Mini-kanapeczki z grillowanym halloumi, pesto i marynowaną cebulką 151

Dzień dobry, Dziś chciałam pokazać Wam kanapeczki, które przygotowałam z włoskich bułeczek ziołowych . Wykorzystałam do nich ulubiony ser mojego Męża, czyli halloumi, bazyliowe pesto, świeże warzywa oraz cebulkę marynowaną w occie. Wyszły pyszne. Choć z powodzeniem można je przygotować na śniadanie czy przekąskę , takie kanapeczki w wersji mini szczególnie dobrze sprawdzą się na przyjęciu. Oczywiście włoskie bułeczki ziołowe to składnik(...)octu winnego. Przemieszaj i odstaw na 10 minut. Bułki przekrój na pół, pomidorki pokrój na plasterki.  Halloumi pokrój na 8-10 plastrów i osusz je papierowym ręcznikiem. Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj plastry sera na suchej patelni przez 2-3 minuty (aż na ich powierzchni pokażą się ślady grilla), po czym przewróć je na drugą stronę przy pomocy szczypiec. Grilluj

Chilli Czosnek i Oliwa
Chili con carne 118

Potrawa z mięsa wołowego, czerwonej papryki, fasoli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie jest intensywne w smaku i niesamowicie smaczne, a odgrzane na drugi dzień

Oryginalny smak
Papryka zapieczona z jajami czyli obiad Singla 130

Przedwczoraj sama dla siebie gotowałam, co nie zdarza się często. Jesteśmy z MG już od ..... szkoda gadać. Tak więc wczoraj byłam chwilową singielką lub jak kto

Gotuj Sam!
Frittata ze szpinakiem baby, z czosnkiem i płatkami chili 185

Weekendowe śniadania to ostatnio mój ulubiony temat. Po tygodniu rozmaitych zajęć, w sobotę ze spokojem można zjeść śniadanie na balkonie, na świeżym powietrzu, bo tak smakuje

Moja smaczna kuchnia
ZIEMNIAKI PODSMAŻANE ZE SKWARKAMI I CEBULĄ 206

   Gdy zostają ziemniaki z poprzedniego dnia, najczęściej podsmażam je z wędzonką  i dużą ilością cebuli. Nie jest to częste, bo ziemniaki u nas

Smaczne Zdrowe
Meksykańska zupa z wołowiną, serem i nachosami 234

Zupa ugotowana specjalnie dla mojego mężczyzny (zresztą jak każde inne danie ale to jakoś szczególnie z myślą o nim), gdyż wiem jak lubi właśnie te składniki

Mango Papaja
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal 154

trzymaj na ogniu kilka minut. 4. Dodaj pomidory, ocet jabłkowy i bulion warzywny. dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i przykryj. 5. Po kilku minutach zdejmij pokrywkę z patelni. Trzymaj potrawę na ogniu aż większość płynu wyparuje, a papryka będzie wystarczająco miękka (ale nie rozgotowana). 6. Na koniec dodaj odsączoną kukurydzę wraz z kawałkami ananasa (i ewentualnie papryczką chili(...)Zamróź. Przed podaniem przelej foremki gorącą wodą, żeby było łatwiej wyjąć.     KOLACJA K:284.2 / B:27.1 / T:12.3 / W:16.2 / Błonnik:7.3   ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z BAZYLIOWYMI PULPETAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Wywar z warzyw (gotowy) – 800 g (3.2 x Szklanka) Mięso wołowe (świeżo mielone z polędwicy

Powiedz dietom nie
Sos Worcestershire to klasyk, który podbił cały świat zanim w końcu trafił do Polski 218

posiada wyrafinowany smak i jest dzięki temu idealną przyprawą do wielu potraw i innych sosów (jak wyżej wspomniany sos BBQ ). Jest doskonałym dodatkiem nie tylko do mięs , ryb, warzyw, zup, ale także klasycznych koktaili alkoholowych jak np. Bloody Mary czy meksykański piwny koktail zwany M ichelada. Przepis, który zamieszczam poniżej zawiera wszystkie oryginalne składniki. Włącznie z anchois. Weganie mogą wykorzytać(...)Zebrać razem wszystkie składniki. Wszystkie składniki (oprócz cukru) połączyć w jednym rondlu i zagotować do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Na osobnej patelni skarmelizować na średnim ogniu cukier (aż usyska ciemno- bursztynowy kolor, a jago konsystencja zacznie stawać się „syropowata”, ok. 5 minut) . Dodać skarmelizowany cukier do mieszanki w rondlu i dokładnie wymieszać

Jem więc Jestem
Fasolka Szparagowa w Śmietanie z Warzywami 103

Propozycja na smaczne danie z fasolki szparagowej z warzywami w śmietanie, w tamtym roku robiłam podobną fasolkę tylko że z mięsem, tym razem nie dodawałam mięsa a dodałam więcej warzyw, jest bardzo smaczna według moich domowników, więc polecam wypróbować przepis :). Będziemy potrzebować: 1 kg fasolki szparagowej do wody w której będę gotowała fasolkę: 1 łyżka masła 1 łyżeczka cząbru(...)gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do selera. Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do selera. Końcowe przygotowanie dania: Jeżeli nie mamy wystarczająco dużej patelni to możemy danie przygotować w rondlu. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 3 minuty. Następnie dodaję seler, pieczarki, paprykę i całość duszę na małym ogniu

Uwaga Babcia Gotuje
Sos Worcestershire to klasyk, który podbił cały świat zanim w końcu trafił do Polski 220

posiada wyrafinowany smak i jest dzięki temu idealną przyprawą do wielu potraw i innych sosów (jak wyżej wspomniany sos BBQ ). Jest doskonałym dodatkiem nie tylko do mięs, ryb, warzyw, zup, ale także klasycznych koktaili alkoholowych jak np. Bloody Mary czy meksykański piwny koktail zwany M ichelada. Przepis, który zamieszczam poniżej zawiera wszystkie oryginalne składniki. Włącznie z anchois. Weganie mogą wykorzytać(...)Zebrać razem wszystkie składniki. Wszystkie składniki (oprócz cukru) połączyć w jednym rondlu i zagotować do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Na osobnej patelni skarmelizować na średnim ogniu cukier (aż usyska ciemno- bursztynowy kolor, a jago konsystencja zacznie stawać się „syropowata”, ok. 5 minut) . Dodać skarmelizowany cukier do mieszanki w rondlu i dokładnie wymieszać

Jem więc Jestem
Bakłażany faszerowane mięsem i ryżem 155

Przez ostatni miesiąc miałam dostęp do pysznych, ekologicznych warzyw z hodowli SGGW. Dzięki mojej najmłodszej siostrze, studentce tejże uczelni dostałam od opiekunów szklarni młodziutkie bakłażany. Miały najwyżej 10-12 cm długości. Wyglądały tak ślicznie, że nie mogłam ich pokroić i wrzucić do pomidorów, jak zrobiłam to z większymi egzemplarzami w przepisie na Bakłażany w pomidorach. Takie maleństwa zasługiwały na odpowiednią(...)minut. Wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki. Ryż wsypać do rondelka i zalać szklanką wody ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn - ok 20 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć mięso. Kiedy zacznie zmieniać kolor dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć krótko. Dodać ajwar i wszystko dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni

Kulinarne Inspiracje