warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:608/829)

Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka 156

kotlety bo to takie niewyszukane, proste gotowania no i za to, że można do środka wrzucić wszystko a kotlety cierpliwie to przyjmą. Więc jak chcecie szpinak możecie zastąpić innym warzywem – kalafior czy brokuły dobrze się tu sprawdzą. Do tych koletów możecie podać jakiś sos – jogutowy albo pomidorowy, no i miskę ulubionej surówki. I co poza tym? Bardzo już(...)ominąć) sól i pieprz do smaku do smażenia: masło nieklarowane lub olej do obtaczania: bułka tarta Instructions Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Szpinak umyć i osuszyć, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilę przesmażyć - dodać szpinak i smażyć aż zmięknie (3-4 minuty), zestawić z ognia. Cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekać Do robota kuchennego dodać pierś

Cooking for Emily
Rozmaryn – dlaczego warto go mieć w kuchni i co można z nim zrobić ? 114

zawarty w nim terpen utrudnia komórkom rakowym przerzucenie się na sąsiednie organy. Według National Cancer Institute wspomaga skuteczność chemioterapii, osłabiając jednocześnie komórki nowotworowe. No a w grillu czy na patelni pachnie Prowansją, ale niestety jego dobroczynne własnści idą z dymem. Herbatka rozmarynowa – jak ją zaparzać? By z nich w pełni skorzystać najlepsza jest stara dobra herbatka rozmarynowa. Przed(...)powrotem przelewamy nasączony rozmarynem olej do butelki. Ale rozmaryn pieczony roztacza tyle aromatu w kuchni, że chociażby warto go od czasu do czasu dorzucić do pieczenia mięsa czy warzyw dla rozbudzenia apetutu (to też dla zdrowia). Prosty przepis na bakłażany zapiekane z czosnkiem i rozmarynem. Składniki : 2 bakłażany, 2 ząbki czosnku, gałązka rozmarynu Dodatki do smaku : gałązka bazyli

MODA NA BIO
Jesienne leczo curry z kotletami sojowymi 150

czasu mam ochotę na coś, czego nie lubię - wiem, dziwne trochę. Z tego właśnie powodu zakupiłam pakę kotletów sojowych. Przyrządziłam je a'la schabowe - w bułce tartej, usmażone na patelni. Okazało się, że nie taki diabeł straszny jak się go dobrze przyprawi. Podczas kolejnego obiadu poszłyśmy o krok dalej - dodałyśmy ugotowane kotlety sojowe do leczo. Raz się żyje(...)następnie dodajemy do garnka. 4. Kotlety sojowe gotujemy na wywarze do miękkości - ok. 8 minut. Następnie wyjmujemy je z garnka i kroimy na kawałki jak do gulaszu. 5. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich łyżkę octu i doprawiamy do smaku curry, chilli, solą i pieprzem. 6. Do garnka dodajemy kotlety sojowe, mieszamy i dajemy im chwilę, aby wchłonęły nieco sosu

two broke sisters
BAKŁAŻAN FASZEROWANY KURCZAKIEM 186

    Wspominałam już nie raz,że bakłażany to moja miłość. Tym razem propozycja na faszerowanego kurczakiem- użyłam tego co miałam w domu i wyszło

Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka z winnym kurczakiem i domową bagietką 153

Pyszny pomysł na kolację we dwoje. Kruchy kurczak z winnym posmakiem, słony ser feta i orzeszki, bukiet warzyw. Do tego delikatna domowa bagietka z czosnkiem, przesmażona na oliwie z oliwek. Bagietki: 390 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka(...)czasie pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 15-20 minut. Po wystudzeniu kroimy na plastry. Każdy smarujemy masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy na patelni z oliwą z oliwek. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, ostrą czerwoną papryką oraz cząbrem. Smażymy na patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy wino i dusimy

VioletoweKucharzenie
Gibki szałołt ze curry (Szybka sałatka z curry) 158

Po wakacjach to czowiekowi sie jakosić tak ciynższo chycić za te garce, a jak na dworze jeszcze je hic, to chciałoby sie raz dwa cojś mieć

Chop w kuchni
Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem 179

Kiedyś na stołówce zamówiłam sobie danie o nazwie penne z pomidorami i tuńczykiem . Gdy dostała owy specjał, spróbowałam i pomyślałam, że danie jest tak śmiesznie proste

sierotka maRysia w kuchni
Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem czyli wiosenne Śniadanie Mistrzów:-) 171

Jestem tylko słabym człowiekiem więc nie dałam rady oprzeć się pokusie - rzodkiewce, szczypiorkowi i mega tuczącej grzance na maśle... ale cóż mamy pierwszy dzień wiosny. Słońce

sierotka maRysia w kuchni
Papryka faszerowana jak zrobić ? 132

Papryka faszerowana jak zrobić ? Papryka faszerowana, jak zrobić ? Hmm, szczerze bardzo prosto. Zapraszam po prosty przepis.       Paprykę faszerowaną pamiętam z dzieciństwa, tak

Kuchnia na wzgórzu
Gulasz mocno paprykowy 176

Gulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić by powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona. Składniki(...)zamieszać. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i drobno pokroić. Po 50 minutach dodać do mięsa. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, a następnie w pióra.   Olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę, dodając pod koniec obrany i pokrojony czosnek. Wszystko wlać do garnka z mięsem, wymieszać i nadal dusić na wolnym ogniu. Po cebuli dodać pozostałe przyprawy

Kuchcik gotuje
Paprykowa potrawka z marynowanym patisonem 110

Gorące potrawki są idealnym obiadem bądź ciepłą kolacją na obecną porę roku. Świetnie rozgrzewają nas od środka i są pożywne. Ta, którą dzisiaj przygotowałam jest paprykową

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Spaghetti z pulpecikami 149

Z jesienią kojarzą mi się mocno warzywne sosy oraz mięso. Robi się chłodniej, więc chyba dlatego mam ochotę na "cięższe" jedzenie. Przepis na ten makaron był

Pasja Smaku
Cukinia faszerowana mięsem 142

żadne warzywo zastraszać. Zaopatrzywszy się w składniki próbowaliśmy, eksperymentowaliśmy i powstała najlepsza na świecie cukinia faszerowana mięsem. Jeśli lubicie wyraziste smaki lub chcecie siebie bądź kogoś przekonać do faszerowanych warzyw, to zróbcie naszą wersję. Jeśli kupicie cukinie okrągłe, to po dodaniu sałatki taka cukinia faszerowana mięsem może śmiało stanąć na niedzielnym stole. Nie dość, że pyszna, to jeszcze ładna! Poza(...)się podczas pieczenia, tworząc artystyczną breję. Przekrawamy na pół lub odcinamy czapeczki z okrągłych cukinii. Wydrążamy środek z cukinii, pozbawiamy ją pestek – najlepiej zrobić to małą łyżeczką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy mięso i chwilę smażymy, dodajemy czosnek i cebulę. Jak mięso będzie gotowe, czyli nie będzie surowe, przekładamy je do miski razem z ewentualną wodą, którą puściło

ladykitchen
Cukinia faszerowana mięsem 140

żadne warzywo zastraszać. Zaopatrzywszy się w składniki próbowaliśmy, eksperymentowaliśmy i powstała najlepsza na świecie cukinia faszerowana mięsem. Jeśli lubicie wyraziste smaki lub chcecie siebie bądź kogoś przekonać do faszerowanych warzyw, to zróbcie naszą wersję. Jeśli kupicie cukinie okrągłe, to po dodaniu sałatki taka cukinia faszerowana mięsem może śmiało stanąć na niedzielnym stole. Nie dość, że pyszna, to jeszcze ładna! Poza(...)się podczas pieczenia, tworząc artystyczną breję. Przekrawamy na pół lub odcinamy czapeczki z okrągłych cukinii. Wydrążamy środek z cukinii, pozbawiamy ją pestek – najlepiej zrobić to małą łyżeczką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy mięso i chwilę smażymy, dodajemy czosnek i cebulę. Jak mięso będzie gotowe, czyli nie będzie surowe, przekładamy je do miski razem z ewentualną wodą, którą puściło

ladykitchen
Bigos z cukinii 80

takie... spolszczone węgierskie leczo czy raczej prowansalskie ratatouille :) Przedstawiam przepis na swego rodzaju bazę. Można ją zrobić w wersji bezmięsnej, można dodać paprykę lub niemal każde inne ulubione warzywo. Cukinia sama w sobie jest bardzo nisko kaloryczna, dlatego wszelkie dania z nią w roli głównej, o ile nie przesadzimy z mięsnymi, tłustymi dodatkami, będą lekkie i zdrowe. Do przygotowania(...)zacznie puszczać soki. Skórkę pomidorów nacinam lekko w krzyżyk, na przeciwległym końcu niż znajduje się szypułka, zalewam wrzątkiem i ściągam skórkę, kroję w kostkę i dorzucam do cukinii. Na patelni podsmażam pokrojoną w połówki plasterków kiełbasę, a po kilku minutach dorzucam pokrojoną cebulę.Gdy ta dobrze się przysmaży, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek lub dwa czosnku oraz paprykę i pieprz

Pichceniomania