warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:599/829)

Makaron z awokado i nerkowcami 94

Najlepsze dania w mojej kuchni powstają w ekspresowym tempie i bez planu. Dlatego później nie do końca pamiętam dokładnej gramatury składników ;) Ale to nic, takie przepisy

Mienta blog
Fasolka po włosku, przetwory 608

Fasolka po włosku, przetwory W tym roku mimo ciężkiej pogody latem , obrodziła cukinia i fasolka szparagowa . Ta ostatnia , może dlatego ,że siałam ją trzykrotnie w maju

Ogrodnik w podróży
Makaron z warzywami i sosem sojowym. 115

Szybkie, świeże lekko pikantne danie idealne na obiad.  W tym tygodniu w Lidlu trwa tydzień azjatycki, dzięki czemu możemy dosłownie zatracić się w dobrodziejstwach kuchni

Malinowe Pocałunki
PIKANTNY KREM DYNIOWY 146

   Taka zupka to marzenie... Jakoś tak zawsze omijałam szerokim łukiem zupy dyniowe (przerażał mnie ich słodki i mleczny smak). Do czasu aż natknęłam się

Smaczne Zdrowe
Filipińskie adobo – wegański gulasz z grzybów i tofu 101

Adobo jest tradycyjnym daniem pochodzącym z Filipin. Zwykle składa się ono z mięsa, owoców morza albo warzyw duszonych w occie, sosie sojowym, czosnku i ziarnach pieprzu. Po raz pierwszy usłyszałam o nim od naszej znajomej pochodzącej właśnie z Filipin, która przynajmniej raz na tydzień gotowała sobie ten gulasz. W mojej wegańskiej wersji mięso zastępuję grzybami i tofu, ale poza(...)bieżącą wodą i palcami dzielę na mniejsze kawałki. Obieramy cebulę i czosnek obieramy i kroimy odpowiednio w kostkę i drobno siekamy. Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy kostki tofu. Smażymy przez kilka minut aż lekko ozłocą się ze wszystkich stron. Wtedy dodajemy cebulę, czosnek, boczniaki, liście laurowe

Lamarida.pl
Kotlety z tuńczyka i czerwonej fasoli (w drodze wyjątku) 188

jest przechowywać w szklanych, a nie plastikowych pojemnikach. Pozostałości z puszek, których nie wykorzystaliśmy od razu zawsze należy przełożyć do innego naczynia. Jeśli mamy wybór, kupujmy gotowe do spożycia warzywa i strączki w słoikach (dostępne w takiej formie są np. kukurydza, fasolka czy ciecierzyca), a jeśli już sięgamy po te puszkowane to róbmy to sporadycznie – jak w przypadku tuńczyka(...)zalewy tuńczyka, jajko, przyprawy oraz drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę (najlepiej dłonią). Z masy formować w dłoniach niewielkie, płaskie kotlety. Smażyć na nieprzywierającej patelni, na małej ilości klarowanego masła lub oleju, po około 4-5 minut z każdej strony, do zrumienienia. Podawać na ciepło lub zimno, na przykład z sałatą z pomidorami. Sałatka

Even Better Food
Krem z kalafiora z ostrym dodatkiem 200

tyle ładna, że od czasu do czasu przygotowywaliśmy posiłki na zewnątrz. Listopad jednak dmuchnął nam w twarze zimnym wiatrem, i zagonił z powrotem do kuchni. A tutaj swojskie, korzeniowe warzywa z ochotą wskakują do garnka, by zamienić się w zupy właśnie. Krem z kalafiora jest prosty i szybki w przygotowaniu, bez wyszukanych składników. Wielkim atutem jest sezamowa posypka - wyrazista(...)minuty, aż cebula stanie się szklista. Dodać różyczki kalafiora podzielone na mniejsze części, zalać bulionem i gotować przez 20-30 minut, aż kalafior będzie miękki. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać przyprawy, czosnek, słonecznik i sezam. Prażyć około 1 minuty, aż nasiona nabiorą ładnego koloru. Przełożyć do miseczki. Zupę zmiksować na gładki krem z dodatkiem śmietany, doprawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy krem ze świeżych pomidorów 127

bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty  i podany z chrupiącymi dodatkami, co dodaje mu uroku i ciekawości. Bazylia i czosnek to jedne z najlepszych kumpli tych czerwonych, południowo- amerykańskich warzyw lub owoców, jeśli ktoś woli posługiwać się klasyfikacjami botanicznymi ;) Mnustwo likopenu, odpowiedzialnego za opóźnianie starzenia i dobrą odporność, zmniejszenie ryzyka zawału serca i wszystko co najlepsze znajdziecie w pomidorach(...)zmiksuj/ zblenduj na krem. 6. Do gorącego kremu dodaj masło i wymieszaj do jego rozpuszczenia się. 7. Pieczywo pokrój w niewielką kostkę i upraż razem ze słonecznikiem na suchej patelni, aż zrobi się chrupiący- uważaj, żeby nie przypalić słonecznikowych nasion. 8. Krem podawaj z kleksem jogurtu, posypani grzankami i słonecznikiem. Smacznego! W akcji

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Burgery z pieczonych buraków i kaszy jaglanej 156

tzatziki, albo innym jogurtowym sosem. Sprawdzą się w bułce z dodatkiem sałaty i  konserwowego ogórka - a la hamburger, jak i podane na talerzu z sałatką ze świeżych warzyw. Proste i szybkie danie - zobaczcie sami! Składniki: 2 średniej wielkości buraki 1/2 szklanki kaszy jaglanej (surowej) 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie) bułka tarta(...)tartej bułki, aby masa była bardziej zwarta i dobrze wymieszać. Formować nieduże kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć po 3 minuty z każdej strony.  Zdejmować z patelni ostrożnie, bo są bardzo delikatne

Kulinarne Inspiracje
Zupa krem z dynii z mlekiem kokosowym i ciasteczkami amarettini oraz masłem szałwiowym 142

zupe,gdyz jest bardzo soczysta i malo zwiezla.Zawsze mnie dziwil dodatek ziemniakow do zup kremow,a tu sama je dodalam ,zeby zagescic zupe. Najczesciej robiac zupe krem gotujemy warzywa w bulionie i jest smacznie.Jednak gdy zamienimy gotowanie na upieczenie dyni w piekarniku,nasza zupa bedzie poezja smaku. Sprobujcie zreszta sami.Dzis chcialam zaproponowac do kremu z dyni odmienna wariacje smakowa,ktora(...)cytryny mozemy dodac na koncu.Doprawic sola i pieprzem.Calosc zblendowac. Podawac.W pierwszej wersji zupe podajemy z posiekanymi ciasteczkami amarettini.Mozna dodatkowo posypac podprazonymi platkami migdalowymi.W drugiej wersji z podpieczonymi listkami szalwi.Na patelni rozgrzac maslo ghee,wrzucic listki szalwi i smazyc kilka minut,az stana sie chrupiace.Szalwia jest ziolem ktore smakowo tworzy z dynia wyjatkowo smaczny duet.Innym smakowitym dodatkiem moze byc olej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szparagi w sosie śmietanowym z kurczakiem wg Pascala Brodnickiego 256

Wreszcie nadszedł utęskniony sezon na świeże owoce i warzywa. W tym roku wyjątkowo wcześnie można też dostać szparagi. Bardzo nas to cieszy bo uwielbiamy to warzywo. W ciągu kilku dni zjadałyśmy już kilkanaście porcji zielonych i białych szparagów :) Pomysł na szparagi w sosie śmietanowym z delikatnym kurczakiem, natką pietruszki i makaronem jest zaczerpnięty z jednego z przepisów Pascala Brodnickiego(...)kawałkami lodu. Po 3,4 minutach wyjmujemy szparagi i wkładamy do zimnej wody. Do garnka zaś dodajemy sól i wsypujemy makaron, gotujemy al dente. Pietruszkę myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor po czym przekładamy na talerz. Na patelnie wlewamy

Kolizje Smaków
Flaczki z kani 122

Flaczki z kani to pyszna zupa strukturą i odrobinę smakiem zbliżona do tradycyjnych flaczków, chociaż na pewno mniej kaloryczna. Ugotowana na wywarze z warzyw będzie idealna również dla wegetarian. Dostałam od znajomego grzybiarz prosto z lasu piękne kanie i oprócz smażonej wyszły z niej jeszcze pyszne flaczki. Flaczki z kani były dobrze przyprawione, aromatyczne i szybko zniknęły, gdyż każdy chciał(...)wywar i dodać listek, ziele angielskie, jałowiec i tartą na dużych oczkach marchew oraz selera. Dodać również drobno pokrojonego pora i podsmażoną cebulę, gotować około 15 minut. Następnie na patelnię po smażonej cebuli dodać umyte i pokrojone w paski o szerokości 1 - 1,5 cm grzyby i chwilę podsmażyć.  Gdy marchewka będzie już prawie ugotowana dodać grzyby, majeranek, tymianek

Gotuj w domu
Sałatka z pekinki i kurczaka z prażonymi migdałami 367

Moja ulubiona   warstwowa sałatka z kapusty pekińskiej, smażonego fileta z kurczaka z serem feta i sosem czosnkowym, posypana prażonymi migdałami robi furorę na domowych przyjęciach

Wanilia i Kardamon
Pęczotto buraczane 130

intensywniejsza barwa, tym większa zawartość danego pigmentu i silniejsze jego działanie. Dlatego u mnie na talerzu zawsze tęczowo i różnorodnie. Buraki czerwone jak sama nazwa wskazuje zaliczamy do grypy warzyw czerwonych. Swój kolor zawdzięczają takim barwnikom jak: likopen wzmacniający serce i obniżający poziom cholesterolu, antocyjany wzmacniające naczynia krwionośne oraz betalainy poprawiające odporność i spowalniające starzenie. Dzisiejsze pęczotto poza(...)folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40-60 min., aż będą miękkie, następnie wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. 2) Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę ze szczyptą brązowego cukru, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 3) Do cebuli i czosnku dodać suchą

Fitsweet.me
Pęczotto buraczane 151

intensywniejsza barwa, tym większa zawartość danego pigmentu i silniejsze jego działanie. Dlatego u mnie na talerzu zawsze tęczowo i różnorodnie. Buraki czerwone jak sama nazwa wskazuje zaliczamy do grypy warzyw czerwonych. Swój kolor zawdzięczają takim barwnikom jak: likopen wzmacniający serce i obniżający poziom cholesterolu, antocyjany wzmacniające naczynia krwionośne oraz betalainy poprawiające odporność i spowalniające starzenie. Dzisiejsze pęczotto poza(...)folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40-60 min., aż będą miękkie, następnie wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. 2) Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę ze szczyptą brązowego cukru, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 3) Do cebuli i czosnku dodać suchą

Fitsweet.me
Grzanki z pastą z awokado i grana padano 120

Weekend przywitałam przepysznym śniadaniem w stylu włoskim. Przygotowałam banalnie proste i smaczne grzanki z pastą z awokado i startym grana padano, to jest przepyszne połączenie! Chrupiące

Moja smaczna kuchnia
KURCZAK W POMIDORACH Z CHORIZO I DYNIĄ 248

włoskiego.  Najlepiej smakują z ryżem i sałatą z jogurtem lub tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią. Danie jest rozgrzewające i bardzo sycące. Może stanowić dobry sposób na przemycenie niejadkom porcji warzyw. Zarówno kalafior jak i dynia  podczas gotowania miękną tworząc smaczny i bogaty w smaku sos. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 kg kurczaka (udka i nóżki) 100 g kiełbaski chorizo(...)Jeśli mamy czas, odstawiamy do zamarynowania (można na noc). Bulion lub wodę wlewamy do szerokiego rondla. Dodajemy nitki szafranu i zagotowujemy. Przykrywamy i zmniejszamy moc palnika do minimum. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Partiami obsmażamy kawałki kurczaka, na dużym ogniu, po około 3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Uważamy, aby nie przypalić

cool and minty
LAZANIA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 202

Lazania to pyszne makaronowe danie, wywodzące się  z kuchni włoskiej. Makaron przekładany jest sosem mięsnym z dodatkiem pieczarek, oraz sosem beszamelowym i serem. Następnie potrawa

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus 191

Dziś przedstawiam pomysł na szybki i lekki obiad w zapracowanym dniu, gdzie tajski kurczak w mleku kokosowym szparagami sprawdzi się idealnie. Oprócz szparagów można dodać także inne ulubione warzywa, ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową, pieczarki i chilli, które dodaje daniu charakteru:) Danie robi się bardzo szybko i na pewno zachwyci podniebienia wszystkich amatorów i dalekowschodnich smaków. Nie przerażajcie się długą(...)mielonej papryki ostrej lub słodkiej sól, pieprz i brązowy cukier do smaku 1 łyżka oleju roślinnego świeża kolendra do podania 2 łyżki posiekanej dymki do podania Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, chili i imbir. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, po czym dodaj kurkumę, curry, kmin, kolendrę i chili i smaż kolejne 5 minut mieszając

karmelowy
Makaron z tuńczykiem i cukinią (Penne con tonno e zucchine) 237

Dzisiaj kuchnia włoska, a dokładniej to makaron w kształcie rurek w sosie śmietanowym z tuńczykiem (z puszki) i cukinią posypany parmezanem i zielonym pieprzem. Potrawa jest

Oryginalny smak
Potrawka z kurczaka i marchewki na styl arabski 227

Danie może bardziej zimowe niż letnie... choć z młoda chrupiącą marchewką będzie smakować wyśmienicie. Na jego pomysł wpadłam podczas jednej z dłuuugich rozmów z Olikiem (dzięki

sierotka maRysia w kuchni
PIECZONE KOLBY KUKURYDZY Z CHILI 113

Sezon na kukurydzę trwa w najlepsze. Polecam pieczone kolby kukurydzy   na lunch lub kolację. Tradycyjna gotowana kukurydza może się już niektórym z Was przejadła. Proponuję

potrawyregionalne
Stir fry z halibutem 117

Stir fry to wyśmienity sposób przyrządzania potraw, który pozwala nie tylko na uzyskanie pysznego dania w krótkim czasie, ale również na zachowanie maksymalnej ilości składników odżywczych

Życie zamknięte w smaku
Naleśniki z meksykańskim farszem 355

W naszym domu najczęściej naleśniki goszczą w wersji na słodko, jednak i te z pikantnym farszem są lubiane. Tym razem skusiłam się przygotować

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 344

pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji(...)rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Chlebki z patelni II Normandzki chleb jabłkowy Bagietki pszenno-żytnie Lavas, turecki chlebek z patelni Chlebek pita z patelni Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku

Kulinarne przygody Gatity