warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:595/829)

Naleśniki z kurczakiem i sosem paprykowym 130

rzadziej sięgam po twaróg, kakao czy czekoladę. Poza wersją słodką naleśników istnieje także wersja wytrawna. Naleśniki w tejże wersji są zazwyczaj nadziewane nadzieniem albo to z warzyw albo z warzyw z dodatkiem mięsa. Tak przynajmniej było u mnie. Farsz, który przygotowałam do nadziania naleśników był z wykorzystaniem paryki, kukurydzy i mięsa z kurczaka. Naleśniki zapiekłam wraz z sosem paprykowym(...)mały pęczek) 500 ml wody Dodatkowo: kwaśna śmietana i słodka papryka w proszku do serwowania. Jak przygotować naleśniki nadziewane kurczakiem . Przygotuj naleśniki jak w przepisie tutaj: Nalesniki Nadzienie: na patelnię wlać olej, dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut. Kiedy cebula lekko zmięknie dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w małą kostkę mięso z kurczaka

mecooks
Kryminalna sałatka 95

Wężymord czarny korzeń, czyli Skorzonera    Wężymord czarny korzeń mało znane, warzywo korzeniowe . Smakuje jak coś pomiędzy białymi szparagami i pasternakiem. Można spożywać gotowane,surowe, pieczone , smażone. Korzeń bogaty w żelazo, miedź, wapń, witaminy A, C i E,B pomaga w trawieniu, utrzymuje zdrowe włosy, zapobiega nowotworom, chorobom serca i wielu innych. Jest bardzo sycący i nie posiada włókien(...)cytryny ,lub octu jabłkowego i 500ml wody w misce. Wymyć wężymord pod zimną bieżącą wodą. Obrać i od razu wkładać do wody z sokiem, aby nie ściemniał. Na patelni zarumienić orzechy,posiekać. Wężymord i marchew ugotować na parze al dente, pokroić na cienkie paski,plastry. Jabłko umyte pokroić na plastry ,skropić sokiem z cytryny. Na talerzu położyć plastry jabłka ,marchwi

w mojej kuchni
Placki z młodych ziemniaków z twarożkiem 112

Placki ziemniaczane wszyscy znamy i lubimy, jest to proste i łatwe do zrobienia danie. Najsmaczniejsze są zrobione z młodych ziemniaków, gdyż są chrupiące i nie ciemnieją

Kuchcik gotuje
Bezglutenowa pizza meksykańska na spodzie z zielonego groszku 153

Bonduelle, który bardzo polubiłam, żeby nie czuł się samotny użyłam również kukurydzy złocistej i czerwonej fasoli z tej samej firmy. Tak powstała bezglutenowa pizza meksykańska.  Czy wiecie, że warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy jej Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki ochrony roślin zależnie od wyglądu(...)blaszkę na papier do pieczenia i formujemy na kształt pizzy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę.  Pomidory malinowe obieramy ze skórki, blendujemy i redukujemy na patelni z dodatkiem kilku plasterków chilli, soli, miodu, przeciśniętego przez praskę czosnku i oregano, aż powstanie sos.  Wołowinę siekamy drobno, lub mielimy i podsmażamy na klarowanym maśle, pod koniec smażenia

Quinoa Raz!
TARTA JAGLANA Z KURCZAKIEM, POREM I SUSZONYMI POMIDORAMI 201

Doskonała na obiad lub kolację. Pyszna, zdrowa, przepełniona warzywami i delikatnym kurczakiem. Danie wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Bezglutenowa. Czy się skusisz? POTRZEBUJEMY: 25 dag mąki jaglanej 1 jajko 10 dag masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody  mąka i tłuszcz do wysmarowania i posypania formy FARSZ: 25 dag polędwiczek z kurczaka(...)przyprawą do kurczaka. Mascarpone mieszamy ze śmietaną i dodajemy do kurczaka i pora i przyprawy.Mieszamy.  Na podpieczoną tartę przekładamy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Następnie przekładamy farsz z patelni. Dodajemy pokrojonego pomidora. Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy i posypujemy świeżą natką i podprażonymi pestkami dyni i słonecznika. SMACZNEGO

WYSPA SZCZĘSLIWA
Risotto brokułowe - zdrowo i wiosennie 99

Zazieleniło się wiosennie w mojej kuchni dzięki brokułom, które na szczęście są dostępne przez cały rok. Wykorzystałam je do zrobienia risotta, które  lubię bardziej niż

Bon appetit mon amie
Smażony brokuł z jajkiem sadzonym 172

Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię brokuły i kalafiory. Można z nich przygotować bardzo smaczne i ciekawe potrawy. Zapiekanki   tutaj  sałatki tutaj

O kuchni z uczuciem
Penne z zielonymi szparagami i kurczakiem w sosie śmietanowym 181

dodatkami - obiecuję, że będzie pysznie! PENNE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I KURCZAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki na porcję dla 4 osób: pęczek obranych zielonych szparagów (najlepiej robić to obierakiem do warzyw) pół pęczka pietruszki drobno posiekanej opakowanie makaronu penne (lub innego ale raczej grubego) 400 ml śmietany 30% podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w paski gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych(...)minuty. Następnie moje ślicznotki przełożyłam do dużej miski do której nalałam lodowatej wody i wrzuciłam sporo kostek lodu aby szparagi się zahartowały. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i 2 łyżki oleju - na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka oproszonego solą i pieprzem. Gdy kurczak nabierze złotego koloru przekładamy go do miseczki a na patelnie z pozostałym

sierotka maRysia w kuchni
Kapusta pekińska zasmażana z cebulką. Pekinka na ciepło. 180

W lodówce leżała samotnie pekińska... obiad prawie gotowy... ale brak sałatki, surówki.. I tak mnie naszło..co jest nienormalne u mnie .. bo uwielbiam surówki i

Kuchnia z widokiem na ogród
Młoda kapusta z boczkiem 153

Nastał czas młodych warzyw, jest i młoda kapusta. Przygotowanie jej nie wymaga wiele wysiłku, a efekt jest całkiem smakowity. Lubię dodać kostkę rosołową ( wiem, wiem nie należy) ale to tylko kwestia gustu, jak ktoś jest kostek wrogiem - niech nie dodaje. Ja z kolei nie dodaję cukru do wody w której kapustę gotuję. Do kapusty młode ziemniaki, sadzone jajo, zsiadłe mleko(...)zimną wodą. Posolić, (można dodać 1/2 kostki rosołowej i trochę cukru), zagotować. Gotować do miękkości  - ok 15 minutW międzyczasie obraną cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na sporej patelni roztopić masło i podsmażyć lekko cebulę - tak aby nieco zmiękła. Dodać boczek, nadal smażyć aż boczek się trochę wytopi i zrumieni. Posypać łyżką mąki, mieszając dokładnie.Kiedy kapusta jest miękka

Stare Gary
Wytrawne pierogi z dyni 161

Pierogi z dyni to kolejna możliwość wykorzystania tego fantastycznego warzywa. Oczywiście jest całe mnóstwo przepisów, które mam zamiar przygotować z dynią w roli głównej, ale ponieważ zachciało mi się pierogów to stwierdziłam, że pojawia się odpowiednia chwila, aby jej użyć.Nie mogę codziennie przygotowywać potraw z dyni… właściwie ja nie miałabym nic przeciwko temu, ale Małżonek tyle by mnie(...)cebula3 ząbki czosnku200 g sera fetyszczypta gałki muszkatałowej, rozmaryn, sól, pieprz, 1 łyżeczka paprykioliwaDo polania:masło, ser parmezanszałwia (opcjonalnie) Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiająć ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek.Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatałowej.Wszystkie składniki

UgotujmyTo.pl
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 247

się na kawałek takiego cuda. Niby proste, składników też nie za wiele, a połączenie smaków smakuje praktycznie każdemu. Oczywiście można tworzyć mnóstwo wariacji na temat takiej tarty, dodawać inne warzywa, sery, twarogi, wszystko co będzie nam smakować i na co mamy ochotę. Tymczasem zapraszamy Was na naszą - z boczkiem i porem.  Składniki na półkruche ciasto ok. 250 g mąki(...)pół średniej cebuli pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta tymianku * Do przygotowania dania użyłyśmy śmietany firmy  Polmlek Przygotowanie Pora kroimy w krążki, boczek i cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek, gdy wytopi się już trochę tłuszczu wrzucamy por i cebulę. Smażymy chwilę aż zmiękną i odkładamy na bok. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy rózgą. Dodajemy

Symfonia Smaków
Kotleciki z dorsza w wersji fit 179

niektórych smak wakacyjnej beztroski. W zaciszu własnej kuchni też możesz przygotować pyszne danie z dorszem w roli głównej. Wcale nie musisz trzymać się rutyny i wrzucać na patelnię całe kawałki ryby. Co powiesz na przepyszne i do tego bardzo zdrowe kotleciki rybne? Takie danie będzie doskonałym zwieńczeniem dnia. Spróbuj! Kotleciki z dorsza w wersji fit Co zazwyczaj jadasz na kolację(...)sposób stworzysz wyśmienitą bazę, którą za chwilkę połączysz z innymi składnikami. Co powinno się wśród nich znaleźć? Na pewno jajko – niezbędne spoiwo dla wszystkich składników. Do tego dodaj ulubione warzywo – świetnie sprawdzi się kilka zgniecionych różyczek brokułów albo kalafiora, kukurydza, posiekana nać pietruszki albo koperek. Innym pomysłem są kotleciki z dorsza i cukinii lub ziemniaków, czyli coś dla wielbicieli tradycyjnej

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w pomidorach z oliwkami 231

łatwością odchodzi od kości. Pomidory są mocno skoncentrowane w smaku i lekko się rozpadają, a oliwki pozostają jędrne. Oprócz tego sałatka jest już zbędna ze względu na ilość warzyw towarzyszących kurczakowi, a idealnym dodatkiem jest kasza lub ryż ugotowany z przesmażoną cebulką, tymiankiem i odrobiną oleju. Dodatkowo danie jest łatwe do przygotowania i nie ma po nim dużej ilości naczyń(...)umyć, osuszyć. Natrzeć niewielką ilością soli. Cebulę obrać posiekać w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory osączyć z oleju (można go zachować do smażenia) i drobno pokroić. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej. Obsmażyć na nim kurczaka ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Jeżeli z kurczaka wytopił się tłuszcz, odlać jego nadmiar, pozostawiając 2 łyżki

Pełny talerz
Szpargel ze holynderskōm zōłzōm i łososiym (Szparagi z sosem holenderskim i łososiem) 124

Zōłza holynderskoł   ¼ kostki masła 2 żōłtka sok ze ćwierci citrōłny sōl i pieprz   Tyn bioły szpargel to niystety trzeba łobrać- łostrugać takōm strugaczkōm do warzyw- i łobeżnōńć kōńcōwka, bo łona je niyroz [5] twardoł jak dżewo [6] . Ale tego łebka niy łobiyrejcie! Niyrozki to trza wyciepnōńć i 1/3 szpargla. Jak fto lubi szporować [7] , to mu sie wtedy(...)szybko sie zrōbcie ta zōłza. Z umytych jajcōw- nojlepi to je nawet leko sparzić wodōm- do miski sie dejcie te 2 żōłtka, a te biōłko to sie wciepcie na patelnia, bo co sie moł zmarnować. Wyciście cytryna, dejcie sōl i pieprz i miksujcie. Wlywejcie rozpuszczōne masło i dali miksujcie. Nojlepi to na trocha dać ta miska na garniec z warzōncōm

Chop w kuchni
Pumpkin power 116

mały drobiazg, który potrafi rozjaśnić niejedną dziecięcą buzię i uprzyjemnić każdy niedzielny poranek. Dlatego też wybraliśmy się z M. w sobotę na Plac Imbramowski, duże krakowskie targowisko z owocami, warzywami, jajkami, mięsem i chrupiącym pieczywem. Naszym celem była dynia, śliczna, obła i intensywnie pomarańczowa. Taka dynia samą swoją obecnością potrafi zdziałać cuda, tworzy niezastąpiony klimat i zwykłą imprezę zamienia(...)cynamon, imbir i sól, w drugiej misce zmiksować mleko, dynię, jajko, olej i ocet. Następnie do mokrych składników wsypać po łyżce suche, ciągle dokładnie mieszając. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, ja używam teflonowej, więc nie wlewam w ogóle tłuszczu. Można smażyć typowe pancakes na samym środku patelni, mój M. (specjalista od smażenia) rozlewał je na całą patelnię, alla zwykłe naleśniki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Grillowany kurczak w za'atarze z sałatką z kuskusem 187

Lubimy takie obiady - mięso i sałatka z warzywami i kuskusem, który praktycznie sam się przygotowuje. Dzisiejsza propozycja została zainspirowana przepisem Donny Hay z jej najnowszej książki - Szybko, świeżo, prosto - do nas ta idea przemawia w 100%! Ogromnie polecamy! Składniki: (dla 2-3 osób) 3 piersi kurczaka, za'atar, sól, pieprz 3/4 szklanki razowego kuskusu, 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego(...)solą i pieprzem. Piersi kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Przeprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w za'atarze. Tak przygotowanego kurczaka zgrillować do zrumienienia z dwóch stron na patelni grillowej. Kurczaka podać na sałatce z kuskusu, posypać świeżymi ziołami. Smacznego

Plate of Joy
Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 136

Późne lato - sezon na krajowe warzywa w pełni. Teraz są najbardziej aromatyczne, pełne smaku i witamin, a do tego świeże i w przystępnych cenach. Żal nie wykorzystać tego bogactwa, bo niestety niedługo się skończy to szczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam(...)mięsa i wymieszałam. Tak przygotowaną  zalewę wlałam do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszałam i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia, kiedy pora obiadowa nadeszła, mięsko usmażyłam na patelni (bez tłuszczu) i przełożyłam do umytych, pozbawionych gniazd papryk. Papryki ustawiłam w naczyniu żaroodpornym. Wolną przestrzeń wyłożyłam cząstkami pomidorów. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 minut

Kuchnia po mojemu