Dla mnie pyszne, smak tych klopsików bardzo m i przypasował. Polecam Przepis na wykonanie w thermomix na dole Kalafiora pokroić w małe kwiatki, odciąć grubą część
Kuchnia PokoleńMuszę się Wam przyznać, że chyba uzależniłam się od jajek i omletów😁😁 Nie wyobrażam sobie śniadania bez jajecznej formy, czy to omlet czy jajecznica itp.
Zdrowie i pysznie na talerzukorona z głowy jej nie spadnie, bo choć przyjdą przymrozki, zapas dyni można przechowywać dosyć długo i w pełni korzystać z jej dobrodziejstw… a jest z czego, bo warzywo to wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, działa uspokajająco i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Ponadto jest bardzo uniwersalna w zastosowaniu, można z niej przygotować cały wachlarz różnorodnych potraw(...)czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 2) Dodać chili, imbir, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i ponownie dokładnie wymieszać. 3) Placuszki smażyć z obu stron do zarumienienia na rozgrzanej patelni z olejem (w razie potrzeby po smażeniu placki odsączyć na papierowym ręczniku). 4) Podawać na ciepło z gęstą, kwaśną śmietaną. Artykuł Pikantne placki z dyni pochodzi z serwisu
Fitsweet.mePyszny! Spróbujcie koniecznie! Źródło: różne przepisy online + własna inwencja twórcza. Z tej porcji wychodzą 2 średniej wielkości tarty. Składniki: 2 rulony ciasta francuskiego (ok. 500
Qlinarnie i QlinarnieIlość: 6 porcji Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 1/2 niedużego bakłażana (ok. 150 g) – 200 g
PodwójnaporcjaBo kto nie lubi, gdy na talerzu jest smacznie, szybko i pożywnie ? :) Czyli makaron w kremowym sosie śmietanowo - serowym, z kawałkami soczystego kurczaka i chrupiącego, zielonego
Malinowo w kuchniAromat warzyw czuć w całym domu. Do tego iście wiosenne kolory. Jak tu nie mieć ochoty na coś takiego?! Chili i rukola w daniu przełamane są słodyczą marchewki, tartym serem i makaronem ryżowym. Bardzo aromatyczne danie, zdrowe. Szybciutko zniknęło z naszego stołu. Na pewno przygotuję je jeszcze nie jeden raz, dla urozmaicenia czasem w innych konfiguracjach warzywnych, w innych(...)oliwek rukola do posypania dania Przygotowanie: czosnek i cebulę obieramy, razem z suszonym pomidorem kroimy w kostkę, marchewkę obieram i kroję w cienkie słupki długości żółtej fasolki, na patelni rozgrzewam masło, dodaję oliwę i przesmażam chwilę cebulę, czosnek i chili, gdy będą szkliste i w kuchni uniesie się piękny aromat dodajcie suszonego pomidora, marchewkę i fasolkę, przykryjcie i duście
Zasmakuj Kuchnigrały główne skrzypce. Zostały mi jeszcze Czosnek, Jarmuż, Pasternak, Pietruszka, Por, Roszponka, Szalotki i Seler. A dziś pora na brukselkę. Brukselka to dla mnie jedno z tych trudnych warzyw. Nie że jej nie lubię – w zupie jarzynowej jest pyszna. Ale podobnie jak bakłażan czy tofu można ją zrobić dobrze, a można spartaczyć robotę, zniechęcając do niej kolejne pokolenia(...)listków rzodkiewka – umyta i pokrojona na plasterki kilka plasterków oscypka garstka posiekanej dymki lub szczypiorku do dekoracji garstka kaparów ze słoika do dekoracji garść płatków migdałów podsmażonych na patelni sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu i szczypty czarnuszki Jak przygotować sałatkę z brukselki i sera
Ugotowane pozamiatanedrobniejszej konsystencji – nie jest to niezbędne, ale w ten sposób lepiej przykleją się nam do mięsa. Doprawione mięso zanurzamy w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczamy w płatkach. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju kokosowego, a następnie smażymy mięso po kilka minut z każdej strony, aż do lekkiego zarumienienia się panierki. Wyjmujemy kotlety na talerz, nakładamy dodatki i wcinamy. Smacznego! Dlaczego(...)dania o produkty skrobiowe, o ile nie mamy wysokiego zapotrzebowania energetycznego (np. nie wykonujemy pracy fizycznej). Absolutnie nie proponuję głodzenia się – porcja 250 g mięsa na osobę, uzupełniona o warzywa w postaci np. surówki, powinna w zupełności wystarczyć do osiągnięcia uczucia sytości. Po trzecie: jest prosty i szybki. Podobieństwo do popularnego „schabowego” widoczne jest na pierwszy rzut oka. W powyższym
Proste-przepisy.plJeśli rano mamy trochę więcej czasu, możemy pobawić się w zrobienie tortilli na śniadanie, oczywiście można użyć gotowych i czas na zrobienie będzie krótszy, ale ja
Idę coś wszamaćPyszna i pożywna sałatka z kurczakiem marynowanym w przyprawie meksykańskiej z dodatkiem czerwonej fasolki i dymki to propozycja na różne okazje. Składniki: 1 podwójny filet z
Wanilia i KardamonNiewątpliwie mamy właśnie kulminacyjny punkt sezonu dyniowego! Trzeba z tego dobrobytu korzystać póki jest okazja Ja już zrobiłam zapasy dyni na zimę - kilka sztuk małych dyniek
sierotka maRysia w kuchnipopularna jest na całym świecie. W wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Farsz do tortilli może stanowić wszystko - warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy. Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach. Wszystko to dzięki(...)koniec wymieszałam w miseczce majonez z ketchupem,dodałam parę pokrojonych papryczek piri-piri,czosnek i jak ktoś woli jeszcze bardziej na ostro - sos tabasco. Pokrojone mięsko usmażyłam na patelni. Niestety placki tortilli kupiłam. Podgrzałam z żółtym serem w mikrofali, oczywiście można w piekarniku bądź na patelni. Na podgrzany placek nakładałam kolejne składniki
potrawyregionalneKocham takie obiady, które pachną i smakują wiosną. Składniki: 4 filety z indyka 1/2 pęczka botwiny 2 łyżka mascarpone 1/4 szklanki wina półwytrawnego + 1/4 szklanki wina
Mango PapajaCzas młodych warzyw w pełni, już można dostać świeżą kapustę, więc czas szaleństw z kapustą uważam za otwarty. Na pierwszy rzut idą pierogi z kapustą. Nie raz jadłam z kiszoną, ale tym razem postawiłam na świeżutką młodą kapustę. Nie zawiodłam się połączeniem są przepyszne. Można w bardzo tani sposób zrobić pyszny obiad dla całej rodziny. Połączenie słodkiej zeszklonej cebulki, świeży(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić w cienkie paski. Zalać wrzącą wodą, posolić (ok. 1 małej łyżeczki) ugotować do miękkości. Gdy jest już miękka zlać, ostudzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pociętą w kosteczkę cebulę, zeszklić, dorzuć odsączoną kapustę. Smażyć ok. 10-15 minut mieszając, pod koniec dodać świeży pocięty koperek doprawić do smaku, odstawić. ciasto na pierogi
Basia w kuchniObiecałam przepis na najpyszniejszą na świecie ;) czerwoną kapustę ?! No i jest! Jestem wielką fanką czerwonej kapusty i jak tylko jest na nią sezon to podaję do
Ostra na SłodkoDzisiaj coś dla miłośników małych kapustek - przepis na schab w ziołach z brukselką SKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjeAkcja Hola Mexico dziś się kończy, a ja jeszcze nie dodałam żadnego przepisu! Rzutem na taśmę proponuję naleśniki po meksykańsku, które na szybko zrobiłam w sobotę
Pasja SmakuDodając przepis w sieci trzeba zawsze zmierzyć się z szeregiem anonimów, którzy chcą udowodnić, jak bardzo mylimy się dodając swoje przepisy. Dlatego już w tytule zaznaczam
Pasja Smakupomidory, por, papryka, natka pietruszki), suszone zioła i naturalne przyprawy oraz sól morska. Tylko tyle i aż tyle. Vegetą Natur można doprawiać, mięsa, zupy, sosy, zapiekanki, farsze, dania z warzyw, grzybów. Wzbogaci smak dania, ale nie przytłumi go. Rodzina Vegeta Natur to ponad 30 produktów, które mają te samą bazę, ale w konkretnych mieszankach proporcje użytych składników i ziołowych przypraw(...)pieczarki umyłam i dobrze osączyłam. Starłam je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Z pora zdjęłam wierzchnie twarde liście, a jasny, soczysty środek pokroiłam w cienkie ćwierćplasterki. Na patelni rozgrzałam niezbyt mocno olej z masłem. Wrzuciłam rozdrobnione grzyby i pora. Smażyłam mieszając aż zmiękły i masa dobrze odparowała. Dosypałam Vegetę Natur z czosnkiem, pieprz i posiekaną zieleninę. Wymieszałam. Odstawiłam
Smaczna Pyzaprzez Mopsika postanowiłyśmy wraz z Mirabelką , Emilią i Mopsem przygotować faszerowanego bakłażana. Mówiąc szczerze z dużą niecierpliwością czekałam na przygotowanie tego dania, chociaż bakłażan nie jest moim ulubionym warzywem, to jednak wiedziałam, że zapieczony z ciekawym farszem będzie bardzo smaczny. Przygotowałam go na sposób turecki - nadziewany jagnięciną i doprawiony cynamonem i muszę przyznać, że nie zawiodłam się - bakłażan przygotowany(...)pieczenia skórką do dołu. Wierzch bakłażanów posmarować oliwą, posolić i mocno popieprzyć. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut. W międzyczasie przygotować farsz - na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę wymieszane z kminem, papryką i cynamonem. Smażyć do czasu aż cebula zmięknie i zaczną wydobywać
Codzienne Gotowaniesię ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie grillowane kotlety schabowe z kostką z pysznym chutneyem rabarbarowym z jabłkiem i żurawiną podane z wiosennymi warzywami. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym (4 porcje) Składniki: 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu(...)około 15 minut. Następnie zdejmij przykrywkę i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż chutney zgęstnieje, około 5 minut. Dopraw do smaku jeżeli to koniecznie. Przygotuj grilla lub umieść patelnię grillową na średnim ogniu. W małej miseczce wymieszaj kolendrę, paprykę, cynamon, sól i pieprz (wg uznania) i natrzyj powstałą mieszanką kotlety z obu stron. Natłuść ruszt grilla/patelnię grillową
karmelowy