Młode ziemniaczki z własnego ogródka już są! Ach, jak smakują! Ugotowane i posypane koperkiem, polane masłem albo pieczone w ziołach. Nie trzeba ich nawet obierać, wystarczy
Obiad gotowyBardzo lubimy z mężem różnego rodzaju makarony z sosami i warzywami, więc dość często pojawiają się one na naszym stole. Tego rodzaju obiad ma wiele zalet, przede wszystkim jest smaczny, ale również szybko się go przygotowuje i można go komponować na wiele sposobów w zależności od tego na co mamy w danej chwili ochotę. Tym razem postawiłam na sos serowy(...)osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do shoarmy i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dołożyć do kurczaka, smażyć. Pieczarki pokroić w półplasterki, dorzucić na patelnię, posolić, smażyć pod przykryciem, aż zmiękną i puszczą sok. Czosnek obrać i wycisnąć na patelnię do smażących się składników, wymieszać. Dolać trochę wody, wrzucić pokrojony na mniejsze części
Simply Foodmożna "wrzucić" co się ma. Dosłownie. Mój jest z pieczoną papryką, kiełbasą i cebulką z dodatkiem suszonych pomidorów, ale spokojnie można wrzucić do środka pomidory, pieczarki, cukinię, czy marynowane, konserwowe warzywa. Inwencja smakowo - twórcza dowolna:) Polecam Wam ten przepis, bo omlet znikł z talerzy w mgnieniu oka:) Składniki (na 4 porcje lub 2 XXL): 2 szklanki i 2 łyżki przesianej(...)dodaj pokrojone w kostkę: cebulę, kiełbasę oraz suszone pomidory. Papryki wyjmij, włóż do papierowej torby, lekko wystudź, zdejmij skórkę, pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta, wymieszaj wszystko dobrze. Na patelni podgrzej olej, wlej ciasto, podsmażaj na średnim ogniu. Gdy zobaczysz, że brzegi są podsmażone przyłóż talerz / dużą formę i odwróć na drugą stronę. Jedna strona: Druga strona po przewróceniu: Możesz
Zasmakuj KuchniSkładniki 2 filety z kaczki 1 mango ok 1 kg ziemniaków łyżka masła 82% mleko 1 żółtko 2 białka ( ubite na sztywną pianę ) szczypta gałki muszkatołowej
Gaździnka warzyDziś kolejna propozycja z serem Mońki! Tym razem wykorzystałam ser podlaski, równie smaczny jak morski! ;-) Zapraszam! Przepis bierze udział w konkursie dla blogerów MSM Mońki. Składniki
Radość kipiąca uśmiechem.Delikatna i jakże smaczna zupa z zielonych szparagów z komosą ryżową, piersią kurczaka, marchewką, natką pietruszki i serem lazur. Moja córka, czyli mój osobisty krytyk kulinarny
Oryginalny smakZapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi
potrawyregionalnezrobienia domowej tortilli.. to tak naprawdę nic trudnego: mąka, woda i olej... Pamiętajcie, że te palcki to pra pra pra pradziadkowie dzisiejszego chleba. Zawijamy w nie ulubione dodatki: warzywa, mięso, ryby..Są na tyle uniwersalne, że pasują zarówno do pikantnego kurczaka jak i twarożku z wędzonym łososiem..Świetnie sprawdzą się też jako przekąska, np. do piwa - placki kroimy(...)sobie przesypując odrobiną mąki. Nie przejmujmy się, że placki nie sa idealnie okrągłe..w koncu to tortille - ich głównym zadaniem jest utrzymanie zawartości, a nie bycie miss idealnych krągłości. Patelnię bez tłuszczu rozgrzewamy bardzo mocno. Najlepsza do tego celu będzie patelnia z powłoką ceramiczną, ale zwykła teflonówka też może być. Placki smażymy na suchej patelni 1,5 minutki na jednej
kawawszklancelepszego hamburgera niż domowy. Robiąc swój fast-food sprawiamy, że nie jest on już tak niezdrowy. Wiemy jakie mięso wykorzystaliśmy, warzywa są świeże, bułka chrupiąca, a ilość dodatków w sam raz. Mmmm pychotka ;-) Jeżeli ktoś ogląda serial "Supernatural", to wie, że hamburger to ulubione danie Deana Winchester'a, jednego z głównych bohaterów. Screen z filmu "Supernatural". Screen z filmu(...)osuszyć. Pomidory i cebulę pokroić w krążki, ogórki w cienkie plasterki. Bułki przekroić. Z mięsa uformować kotlety i przypiec na grillu (ewentualnie jeżeli nie macie takiej możliwości, to na patelni grillowej). Bułki podgrzać (ja opiekłam je w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200°C). Hamburger składamy następująco: Podgrzane bułki posmarować majonezem, ułożyć na nich 1-2 liście sałaty
Passions hobbies lifeCzas na spaghetti aglio olio e peperoncino , czyli z czosnkiem i papryczką chili. Konkretny pikantny smak. Aaahh, polubiłem to! :) Pyszne i absolutnie proste w przygotowaniu. Zatem
Marder&Marder Manufacturesię nie ma weny do gotowania, trzeba się wybrać na targ z warzywami i owocami, tam rodzą się najlepsze pomysły :D Zapraszam na bardzo prosty, szybki i pyszny obiad ;) Pierwszy raz gotowałam coś z kardamonem, ma on bardzo przyjemny cytrynowy aromat, bardzo fajnie pasuje do tego dania ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (600g) ananas u mnie świeży 6 plasterków(...)niewielką ilością oleju. Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia). Kurczaka smażymy na zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Kurczaka można oczywiście usmażyć normalnie lub upiec. Na każdy usmażony kawałek kurczaka układamy plasterek ananasa i plasterek sera. Filety umieszczamy na blasze
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 2 gruszki 200 g mrożonego groszku 3 cebule ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek bulion warzywny 50 ml białego półwytrawnego wina kilka plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie
Gaździnka warzyMięso i czekolada? Uważacie, że to zupełnie przekombinowane połączenie? Nic bardziej mylnego! Lekko winny sos czekoladowy doskonale pasuje do polędwiczki wieprzowej i puree z dyni. Idealny
Pasja SmakuSezon cukiniowy w pełni, pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z cukinią i tymiankiem z odrobiną czosnku dla zaostrzenia smaku. Robiłam już frittatę ze szparagami i papryką i frittatę ze szpinakiem . Tym razem postanowiłam ją jeszcze urozmaicić i dodać trochę serka śmietankowego. Frittata wyszła(...)odciskamy, aby pozbyć się soku. Czosnek drobniutko siekamy. Do miski wbijamy jajka, wrzucamy czosnek, serek śmietankowy, cukinię i listki tymianku. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Po około 10-15 minutach, gdy masa się lekko zetnie także z góry przekładamy
Kulinarne przygody Gatity