warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:589/829)

Dyniowe curry z papryką i jarmużem 162

papryką i jarmużem przygotujesz w 30 minut. To prosty, szybki, rozgrzewający i bardzo kolorowy obiad lub kolacja. Zima to ciągle czas dynii i warto wykorzystać jej zdrowotny potencjał. Warzywa na mleczku kokosowym z dodatkiem przyprawto prawdziwa pycha! Tym razem propozycja wegeteriańska. Super fit jedzonko, polecam! Składniki na 4 porcje: 1/2 dynii Hokkaido 3-4 czerwone papryki 2 szklanki liści jarmużu(...)minut w międzyczasie ugotować ryż w dużej ilości osolonej wody. Przed gotowaniem dobrze jest wypłukać ryż na sitku pod bieżącą wodą (niestety wszystkie rodzaje ryżu zawierają związki rtęci) na patelnię dodać dynię, mleko kokosowe, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut. Na samym końcu dodać zblanszowany jarmuż i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 155

którym opowiadał, że Włosi wkładają do calzone resztki z obiadu - pieczone bakłażany, karczochy, plaster parmeńskiej szynki, kulkę mozzarelli. Tak więc spokojnie w calzone można zapiec znalezione w lodówce resztki warzyw, wędlin czy sera. Do moich calzone wybrałam tradycyjne włoskie nadzienie ze szpinaku, ricotty i parmezanu, które wzorowałam na tym przepisie . Inne popularne nadzienie składa się z ricotty, mozzarelli i kiełbasy(...)zrobić włoskie ciasto na pizzę . Jeżeli przechowujesz ciasto w lodówce, wyjmij je z niej na 2 godziny przez planowanym pieczeniem calzone. 2. Przygotuj farsz do calzone. Na dużej patelni na średnim ogniu umieść mrożony szpinak i poczekaj, aż się rozmrozi. Dodaj do niego przeciśnięty przez prasę czosnek i smaż ze szpinakiem przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z piesi kurczaka i jarmużem 158

Jarmuż wspaniałe warzywo  które najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach wtedy smak jego jest jeszcze lepszy  u mnie dzisiaj w pierogach wraz z kurczakiem stworzył  pyszny duet zapraszam na pierożki Składniki ciasto • 1 kg mąki • 150 ml jogurtu naturalnego • ok 300 ml maślanki (mrągowskiej dałam ) farsz • liście z 2 krzaków jarmużu • 3 piersi pojedyncze z kurczaka • 1 cebula(...)sicie 3. • Piersi z kurczaka pokroić w paski dodać kostkę rosołową, sól,pieprz i starty na drobnej tarce czosnek.Odłożyć do marynowania na ok 1 godzinę 4.  • Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła ,podsmażyć zamarynowane piersi wyjąć mięso i zmielić w maszynce. • Na tą samą patelnię nie myć jej dać cebulę i resztę mała smażyć aż się zrumieni, dodać

W królestwie smaków Beaty
Fasolka szparagowa po włosku 133

lubię tę porę roku! Wszystkie te warzywa i owoce uśmiechają się do mnie na bazarku i mówią - kup mnie, kup mnie! Dobrze, że miałam urwanie głowy w pracy i nie mogłam za bardzo szaleć na warzywnych straganach, bo chyba kupiłabym wszystko. Co ja poradzę, że kupowanie jedzenia sprawia mi większą przyjemność niż kupowanie ciuchów... Ostatnio wpadła mi w ręce(...)osolić (powinna być wyczuwalnie słona). Wrzucić do wrzątku fasolkę i gotować bez przykrycia (żeby nie straciła koloru) ok. 10 minut. Powinna być miękka ale nadal jędrna. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, pokrojone w plastry salami i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone (jakkolwiek) pomidory - można je wcześniej pozbawić skórki, ale nie trzeba. Doprawić solą i pieprzem (ale ostrożnie

Kulinarne Inspiracje
Risotto mocno szparagowe 136

Risotto  z zielonych warzyw przygotowałam czyli cukinię, szparagi, szczypiorek, sałatę do dania dodałam. Szparagi w całości wykorzystałam, z stwardniałych końcówek wywar ugotowałam, którym ryż podlewałam, dzięki temu mocno szparagowy smak uzyskałam.  Danie wyszło bardzo zdrowe, delikatne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki czosnku, 2 młode(...)Wywar jaki powstanie będzie nam potrzebny do risotta. Cebulę kroimy w plasterki, czosnek i cukinię w kostkę, a szparagi na 2-3 części. Główki szparagów odkładamy oddzielnie. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulkę, dodajemy czosnek, cukinię, szparagi (cześć z główkami nie dodajemy) i smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu

Moniki Smakołyki
Kurczak curry z fasolką szparagową 201

gorczyca, kozieradka, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa) wchodzących w skład różnych masali. W zależności jakie przyprawy i w jakich proporcjach są one połączone, powstaje gotowa mieszanka (masala) do mięsa, warzyw, drobiu, a nawet do potraw jajecznych. Masala sprowadzana z Indii jest bardzo ostra, pikantna i należy nią ostrożnie przyprawiać potrawy, gdyż łatwo przesadzić i pikantność będzie jedynym co będzie się(...)basmati Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Świeżą fasolkę umyć i oczyścić z ogonków. Na patelnię lub do woka z delikatnie rozgrzanym tłuszczem wsypać masalę lub curry i kolendrę, a po chwili dodać cebulę i czosnek (zeszklić). Następnie dodać pierś z kurczaka, wymieszać i dusić

Kuchcik gotuje
Lazania z pomidorami i soczewicą 184

istnieje coś bardziej krzepiącego niż wynurzająca się z piekarnika solidnych rozmiarów brytfanna wypełniona po brzegi makaronową zapiekanką z mnóstwem warzyw i soczewicą? Bardzo lubię tego typu dania, nie tylko ze względu na smak, ale także sposób przygotowania, w wyniku którego powstaje pokaźna porcja umożliwiająca wykarmienie całej rodziny lub - jeżeli gospodarstwo nie liczy zbyt wielu osób - stanowi obiad na kilka(...)drobną kosteczkę. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę i pokrój w drobną kostkę. Czosnek oraz cebulę pokrój w kostkę, a fasolkę szparagową w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek oraz cebulę i lekko podduś. Dodaj fasolkę i słodką paprykę, a całość podsmaż jeszcze 3 minuty. Dorzuć pokrojone pomidory oraz paprykę, zamieszaj i gotuj całość pod przykryciem

Roślinna - blog wegański
Makaron Soba z tofu, kurkami i szalotkami 178

też takie, które pozwolą te danie przygotować w mig, ponieważ perspektywa długotrwałego stania przy gorącej kuchence i mieszania nie jest zbyt pocieszająca. Ja lubię takie oto rozwiązania: posiekać ulubione warzywa, podsmażyć je szybko – przez 2-3 minuty na chrupko, dorzucić zarumienione tofu, dogotować makaron lub ryż i obiad gotowy. Makaron Soba to makaron gryczany wywodzący się z kuchni japońskiej, gdzie(...)Kurki opłucz, oczyść gąbeczką, osusz i przekrój na mniejsze kawałki. Tofu pokrój w 1 cm kostkę. Imbir i czosnek obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. W woku lub na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć kostki tofu i podsmażaj je przez 1-2 minut na dużym ogniu. Za pomocą łopatki wyjmij tofu z patelni i wrzuć na nią szalotki

Roślinna - blog wegański
TORTILLA Z KURCZAKIEM 307

podpiekam tortille. Reszta to już tylko składanie całości. Choć pszenna tortilla nie należy do najzdrowszych to nie miejmy wyrzutów sumienia, bo zawinięta jest w nią cała masa świeżych warzyw, w tym bardzo zdrowe kiełki (my namiętnie zajadamy się kiełkami brokuła). Wszyscy uwielbiamy to danie, bo smakuje rewelacyjnie, a "wisienką na torcie" jest tu sos czosnkowy, którym polewam wszystkie składniki(...)błonek i pokrój na paski 2-3 cm lub w kostkę .  Do mięsa dodaj sól, pieprz, słodką paprykę i kilka łyżek oliwy z oliwek. Usmaż mięso na rozgrzanej patelni prze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Placki tortilli podgrzej na patelni przez około 30 sekund z każdej strony. Na każdej tortilli rozsmaruj po 1-2 łyżeczki majonezu

Słodko-Słony Świat Ilony
Kapusta zasmażana z marchewką i koperkiem 168

Witajcie! Dziś propozycja iście z polskiej klasycznej kuchni - czyli kapusta zasmażana. Jak dla mnie ta receptura jest idealna. Składniki: 1/2 główki kapusty (u mnie połówka ważyła

Kuchnia domowa Ani
Omlet ze szparagami, boczkiem i parmezanem 151

Dzisiaj propozycja śniadaniowa. Omlet ze szparagami, wędzonym boczkiem i parmezanem. Prosty przepis na wykorzystanie zielonych szparagów i oczywiście jajek. Polecam na dobry początek dnia Składniki: 2

Oryginalny smak
ROLADA A'LA PIZZA 133

chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki przyprawy do pizzy Evita(...)rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy około 3-5 min. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem, papryką słodką oraz ziołami. Smażymy kolejne 3-4 min. Na końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki, mieszamy i zestawiamy patelnię z ognia. Gdy farsz przestygnie dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Dorsz pod grzybową kruszonką 161

łyżki startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Puree z kalafiora: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Wodę odlewamy i do gorącego warzywa dodajemy masło, parmezan i wlewamy mleko. Miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Puree można przygotować wcześniej, a potem podgrzać. Dorsz pod grzybową kruszonką: Filety posypujemy solą(...)karmelizowanego, chrupiącego pora. Pora obieramy, odcinamy koniec i zieloną część. Kroimy wzdłóź na pół. Każdą część rozkładamy i kroimy na długie, cienkie paseczki. Posypujemy mąką i dokładnie obtaczamy. Na patelni rozgrzewamy ok. 1 cm warstwę oleju. Gdy będzie bardzo gorący, wrzucamy pora i smażymy do czasu, aż stanie się jasno brązowy. Wyławiamy łyżką cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku. Upieczonego

Poezja smaku
Sałata z kurczakiem i truskawkami. 136

Sezon truskawkowy w pełni, ogromna ilość gatunków, rozmiarów tego owocu zaspokaja najwybredniejszych klientów. Koktajle, ciasta, desery to norma, ale może tak warto się przełamać i sięgnąć

Dieta moja pasja
Cukinia pod migdałowym beszamelem 190

Cukinia pod migdałowym beszamelem to idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Migdałowy sos beszamelowy wymyśliłam oczywiście przez tzw. przypadek. I zdecydowanie przypadł mi do gustu

Smakuje zdrowo
Bagietki faszerowane wg Aleex 145

czerwiec to dla mnie bardzo trudne miesiące. Na straganach mnóstwo świeżych owoców i warzyw, aż się prosi, by wykorzystać je w kuchni. Na blogach kuszą dania z truskawkami, a ja nie mam czasu ich przygotować, ponieważ siedzę w pracy po kilkanaście godzin. W maju i czerwcu młodzież zdaje egzaminy – maturę i egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodach. Muszą się one odbyć(...)pieczarek • 10 - 15 dag sera żółtego • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany • 1 łyżka masła • olej Sposób przygotowania: 1. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę. 2. Podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Jeśli boczek jest dość tłusty, oleju nie używamy. Tłuszcz wytopi się z boczku. 3. Na patelnię włożyć obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem

W mojej kuchni
Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – chaufa de pescado 174

kuchni chińskiej. W zależności od ich humoru taki ryż może być bardzo prostym albo bardzo wyszukanym daniem. Zwykle jednak składa się ono z resztek ryżu, mięs lub ryb i warzyw, które są pod ręką. Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – lub z innymi dodatkami – jest bardzo kolorowy i przepyszny. Jednak podstawą chaufa czyli smażonego ryżu z rybą(...)można zastąpić np. kiełkami słonecznika) 2 młode cebulki ze szczypiorem 2 łyżki białego sezamu Wykonanie: Rybę pokroić w kawałki (np. 2×2 cm), doprawić 1 łyżką sosu sojowego. Patelnię rozgrzać (przyda się wok) na średnim ogniu, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego i wlać roztrzepane jajka – jak na omlet. Podsmażać kilka minut (aż jajka się zetną), omlet obrócić

Pociąg Do Kuchni
Lasagne z łososiem, szpinakiem i serem 154

Smaczny, zdrowy oraz łatwy w przygotowaniu obiad lasagne z łososiem, szpinakiem i serem. Przygotowanie przepisu zostało nie tylko krok po kroku opisane, lecz także przedstawione na

Smaczne Potrawy
Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką - tłuczone ziemniaki 197

Stamppot to tradycyjne i wciąż bardzo lubiane, proste i szybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym boczkiem, czasami serem. Najczęstsze kombinacje to: → ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak dużo(...)miękkości i odcedzić Oczyścić marchewkę i zetrzeć na grubej tarce, a kapustę cieniutko poszatkować w paseczki. Seler umyć i pokroić w niezbyt grube kawałki, odstawić. Rozgrzać olej na patelni, dodać kumin rzymski, zamieszać i dodać do niego kapustę i marchew. Podduszać na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Dodać po tym czasie ocet, zamieszać i zdjąć z ognia. Podgrzać mleko

Sztuka gotowania w/g Samiry
Spaghetti z boczkiem i dynią 178

Spaghetti z dynią, szpinakiem i boczkiem jest kolejnym przykładem mojego kombinatorskiego umysłu - wyszło pyszne choć Ania jedząc je stwierdziła, że boczek jest zbędny " class="wp-smiley

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z pieczonym buraczkiem, mandarynką, fetą i orzechami 182

Buraki to bardzo niedoceniane warzywa, wiele osób traktuje je jedynie jako materiał na barszcz lub podaje zasmażane jako dodatek do obiadu. A tym czasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść(...)buraków nie obieramy!). Pieczemy w 200 stopniach przez około 40-50 minut, w zależności od wielkości buraka.  Upieczone buraki studzimy, jeszcze ciepłe obieramy i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy buraczki, masło powinno pokryć buraczki i sprawić, że będą lśniące. Dodajemy mielony galangal/ imbir i mieszamy.  Po chwili wlewamy ocet balsamiczny i trzymamy na ogniu

DefinicjaSmaku