Jednego możesz być pewna - ta makaronowa sałatka smakuje tak samo wybornie, jak się prezentuje. Podana na przyjęciu z pewnością wzbudzi zachwyt wszystkich gości. Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw, ale zdążyłam się już przekonać, że ten pieczony i zarumieniony smakuje o wiele lepiej niż gotowany – jest chrupiący, a smak zdecydowanie bardziej wyrazisty. Do tego idealnie zbilansowany dressing i prażone(...)octu, soku jabłkowego, syropu klonowego i oliwy przygotuj winegret. Szczypiorek posiekaj i dodaj do sosu, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Pestki dyni upraż na suchej patelni, posypując ją solą. Odłóż je na bok, a na patelnię wlej olej ryżowy i smaż na nim kalafior przez ok. 5 minut, aż się zarumieni. Dopraw pieprzem. Gotowy kalafior wyłóż
Roślinna - blog wegańskijesteś mięsożercą to co przygotujesz mając wegan na obiedzie, a jeżeli jesteś wege, to co przygotujesz mając mięsożerców na obiedzie? Jestem mięsożercą - dla wegan przygotowałabym ukochaną jaglankę z kolorowymi warzywami na pikantnie :) 6. Ulubiony owoc - truskawki 7. Twoje życiowe motto to - Jeśli masz coś zrobić jutro, zrób to dziś oraz Nic się nie dzieje bez przyczyny 8. Jakie jest Twoje(...)cooking 4. Symfonia smaków 5. Kuchnia pachnąca wanilią 6. Tartinki 365 7. Najlepsza kuchnia w mieście 8. Kuchnia - pasja Marysi 9. Moje kulinarne wyprawy 10. Skwierczące pomysły z szalonej patelni 11. Torty Nidzica Milena Samsel
Sajkofanka smakuakcji Wypiekania na śniadanie. Tym razem mieliśmy za zadnie upiec pyszne domowe bułki na burgery. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne! Delikatne, puszyste, idealnie wypieczone. W połączeniu z mięsem i warzywami są przepyszne! Polecam je na piknik:) Zaczyn: 340g mąki pszennej chlebowej, 10 g świeżych drożdży, 340g letniego mleka. Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką, wymieszać i odstawić(...)Mięso urobić z jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, solą, pieprzem i przyprawą do chili con carne. Formować płaskie burgery. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na patelni grillowej z obu stron na zloty kolor. Bułki przekroić, układać plaster sałaty, plaster sera, mięso, plaster pomidora, 2 plasterki ogórka i kolejny liść sałaty. Przykryć drugą częścią bułki. Razem ze mną bułeczki
Z miłości do słodkościPowiem Wam szczerze, że robiąc te danie bałam się efektu końcowego😮 Nigdy jeszcze nie łączyłam pesto z tuńczykiem. Ale oczywiście jakby nie wyszło to nie dzieliła
Zdrowie i pysznie na talerzuW moim domu od zawsze przygotowywało się krokiety z mięsem bądź z grzybami lub kapustą. Możliwości było kilka i farsze na przemian można było w nich
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZbliża się wolny sobotni wieczór. Dla tych, którzy czasami w domu lubią poczuć się niezwykle proponuję domowe tortille. W kuchni meksykańskiej jest to rodzaj płaskiego
Lawendowe NieboGdy na rynku zobaczyłam wielkie kapelusze kani nie mogłam się oprzeć i ich nie kupić. Choć w głowie przez krótka chwilę zaświtała mi myśl, że to
sierotka maRysia w kuchniWydawać by się mogło, że pieczarka to po prostu... pieczarka, nic specjalnego. Ponadto jest to tak pospolity produkt w naszych sklepach, że nie wiadomo co z
Right Behind The KitchenWczoraj dla ochłody były lody, więc dziś podzielę się z Wami pysznymi krokiecikami. Korzystajcie z dobrodziejstw natury, młoda kapustka jest w tym wydaniu naprawdę dobra. Do
Kuchnia w czekoladzieKochani, wczoraj prowadziłam wirtualną lekcję gotowania dla mojego przyjaciela A. (US soldier stacjonujący w Korei Południowej). Priorytetem była szybkość, smak i wartości odżywcze. W związku z
Spektrum SmakuJak wspomniałem w poprzednim poście Madzia zrobiła porządny dwudaniowy obiad. W poprzednim wpisie była zupa z mleka kokosowego z kukurydzą , teraz więc pora na lazanię szpinakową
Marder&Marder ManufactureStek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na
Oryginalny smakModyfikujecie czasem dobrze wszystkim znane przepisy? Ponieważ ja lubię w kuchni eksperymentować to też chętnie coś zmieniam i dodaje od siebie. Tym razem przygotowałam ulubione chilli
Przysmaki KarolkiPotrawka z kurczaka i fasolki szparagowej to moja propozycja na zdrowy i pożywny, letni obiad. Fasolka szparagowa to jedno z tych warzyw, które mogłabym jeść codziennie, jednak niestety tylko teraz, przez krótki okres wakacyjny jest to możliwe. Najsmaczniejszy pomysł na fasolkę? Ugotowana al ‘ dente w lekko osolonej wodzie. Czasem może być też polana bułką tartą podsmażoną na maśle. Fasolka(...)dente. Marchew obierz i pokrój w plastry (nie za grube, nie za cienkie). Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, przełóż cebulę i podsmażaj chwilę, gdy lekko się zarumieni dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Następnie przełóż je do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż polędwiczki
365 dni dookoła kuchni