warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:597/829)

Sałatka cezar z kurczakiem i sosem anchois 154

Sałatka cezar z kurczakiem i sosem anchois Sałatka cezar to jedna z moich ulubionych , szybkich i prostych sałatek, jej przygotowanie jest banalnie proste a smakuje wyśmienicie. Chrupiąca sałata, orzeźwiające warzywa i grillowany kurczak oraz  sos anchois  stanowią jednolitą  całość i zaspokajają  głód na długi czas, dlatego bardzo często serwuję ją na obiad. Jeżeli lubisz zdecydowany, ostry(...)Olej. Sałatka cezar z kurczakiem i sosem anchois Przygotowanie: Fileta z kurczaka skrapiamy olejem, oprószamy przyprawą do kurczaka i ostawiamy na godzinę do lodówki, następnie zamarynowaną pierś smażymy na patelni grillowej. Sałatę układamy na talerzu polewamy wcześniej przygotowanym i schłodzonym sosem anchois , dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i przecięte na pół pomidorki cherry na wierzch układamy pokrojonego grillowanego kurczaka. Sałatkę

Księga-Smaku
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią 198

Dzisiaj proponuję Wam zapiekankę z mięsem, ziemniakami i cukinią. Warzywa zapiekłam w mięsnym sosie pomidorowym. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować, a my mamy mniej pracy. Zapiekankę przygotowujemy w dużym naczyniu żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym. Składniki farszu: 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek(...)cukier, oregano, majeranek, bazylię, pietruszkę, maggi i pieprz. Dosalamy do smaku i podsmażamy około 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Sos powinien być dość konkretnie doprawiony solą i pieprzem. Patelni nie przykrywamy, aby sok z pomidorów trochę odparował.  Przygotowanie zapiekanki: Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki o grubości około 0,4 - 0,5 cm. Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki

Smak mojego domu
Kotleciki mięsno-warzywne 986

mięsno-warzywne to jeden ze sposobów by zminimalizować ilość spożywanego mięsa, które z roku na rok robi się coraz bardziej niezdrowe. Ponadto to również metoda jak przemycić trochę więcej warzyw tym, którzy uważają, że nie warto jeść tego co ma witaminy oraz często dzieciom, które uciekają najczęściej do słodyczy. Można powiedzieć, ze jest to też pewna droga do diety wegetariańskiej(...)stopniach przez 15-20 minut (długość pieczenia zależy od piekarnika), następnie obracamy na drugą stronę i pieczemy już tylko połowę poprzedniego czasu. Smacznego :) P.S. Kotleciki można również smażyć na patelni. Do obtoczenia świetnie nadają się ziarna sezamu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Domowe burrito + film 142

Domowe burrito to smaczny obiad dla całej rodziny, który przygotujemy w krótkim czasie. Delikatna pszenna tortilla wypełniona pikantnym mięsnym farszem i warzywami doskonale się ze sobą komponują tworząc pyszne, proste i sycące danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Takie danie to świetna alternatywa dla standardowej kanapki, więc warto je wypróbować!   składniki na 6 porcji 6 placków tortilli ( przepis tutaj(...)solą, czarnym pieprzem, słodką i ostrą papryką i dusimy około 10 – 15 minut często mieszając, po czym zdejmujemy z ognia. Tortille podgrzewamy krótką chwilę w piekarniku, na suchej patelni lub mikrofali, żeby zmiękły. Na środek każdego placka nakładamy porcję przygotowanego farszu, podwijamy dół tortilli do środka i zawijamy ją w rożek, dół placka można dodatkowo owinąć folią aluminiową

Smakowite Dania
Quiche serowo-cebulowy z kurczakiem 133

Jako typowy Polak jestem przeogromnym fanem cebuli i wszystkich potraw, które zawierają to warzywo. Jako typowa kobieta uwielbim quiche i tary. Kiedy więc zobaczyłam w gazecie przepis na Qiuche serowo-cebulowy koniecznie musiałam go zrobić. Przy kolejnych próbach nieco modyfikowałam przepis, aż doszłam do ideału. Quiche proponowany przeze mnie zawiera cebulę, mięcho oraz smakowite sery. Całość tworzy przepyszną kompozycję! Potrawa(...)zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotowujemy farsz. Cebule kroimy w plasterki tak by powstały krążki. Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelnie dodajemy nieco tłuszczu np. oleju i podgrzewamy. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę na złoty kolor. Kiedy już będzie zarumieniona to zdejmujemy ją z patelni na talerz, a na patelnie wrzucamy

Kolizje Smaków
SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA 156

materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków. Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy. Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%. Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych(...)Koper włoski umyłam. Wykroiłam z niego twardy środek. Pokroiłam go w cienkie piórka. Polałam go oliwą z oliwek i odrobinę posoliłam.   Dodałam pokrojoną czerwoną paprykę i roszponkę. Na patelni podprażyłam ziarna słonecznika.  Wsypałam je do surówki.  Składniki dressingu wymieszałam i polałam nim całość. Smacznego

potrawyregionalne
Karmelizowane młode marchewki z orzeszkami piniowymi 109

Nadchodzi czas, kiedy to cudowna wiosna obdarowuje nas bogactwem młodych warzyw - warto czerpać z tego daru pełnymi garściami, ponieważ sezon ten niestety szybko umyka. Kto z nas nie lubi młodych ziemniaków z koperkiem? Myślę, że na szczególną uwagę zasługuje młoda marchewka - niczym królik Bugs mogłabym ją chrupać na okrągło. Interesującą propozycją na jej przygotowanie jest delikatne podpieczenie lub podsmażenie(...)swój aromat i ładnie się zarumienią, przełóż do miseczki i odstaw na bok.  Marchewki opłucz i przekrój wzdłuż na pół (koniecznie zostaw trochę zielonych łodyg). Na tej samej patelni rozgrzej olej sezamowy, dodaj syrop klonowy, a po chwili Dorzuć połówki marchewek i karmelizuj je na dużym ogniu przez 4-5 minut, przewracając je od czasu do czasu. Wyłącz ogień

Roślinna - blog wegański
Zupa krem z cukinii, z bakłażanem i czarnym sezamem 154

letnie warzywo? Moim jest niewatpliwie cukinia.Bardzo minimalistyczna w smaku,a jakze pyszna.Nie moze sie znudzic, bo stwarza niezliczone mozliwosci jej przygotowania,laczy sie i komponuje smakowo z wieloma innymi warzywami i dodatkami.Choc dla mnie tylko zgrilowana i posypana sola jest juz rewalacyjna.Kupuje ja przez caly okragly rok,ale najsmaczniejsza jest ta wychodowana samodzielnie w ogrodzie.Wlasnie rozpoczely sie cukiniowe zniwa(...)warzywnym.Powinien siegac 2-3 cm ponad cukinie.Wtedy po zmiksowaniu otrzymamy bardzo dobra kremowa konsystencje .Gotowac 15-20 minut. W miedzyczasie pokroic w kostke baklazana i podsmazyc do zrumienienia na patelni na 1 lyzeczce masla ghee.W czasie smazania posypuje baklazana sola,pusci wtedy sok i nie wymaga wiekszej ilosci tluszczu,by sie ladnie przyrumienic. Zupe zmiksowac na krem .Na talerzu przybrac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Stek wołowy w marynacie Tex-Mex– meksykański talerz 174

Taco Bell’ stały się jednym z najpopularniejszych Amerykańskich fast food’ów w historii. Zwiększony popyt doprowadził operatorów sieciówek i restauracji do zastępowania wołowiny kurczakiem, krewetkami a nawet warzywami… W domu do wykonania tego przepisu najlepiej nadaje się gruby, w miarę równo poprzerastany stek o solidnej wadze – marynujemy i smażymy jednego do perfekcji, po czym kroimy go na plastry i rozdzielamy(...)sobą. Otaczamy w niej dokładnie wybrany stek (u mnie antrykot) i zostawiamy do zamarynowania. Na kuchence najwygodniej smażyć stek bez dodatkowego tłuszczu (w marynacie jest oliwa, wystarczy) na patelni o grubym dnie – teflonowej lub żeliwnej. Stek grubości około 3cm smażyłam z obu stron po około 5-5,5 minuty, co 30 sekund obracając mięso (więcej o wyborze mięsa, sposobie smażenia

Karo in the Kitchen
Jarmuż duszony z imbirem i papryką - dieta szybka przemiana - faza I 215

Jarmuż to prawdziwy superfood, ma niezwykłe właściwości odżywcze i zdrowotne dla naszego organizmu. Poza tym to jedyne dostępne przez całą zimę świeże warzywo prosto z ogrodu. Powinno znaleźć się w każdej zdrowej diecie. Jest tak naładowane składnikami odżywczymi, że nie ma potrzeby jedzenia jarmużu w nadmiarze. Szczególnie nadmierne spożycie niewskazane jest dla osób z niedoczynnością tarczycy, ponieważ w stanie surowym(...)domowej vegety  (1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku) obrać i pokroić w piórka cebulę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pestek, pokroić w paski na dużą, rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek bulionu i "podsmażyć" cebulę. Dodać starty na tarce imbir i paprykę, następnie podsmażyć razem przez kilka minut na patelnię dołożyć jarmuż, przykryć pokrywką i dusić 5-10 minut. Doprawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia ze apfylzinōm (Cukinia z pomarańczą) 140

To, że lubia trocha poeksperymyntować, to już chyba wiycie 1 , a niyrołz 2 to aże mie samego zaskoczy tyn smak, kery na sōm 3 kōniec bańtuje

Chop w kuchni
Marchewkowe pancakes 176

tworząc przepis. Marchewka to temat przewodni kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka . Lubelski Kociołek to tematyczna akcja stworzona przez grupę lubelskich blogerek kulinarnych. od czasu do czasu wybieramy wspólnie jeden produkt - warzywo, owoc, kasza itp i na bazie tego produktu przygotowujemy przepisy. Jednego dnia, na kilku blogach pojawia się przepis z użyciem wybranego artykułu. Zachęcam zatem do odwiedzenia blogów moich koleżanek, gdzie(...)Pure z marchewki wyłożyć do miski, dodać jajka i cukier - roztrzepać rózgą. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Sypkie składniki dodać do pure marchewkowego i dobrze wymieszać.  Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Na gorącą patelnie wlewać porcję ciasta, formując okrągłe placuszki. Placki marchewkowe smażyć około 3 minuty z każdej strony, na bardzo małym ogniu. Usmażone

kolorowotorcikowo
Penne z pieczarkami i czarnymi oliwkami 113

Szybkie danie makaronowe, bo gotowe w 10 minut. Ten przepis może się przydać zwłaszcza w tygodniu. Syte danie, z dodatkiem suszonych i świeżych ziół i ostrej

Moja smaczna kuchnia
Najlepsza pomidorowa pod słońcem! 183

siadaliśmy przy stole, na którym na drewnianej desce, stał garnek z zupą pomidorową. Obok stał drugi garnek - z ziemniakami duszonymi. Przykryty bawełnianym ręcznikiem, żeby nie uciekało ciepło. A z patelni dochodziły do nas odgłosy skwierczenia jajek sadzonych. Najlepsze były te dobrze wysmażone z przypieczonym białkiem i porządnie ściętym żółtkiem. I ta cisza, kiedy każde z nas jadło w zapamiętaniu zupę(...)cebulę, pietruszkę, pora, nać zieleniny, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 1 - 1,5h na wolnym ogniu.  Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojonego w cząstki pomidora. Podsmażyć. Warzywa i mięso z zupy przecedzić przez durszlak.  Do wywaru dodać przesmażone z cebulą pomidory i przecier.  Całość doprawić bazylią lub pietruszką i przyprawami do smaku.  Pogotować

Kuchnia smaków
Kurczak w selerze i porach z młodą marchewką w miodzie. 151

łyżki masła 1 łyżka miodu akacjowego lub wielokwiatowego olej z dowolnych orzechów lub pestek dyni  sól, pieprz, cukier czosnek niedźwiedzi, słodka papryka Zacznijcie od wymycia mięsa i warzyw. Następnie przyprawcie kurczaka. Naczynie żaroodporne wyłóżcie połową naci selera a na górę połóżcie połowę obsypanych solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i papryką podudzi. Pierwszą warstwę przykryjcie liśćmi szałwii, odrobiną naci selera(...)łyżeczki cukru. Gotujemy na małym ogniu około 10-12 min. aż będą al dente (na ząb). Ugotowane marchewki delikatnie wyjmijcie z w wody i osuszcie na ręczniku papierowym. Na patelni roztopcie 2 łyżki masła, dodajcie 1 łyżkę miodu i dokładnie wymieszajcie. Na gorące masło układamy marchewki i smażymy około 10-12 min. delikatnie obracając je co około 2 min. Serwujemy

Kuba Gotuje
Gozleme ,tureckie chlebki. 198

Natknęłam się na nie kilka razy i bardzo mnie zaciekawiły .Gozleme to tureckie chlebki z mięsem , warzywami ,serem ,zależnie co ktoś lubi .Oryginalne nie zawierają drożdży w składzie ,ale ja skorzystałam z przepisu z drożdżami ,bo takie ciasto po prostu łatwiej się wałkuje i pięknie i szybko wyrasta.Moje gozleme zawierają farsz z tuńczyka ,marchewki ,cebulki i świeżej bazylii . Składniki(...)dzielimy na 4 kawałki ,rozwałkowujemy na papierze ,nakładamy farsz na pierwszy placek ,nie za dużo i przykrywamy drugim .Sklejamy dokładnie brzegi i zsuwamy placek z papieru na rozgrzaną patelnię ,najlepiej ceramiczną .Smażymy z obu stron do zrumienienia .Czas jest zależny od grubości rozwałkowania ciasta ,moje były bardzo cienkie i trwało to około 1,5 minuty z każdej strony Smacznego .Gozleme

Ladylaura.