warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:590/829)

Kapusta zasmażana z marchewką i koperkiem 168

Witajcie! Dziś propozycja iście z polskiej klasycznej kuchni - czyli kapusta zasmażana. Jak dla mnie ta receptura jest idealna. Składniki: 1/2 główki kapusty (u mnie połówka ważyła

Kuchnia domowa Ani
Omlet ze szparagami, boczkiem i parmezanem 151

Dzisiaj propozycja śniadaniowa. Omlet ze szparagami, wędzonym boczkiem i parmezanem. Prosty przepis na wykorzystanie zielonych szparagów i oczywiście jajek. Polecam na dobry początek dnia Składniki: 2

Oryginalny smak
ROLADA A'LA PIZZA 133

chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki przyprawy do pizzy Evita(...)rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy około 3-5 min. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem, papryką słodką oraz ziołami. Smażymy kolejne 3-4 min. Na końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki, mieszamy i zestawiamy patelnię z ognia. Gdy farsz przestygnie dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Dorsz pod grzybową kruszonką 161

łyżki startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Puree z kalafiora: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Wodę odlewamy i do gorącego warzywa dodajemy masło, parmezan i wlewamy mleko. Miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Puree można przygotować wcześniej, a potem podgrzać. Dorsz pod grzybową kruszonką: Filety posypujemy solą(...)karmelizowanego, chrupiącego pora. Pora obieramy, odcinamy koniec i zieloną część. Kroimy wzdłóź na pół. Każdą część rozkładamy i kroimy na długie, cienkie paseczki. Posypujemy mąką i dokładnie obtaczamy. Na patelni rozgrzewamy ok. 1 cm warstwę oleju. Gdy będzie bardzo gorący, wrzucamy pora i smażymy do czasu, aż stanie się jasno brązowy. Wyławiamy łyżką cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku. Upieczonego

Poezja smaku
Sałata z kurczakiem i truskawkami. 136

Sezon truskawkowy w pełni, ogromna ilość gatunków, rozmiarów tego owocu zaspokaja najwybredniejszych klientów. Koktajle, ciasta, desery to norma, ale może tak warto się przełamać i sięgnąć

Dieta moja pasja
Cukinia pod migdałowym beszamelem 190

Cukinia pod migdałowym beszamelem to idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Migdałowy sos beszamelowy wymyśliłam oczywiście przez tzw. przypadek. I zdecydowanie przypadł mi do gustu

Smakuje zdrowo
Bagietki faszerowane wg Aleex 145

czerwiec to dla mnie bardzo trudne miesiące. Na straganach mnóstwo świeżych owoców i warzyw, aż się prosi, by wykorzystać je w kuchni. Na blogach kuszą dania z truskawkami, a ja nie mam czasu ich przygotować, ponieważ siedzę w pracy po kilkanaście godzin. W maju i czerwcu młodzież zdaje egzaminy – maturę i egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodach. Muszą się one odbyć(...)pieczarek • 10 - 15 dag sera żółtego • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany • 1 łyżka masła • olej Sposób przygotowania: 1. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę. 2. Podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Jeśli boczek jest dość tłusty, oleju nie używamy. Tłuszcz wytopi się z boczku. 3. Na patelnię włożyć obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem

W mojej kuchni
Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – chaufa de pescado 174

kuchni chińskiej. W zależności od ich humoru taki ryż może być bardzo prostym albo bardzo wyszukanym daniem. Zwykle jednak składa się ono z resztek ryżu, mięs lub ryb i warzyw, które są pod ręką. Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – lub z innymi dodatkami – jest bardzo kolorowy i przepyszny. Jednak podstawą chaufa czyli smażonego ryżu z rybą(...)można zastąpić np. kiełkami słonecznika) 2 młode cebulki ze szczypiorem 2 łyżki białego sezamu Wykonanie: Rybę pokroić w kawałki (np. 2×2 cm), doprawić 1 łyżką sosu sojowego. Patelnię rozgrzać (przyda się wok) na średnim ogniu, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego i wlać roztrzepane jajka – jak na omlet. Podsmażać kilka minut (aż jajka się zetną), omlet obrócić

Pociąg Do Kuchni
Lasagne z łososiem, szpinakiem i serem 154

Smaczny, zdrowy oraz łatwy w przygotowaniu obiad lasagne z łososiem, szpinakiem i serem. Przygotowanie przepisu zostało nie tylko krok po kroku opisane, lecz także przedstawione na

Smaczne Potrawy
Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką - tłuczone ziemniaki 197

Stamppot to tradycyjne i wciąż bardzo lubiane, proste i szybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym boczkiem, czasami serem. Najczęstsze kombinacje to: → ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak dużo(...)miękkości i odcedzić Oczyścić marchewkę i zetrzeć na grubej tarce, a kapustę cieniutko poszatkować w paseczki. Seler umyć i pokroić w niezbyt grube kawałki, odstawić. Rozgrzać olej na patelni, dodać kumin rzymski, zamieszać i dodać do niego kapustę i marchew. Podduszać na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Dodać po tym czasie ocet, zamieszać i zdjąć z ognia. Podgrzać mleko

Sztuka gotowania w/g Samiry
Spaghetti z boczkiem i dynią 178

Spaghetti z dynią, szpinakiem i boczkiem jest kolejnym przykładem mojego kombinatorskiego umysłu - wyszło pyszne choć Ania jedząc je stwierdziła, że boczek jest zbędny " class="wp-smiley

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z pieczonym buraczkiem, mandarynką, fetą i orzechami 182

Buraki to bardzo niedoceniane warzywa, wiele osób traktuje je jedynie jako materiał na barszcz lub podaje zasmażane jako dodatek do obiadu. A tym czasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść(...)buraków nie obieramy!). Pieczemy w 200 stopniach przez około 40-50 minut, w zależności od wielkości buraka.  Upieczone buraki studzimy, jeszcze ciepłe obieramy i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy buraczki, masło powinno pokryć buraczki i sprawić, że będą lśniące. Dodajemy mielony galangal/ imbir i mieszamy.  Po chwili wlewamy ocet balsamiczny i trzymamy na ogniu

DefinicjaSmaku
Brukselka pieczona z boczkiem i rodzynkami 184

Brukselka zawsze mi się bardzo podobała - mini kapustka, a wszystkie warzywa mini są ładne. Zawsze mi się podobała ale czy smakowała? Niekoniecznie. Ale za każdym razem kiedy zaczyna się brukselkowy sezon nie mogę się oprzeć i kupuję , z nadzieją że tym razem będzie smaczna.  I może tym razem trafiłam na właściwy przepis. Brukselka pieczona a następnie podana z różnymi dodatkami(...)brukselki przecięciem do dołu. Piec, aż zmiękną i zrobią się lekko złote, przez 25 do 30 minut. w tym czasie można raz brukselki przewrócić.W międzyczasie obsmażyć boczek na patelni na średnim ogniu, aż stanie się lekko chrupki - 6 do 8 minut. Przenieść na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Na patelni zostawić 1 - 2 łyżki wytopionego tłuszczu. Na patelnię dodać

Stare Gary
588. Ricotta hotcakes, wytrawnie?! 157

ricotta hotcakes ze szpinakiem i wędzonym łososiem, keczup Często zajadałam się taką wersją placków na kolację, czy obiad. Dawno ich już nie robiłam i w sumie

More food, love and dreams
Wegańska lazania – lasagne z soczewicą 95

ułożonym między warstwami makaronu lasagne naprawdę łatwo się robi, a smakuje wszystkim. I od razu odpowiadam na pytanie, które często mi zadajecie nie dając wiary, że dzieci mogą lubić warzywa “Tak, dzieci też ją jedzą i bardzo im smakuje!” A lazanię szczerze polecam dla całej rodziny! Składniki (ja używam naczynia o wymiarach(...)czasu mieszając. Do tego czasu cała woda powinna z niej wyparować. Odstawiamy soczewicę i zabieramy się za przygotowanie lazanii. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę, cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy ugotowaną soczewicę, suszoną bazylię i oregano i zalewamy passatą pomidorową

Lamarida.pl
Polędwiczki z kurczaka na puree z dyni i makaronem z cukinii w pesto. 167

lubię najbardziej za to, że jej smak można łamać na sto różnych sposobów i za każdym razem odkrywać to warzywo na nowo. Cukinia to też jedno z moich ulubionych warzyw, ostatnio najczęściej spożywam ją albo pieczoną, albo grillowaną albo właśnie w postaci makaronu. Cukinia również, jak dynia, jest dość mdła i delikatna, więc możesz ją łączyć z wieloma składnikami(...)limonki Cukinię za pomocą maszynki potnij na makaron, przelej wrzątkiem. Z pozostałych składników zrób pesto albo w moździerzu albo w blenderze. Makaron z cukinii wrzuć na gorącą patelnię dodaj pesto i przemieszaj kilka razy, max 2- 3 minuty. POLĘDWICZKI KARMELIZOWANE: - 4 porcje polędwiczek drobiowych - sól, pieprz - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki miodu Na oliwie podsmaż z każdej ze stron filet

SMYKWKUCHNI
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI 177

Witajcie ! Wracam po krótkiej przerwie z nowymi pomysłami i przepisami :) Czekam z niecierpliwością na pojawienie się sezonowych owoców i warzyw, choć można teraz już przez cały rok cieszyć się truskawkami i borówkami z innych krajów to jednak nasze Polskie mają swój urok i ... SMAK !  Ale przerywamy naszą zadumę i powracamy do rzeczywistości :D  W prawdzie dodawałam już(...)łyżka miodu PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę o konsystencji śmietany ( nie może być za gęste, bo naleśniki wyjdą grube i zapychające ), ciasto powinno być lejące . Rozgrzewamy patelnie i lekko smarujemy olejem. Wylewamy partię ciasta i smażymy z obu stron do zarumienienia ( ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać żeby się nie przerwało podczas obracania )  Gotowe naleśniki

Marcepanowa kuchnia
Knedle z mięsem 139

jedliście, koniecznie musicie to nadrobić). Najlepsze nadzienie otrzymacie z mięsa, na którym gotował się rosół lub które było przeznaczone na pasztet, albowiem długo gotujące się mięsiwo w towarzystwie warzyw ma zdecydowanie najlepszy smak :) Ja użyłam 3 rodzajów mięsa, ale równie dobrze możecie zrobić farsz np. tylko z kurczaka i wołowiny (lub nawet z samego drobiu). Warto jednak mieć na uwadze(...)sól pieprz Dodatkowo: olej cebula (ilość wedle uznania) – jako okrasa do knedli Wykonanie: Farsz mięsny: Ugotowane (i ostudzone) mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (1 lub 2 razy). Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Usmażoną dodajemy do mięsa wraz z jajkami. Całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy do smaku sól oraz pieprz. Ciasto: Ziemniaki obieramy ze skórki, opłukujemy i gotujemy

MyCookBook.pl
Sałatka z kaszy gryczanej z pieczoną marchwią, ciecierzycą i serem feta 114

szykuję sobie boxy na uczelnię, wykorzystuję produkty, które zostały mi z obiadu. Tak zwykle kończą wszelkie kasze, makarony i ryże, których dziwnym trafem zawsze gotuję za dużo. Wtedy kilka warzyw, ulubiony ser lub mięso i fajny lunch jest gotowy. Tak było i tym razem. Nagotowałem kaszy gryczanej jak głupi, więc postanowiłem dorzucić do niej aromatyczną pieczoną marchew, trochę ciecierzycy, która(...)półtwardo. Mnie to zajęło 25 minut. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko i ostudź. Upieczoną marchew połącz z kaszą i ciecierzycą. Dodaj pokruszony ser feta, oliwki i podprażony na suchej patelni słonecznik. Polej wszystko sosem z octu balsamicznego, wymieszaj i zamknij w pudełka lub zjedz od razu. ;) * * Komplet pojemników na oliwę i ocet Annette wykorzystany do zdjęć dzięki uprzejmości klubu

Food Square
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki 144

Moja mama dostała ten przepis rok temu i wszystkim przypadł do gustu. Nawet mój mąż go uwielbia, a nie lubi cukinii :) jest świetny jako dodatek do kiełbasy z grilla, patelni lub mikrofali, ale także innych mięs. Smakuje podobnie jak leczo - możemy sobie w zimie przypomnieć smaki lata :) wystarczy podsmażyć do niego kiełbaskę :) Narobiłam go w tym roku sporo - powinno(...)łyżka curry Ewentualnie do smaku: pieprz i sól Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w ćwierć plasterki (nie obieramy). Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, aby puściły sok (przynajmniej 2 razy mieszamy). Odstawiamy na około 8 godzin (może być na noc). Gotujemy zalewę z octu i cukru. Warzywa odcedzamy

Kolorowy Przepisownik
Omlet wspaniały !!! Czyli jajka ze szpinakiem i roszponką. 125

jajek, bo dawno ich nie jedliśmy. Padło oczywiście na omlet. Nie wiemy jak Wy, ale my omleta uwielbiamy, jednak jemy go nie zbyt często. Raczej skupiamy się na warzywach, jak widzicie, a jajeczne kombinacje tylko od czasu do czasu. Hmmm wtedy lepiej smakuje i nie znudzi się :) Tak więc, żeby nie przedłużać Waszej ciekawości prezentujemy omlet ze szpinakiem, pieczarkami(...)koniec 1/2 małej szalotki pokrojonej w cieniutkie płatki. Wszystko dobrze mieszamy, aby wprowadzić jak najwięcej powietrza do masy jajecznej. Dodajemy wystudzony szpinak i ponownie dobrze mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło ok. 1/2 dużej łyżki. Dobrze rozgrzewamy i wylewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu jak omlet francuski podsuwając delikatnie masę jajeczną od skraju patelni do środka. Czynność

vegetanie
Łosoś teriyaki z kaszą jaglaną i podsmażaną sałatą rzymską 200

cytryny i świeżego imbiru. Używa się go jako marynaty do ryb, pieczonego mięsa i różnego rodzaju potraw przyrządzanych na grillu. Można dodawać go także do smażonych, grillowanych i pieczonych warzyw. Składniki (dla 2 osób): ok. 400-500 g świeżego łososia 1 szklanka kaszy jaglanej 800 ml bulionu warzywnego 1/4 szklanki sosu teriyaki 1 cm kawałem świeżego imbiru 1 łyżka miodu(...)więcej 3 minuty.  Po tym czasie rybę odwrócić mięsem do góry, smażyć jeszcze minutę, po czym zalać pozostałą marynatą Obok ryby położyć pokrojoną na ćwiartki sałatę rzymską, przykryć patelnię i smażyć wszystko razem około 2 minut. W tym czasie sałata zmięknie, ale pozostanie chrupka. Danie podawać gorące natychmiast po przyrządzeniu

W SMAK
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 192

bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna alternatywa dla "fast food"SKŁADNIKI: czas przygotowania ok 40 minpodpłomyk : ok 10szt - 400 g mąki pszennej- 225 g wody ciepłej- sól 2 szczyptyfarsz(...)solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 30 min.- po tym czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto- kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze i ciasto

Basia w kuchni