Miseczka, którą dostałam kilka lat temu w prezencie i przyleciała do mnie prosto z Maroka, nareszcie doczekała się pierwszej sesji kulinarnej. Kocham to co robię, a
Moja smaczna kuchniaTeraz jest najlepszy czas na brukselkę ! Wiem, że nie wszyscy za nią przepadają, ale może to dlatego, że z reguły podawało się ją taką lekko rozgotowaną
Kulinarne przygody GatityLubię weekendowe śniadania, bo można spokojnie zjeść najważniejszy posiłek i poeksperymentować przy okazji. Przyznam, że nigdy wcześniej nie łączyłam awokado z jajkiem, a naprawdę warto. Kremowe
Moja smaczna kuchniaBakłażan to bardzo wdzięczne warzywo, które doskonale odnajduje się w wielu kulinarnych odsłonach przybierając rozmaite formy – choćby zastępując pszenny spód do pizzy. Zatem idealnym rozwiązaniem będzie dla bezglutenowców – oczywiście pizzę można przygotować na bazie mąk naturalnie bezglutenowych, jednak jest to o wiele bardziej pracochłonne, poza tym warzywna baza sprawia, że danie jest lekkostrawne. Jeżeli zaś chodzi o pomidorowy akcent, wybierz(...)blachę. Odmierz 1 łyżkę oliwy i skrop nią kalafior, a na koniec wetrzyj w niego starty czosnek. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. W międzyczasie pokrój cebulę. Rozgrzej patelnię, wlej kilka kropel oliwy, wrzuć cebulę, dopraw ją solą i smaż 5-7 minut, do momentu, aż zmięknie i się zarumieni. Jeszcze ciepły kalafior i pozostałe składniki sosu przełóż
Roślinna - blog wegańskiSałatka z polędwiczką wieprzową – lunch do pracy Sałatka z polędwiczką wieprzową czyli dzisiejszy pomysł na lunch do pracy. Pomysł na tą sałatkę powstał szczerze mówiąc
Kuchnia na wzgórzuPrzyznaje, że muszle makaronowe są dla mnie bardzo niewdzięczne do sfotografowania i stanowią problematyczne danie w tym zakresie. Gdy podaje je w sosie wyglądają nieapetycznie i
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizaciekawił mnie niegdyś pewien fakt: przeprowadzano eksperyment na grupie ochotników, którym podawano dokładnie w tej samej ilości, złożone z takich samych warzyw zupy: jeden rodzaj jako bulion z pokrojonymi warzywami w kostkę, a drugi w formie zupy krem. Okazało się, że zupa krem mimo tej samej wagi i ilości kalorii syci na dłużej, ponieważ jest wolniej trawiona i dłużej pozostaje(...)temu pozbędziesz się włókien, zupa będzie gładka i zniknie gorzki smak. Na koniec dopraw ją według uznania solą i białym pieprzem. Główki zielonych szparagów umyj i osusz. Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy, wrzuć główki i podsmaż je przez 3-4 minuty, aż łanie się zarumienią i nieco zmiękną. Zupę przelej do talerzy, udekoruj główkami szparagów, posiekanymi listkami
Roślinna - blog wegańskiynia, podobnie jak cukinia, jest niesamowitym (równocześnie jednym z moich ulubionych) warzywem. Różną się tym, że cukinia zazwyczaj znajduje się w sklepie cały rok, a na dynie polujemy głównie w okresie jesiennym . Możemy zjeść ją na słodko w cieście, owsiance, pankejkach, czy nawet herbacie i kawie ( PRZEPIS TUTAJ ), jak również na wytrawnie , jako krem(...)żeby jej nie rozgotować! Najlepiej poczekać, aż cała woda wyparuje) oraz cebulę; dokładnie odcedź. 2. Poszatkuj dokładnie pietruszkę, imbir zetrzyj na małych oczkach. 3. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. 4. Zblenduj dokładnie soczewicę, puree z dyni, cebulę, 1-2 łyżki otrębów, przeciśnięty przez praskę czosnek, nać pietruszki, imbir i pozostałe przyprawy. Wymieszaj z nasionami słonecznika
Pland based fillezawsze będę sobie mogła zrobić jej tyle ile mi potrzeba. Po drugie pieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń. Bakłażan jest dość mdłym warzywem, które dość długo kojarzyło mi się po włosku czyli z pomidorami, serem, bułką tartą, albo w cieście. Pieczony, polany sosem z tahiny, cytryny i czosnku wydaje się pokazywać swoje nowe(...)obranego ogórka. Wymieszać je ze szczypiorkiem, natką, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Przygotować tahinę. Uprażyć sezam na grubej patelni, ale nie spalić. Niech się lekko zarumieni na średnim ogniu. Poczekać chwilę aż ostygnie i zmielić w małym malakserze lub blenderze. Miksować kilka razy, co chwilę zdejmując ze ścianek przylepiające się
W kuchni wieczoremTradycyjne zrazy , czyli rolady wołowe z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą. Takie jak robiła moja babcia. Pycha! Zawsze je lubiłam, odkąd pamiętam. Warto poświęcić trochę czasu
Oryginalny smakna gulasz; 500 g ryby w tuszce np Nototenia 300 g boczniaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula tłuszcz do smażenia 3 pomidory bez skórki 1
Gotowanie jest łatweŚledząc wiele stron poświęconych kulinarnym doznaniom nierzadko natrafiam na co raz to nowe wersje hamburgerów. Kolejne wersje klasycznych kanapek prześcigają się swoją wielkością, rodzajem mięsa jaki
Right Behind The Kitchenmuffina angielska z szynką, serem żółtym i jajkiem sadzonym ze szczypiorkiem, keczup, pomidor (inspiracja) Genialna była *.* Muszę częściej jadać takie śniadania, potem wstawię przepis. ;) Czasami
More food, love and dreamsfasolą to moja dzisiejsza kolacja. Lubicie lekkie sałatki na kolację? Ja bardzo, zwłaszcza teraz o tej porze. Sałatka z quinoa jest pyszna i syta. Można dodać do niej ulubione warzywa. Ja lubię smażone bataty i czarną fasolę. Na uwagę jednak zasługuje tutaj sos z papryczki pardon i chili ancho . Od dawna szykowałam się zrobić sos z grillowanej papryki. Taki(...)goryczy. Umieść je w garnku zalej czystą wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odlej wodę i odparuj komosę. Obierz batata i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj batata i smaż aż będzie miękki. Dopraw kminem rzymskim, solą i kajeńskim pieprzem, ostudź. Przełóż bataty do miski, wsyp quinoa, odcedzoną fasolę, dodaj 4 łyżki sosu i wymieszaj. Pokrój
codojedzenia