Dzisiaj mam dla Was swoje pierwsze ravioli. Wrażenia? Pyszne, z kremowym, pomidorowym wnętrzem i aromatycznym sosem. Mocno wyczuwa się także świeżą bazylię i oregano. Ale najlepsze
Pasja SmakuLubie wszelkie ksiazki kucharskie, a szczegolnie te, ktore opatrzone sa zdjeciami. Wlasciwie to te zdjecia przyciagaja moj wzrok i to dzieki nim potrafie zainteresowac sie danym
Przysmaki Karolkidyniowy możemy również cieszyć się jej smakiem. Na blogu znajdziecie sporo różnych przepisów z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety(...)Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut. W międzyczasie zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Solimy i pieprzymy. Plastry dyni kroimy na pół, fetę kroimy w kostkę Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, na podpieczonym cieście układamy dynię
Kulinarne przygody GatityUwielbiam wszelkie dania i desery z dynią, jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Niedawno, zwiedzając przeurocze miasteczko Alzacji- Kayserberg, miałam tam okazję spróbować pysznej tarty z dynią, spróbowałam więc odtworzyć przepis na nią, i myślę, że w miarę mi się to udało. Dzielę się nim zatem z Wami. Przygotowanie : 15 min. Pieczenie : ok. 40 min. Chłodzenie(...)nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min., aż ciasto nabierze złotego koloru.* Upraż pestki dyni na suchej patelni, na średnim ogniu, przez około 1 minutę, mieszając je od czasu do czasu, aby się nie przypaliły, zdejmij z ognia, kiedy zaczną podskakiwać. Odstaw na bok. Dynię przekrój na ćwiartki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSerek wiosenny" robimy już dość długo, czasem nawet w zimie, gdy warzywa są w miarę okej, ale niestety najczęściej są przyklapnięte i bez smaku. Gdy tylko pojawiły się w sklepach świeże, od razu popędziłam do marketu i kupiłam rzodkiewkę i ogórka. Szczypiorek mam w domku. Rośnie spokojnie w kuchni na parapecie. Za oknem coraz zieleniej, żyć się chce, pachnie trawa(...)mieszamy w talerzu do zupy. Odcinamy skórkę od chleba tostowego i wałkujemy (ja robiłam to słoikiem; skórki odkładamy gdzieś na bok, też się przydadzą). Nakładamy serek i zwijamy. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy masełko. Roladki maczamy dobrze w jajku i wrzucamy na patelnie. W resztce jajka maczamy skórki i również przekładamy na patelnie. Smażymy aż będą złociste. Podajemy z serkiem, sałatką
CzarnawisienkaCzy oglądaliście wszystkie odcinki "Jamie gotuje po włosku" w kuchnia plus? Tradycją jest, że w każdą sobotę oglądam jeden z odcinków tej serii - mam nagranie
Moja smaczna kuchniaWczoraj piękna wiosna, a dzisiaj zaledwie jeden stopień powyżej zera. Taka pogoda zainspirowała mnie do przygotowania rozgrzewającego dania z dodatkiem kurczaka. Nie jem często mięsa, ale
Moja smaczna kuchniaDopiero w tym roku odkryłam bób...Nie wiem czemu tak późno i bardzo tego żałuję, bo to przepyszne warzywo! Oprócz smaku posiada też masę wartości odżywczych, sporo białka i jest niskokaloryczny. Jedyna jego wada to to, że sezon jest krótki :( Nie zdążyłam wypróbować wszystkich przepisów, które chciałam, w następnym sezonie będę musiała się śpieszyć bardziej :) Dzisiaj mam dla Was przepis(...)mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~łyżeczka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) ~łyżka oleju ~sól i pieprz do smaku ~2 łyżki posiekanego koperku Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurki i dusimy do miękkości. Dodajemy koperek, sól, pieprz i mleko (zostawiamy odrobinę do rozmieszania mąki) i doprowadzamy całość do zagotowania. Następnie ciagle mieszając dodajemy mąkę rozmieszaną
chili & sugarCudny, bardzo orzeźwiający, idealny na letnie upały. Dla mnie bomba, aż dziw, że nie zabrałam się za niego wcześniej, jaka strata... Teraz nadrabiam zaległości
Smaczne ZdroweTą zapiekankę przygotowałam na kolację (co widać po zdjęciach...). To doskonały sposób na posprzątanie lodówki i spożytkowanie lekko już czerstwego chleba. Dodatek gotowanych jajek był eksperymentalny
Kolorowy Przepisownikduża cebula 1 łyżka oleju - u mnie z pesetek winogron 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu nasze ulubione przyprawy do mięsa mielonego olej do smażenia WARZYWA : ogórki konserwowe sałata lub mix sałat pomidory cebula czerwona ketchup majonez Wykonanie : BUŁKI : ZACZYN - drożdże rozmieszać z kilkoma łyżeczkami mleka a kiedy się rozpuszczą dolać pozostałe mleko(...)kotletów po około 100 g. Burgery smarowałam z każdej strony olejem i układałam na arkuszu papieru do pieczenia. Smażyłam po około 8 minut na średnim ogniu na patelni cermaicznej posmarowanej niewielką ilością oleju. Sałatę opłukać i dobrze osączyć. Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki, pomidory i cebulę w plastry. Bułki przecięłam poziomo
cucinarejedli. Minusem jest to, że trzeba trochę wcześniej wstać, żeby to wszystko ułożyć w pojemniku. Zazwyczaj jedzenie przygotowuję dzień wcześniej, rano to tylko kwestia polania sałatki sosem czy pokrojenia warzyw. Do pakowania jedzenia zachęciła mnie mocno strona Filozofia smaku ze swoją akcją "Make Bento Not War", gdzie znaleźć można mnóstwo pomysłów i inspiracji. To jak? Zaczynamy! :) Przepis(...)dodajemy oliwę, wodę i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki z tortilli z pieczoną papryką
Czerwona Porzeczkaduża cebula 1 łyżka oleju - u mnie z pesetek winogron 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu nasze ulubione przyprawy do mięsa mielonego olej do smażenia WARZYWA : ogórki konserwowe sałata lub mix sałat pomidory cebula czerwona ketchup majonez Wykonanie : BUŁKI : ZACZYN - drożdże rozmieszać z kilkoma łyżeczkami mleka a kiedy się rozpuszczą dolać pozostałe mleko(...)kotletów po około 100 g. Burgery smarowałam z każdej strony olejem i układałam na arkuszu papieru do pieczenia. Smażyłam po około 8 minut na średnim ogniu na patelni cermaicznej posmarowanej niewielką ilością oleju. Sałatę opłukać i dobrze osączyć. Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki, pomidory i cebulę w plastry. Bułki przecięłam poziomo
cucinarerodzaju klopsy, mielone kotlety i im podobne potrawy są dość popularne w naszym kraju. Zazwyczaj przyrządzamy je z wieprzowiny lub drobiu i podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne – Kuchnia(...)paprykę i żółtko. Urabiamy dokładnie całość na gładką masę, na początku widelcem lub łyżką, ale na dalszym etapie najlepiej rękoma. Z masy mięsnej formujemy ok. 10 kształtnych kulek. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i dokładnie obsmażamy klopsy ze wszystkich stron przez 3-4 minuty, do zarumienienia, aby możliwie szczelnie „zamknąć” mięso. Klopsy wkładamy niezwłocznie
Kulinarna PokusaWodorosty, czyli warzywa morskie (glony, algi) od dawna wykorzystywane są jako pokarm. W kulturze azjatyckiej, używane także jako lekarstwo, jadane od rana do wieczora. Zmniejszają ryzyko chorób serca i cukrzycy, zwiększają metabolizm, zwalczają nowotwory, redukują stres i dodają energii.Na szczególną uwagę zasługują glony WAKAME, które szybko miękną i w ekspresowym tempie możemy wyczarować z nich pyszne zupy i surówki(...)minut, odsączyć na sicie.Kalarepę pokroić w bardzo cienkie plastry. Olej wymieszać z dżemem rabarbarowym i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zalać plastry kalarepy.Na patelni uprażyć sezam (prażąc czarny sezamu wystarczy dodać kilka ziaren białego, żeby kontrolować stopień wyprażenia i uniknąć spalenia).Ogórek przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, wymieszać z wodorostami.Na talerze
SzczyptaSmaQ