warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:646/829)

Prosta zupa z dyni 189

mój kolejny przepis na dynię, zupa z dyni to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych dań z tego warzywa. U nas krem z dyni na dobrą sprawę jemy cały rok, ponieważ w sezonie mrożę miąższ z pieczonej dyni i kiedy tylko mamy ochotę na rozgrzewającą zupę dyniową, bądź gulasz dyniowy, wyciągam z zamrażalnika torebeczkę z magicznym złotym miąższem. Polecam Wam ten sposób(...)łyżka miodu - 1/3 świeżej papryczki chili - 7-10 łyżek oliwy z oliwek - opcjonalnie: możesz dodać mielonej kolendry, szczyptę cynamonu, kuminu do smaku - chleb na grzanki - prażone migdały na suchej patelni (zamiennie orzechy laskowe, nerkowca) W rondlu o grubym dnie, zeszklij czosnek, szalotkę i pokrojoną w kostkę dynię, dodaj chili i miód, całość niech się lekko skarmelizuje, ale nie przypali

SMYKWKUCHNI
Kaszotto z bobem i cukinią 134

Dziś ponownie bób w roli głównej. Wszystko dlatego, że bardzo go lubimy - ja i mąż, bo dzieci niestety nie.  Gdy byłam mała to u babci

Przysmaki Karolki
Paluchy ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, orzeszkami ziemnymi i sosem czosnkowo-orzechowym 285

Pyszne paluchy z tłuczonych ziemniaków, nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami, zmielonymi orzeszkami ziemnymi i podane z sosem czosnkowo-orzechowym. Paluchy są mięciutkie w środku i chrupiące na

Oryginalny smak
Hamburger wieprzowy z ajvarem 118

cebulą, 2 łyżkami Ajvaru łagodnego Podravka. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób na jednolitą masę. Odstaw aby smak pasty przeniknął do mięsa. Bułki opiecz na patelni grillowej lub w piekarniku.   Zwilżonymi wodą dłońmi, uformuj 4 zgrabne burgery. Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju, około 3-4 minuty z każdej strony. Przygotuj inne dodatki(...)nabiera pięknego koloru dojrzałej papryki. Smak tego dania przynosi mi na myśl Trogir, moje ulubione miejsce w Chorwacji. Jego obfite stragany, pełne dojrzałych w słońcu warzyw i owoców. Smak tamtejszej pljeskavicy i ulice pełne uśmiechniętych ludzi. Z Ajvarem Podravka można zasmakować kawałka Chorwacji na talerzu.   Ajvar Podravka może znaleźć wiele ciekawych

kuron.com.pl
FALAFEL IDEALNY 184

falafele mają się składać przede wszystkim z  namoczonej ciecierzycy  – nie ma mowy o gotowaniu, używaniu tej z puszki albo o dodawaniu dużej ilości warzyw lub mąki. Jeszcze ważniejszy jest sposób mielenia ciecierzycy, bo chociaż można ją rozdrobnić w blenderze lub malakserze, to żeby falafele wyszły takie jak powinny, ciecierzyca musi być zmielona(...)oraz 1-2 łyżki wody i dokładnie wyrobić. Masa jest dobra gdy ściśnięta w dłoni łatwo przyjmuje kształt. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na min.1godzinę. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, warstwa powinna mieć ok.2-3cm. Nabierać po łyżce masy i formować małe spłaszczone kulki, ścisnąć je mocno, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać. Uformowane falafele wkładać

Smaczne Zdrowe
Współpraca z firmą Skworcu 183

nowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego. Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8.   Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź(...)Wystarczy tylko dodać przyprawę do masła i zostawić na ok. 20 minut. Następnie należy posmarować grzanki z dwóch stron i upiec je na ruszcie, w piekarniku bądź też na patelni na złocisty kolor. 18. Przyprawa węgierska do gulaszu , leczo, do dań mięsnych . 19. Caffe de Paris  Zastosowanie: Do dipów oraz sosów, masła ziołowego, sałatek, pieczonej i grillowanej ryby. Skład

Słodkości i nie tylko
Tarta grzybowa z serem feta i parmezanem 155

Ser parmezan można zastąpić innym twardym serem. To tak dla informacji dla tych co nie lubią parmezanu. Wykonanie ciasta do tarty , spód – brokuł rozerwać na

Kuchnia Pokoleń
Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej papryki i batata 162

Muszę przyznać, że to moja pierwsza w życiu pieczeń z dzika. Trochę się obawiałam, ale niepotrzebnie… Przecież dawniej dziczyzna królowała w polskiej kuchni! Mięso jest

Oryginalny smak
Mini pulpeciki w sosie orientalnym 196

Po raz kolejny zaniedbałam bloga... przepraszam... ale się poprawię... zacznę od dziś... a następnie pewnie znów zasnę na kilka dobrych dni aby się obudzić zapewne już

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekane roladki z bakłażana i cukinii 119

Kolejny przepis powstały we współpracy ze sklepem biozdrowie 24 . Już wspominałem kilka razy, że w tym sklepie są do kupienia fajne eko-produkty. I miła obsługa

Marder&Marder Manufacture
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną 126

Cieszę się, że przygotowując bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego ryżu, wybrałam kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę

Jadło i czytadło
Wegetariańskie curry a'la Sri Lanka z ananasem i warzywami. 136

Witajcie :) Pogoda nas nie rozpieszcza i ostatnio ciągle jest szaro albo ciemno, więc postanowiliśmy wprowadzić trochę światła :) Najlepszym miejscem są kraje tropikalne, gdzie zawsze jest ciepło

vegetanie
Makaron po włosku 340

Szybki w przygotowaniu, może niekoniecznie piękny z wyglądu, ale bardzo smaczny. Uwielbiam taki makaron i jego prostotę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Pasja Smaku
Duszony schab z pieczoną cebulką 142

Dzisiaj coś dla mięsożerców – duszony schab, serwowany z pieczoną cebulką. Ja często do cebulki dodaję czosnek, jabłko, posypuję całość majerankiem. Smaki warzyw, jabłek i przypraw przenikają się wzajemnie tworząc lekko słodki posmak. Przed zaserwowaniem, na taki podkład kładę mięsko. Można również wydzielonym w czasie pieczenia cebuli z jabłkami sokiem, polać nasze mięso i chwilkę zapiec. Tak czy siak niebo(...)duże jabłko opcjonalnie 1 główka czosnku szczypta soli, pieprzu, cukru, majeranku Sposób przygotowania Schab oczyszczamy i wkładamy do mleka na 4-6h. Schab osuszamy i nacieramy przyprawami. Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy schab z każdej strony. Przekładamy mięso do garnka, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy. Czas duszenia zależy od wielkości mięsa

Mieszam w Garnku
Szybki letni deser 223

szukałam pomysłu na zagospodarowanie nektarynek i marakui, które kupiłam zupełnie bez celu - tylko dlatego, że wyglądały smakowicie.  Też tak macie...? Nie możecie się oprzeć soczystym owocom czy jędrnym warzywom, a potem patrzycie, jak leżą w lodówce i tracą wartości wizualne i odżywcze, a Wy nadal nie wiecie, jak by je wykorzystać...? Staram się panować nada takimi impulsami, jednak czasem(...)wyjąć z wody po 2-3 minutach, obrać ze skórki. Mascarpone zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem i wanilią, wymieszać z mascarpone na gładką masę. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki, wymieszać z Cointreau. Rozłożyć do 4 szklanek lub kieliszków. Na to równomiernie wyłożyć 3/4 kremu. Na kremie ułożyć pokrojone w kostkę nektarynki, na każdą porcję

Pożeraczka, czyli raz adobrze