warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:640/829)

Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 182

różnorodność.  Zaatar , za'atar , zatar , zatr lub satar to nazwy (i to jeszcze nie wszystkie)  bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, Maghrebu i Turcji mieszanki przypraw do warzyw, marynat, dań mięsnych, ryb, pieczywa, a także niektórych deserów.  W sklepach dostępne są nawet chipsy o smaku zaatar :) Zaatar - podobnie jak ras el hanout ( tutaj przepis ) i baharat ( tutaj(...)pół łyżki stołowej mielonego cynamonu  pół łyżki stołowej soli  pół łyżeczki zmielonego kuminu pół łyżeczki kolendry pół łyżeczki zmielonych nasion kopru Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu, aż zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat. Trzeba cały czas mieszać lub potrząsać patelnią, aby nie przypalić, ale zajmuje to tylko kilka minut. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Laksa 189

zajmie nam ok. 15 minut. I jeszcze jedna uwaga do laksy : zupie tej tak naprawdę smak nadają dwie rzeczy. Pierwsza to roślina, uznawana w krajach Azji Środkowo-Wschodniej za warzywo, o polskiej nazwie wilec wodny lub szpinak wodny, zwana też zielem laksa lub Morning Glory. Druga to nasiona (ang. Candlenuts, orzechy kirimi)  drzewa nazywającego się po polsku tung molukański(...)Morning Glory, gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Wyciągamy zielsko i zostawiamy wywar na malutkim ogniu.  Składniki pasty, ucieramy w moździerzu na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pastę ok. 2-3 minut, dodajemy sos rybny i sos sojowy, smażymy następne 3 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy cukier, gotujemy 5 minut. Na patelnię wlewamy filiżankę

Kuchnia Prezydentowej
Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej 237

Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej Uwielbiamy gołąbki, ale niestety zawijanie ich to nie dla mnie ;) Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej, to dobry pomysł na

Kuchnia na wzgórzu
SAŁATKA WARZYWNA Z POMARAŃCZĄ 162

  Niby tak samo...a inaczej. Wystarczy ,że dodałam pomarańczy i soku z niej, a sałatka nabrała innego smaku. Składniki: sałata masłowa pomidor połowa czerwonej papryki

potrawyregionalne
Meksykańska zupa z mieloną wołowiną 132

chili. Połączenie tych klasycznych składników w formie zupy ma jednak swoje zalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość obędzie się bez dodatków w rodzaju ryżu czy tortill (to plus dla tych, którzy starają się nie łączyć mięsa z węglowodanami). To proste, ale „charakterne” danie(...)minimum i gotować pod przykryciem przez godzinę, mieszając od czasu do czasu (po tym czasie mięso powinno być już miękkie). Pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i przesmażyć papryki przez kilka minut tak, by były lekko zrumienione. Wrzucić do zupy i kontynuować gotowanie, aż papryki staną się miękkie, ale nadal pozostaną jędrne (około

Even Better Food
Sałatka z wędzonym twarogiem 177

ogóle. Przede wszystkim dlatego, żeby nie dokładać koleżankom zapachu zup, zapiekanek lub naleśników ze szpinakiem. Kombinuję więc dalej z sałatkami, ale o ile w lecie to były przede wszystkim warzywa z sosem winegret, tak teraz mi one nie podchodzą tak bardzo. Mieszam więc coś "solidniejszego", bardziej zimowego.  Ten przepis znalazłam w najnowszej książce "Kuchnia polska według Karola Okrasy", którą(...)minut w folię aluminiową, aby papryka zaparowała i obieramy ją ze skórki, która powinna łatwo schodzić. Obraną paprykę pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.  Słonecznik prażymy na suchej patelni, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę.  Kaszę mieszamy z pokrojoną papryką, cebulą, słonecznikiem, posiekaną pietruszką i rukolą, kaparami i pokrojonymi podgrzybkami. Wszystkie składniki razem mieszamy w misce, dodajemy

bistro mama
Przydatne akcesoria kuchenne - nieoceniona pomoc 161

jest bardzo wygodne. A czy może być jeszcze wygodniejsze? Fiskars wprowadził do swoich łyżek ulepszenie w postaci wstawienia silikonowej części.  Bardzo fajne rozwiązanie i faktycznie, jeśli np. kawałki warzyw z zupy zostają na bokach garnka to łatwo je zebrać. To samo tyczy się sałatki podawanej w przeźroczystej misce - nie ma już miejsca na zacieki od majonezu czy pozostałego kawałka(...)bardziej zaokrągloną wersję. To co dla mnie jest najważniejsze, to te mały otwory dzięki którym nadmiar wody czy tłuszczu opada z powrotem do garnka/patelni. Przydałaby mi się jeszcze wysoka patelnia i komplet do smażenia bez brudzenia kuchni będę mieć idealny. Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo cena szpatuły waha się 18,00 zł do 25,00 zł. Ostatnie

Gotowanie i blogowanie
Roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem. 154

swoimi plonami. Mamy chrupiące, świeże warzywa, słodkie truskawki i poziomki, a także aromatyczne zioła. W szklarni zaczynają dojrzewać pomidory i zawiązuje się papryka. Mam dostęp do niepryskanych, sezonowych warzyw i to na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu moje gotowanie uzależnione jest od rytmu jaki panuje w przyrodzie. I tak, gdy przerywam buraczki, na stole ląduje zupa botwinkowa, pierogi z botwinką(...)przygotowane mięso smażymy z każdej strony na rumiany, złocisty kolor, następnie dolewamy pół szklanki wody, rosołu lub innego mięsnego wywaru i dusimy około 15 minut. Na bazie płynów z patelni możemy przygotować sos.  SOS: kilka plasterków gotowanej szynki 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz      Gotowe roladki zdejmujemy z patelni

Rozpustne gotowanie
Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 157

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to bardzo szybki pomysł na obiad. Makaron ten przygotujemy dosłownie w 20 minut i nie wymaga od nas zbyt wiele

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polskie sajgonki z soczewicą i mięsem mielonym z indyka 202

zasmakowała mi soczewica z tego przepisu że postanowiłam ją zrobić jeszcze raz dodając więcej warzyw i innych składników. Doprawiłam po swojemu dorzuciłam to i owo, podlałam obficie winem i dłużej gotowałam soczewice żeby była bardziej miękka na życzenie lubego. Wyszło danie idealne na styl azjatycki nadające się na obiad jak i również do pracy na II śniadanie. Składniki (1 próbny(...)włączonym mikserem i dopiero jak składniki się trochę połączą włączam najwyższe obroty bo już nie raz jak od razu zaczęłam mieszać miałam mąkę wszędzie w kuchni). Odstawiamy na chwilę. Patelnie spryskuję olejem (ja mam tak specjalną do naleśników) i rozgrzewam. Łyżką wazową nakładamy masę naleśnikową i smażymy naleśniki z każdej strony. Do garnka wrzucamy naszą soczewice i zalewamy wodą (proporcje

Piekielna Kuchnia Pati
Serowa polenta, pieczarki sauté i wieprzowina – obiad w 40 minut 192

kasza, bo słonecznie żółta – kukurydziana. Ugotowana na gęsto, po włosku, z serem i ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się genialnie zarówno z wszelkim mięsem, jak i warzywami. Szybko i zdrowo, kolorowo i na pewno nie nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą. Wcieramy przyprawę w mięso(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną drobno pietruszkę i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy, czy nie trzeba dosolić, lekko pieprzymy. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy w cieple. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i na średnio wysokim ogniu smażymy grzyby do zezłocenia, co jakiś czas potrząsając patelnią. Do grzybów, gdy już złote i rumiane, dodajemy pokrojoną cebulę. Na mniejszym

Karo in the Kitchen
Πατατοσαλατα czyli Grecka Sałatka Ziemniaczana 157

Minęły już prawie 2 tygodnie od kiedy wróciliśmy z wakacji. Wciąż tęsknimy za tamtejszym jedzeniem. Grecy / Kreteńczycy wiedzą co to dobra kuchnia, czyli taka, która skrada

ClauditteMissCooking
MIĘSO W PIERNIKOWYM SOSIE Z SAŁATKĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO 175

łyżki mąki •zioła świeże,sól,pieprz, Przygotowanie:     Mięso pokroić w poprzek włókien na 1-1,5 cm plasterki.   Rozgrzać oliwę na dużej patelni, włożyć mięso i obsmażyć je z każdej strony po około 2 minuty. W razie potrzeby smażyć mięso partiami. Po obsmażeniu odkładać na talerz.Cebulę obrać, pokroić w piórka ,podsmażyć z czosnkiem(...)myjemy i tniemy na paseczki. Z kopru odcinamy zielona część część ,usuwamy korzonek  i zewnętrzne twarde liście, Calość przekrawamy na pół i tniemy w cienkie paseczki Tak przygotowane warzywa przekladamy do miski i wrzucamy  kilka kostek lodu, ten zabieg sprawi, że warzywa staną się bardziej chrupiące. Po 10 minutach odcedzamy je i i polewamy  sosem zrobionym

w mojej kuchni
Szybko, zdrowo, ekspresowo, czyli kolejny posiłek "w biegu" 1512

wiejski? Nie, to nie jest moment na hamburgera, ale na obiad, który nie może się nie udać, a na dodatek jest sycący i pyszny! Co to takiego? Kurczak z warzywami! Trochę zastanawiałam się nad faktem, czy wypada w ogóle zamieszczać tutaj taki przepis. Szczególnie poprzez wzgląd na poziom jego trudności mieszczący się pomiędzy ugotowaniem wody i budyniu. Jednak po dłuższej(...)fasola czerwona, kukurydza, papryka, cebula) łyżka oliwy z oliwek koperek suszony pieprz sól czosnkowa estragon papryka słodka majeranek  imbir PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kawałki kurczaka Pod koniec smażenia przyprawiamy według uznania Dodajemy mieszankę warzywną i smażymy pod przykryciem około 10 minut Niecałe 20 minut i mamy pyszny obiad na talerzu

peanutbuttermonster
Na śniadanie...omlet :-) 179

Wakacyjne poranki mają to do siebie, że nigdzie nie muszę się spieszyć. Bardzo to sobie cenie. Cieszę się każdym takim dniem, bo już niebawem te dobre

Przysmaki Karolki