Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i świeżym szpinakiem z dodatkiem śmietany kremówki. Całość posypana startym parmezanem. Proste składniki tworzą smaczną i niebanalną potrawę idealną na jesienne
Oryginalny smakLekka wegetariańska kolacja lub dodatek do mięs czy ryb. Zamiast żółtej fasolki można użyć zielonej. Marynowane papryki są w każdym supermarkecie. Ja użyłam tych z zalewy
JaglusiaJakiś czas temu dostałam pyszną przesyłkę od Ryś Podkarpacki . Jest to firma z Przemyślu, więc całkiem niedaleko mnie ;-) W swojej ofercie posiadają produkty
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszne, aromatyczne i lekko słodkie curry z kurczakiem, czerwoną soczewicą, pomidorami, melonem i chipsami z marchewki. Gotowe curry podałam w wydrążonym melonie, którego część użyłam do
Oryginalny smakTradycyjne gołąbki to te, w których farsz jest zawinięty w liście kapusty. Dzisiaj mam dla Was przepis na nieco inne gołąbki, które nie wymagają zawijania. Są
Tradycyjna kuchnia KasiKalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym Kalmary ostatnio rozgościły się u mnie w domu na dobre, bo to kolejny przepis z ich udziałem.
Kuchnia na wzgórzuSMAZONY SCHABOWY BEZ PANIERKI I DUSZONA MARCHEWKA Z CEBULA I KONCENTRATEM POMIDOROWYM Lato zbliza sie WIELKIMI krokami ... Czas zabrac sie za swoja figure :) Zgubic troszke kilogramow
PychaDaniawięcej specjalistów od ramenu a o swojski, wspaniały rosół coraz trudniej. Zapytacie co to jest bibimbap? To takie danie koreańskie oznaczające dosłownie „wymieszany ryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe(...)danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Tak robiła
ladykitchenWitam w Nowym Roku! W ubiegłym nieco zaniedbałam to miejsce, nie poświęcałam tyle czasu ile powinnam. W tym roku mam zamiar to zmienić, jednak to życie
Radość kipiąca uśmiechem.każdym będzie inna w smaku. Zupa krem z dyni i kokosowego mleka jest delikatnie słodka z intensywnym posmakiem czosnku i chili. Dynię piekę z resztą warzyw. Pieczone warzywa nadają zupie fajny smak. Od dawna stosuję tę technikę. Ostatnio gotowałam zupę z pieczonego kalafiora . Puree z dyni zawsze przyrządzam z pieczonej. Piekę dynię oczyszczoną z pestek, włókien i skórki lub przekrojoną(...)część bulionu, dopraw solą, pastą curry i sokiem z limonki. Jeśli zupa wciąż jest za gęsta to rozcieńcz resztą bulionu. Zagotuj krem i gotuj przez 3 minuty. Na suchej patelni upraż pestki dyni i kokosowe wióry. Rozlej zupę do miseczek. Posyp pestkami dyni i kokosem. The post Zupa krem z dyni i kokosowego mleka appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaOj Oj Oj ociągam się na blogu jakoś brak natchnienia, lenistwo i nowe zajęcia pochłaniają mnie do reszty. Szczególnie to straszne lenistwo - okropna przypadłość - czasami jak
sierotka maRysia w kuchnipamięć i koncentrację, a ponadto reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jaglanka posiada także krzemionkę, przez co ma zbawienny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Brokuły - jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zawartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Najlepiej gotować je na parze, wtedy zachowują(...)minut na średnim ogniu, do czasu, aż wchłonie cały płyn. Lekko posolić. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Brokuły ugotować do miękkości w wodzie lub na parze. Posolić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z olejem (z dodatkiem oleju się nie przypali!). Podsmażyć drobno posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem dosłownie 2-3 minuty. Odstawić
Kuchnia EllieOstatnio będąc na zakupach zobaczyłam w sklepie ładne pieczarki i postanowiłam je kupić tym bardziej że dawno nie było u mnie nic pieczarkowego. Akurat weekend był
Kuchenne WariacjeIdzie jesień. Czuję ją w powietrzu mimo ciepłych dni. Wystawiam twarz do słońca siedząc na ławce w parku. Chętnie zatrzymałabym czas, zatrzymała lato na dłużej. Gram
Przysmaki KarolkiFiladelfijska kanapka ze stekiem. Pełna sera, pełna mięsa, chrupiących warzyw. Chrupka i przypieczona z zewnątrz, kremowa, soczysta i aromatyczna w środku. Sposób na cudowne rozmnożenie kilku niedrogich składników i zrobienie z nich lunchu/obiadu/ kolacji dla 4 osób. Ameryka zostanie dla mnie na zawsze kolebką ulicznego jedzenia. Hot-dogi i hamburgery to podstawa, a wariacji na ich temat jest multum. Gorące(...)Szykujemy bułki – odcinamy im oba końce i jeden bok. Miąższ na odciętym boku głęboko nacinamy, tworząc w ten sposób kieszonkę na nadzienie. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Na patelni rozgrzewamy mocno 2 łyżki oleju z łyżką klarowanego masła i smażymy przez 4-5 minut plasterki mięsa. Zdejmujemy z patelni, solimy. Znowu rozgrzewamy na patelni tłuszcz – 2 łyżki oleju
Karo in the Kitchen