warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:636/829)

Zimowe leczo z parówkami 131

Witajcie wybaczcie te długie przerwy, niestety z przykrością stwierdzam, że nie mam ostatnio głowy do pisania i to dosłownie. Od tygodnia głowa mi pęka, chodzę do

Kuchenne aromaty
Wakacje :) 120

Okres wakacji i lata to dla nas najpiękniejsza część roku :)  Jest ciepło, wszystko jest piękne, zielone, dużo kwiatów, mnóstwo warzyw i owoców. Uwielbiamy to :) Dzisiaj przygotowaliśmy coś specjalnego w wakacyjnych klimatach. Jak każdy uwielbiamy podróże. Dzisiejszym obiadem chcemy Was zabrać w podróż do słonecznej Grecji, a konkretnie na Korfu :) Korfu to wyspa na Morzu Jońskim, w pobliżu wybrzeża Albanii(...)ziół.  Wyrabiamy ciasto dodając bułkę tartą, aż masa przestanie się mocno kleić do rąk. Odrywamy po kawałku i tworzymy z nich placuszki średnicy ok. 8 cm.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na złoty kolor. Sos : Do miseczki na większych oczkach tarki ścieramy ogórki ze skórką (wcześniej dobrze umyte pod ciepłą wodą). Dodajemy zmiażdżony czosnek

vegetanie
Warkocz z kurczaka ze szpinakiem 232

Znudziły Wam się tradycyjne filety z kurczaka ? Macie ochotę zrobić coś nowego i zaskoczyć rodzinę czy też znajomych na imprezie? Te przepis jest dla Was! Soczysta

Ostra na Słodko
Jajka w Pomidorach 427

Niby nic szczególnego, a słów brak. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku , autorka proponuje podawać z bagietką, ja zjadłam z bagietką, mój syn z makaronem. Zarówno z

Blondynka Gotuje
Wołowina po burgundzku 159

łyżki oliwy. Dodałem do niej 12 obranych ząbków czosnku w całości, 5 przekrojonych na połówki szalotek oraz 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Smażyłem około minuty, po czym dodałem na patelnię pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość delikatnie posoliłem i smażyłem, aż pieczarki zaczęły się lekko zarumieniać, wówczas całość przełożyłem go garnka z wołowiną. Do garnka dodałem również 3 pokrojone w półcentymetrowe(...)oraz doprawiłem sos solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość zamieszałem delikatnie i gotowałem jeszcze przez 2 minuty. Na talerze wyłożyłem kluski ziemniaczane, a na nie kawałki wołowiny z warzywami i winnym sosem. Sosu na talerzu powinno być dość dużo, aczkolwiek nie powinien on zakrywać klusek. Całość posypałem drobno posiekaną natką pietruszki oraz czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Podałem z czerwonym

Wyprawy kulinarne
SEROWE KROKIECIKI Z BAKŁAŻANÓW 134

Składniki 4 bakłażany 3 ziemniaki 150 g fety 50 g startego parmezanu ok 3-4 łyżek bułki tartej (jeśli trzeba więcej/mniej)+ do panierowania 1 jajo

OliveandThyme
Zapiekanka z makaronem i brokułami 182

Lubicie makaronowe zapiekanki ? Ja bardzo, szczególnie te na drobnych niteczkach, to nie prawda,  że nadają się tylko do rosołu J Ta ma cudowny delikatny smak

Wanilia i Kardamon
RAZOWY PLACEK MARCHEWKOWO-CYNAMONOWY 148

Bardzo mi miło, że ten placek/omlet cieszy się tak dużą popularnością na moim blogu śniadaniowym i że w 3/4 komentarzy jest prośba o przepis! :) Dlatego z

chili & sugar
Wiosenna zupa szparagowa 443

Wiosenna zupa, czyli jaka? Lekka, delikatna, z sezonowych warzyw. I taka właśnie jest moja zupa szparagowa. Aż się nie chce wierzyć, że powstała ze zdrewniałych końcówek szparagów. Z reguły końcówek szparagów się nie je, bo są twarde i łykowate. Jednak w środku znajduje się jeszcze sporo ukrytego smaku, który można zamienić w pyszną zupę. Szkoda go marnować. Wywar ze szparagów(...)posiekany szczypiorek Wodę po gotowaniu szparagów (osolony wrzątek) zagotować ponownie i wrzucić na nią zdrewniałe końce. Gotować dosyć długo, aż szparagi staną się miękkie, a 1/4 wody wyparuje. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i szybko zeszklić na niej cebulę (uważając, żeby jej nie przypalić). Dodać wino i poczekać, aż odparuje. Alkohol odparuje, a pozostanie smak wina. Cebulę przełożyć do zupy

Dietolog
Sałatka z kaszą jaglaną, surowym brokułem i suszonymi pomidorami 222

Możemy nie przepadać za brokułami, ale jeśli jest coś, czego nie lubią same brokuły, to z pewnością jest to zbyt długie gotowanie. Sprawia ono, że warzywa te tracą najbardziej cenny ze swoich składników – sulforafan, będący niezwykle silnym przeciwutleniaczem o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym. Aby nie pozbawiać swojego organizmu tego potężnego sojusznika, brokuły najlepiej jest zjadać na surowo, krótko przelane wrzątkiem(...)wystudzenia. Suszone pomidory zalać gorącą wodą i odstawić na około 30 minut do namoczenia. Po tym czasie pomidory odsączyć i pokroić w paseczki. Orzechy delikatnie podprażyć na suchej patelni, przestudzić i posiekać. Szalotkę/cebulę pokroić na cienkie plasterki. Brokuł umyć, odkroić i obrać łodygę. Łodygę pokroić na większe kawałki, razem z różyczkami brokuła rozdrobnić w melakserze (można również drobno

Even Better Food
Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią 121

pracochłonne, aby posmakowały każdemu. Tradycyjne mleko z musli czy tosty z dżemem warto zastąpić bardziej ciekawym pomysłem. Jesienne posiłki mogą być kolorowe, z dodatkiem świeżych i sezonowych owoców lub warzyw, kreatywność wskazana! Wystarczą podstawowe składniki, które każdy z nas ma zawsze w kuchennej szafce, a zamiast chleba na śniadanie czy kolację możemy wyczarować świeże, gorące i chrupiące podpłomyki! Dodatki, takie(...)który kroimy w szersze plastry. Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo. Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy z obu stron, aż pojawią się brązowe plamki. Podajemy posmarowane hummusem, posypane cukinią, ziarnami czarnuszki i posiekaną natką z pietruszki. Można skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. Doskonale

Moja smaczna kuchnia
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 246

wystarczy kilka razy zamieszać potrawę i tyle. Musimy przyznać, że to jedno z lepszych dań jakie wyszło z naszej kuchni, posiada kilka warstw smaku i kilka ciekawych tekstur – jędrne warzywa, rozpływającą się w ustach wołowinę i aromatyczny winny sos. Biegnijcie zatem po butelkę wina i ugotujcie jedną z najpyszniejszych potraw uniwersum Wiedźmina! Zobacz, jak danie wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ(...)kilka minut we wrzącej wodzie i odsączyć (niektórzy tak robią, aby smak wędzonki nie był zbyt intensywny w stosunku do innych składników), chociaż wg nas to zbędny zabieg. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki boczku i smażymy, co jakiś czas mieszając do uzyskania zarumienionych skwarek. Tłuszcz powinien w większości się wytopić. Usmażone skwarki przekładamy do garnka w którym będziemy gotować

Nerds Kitchen
Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 141

Quiche (czytaj: kisz) to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna(...)delikatnie podsypać mąką. Nadmiary ciasta można obciąć, ja zostawiłam, bo bardzo lubię chrupiące brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut orzechy nerkowca podrażyć na suchej patelni do zezłocenia. Pod koniec dodać odrobinę masła i soli. Odstawić do ostudzenia pół małego ananasa pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać cukier/ksylitol i sok z cytryny następnie zagotować. Zmniejszyc płomień

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 148

Wciąż mam nadzieję, że tak. Czy możemy coś zrobić? Oczywiście! Zaprośmy dzieci do kuchni. Gotujmy i pieczmy razem. Pozwalajmy im dotykać, wąchać, mieszać i bałaganić. Niech zaprzyjaźnią się z warzywami, mąką, surowym ciastem. Jeśli tylko mamy czas organizujmy dzieciom kuchenne "prace ręczne" i uczmy ich, jak zostać smakoszem zdrowego jedzenia.  U mnie na ostatnich zajęciach z "prac ręcznych" powstał(...)czosnku oliwa sól, pieprz Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie paseczki - ja używam do tego specjalnej "obieraczki-krajaczki". Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i smażyć do momentu aż nabierze delikatnie złotego koloru , dodać pokrojoną w paseczki cukinię i podsmażać ok. 5 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy cukinia zmięknie

KUCHARNIA
WRAPY - ROLADKI Z TORTILLI, czyli domowy fast food 2458

WRAPY - ROLADKI Z TORTILLI Smaczne i proste! Domowy fast food, czyli przepis na szybkie, zdrowe i pożywne wrapy z salami, sałatą, ogórkiem i papryką. Idealna przekąska

Moja Książka Kucharska