warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:52/829)

Wołowina z warzywami 173

Już nigdy nie będziecie mieli problemu z gumowatą, czy żującą się wołowina. Ta potrwa wychodzi za każdym razem. Sprobuj nie pożałujesz! Wołowina z warzywami składniki:   1 kg wołowiny może to być antrykot najlepiej z kością 1 cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 korzenia selera 400 g pomidorów z puszki(...)wołowinę z każdej strony na rumiany złoty kolor.   Obsmażone mięso zdejmij z patelni i odstaw na chwilę na bok. Podsmaż warzywa na tej samej patelni, kolejno jak na zdjęciach. Pod koniec smażenia dodaj ziele angielskie i liść laurowy, aby nabrały aromatu.   Do przesmażonych warzyw dodaj wino, pogotuj

kuron.com.pl
Pieczona kiełbasa z ziemniakami, brokułem i batatem w słodko-pikantnej marynacie 122

dłoniach zioła, a wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przegryzienia.   Przygotowujemy warzywa – batata obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ugotowane ziemniaki kroimy w kawałki wielkości kęsa.   Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy ugotowane ziemniaki oraz pokrojonego batata i wszystko podsmażamy(...)patelnię i dusimy wszystko około 5 minut, na średnim ogniu. Po tym czasie odsłaniamy pokrywkę i jeszcze chwilę smażymy, aż reszta wody odparuje i wszystko zacznie się przypiekać. Warzywa ściągamy z patelni na talerz.   Na tą samą patelnię wlewamy łyżkę oleju i gdy się nagrzeje, wrzucamy kiełbasę – obsmażamy kiełbasę aż zacznie się rumienić. Do zarumienionej kiełbasy dodajemy połowę

Smaczna Strona
Kremowa zupa marchewkowa 176

dyni Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaka, cebulę, seler, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut). Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty. Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy 500 ml - 600 ml bulionu, dodajemy kminek, sos sojowy(...)Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu lub gorącej wody. Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, do ich zrumienienia. Zupę nalewamy do talerzy. Wsypujemy ziarna. Smacznego

Smak mojego domu
RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 1031

dokładnie przestygł . Kurczaka pokrój w niewielką kostkę, dodaj sól i pieprz do smaku oraz mieloną paprykę, wymieszaj, odstaw. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i dodaj posiekaną w kosteczkę cebulę oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Przesmaż warzywa około(...)minuty , a następnie dodaj posiekany drobniutko czosnek oraz pokrojoną w drobne paseczki papryczkę chili (wcześniej usuń z niej pestki). Zamieszaj i podsmaż całość około 1 minuty . Odsuń teraz warzywa na bok patelni, wlej pozostałe 2 łyżki oleju i dorzuć doprawionego wcześniej kurczaka. Smaż go około 2 - 3 minuty , po czym wymieszaj go z warzywami i podsmaż jeszcze 1 - 2 minuty

Słodko-Słony Świat Ilony
Makaron z cukinią, bakłażanem i pieczarkami 153

Szybkie, smaczne danie na obiad. Idealne do przyrządzenia w zabiegany dzień. Grillowane warzywa i podsmażone pieczarki z wyraźną nutą cytryny bardzo pasują do makaronu. 200 g makaronu np. farfalle mała żółta cukinia mały bakłażan 30 dkg pieczarek sok z połowy cytryny łyżka pasty z suszonych pomidorów pęczek cienkiego szczypiorku łyżeczka posiekanej świeżej bazylii łyżeczka posiekanej natki pietruszki spora szczypta pieprzu(...)kroimy w ćwiartki. Cukinię i bakłażana myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Makaron wsypujemy do wrzątku i gotujemy. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa oprószne solą. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pieczarki zalane sokiem z cytryny. Doprawiamy je sporą ilością pieprzu. Gdy zmiekną dodajemy do nich podsmażone warzywa, pastę z suszonych pomidorów oraz posiekane zioła

Mienta blog
Frittata z warzywami i makaronem 247

usunąć gniazda nasienne i również pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Na patelnię wlać oliwę, wsypać makaron i włączyć palnik. Następnie dodać cukinię i paprykę, wlać 1/2 szklanki wody i podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Warzywa i makaron powinny lekko zmięknąć (w razie potrzeby można dolać jeszcze wody). Na koniec wsypać pomidorki i doprawić(...)ziołami prowansalskimi. Warzywa i makaron przełożyć tymczasowo do osobnej miski.  Jajka wbić do miski, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem Tak przygotowaną masę wlać na patelnię, gdzie smażyliśmy warzywa i włączyć palnik. Na masę jajeczną wyłożyć równomiernie warzywa z makaronem, następnie rozdrobnić mozzarellę i posypać oregano. Nałożyć pokrywkę i smażyć na małym ogniu do momentu, aż masa się

Passions hobbies life
Pulpeciki z gorgonzolą w sosie z pieczonych pomidorów z papryką 236

przy pomocy dłoni formujemy małe pulpeciki, które smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Seler naciowy oraz marchewkę myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże oregano i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przesmażone warzywa przekładamy do pojemnika blendera

Plate of Joy
Lekka sałatka z brokułem i pomidorem 144

octu winnego, łyżeczka miodu Przepis 1 Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości. Pomidory kroimy na ósemki. Warzywa umieszczamy w misce. 2 Ziarna słonecznika podsmażamy na suchej patelni. Wsypujemy do warzyw. Mieszamy. 3 Składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą - proponuję robić to za pomocą słoiczka - wlać do niego wszystkie składniki, zakręcić słoiczek i potrząsać do połączenia się składników

Kuchnia Bazylii
KEBAB Z SALSĄ Z BAKŁAŻANÓW I CZERWONEJ FASOLI 159

sól,pieprz oliwa Składniki sos: jogurt grecki 2-3 szt.ogórka kiszonego 2-3 ząbki czosnku świeży koperek kawałek sera feta Pokroiłam drobno cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię. Warzywa podsmażyłam na patelni. Przełożyłam je do garnka,dodałam fasolę i sos pomidorowy. Doprawiłam solą,czosnkiem i pieprzem. Dusiłam aż warzywa zmiękną. Piersi z indyka pokroiłam na cienkie paseczki. Doprawiłam przyprawami,polałam

potrawyregionalne
paprykarz z pieczonej makreli 187

przykrywką)  na  rozgrzany olej, lekko  ją przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić) . Pietruszkę oraz marchew obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach ,warzywa dodajemy  na patelnię z zeszkloną cebulą, smażąc całość  przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz, sól, paprykę ostrą i ewentualnie maggi, dusimy(...)przykryciem przez 10 minut, na niewielkim ogniu.  Teraz do warzyw możemy dodać kawałki ryby i ugotowany ryż, całość dokładnie mieszamy, łącząc składniki a kiedy pasta ponownie się zagrzeje, do około 80 stopni ( tu niestety przyda się kuchenny termometr), przekładamy ją do słoików. Zakręcamy nakrętki na słoikach i odwracamy  je do góry dnem, pozostawiając je tak do wystygnięcia. Oczywiście

Miód i pieprz
Szybki makaron z warzywami 188

umyj, pokrój w kostkę, następnie posiekaj suszone pomidory; - na patelnię wlej olej, następnie rozgnieciony i posiekany czosnek, a na koniec wszystkie, pokrojone warzywa i dopraw przyprawami; - gdy warzywa się podsmażą, na patelnie dodaj ugotowany makaron. SMACZNEGO! Opcjonalnie można posypać całość parmezanem

MintTaste
Spaghetti Bolognese według przepisu Gordona Ramsay'a 1010

dodajemy zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy oregano. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy na patelnie. Na sam środek patelni wrzucamy mięso mielone i mieszamy z warzywami. Ponownie na środek patelni wykładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy go ze składnikami. Po chwili dolewamy szklankę wina i redukujemy jego ilość. Dolewamy pomidory i intensywnie mieszamy całość. Gordon Ramsey dodaje w tym momencie

Kolizje Smaków
Frittata ze szparagami i pomidorami 172

sucha, omlet za mało puszysty itp. W przypadku frittaty nie ma takich dyskusji, najprościej ujmując to jajeczny placek, nadziany tym co zostało wcześniej podsmażone na patelni. W zależności od upodobań mogą to być warzywa (jakiekolwiek nadające się do smażenia), wędliny, ziemniaki, czyli to na co mamy w danej chwili ochotę.  Jeszcze jedną zaletą frittaty jest to, że równie dobrze(...)dymkę.  Po 4 minutach smażenia dodać główki szparagów i smażyć jeszcze minutę. Jajka roztrzepać w miseczce, dodać po szczypcie soli i pieprzu, a następnie wlać na patelnię. Wymieszać jajka z warzywami i od tego momentu nie mieszać. Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe i listki bazylii. Frittatę smaży się na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie

Codziennik Kuchenny
Szparagowe śniadanie 135

Najbardziej lubię wykorzystać tymianek lub cząber, oczywiście może być suszony. Warzywa smażę około 5 minut, w dość wysokiej temperaturze, pilnujemy by nic nie przywarło, najlepiej potrząsając patelnią- podczas mieszania łatwiej zniszczymy kształt warzyw. Na koniec wbijamy na mocno rozgrzaną patelnię jajka i nasz praca już prawie skończona. Teraz wystarczy tylko leciutko doprawić jeszcze surowe jajka i wstawić całość do nagrzanego

Pichceniomania
Wege paprykarz 143

seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Pora pokroić w półtalarki o szerokości 3 mm. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do smażenia. Wrzucić warzywa. Podsmażyć. Warzywa przesunąć na jedną stronę patelni, a na drugiej podsmażyć koncentrat pomidorowy z paprykami w proszku, ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Wymieszać warzywa z koncentratem pomidorowym, dodać ziele angielskie, liścia laurowego, przecier

Weekendy w domu i ogrodzie