warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:43/829)

Tarta z kalafiorem, papryką i cukinią 194

obiecałam, wrzucam zaległe przepisy, które czekają już w kolejce do publikacji. Jako pierwsza tarta z sezonowymi warzywami.  Pomysł na tartę powstał spontanicznie, przy okazji czyszczenia lodówki i okazał się być bardzo smacznym rozwiązaniem na zagospodarowanie tzw. resztek. Możecie tą tartę przygotować również na kruchym cieście - jednak wtedy jej przygotowanie zajmie Wam znacznie więcej czasu.  Forma o średnicy(...)gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cukinię obieramy, pozbawiamy nasion (jeśli jest młoda skórkę i nasionka możemy zostawić) i również kroimy w kostkę. Podsmażamy przez kilka minut na patelniwarzywa będą al dente. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej wodzie. Odcedzamy. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy je na całej powierzchni widelcem i podpiekamy przez

My simple kitchen
Makaronowe muszle z grillowanymi warzywami 170

także ciekawa propozycja na przystawkę, gdy przyjmujemy gości na obiedzie. Danie wegetariańskie, z trzema rodzajami sera, które moim zdaniem ma w sobie coś z kuchni śródziemnomorskiej. Poprzez mocne zgrillowanie, warzywa stają się wręcz słodkie, a w kombinacji z makaronem i lekko kwaskowym sosem pomidorowym tworzą przepyszną całość. Potrzebujemy: - 15 dużych muszli makaronowych - 1 cukinia, pokrojona w plastry - 1 czerwona papryka(...)sól - żaroodporne naczynie (20x30cm) Zaczynamy od nastawiania wody na makaron, który następnie gotujemy z dodatkiem soli i oliwy przez okolo 15 minut (ma być al dente). Rozgrzewamy patelnię grillową. Warzywa posypujemy solą gruboziarnistą i partiami grillujemy do momentu aż pojawią się na nich charakterystyczne brązowe pręgi. W międzyczasie do małego garnuszka wlewamy passatę, pomidory z puszki, łyżkę oliwy extra

W mojej holenderskiej kuchni
Pasztet z selera z chrzanem 222

Pasztet z warzyw o zaskakującym smaku, nadanym mu przez sos sojowy, chrzan i czosnek. Może być podawany na ciepło, z sosem i ziemniakami. Może również pełnić rolę zimnej przystawki. Przepis na bazie przepisu Ewy Wachowicz. 650 g selera 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 100 g masła 1 łyżka sosu sojowego 2/3 szklanki bułki(...)startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu sól do smaku Seler, marchew i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać. Masło roztopić na patelni, dodać warzywa, zalać wywarem grzybowym, dodać sos sojowy i dusić do miękkości. W razie potrzeby lekko podlewać gorącą wodą. Miękkie warzywa ostudzić (jeśli jest potrzeba – odcedzić lekko). Do warzyw dodać jajka

Trzeci talerz
Makaron soba z łososiem i warzywami 122

pszenne czy ryżowe noodles . Ja przyrządziłam go z łososiem i warzywami z dodatkiem tajskiej soi i oleju sezamowego. Jest to bajecznie proste danie, do którego właściwie można wykorzystać dowolne warzywa. Jestem sezonowa i o tej porze mam zawsze szparagi w lodówce, więc nie omieszkałam wkomponować je do makaronu. Dodam jeszcze, że soba z łososiem przyrządza się bardzo szybko. Szybki obiad(...)zrumień. Może być lekko niedosmażony. Wyłóż na talerz i skrop sokiem z limonki. Podziel brokuł na różyczki. Pokrój cukinię i czosnek w plasterki, podziel szparagi. Na tej samej patelni usmaż warzywa, które powinny być lekko chrupiące. Dodaj rybę, pokrojoną kolendrę, soję, chili i soba. Smaż przez chwilę, aż ryba i makaron będą ciepłe. Na koniec wlej olej sezamowy i delikatnie

codojedzenia
Kiełbaski białe w warzywach i kasza gryczana 144

ślimaczki i spiąć szpikulcem lub wykałaczką. na patelnie rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną cebulę i po chwili dodać paprykę pokrojoną w kostkę i pora również rozdrobnionego. Podsmażyć na drugiej patelni kiełbaski. Warzywa poddusić ok 10 min, podlać odrobiną rosołu. Na warzywach ułożyć kiełbaski i smażyć aż odparuje nadmiar płynu. Podawać porcje kaszy razem z kiełbaskami i warzywami

Gotowanie jest łatwe
Parmigiana z bakłażanów i cukinii 154

przygotować dzień, nawet dwa wcześniej i tylko ostatni etap, czyli pieczenie niecałe pół godziny zostawić na dzień podania tuż przed posiłkiem. Jak przestrzega autorka, nic nie zastąpi smaku podsmażonych warzyw w tym daniu, ani ich grillowanie, czy o zgrozo surowizna. Ciekawostka, która zresztą potwierdza moją teorię, nie wyczuwam goryczki w bakłażanach, i praktycznie nie męczę solą, jedyny sens przeprowadzania procesu(...)chwilę, aby puściły możliwie jak najwięcej wody. Cukinie/patisony również pokrój w tej samej grubości plasterki. Przed ich smażeniem dokładnie dociśnij i osusz papierowym ręcznikiem. Na dużej głębokiej patelni smaż warzywa (oddzielnie) z obu stron do lekkiego ich zarumienienia. Po podsmażeniu odkładaj warzywa na papierowe ręczniki aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Dno naczynia do zapiekania (u mnie średnica 24 cm) posmaruj

greenscarf
Kanapka z gofra z warzywami i serem halloumi 115

pieczywa. Chrupiące i ciepłe, doskonałe nawet jako kanapki. Właściwie w tej chwili nie zdarza mi się jeść innych gofrów niż w formie kanapki. Do środka możesz włożyć wszystko! Grillowane warzywa, halloumi, jajko albo ser i szynkę. Każda kombinacja jest dobra. Nie zapomnij tylko o dobrym sosie. Ja mogłabym jeść wszystko z barbecue ... Składniki (na 2- 3 porcje): Pikantne, słone gofry(...)wypieczenia. Postępuję tak samo jak poprzednio.  Na grillowej patelni smażę plastry sera halloumi po minucie z każdej strony. Cukinię i ogórka również grilluję na mocno rozgrzanej patelni. Doprawiam warzywa i ser solą oraz chili. Pozostałe warzywa kroję w plastry, cebulę w piórka. Gofry smaruję sosem, nakładam porcję warzyw, ser i przykrywam drugim gofrem. Jem jak kanapkę.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Drobiowe kotlety z jarmużem i suszonymi pomidorami 228

Bezglutenowe kotleciki z piersi kurczaka z dodatkiem jarmużu i suszonych pomidorów. Wszystkie składniki są drobno posiekane i usmażone na zasadzie placuszków, czyli kładzione na patelnię z łyżki. Ubite białka sprawiają, że są delikatne i bardzo smaczne. Moje dzieci chętnie takie zjadły, pomimo tego, że był w nich jarmuż :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek spod suszonych(...)jarmuż, posiekane suszone pomidory oraz żółtka. Wymieszać z mąką, przyprawiając solą i pieprzem. Odstawić na godzinę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać do kurczaka z warzywami. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje mięsa, formując placuszki. Smażyć z dwóch stron. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni , Dla dzieci , Mięsa , Obiad Tagged

https:KKuchniaMniam
Warzywny sos serowy - do makaronu i chipsów tortilla 256

serowy, który na ogół kojarzy się z czymś niezdrowym, czego należy unikać. Jednak naszym warzywnym sosie serowym nie ma ani grama sera, są za to pyszne letnie warzywa - kalafior, marchewka, rzepa. Kalafior znany jest ze swojego lekko serowego smaku, dlatego tak często używany jest przez wegan do różnego rodzaju przepisów. Marchewka nadaje naszemu dipowi pięknego koloru, a jednocześnie dodaje słodyczy(...)łyżka soli lub soli ziołowej - 1 łyżka oregano - 1 łyżka pieprzu - inne przyprawy do smaku Przygotowanie: 1. Kalafiora, marchewki, rzepę i nerkowce umieszczamy w garnku lub w głębokiej patelni. Przykrywamy warzywa wodą. Gotujemy przez około 15 minut lub nieco dłużej, tak aby warzywa zmiękły (sprawdzać widelcem). 2. Odlewamy wodę, a warzywa i nerkowce umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy mleko

two broke sisters
Domowa „chińszczyzna” 140

Aromatyczny kurczak z ryżem i warzywami. Mięso najlepiej zamarynować kilka godzin wcześniej. Podana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i szybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego(...)paprykę pokroić w cienkie, podłużne paski. Por pokroić w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i usmażyć kurczaka (kilka minut, mieszając łyżką kilka razy). Następnie na patelnię dodać warzywa i dusić pod przykryciem około 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Co kilka minut mieszać. Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerzu wyłożyć ryż i kurczaka

Bullio
Domowa „chińszczyzna” 124

Aromatyczny kurczak z ryżem i warzywami. Mięso najlepiej zamarynować kilka godzin wcześniej. Podana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i szybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego(...)paprykę kroimy w cienkie, podłużne paski. Por kroimy w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy kurczaka (kilka minut, mieszając łyżką kilka razy). Następnie na patelnię dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Co kilka minut mieszamy. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerzu wykładamy ryż, kurczaka z warzywami

Bullio
Domowa „chińszczyzna” 402

Aromatyczny kurczak z ryżem i warzywami. Mięso najlepiej zamarynować kilka godzin wcześniej. Podana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i szybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego(...)paprykę kroimy w cienkie, podłużne paski. Por kroimy w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy kurczaka (kilka minut, mieszając łyżką kilka razy). Następnie na patelnię dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Co kilka minut mieszamy. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerzu wykładamy ryż, kurczaka z warzywami

Bullio
Sajgonki 939

łyżka mąki kiełki – ½ opakowania 1 ząbek czosnku mieszanka przypraw do kuchni chińskiej sos sojowy jasny olej do smażenia Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy warzywa mrożone i drobno pokrojoną kapustę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek, kiełki oraz jajko wymieszane z ketchupem i mąką. Doprawiamy do smaku. Papier ryżowy moczymy kilka sekund w letniej

Gotuj z Misiem
Przechowywanie żywności 149

rozmaitymi warzywami oraz owocami, których często kupujemy za dużo a gdy zaczną więdnąć wyrzucamy do kosza. Makaron z gulaszem warzywnym to bardzo smaczne i proste danie. Mrożonki (szpinak, warzywa na patelnie i inne) – są bardzo przydatne w kuchni, ponieważ zachowują praktycznie wszystkie wartości odżywcze a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Możemy je dodać do wielu potraw – są zawsze(...)działki i ogródki. Jest to świetny czas na przygotowywanie pysznych i zdrowych przetworów, których smakiem i wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak: ogórki – pomysłów na przetwory ogórkowe jest mnóstwo – począwszy od tradycyjnych ogórków kwaszonych a skończywszy na różnorodnych wersjach sałatek z ogórkiem w roli głównej) pomidory, z których można

moj przepis na
Pikantny gulasz w bułce 183

kolejne 45 minut.  2. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, paprykę w krótkie paski, a papryczkę pepperoni w krążki. Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Na osobnej patelni dusimy warzywa z 1/4 szklanki wody. Do duszonego mięsa dorzucamy duszone warzywa. Mieszamy.  3. Do gulaszu dodajemy przecier pomidorowy wymieszany ze śmietaną oraz mąką. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą

Kuchnia w czekoladzie