warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:53/829)

Grillowany dorsz na puree z warzywami duszonymi 226

Grillowany kawałek ryby, warzywa i ziemniaki to coś co gra ze sobą idealnie i smakuje wyśmienicie. Idealne danie na niedzielny obiad i w każdy inny dzień tygodnia, bo wszystkie dni należy świętować.  Składniki: 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje(...)Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut

Mango Papaja
RYŻ SMAŻONY PO TAJSKU 371

Dodajemy czosnek i imbir, smażymy 1 minutę, co chwilę mieszając. Dodajemy paprykę oraz cukinię i mieszając podgrzewamy przez około 2-3 minuty, aż warzywa  zmiękną.  Zgarniamy warzywa na bok patelni, a w wolne miejsce wbijamy jajka. Podgrzewamy mieszając, aż jajka się zetną. Mieszamy z warzywami. Dodajemy sos sojowy, a po chwili także ugotowany wcześniej ryż oraz posiekaną papryczkę

cool and minty
Grillowany dorsz na puree ziemniaczanym z duszonymi warzywami 180

Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut

Mango Papaja
Kapusta pak choi z pieczarkami i czarnuszką 190

łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Warzywa myjemy. Osuszamy. Z kapusty usuwamy twardą końcówkę i przekrawamy warzywo wzdłuż na pół. Pieczarki kroimy na pół. Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek kroimy na plasterki, cebulę w piórka. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek z cebulą oraz ułożoną rozkrojoną częścią do dołu kapustę pak choi. Kapustę obsmażamy(...)koniec do smaku. Mieszamy. Gotowe danie podajemy posypane rzeżucha, posiekaną natką z pietruszki i czarnuszką. Można podać np. z chlebem, który obsmażamy na tej samej patelni, równocześnie z warzywami

Moja smaczna kuchnia
Satay-musztardowy kurczak w towarzystwie chrupiących warzyw 3183

Danie można przygotować na grillu lub patelni grillowej. składniki: 500-600 g piersi z kurczaka marynata 2 łyżki musztardy sarepskiej 5 łyżek oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka marynaty teriyaki sałatka warzywna 1 czerwona papryka 4 ogórki gruntowe 1 młoda cebulka kilka liści sałaty lodowej lub strzępiastej oliwa do skropienia warzyw odrobina soli ziołowej do smaku Przygotować marynatę(...)najlepiej na noc do lodówki. Następnie zamarynowane paski kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować ze wszystkich stron aż mięso się zarumieni. Mięsko można róznież ugrillować na patelni grillowej. Przygotować warzywa. Paprykę pokroić w paski, ogórki obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w cienkie półplasteki, sałatę porwać na małe kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać oprószyć delikatnie solą ziołową

Monia miesza i gotuje
Tandoori masala - mieszanka przypraw 202

intensywnym kolorze (najlepiej sprawdza się kashmiri chilli) lub w ostateczności czerwony barwnik spożywczy. Sprzęt młynek z rozdrabniaczem - korzystam z modelu MMK-06M firmy MPM suszarka do warzyw i owoców  patelnia Przygotowanie Jeżeli używamy świeżego imbiru, czosnku i chili to należy je najpierw pokroić (z wyjątkiem chili) i ususzyć. Czas suszenia podałam w poście "Skarby jesieni - suszenie warzyw" Nasiona kminku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wołowina słodko-ostra z warzywami i świeżą bazylią 270

marynujemy w marynacie przez 3 godziny. Po tym czasie mięso delikatnie osuszamy, a następnie kroimy w paski w poprzek włókien. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej przez 1-2 minuty. Odkładamy na talerz.  2. Warzywa myjemy. Marchewkę, cukinię, paprykę - kroimy w słupki. Pieczarki i cebulkę - w piórka. Papryczkę w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy paprykę(...)będą "na ząb". Podlewamy lekko tłuszczykiem, który wytopił się ze smażonego mięsa, dorzucamy biały sezam, oprawiamy pieprzem świeżo mielonym i sosem sojowym.  3. Na dużej patelni łączymy ze sobą mięso z warzywami doprawiamy sosem pad thai, pieprzem i sosem sojowym oraz sokiem z limonki. 4. Podajemy na talerz ze świeżo posiekaną bazylia i cząstką limonki

Sajkofanka smaku
Muffiny warzywne – pyszny warzywny dodatek do obiadu 184

małe różyczki. Gotuj przez około 10 minut tak by nie stracił koloru i był al dente. Pod koniec gotowania, na ostatnie 5 minut dorzuć pokrojone szparagi. Odcedź warzywa i ostudź. Na patelni podsmaż posiekany czosnek. Dodaj do warzyw. Wymieszaj z jajkami, serem żółtym, mąką oraz przyprawami. Nałóż do natłuszczonych foremek do muffinek. Piecz około 40 minut aż ładnie się zarumienią

wysmienity
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 207

kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę  Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość

Szczęśliwa kuchnia
Domowy al'a McMuffin 190

zwykła kanapka, która idealnie pasuje na śniadanie, kolację czy po prostu zaspokojenie głodu. 1 bułka 1 plaster sera tostowego 2 plastry wędzonego boczku 1 jajko Dodatkowo (opcjonalnie): warzywa ketchup, sos   Na patelni obsmażyć bekon i przyrządzić jajko sadzone. Bułkę przekroić na pół i lekko podpiec. Na jednej połowie położyć plaster sera, boczek, jajko i przykryć drugą połową. Kanapkę podgrzać(...)delikatnego rozpuszczenia się sera. (Można robić to w piekarniku lub na suchej patelni pod przykryciem.) Podawać z ulubionymi warzywami i sosem albo ketchupem

Di gotuje
Królicze skoki w warzywach 195

warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego a na tą samą patelnię dodaję trochę masła klarowanego i wrzucam królika. Podsmażam go również kilka minut mieszając po czym przekładam na warzywa a na samą patelnię nalewam pół szklanki wody i zagotowując "ściągam aromaty" przelewam do naczynia. Dodaję rozmaryn i zapiekam pod przykryciem 50-60 minut w 180oC. Niebo w gębie :) Ps.: W przepisie

Mechanik w kuchni
Omlet z pomidorami, fetą i ziołami 173

pomidora, ser feta oraz cebulę. Mieszamy delikatnie. Dodajemy posiekane zioła,chilli, przecisnięty przez praske czosnek oraz pieprz. Na patelni rozgrzewamy łyżeczke masła, gdy się roztopi wylewamy na patelnię masę jajeczną z warzywami. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni patelni. Zmniejszamy ogień na jak najmniejszy, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy kilka minut aż jajko się zetnie. Delikatnie zsuwamy omlet na talerz

DefinicjaSmaku
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 307

kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę  Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 188

kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem soli, pieprzu i mielonej papryki. Ziemniaki gotujemy a następnie pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie z dodatkiem ziół. Na drugiej patelni podsmażamy pozostałe składniki czyli: cebulę pokrojoną w piórka, cukinię w plastrach, paprykę pokrojoną w paski, por w piórka, pomidory bez skórki w kostkę, fasolkę szparagową, pieczarki w plastrach(...)warzyw dodajemy kurczaka i ziemniaki i wszystko razem mieszamy. W tym czasie patisonowi wykrawamy "kapelusz" i ze środka usuwamy nasiona. Nadmiar miąższu możemy wrzucić na patelnię z pozostałymi warzywami. Nie warto marnować patisona - jest pyszny. Patisona w środku solimy i pieprzymy a następnie nadziewamy farszem warzywno-drobiowym. Na wierzch posypujemy żółtym serem i przykrywamy kapelusik. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Placek po węgiersku 255

drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki kroimy w plastry, a paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy ok. łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy cebulę. Przesmażamy chwilkę i dodajemy czosnek. Gdy zmiękną dodajemy pieczarki i paprykę. Lekko solimy i smażymy aż warzywa zmiękną. Przekładamy(...)miski i odstawiamy na bok. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na średniej wielkości kawałki. Wkładamy do miski i posypujemy łyżką mąki, dokładnie mieszamy. Na patelni, na której wcześniej przyrządzaliśmy warzywa, rozgrzewamy ok. 1 łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy mięso. Obsmażamy do uzyskania ładnego koloru. Gdy wszystkie kawałki będą już ładnie przyrumienione dodajemy warzywa. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem

Cooking Monster