warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:54/829)

Warzywna zapiekanka z kurczakiem i kuskusem 191

zioła prowansalskie 3 łyzki koncentratu pomidorowego 20dag sera mozzarella (wiórki)    Przygotowanie: Warzywa myjemy. Marchewkę skrobiemy i tniemy w plasterki, brokuł dzielimy na różyczki. Brokuł, marchewkę i fasolkę i brokuła wrzucamy do osolonej wrzącej na 5 minut. Odcedzić. Kurczaka kroimy drobno i wrzucamy na patelnie, posypując przyprawa do kurczaka(...)Smażymy z obu stron do zarumienienia i dorzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę. W małej miseczce kasze kuskus zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Warzywa łączymy na patelni z kurczakiem, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i dusimy przez 3 minuty. W naczyniu żaroodpornym wykładamy kaszę kuskus wraz z warzywami i odcedzona kukurydzą i posypujemy serem

ChilliJemy
Chiński makaron z warzywami. 132

Zobaczcie sami : Chow mein z warzywami, jajkiem i sojowym sosem grzybowym. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu Chow mein 1/2 opakowania mieszanki chińskiej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 jajka kukurydza konserwowa sos sojowy grzybowy sos sojowy pieprz, tymianek oliwa z oliwek Połowę opakowania mieszanki chińskiej wrzucamy na głęboką patelnię, polewamy oliwą z oliwek(...)średnim ogniu, możemy delikatnie podlać wodą. Kiedy warzywa duszą się kroimy paprykę w słupki, kapustę szatkujemy na drobne włókna, a chili siekamy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię do duszącej się już mieszanki chińskiej. Teraz wstawiamy jajka do gotowania i po zagotowaniu wody gotujemy ok. 8 min. nie będą super twarde a lekko miękkie w środku. Chyba

vegetanie
Szakszuka z bakłażanem 103

czas na dłuższe krzątanie się w kuchni, robię szakszukę. To moje ulubione danie śniadaniowe. Można je skomponować w dziesiątkach wersji, z różnymi warzywami, strączkowymi, wędlinami i przyprawami. Jeśli lubicie dobrze ścięte jajka, to trzeba przygotować je na patelni z pokrywką. Bardzo przyjemnie smakuje szakszuka, gdy białko jest ścięte, a żółtka półpłynne. Wtedy można maczać w nich kawałki chleba lub grzanki(...)dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, chilli, cukier, szczyptę soli i pieprzu.  Dusić warzywa na niewielkim ogniu, aż sok z pomidorów prawie odparuje. Następnie dodać paprykę wędzoną i odsunąć warzywa na brzeg patelni, a na środku wbić jajka. Jajka posolić, posypać pieprzem i chilli. Gdy po kilku minutach białka jajek będą ścięte, danie jest gotowe. Szakszukę podawać na patelni z kromką

Codziennik Kuchenny
Wołowina z warzywami 150

Już nigdy nie będziecie mieli problemu z gumowatą, czy żującą się wołowina. Ta potrwa wychodzi za każdym razem. Sprobuj nie pożałujesz! Wołowina z warzywami składniki:   1 kg wołowiny może to być antrykot najlepiej z kością 1 cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 korzenia selera 400 g pomidorów z puszki(...)wołowinę z każdej strony na rumiany złoty kolor.   Obsmażone mięso zdejmij z patelni i odstaw na chwilę na bok. Podsmaż warzywa na tej samej patelni, kolejno jak na zdjęciach. Pod koniec smażenia dodaj ziele angielskie i liść laurowy, aby nabrały aromatu.   Do przesmażonych warzyw dodaj wino, pogotuj

kuron.com.pl
Pieczona kiełbasa z ziemniakami, brokułem i batatem w słodko-pikantnej marynacie 89

dłoniach zioła, a wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przegryzienia.   Przygotowujemy warzywa – batata obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ugotowane ziemniaki kroimy w kawałki wielkości kęsa.   Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy ugotowane ziemniaki oraz pokrojonego batata i wszystko podsmażamy(...)patelnię i dusimy wszystko około 5 minut, na średnim ogniu. Po tym czasie odsłaniamy pokrywkę i jeszcze chwilę smażymy, aż reszta wody odparuje i wszystko zacznie się przypiekać. Warzywa ściągamy z patelni na talerz.   Na tą samą patelnię wlewamy łyżkę oleju i gdy się nagrzeje, wrzucamy kiełbasę – obsmażamy kiełbasę aż zacznie się rumienić. Do zarumienionej kiełbasy dodajemy połowę

Smaczna Strona
Kremowa zupa marchewkowa 152

dyni Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaka, cebulę, seler, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut). Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty. Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy 500 ml - 600 ml bulionu, dodajemy kminek, sos sojowy(...)Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu lub gorącej wody. Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, do ich zrumienienia. Zupę nalewamy do talerzy. Wsypujemy ziarna. Smacznego

Smak mojego domu
RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 994

dokładnie przestygł . Kurczaka pokrój w niewielką kostkę, dodaj sól i pieprz do smaku oraz mieloną paprykę, wymieszaj, odstaw. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i dodaj posiekaną w kosteczkę cebulę oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Przesmaż warzywa około(...)minuty , a następnie dodaj posiekany drobniutko czosnek oraz pokrojoną w drobne paseczki papryczkę chili (wcześniej usuń z niej pestki). Zamieszaj i podsmaż całość około 1 minuty . Odsuń teraz warzywa na bok patelni, wlej pozostałe 2 łyżki oleju i dorzuć doprawionego wcześniej kurczaka. Smaż go około 2 - 3 minuty , po czym wymieszaj go z warzywami i podsmaż jeszcze 1 - 2 minuty

Słodko-Słony Świat Ilony
Makaron z cukinią, bakłażanem i pieczarkami 130

Szybkie, smaczne danie na obiad. Idealne do przyrządzenia w zabiegany dzień. Grillowane warzywa i podsmażone pieczarki z wyraźną nutą cytryny bardzo pasują do makaronu. 200 g makaronu np. farfalle mała żółta cukinia mały bakłażan 30 dkg pieczarek sok z połowy cytryny łyżka pasty z suszonych pomidorów pęczek cienkiego szczypiorku łyżeczka posiekanej świeżej bazylii łyżeczka posiekanej natki pietruszki spora szczypta pieprzu(...)kroimy w ćwiartki. Cukinię i bakłażana myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Makaron wsypujemy do wrzątku i gotujemy. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa oprószne solą. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pieczarki zalane sokiem z cytryny. Doprawiamy je sporą ilością pieprzu. Gdy zmiekną dodajemy do nich podsmażone warzywa, pastę z suszonych pomidorów oraz posiekane zioła

Mienta blog
Frittata z warzywami i makaronem 224

usunąć gniazda nasienne i również pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Na patelnię wlać oliwę, wsypać makaron i włączyć palnik. Następnie dodać cukinię i paprykę, wlać 1/2 szklanki wody i podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Warzywa i makaron powinny lekko zmięknąć (w razie potrzeby można dolać jeszcze wody). Na koniec wsypać pomidorki i doprawić(...)ziołami prowansalskimi. Warzywa i makaron przełożyć tymczasowo do osobnej miski.  Jajka wbić do miski, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem Tak przygotowaną masę wlać na patelnię, gdzie smażyliśmy warzywa i włączyć palnik. Na masę jajeczną wyłożyć równomiernie warzywa z makaronem, następnie rozdrobnić mozzarellę i posypać oregano. Nałożyć pokrywkę i smażyć na małym ogniu do momentu, aż masa się

Passions hobbies life
Pulpeciki z gorgonzolą w sosie z pieczonych pomidorów z papryką 204

przy pomocy dłoni formujemy małe pulpeciki, które smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Seler naciowy oraz marchewkę myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże oregano i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przesmażone warzywa przekładamy do pojemnika blendera

Plate of Joy
Lekka sałatka z brokułem i pomidorem 128

octu winnego, łyżeczka miodu Przepis 1 Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości. Pomidory kroimy na ósemki. Warzywa umieszczamy w misce. 2 Ziarna słonecznika podsmażamy na suchej patelni. Wsypujemy do warzyw. Mieszamy. 3 Składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą - proponuję robić to za pomocą słoiczka - wlać do niego wszystkie składniki, zakręcić słoiczek i potrząsać do połączenia się składników

Kuchnia Bazylii
KEBAB Z SALSĄ Z BAKŁAŻANÓW I CZERWONEJ FASOLI 136

sól,pieprz oliwa Składniki sos: jogurt grecki 2-3 szt.ogórka kiszonego 2-3 ząbki czosnku świeży koperek kawałek sera feta Pokroiłam drobno cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię. Warzywa podsmażyłam na patelni. Przełożyłam je do garnka,dodałam fasolę i sos pomidorowy. Doprawiłam solą,czosnkiem i pieprzem. Dusiłam aż warzywa zmiękną. Piersi z indyka pokroiłam na cienkie paseczki. Doprawiłam przyprawami,polałam

potrawyregionalne
paprykarz z pieczonej makreli 161

przykrywką)  na  rozgrzany olej, lekko  ją przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić) . Pietruszkę oraz marchew obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach ,warzywa dodajemy  na patelnię z zeszkloną cebulą, smażąc całość  przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz, sól, paprykę ostrą i ewentualnie maggi, dusimy(...)przykryciem przez 10 minut, na niewielkim ogniu.  Teraz do warzyw możemy dodać kawałki ryby i ugotowany ryż, całość dokładnie mieszamy, łącząc składniki a kiedy pasta ponownie się zagrzeje, do około 80 stopni ( tu niestety przyda się kuchenny termometr), przekładamy ją do słoików. Zakręcamy nakrętki na słoikach i odwracamy  je do góry dnem, pozostawiając je tak do wystygnięcia. Oczywiście

Miód i pieprz
Szybki makaron z warzywami 165

umyj, pokrój w kostkę, następnie posiekaj suszone pomidory; - na patelnię wlej olej, następnie rozgnieciony i posiekany czosnek, a na koniec wszystkie, pokrojone warzywa i dopraw przyprawami; - gdy warzywa się podsmażą, na patelnie dodaj ugotowany makaron. SMACZNEGO! Opcjonalnie można posypać całość parmezanem

MintTaste
Spaghetti Bolognese według przepisu Gordona Ramsay'a 984

dodajemy zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy oregano. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy na patelnie. Na sam środek patelni wrzucamy mięso mielone i mieszamy z warzywami. Ponownie na środek patelni wykładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy go ze składnikami. Po chwili dolewamy szklankę wina i redukujemy jego ilość. Dolewamy pomidory i intensywnie mieszamy całość. Gordon Ramsey dodaje w tym momencie

Kolizje Smaków