Taki obiad zadowoli każdego. Jest w nim pełno warzyw jak i mięso. Jest to duża porcja wystarczy na 4-5 dorosłych osób. Zacząć od przygotowanie ziemniaków – ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i rozłożyć na dużej blaszce. Jak są trochę większe to przekroić na pół po ugotowaniu. Rozłożyć ziemniaki na dużej blaszce i piec(...)mocno rozgrzanej patelni. Mięso smażyć około 10 minut, pod koniec dodać małe pieczarki. Co jakiś czas przewracać i pod koniec podlać odrobiną wody. Mięso wtedy nie będzie suche. Zachować ciepłe. Drugi sposób to upiec mięso razem z podgotowanymi ziemniakami w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 35 minut. Podczas pieczenia raz mięso przewrócić. Przygotowanie warzyw – warzywa gotować jak już
Kuchnia Pokoleńpieprzem. Warzywa umyj i pokrój. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć kawałki kurczaka i smaż około 5 minut. Dodaj cebulę, pieczarki, marchewkę, posiekany czosnek i smaż około 3 minut. Następnie wlej do garnka bulion lub rosół, dopraw oregano, tymiankiem, solą, pieprzem. Zagotuj, zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15 minut. Kiedy zupa się gotuje roztop na patelni masło(...)Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 311,4 kcal Białko: 33,4 g Tłuszcze: 13,0 g Węglowodany: 15,5 g Artykuł Kremowa zupa z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu ale Pysznie
ale PysznieAromatyczna i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni. Pikantna i treściwa. Zupa gulaszowa. Gotuję ją zawsze, kiedy tylko przychodzą chłodne, jesienne dni. Zawartość mięsa syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek(...)Zawartość patelni przełożyć do większego garnka i zalać bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki marchewki i pokrojony seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą
Walijskie Pichcenieprzepis na burrito, które zamiast w charakterze nadzienia występuje w roli sałatki. Jeśli macie ochotę możecie zawinąć nadzienie w placki tortilli. Albo spakować do słoika i zakąsić podpieczoną na patelni tortillą. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Burrito to po hiszpańsku „osiołek”. Nazwa dania wywodzi się stąd, że tak jak na osiołka do buritto można wpakować wszystko(...)Jeśli macie w lodówce ugotowany już ryż, a nie macie pomysłu co z nim zrobić – burrito będzie jak znalazł. To samo z kurczakiem, do którego wystarczy dodać kilka warzyw, polać sosem i danie goowe. Burrito ma tę piękną cechę, że właściwe zestaw składników jest dowolny, można dodać do niego na co tylko macie ochotę! Przepis inspirowany jest przepisem Jamiego
Niedzielny kucharzryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów i kurczaka. Każdy z elementów tego dania ma swój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Szukasz więcej przepisów – sprawdź całe menu(...)godzinę. Krok 4 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę masła, pokrój grzyby i wrzuć na tłuszcz. Posól, popierz i smaż na dość ostrym ogniu aż grzyby się ładnie zrumienią. Ściągnij z ognia i odstaw. Krok 5 Kiedy pęczak będzie już ugotowany, dodaj do niego zielony groszek i fasolkę. Jeśli używasz mrożonych warzyw – dodaj je do kaszy, wymieszaj i duś
Niedzielny kucharzpowstały trochę przez przypadek. Miałam w lodówce dużą porcję domowego kefiru, był już dosyć kwaśny. Wypić nie miałam chęci, wylać tym bardziej. Ponieważ w lodówce były jeszcze resztki zapiekanych warzyw ( klik ), placki wydały mi się do nich świetnym dodatkiem. Jeżeli wolicie placuszki na słodko, wystarczy pominąć zioła i paprykę. Polecam! składniki 800 ml kefiru 3 jajka 300 g mąki(...)Sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio gęste - powinno być gęstsze niż naleśnikowe. Jeżeli wyda nam się zbyt rzadkie ( placki za bardzo rozlewają się podczas smażenia) należy dodać więcej mąki. Rozgrzać patelnię nieprzywierającą, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków równocześnie. Kiedy ciasto zacznie
Stare Garysosu, gdy tylko zobaczylam przepis, postanowilam natychmiast go wyprobowac;) Dip okazal sie fantastyczny - delikatny, kremowy, slodki, a jednoczesnie nieco pikantny. Ta fantastyczna przystawka idealnie nadaje sie do surowych warzyw, owsianych ciasteczek czy suchego pieczywa typu wasa lub do chrupania z paluszkami typu grissini. Jednym slowem swietna alternatywa dla majonezowych, kupnych sosow, w ktore czesto zaoptarujemy sie przygotowujac jakas impreze(...)pomarańczy 1 łyżeczka ostrej pasty curry 4 łyżki joguru naturalnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i pastę curry. Gdy cebula się zeszkli wlać sok z pomarańczy. Zagotować i dusić pod przykryciem do czasu
Codzienne Gotowaniefasoli biały jaś 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki otrębów owsianych 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz czarny mielony SOS Z WARZYW: 2 małe cukinie zielone 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 3-4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego 1 łyżeczka octu balsamicznego natka pietruszki(...)małe kuleczki. Odłożyć. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę razem ze zgniecionym czosnkiem. Dodać posiekane pieczarki, a kiedy się usmażą przełożyć do garnka o szerokim dnie. Dołożyć pokrojone cukinie i pomidory. Pomidory warto wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Chwilę dusić i zalać wodą lub bulionem. Doprawić i dusić, aż warzywa zmiękną. Na końcu do sosu
https:KKuchniaMniamKurczak curry to bardzo proste, a zarazem smakowite, zdrowe i sycące danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw, idealne dla osób na diecie odchudzającej. Doskonale smakuje w towrzystwie ryżu lub pieczywa i z pewnością zauroczy nie jedno podniebienie. składniki na 3 porcje 400 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 por ( biała część ) 1/4 główki białej kapusty 1 szklanka(...)łyżeczka oleju czarny pieprz sól przepis Oczyszczonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, oprószamy solą, czarnym pieprzem dodajemy łyżeczką przyprawy curry i wszystko razem łączymy. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia. Umytą białą część pora oraz obraną marchewkę kroimy w talarki. Białą kapustę siekamy na mniejsze części
Smakowite Daniamłotkowanego 2 łyżki masła 1 mała cebula 300 ml bulionu z warzyw 2 łyżeczki mąki 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 2 łyżki soi japońskiej 100 ml śmietanki czarny pieprz do smaku Mięso podziel na plastry o grubości 2 cm, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni i zrumień polędwiczki po obu stronach, 2 minuty po każdej stronie
codojedzeniaostatnie, bo były pyszne. Z grillowanym lub smażonym mięsem, dodatkiem warzyw i ulubionym sosem stanowią pyszne danie obiadowe. Inspiracją był ten przepis . Moje były w wersji orkiszowej. Idealne-elastyczne, mięciutkie, b.łatwe do formowania. Dopiero gdy zupełnie wystygną stają się twarde, miękną po ponownym podgrzaniu na patelni. Z podanych składników wyszło mi 10 placków, pit. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej
Smaczne Zdrowestronę. Drugą stronę smażyć już chwileczkę, kilka sekund. Delikatnie natłuścić patelnię przed smażeniem każdego naleśnika. Przygotowanie pasty z awokado – awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Za pomocą dużej łyżki wydrążyć miąższ. Podusić miąższ widelcem, dodać posiekaną chilli i sok z cytryny. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanie warzyw – sałatę porwać na mniejsze kawałki, ogórka pokroić w plasterki, pomidorki
Kuchnia Pokoleńśrodku. W międzyczasie w celu przygotowania potrawki, w dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj czosnek, kmin, oregano i pomidory i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj cukinię, grzyby i paprykę i gotuj przez 20 minut, aż sos zgęstnieje a warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i zdejmij
karmelowySałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki
Moja smaczna kuchnia