Dobra, świeża rybka nie potrzebuje specjalnej oprawy, by fantastycznie smakować! Wystarczy sól, pieprz, odrobina masła i świeże zioła by po kilku minutach uwodzić swoją delikatnością i
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławarzyw na tym etapie nie wylewamy.Mięso i warzywa przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek , pieprz, sól i szklankę wywaru w którym wszystko się gotowało. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przekładamy do suchych słoików i na sam wierzch nalewamy po 1 łyżce rozpuszczonego na patelni smalcu. Zakręcamy porządnie i ustawiamy w garze wyłożonym na dnie ściereczką
Gosia gotujeoliwy na pół miękko podlewając wodą, dodajemy koncentrat podlewamy wodą. Warzywa kroimy w paski podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w plasterki, które również podsmażamy na maśle. Wszystkie składniki przekładamy do większego rondla zalewamy 3 l wody dodajemy przyprawy gotujemy na wolnym ogniu ok 45 minut. Mąkę smażymy na suchej patelni na brązowy kolor dodajemy 2 łyżki wywaru z gulaszu mieszamy
kgwjanczewoułatwi nam szybsze i lepsze smażenie małych kawałków. Warzywa dokładnie myjemy a cytrynę sparzymy wrzątkiem. RYBA: Każdy z filetów obsypujemy przyprawą do ryb. Rozbijamy 3 jajka i ubijamy w osobnym naczyniu. Mąkę przesypujemy do naczynia w którym łatwo będzie nam obtaczać filety. Ryba -> mąka -> jajko -> mąka. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, dodajemy do tego
ClauditteMissCookingkąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do zupy. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli
Bon Appetit Małgorzatycebulka (obraną można opiec na suchej patelni), 1 łyżeczka ziarenek pieprzu , sól do smaku. Wołowinę opłukać, zalać zimną wodą (około 1,5 - 2 l.) i gotować na wolnym ogniu. Kiedy będzie prawie miękka włożyć opłukanego kurczaka, a kiedy wywar się zagotuje, dołożyć obrane i umyte warzywa oraz ziarenka pieprzu. Gotujemy cały czas
Codzienna kuchnia niecodziennamięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy
NA MOIM TALERZUminut. Zlewamy wodę a warzywa odsączamy. Na każdy płat fileta nakładamy fasolkę, marchewkę i paski papryki. Zwijamy w rulony i spinamy wykałaczkami. Roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, odrobinę warzywka i dokładnie mieszamy. Moczymy roladki w jajku, panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na niewielkim ogniu, kilka
Maminek kulinarnywkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 minuty. Mięso smażymy na patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Salsa z awokado Korniszony, dymkę, papryczkę chilli i pomidora bardzo drobno siekamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przekładamy miąższ łyżką do miski i rozgniatamy widelcem. Do miski dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Skrapiamy sokiem z limonki
Smakowity Blog Kulinarnyzeszklić cebulę. Dodać czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać dynię. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz, dodać pomidory z puszki, podsmażyć. Zalać całość bulionem i gotować 10 minut. Dodać ziemniaki, bazylię i tymianek, gotować przez 20-30 minut, aż ziemniaki i dynia będą miękkie.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na suchej patelni na chrupko usmażyć bekon. Podawać jako dodatek do zupy.Smacznego!Udanego weekendu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskropić oliwą, oprószyć pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Upiec na patelni grillowej. Mozarellę pokroić lub rozdzielić na kawałki, cebulę w cienkie talarki, a pomidorki na połówki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wymieszać składniki sosu (mój był bardzo gęsty, ponieważ dałam aż 3 ząbki czosnku :) Na talerzu ułożyć rukolę i resztę warzyw, polać przygotowanym sosem. Zgrillowanego kurczaka pokroić w paski
wyzwania kuchennecebuli oliwa 3 łyżki mąki 1,5 l wywaru z warzyw 1 szkl. kwaśniej śmietany sok z cytryny gałka muszkatołowa sól Ryż gotuję na sypko. Równocześnie: Cebulę kroję w dość duże talarki. Następnie podsmażam ją na oliwie do momentu, aż się zeszkli. Posypuję ją mąką i zrumieniam. Następnie zawartość patelni przekładam do wcześniej przygotowanego wywaru. Gotuję chwilę aż zgęstnieje. (Odkąd
Co w głowie piszczyniej pokrywkę, przykryj nią. Ja nie mam, więc patelnię przykryłam szczelnie podwójną warstwą grubszej folii aluminiowej (polecam tę z Biedronki). Owiń ścierką, a potem ręcznikiem, w miarę szczelnie. Odstaw na 20-30 minut. Przed podaniem możesz wstawić na mały gaz, aby lekko podgrzać. Podawaj z ugotowaną marchewką z groszkiem - zanim odlejesz warzywa, wrzuć kukurydzę, żeby się ogrzała, przemieszaj i odlej
Anioszek w kuchniprzekąskę.Klasyk kuchni francuskiej gratin - proste,sycące danie.Zapiekanka z buraka i selera zatopiona w aromatycznym sosie beszamelowym z dodatkiem pora i lekką chrupiącą skorupką z przypieczonego sera.Dwa wspaniałe zimowe warzywa w roli głównej stanowią naprawdę pyszne danie nie tylko dla wegetarian.Zapraszam do przepisu. Składniki na 4 porcje: 2 małe lub 1 duży seler 500 g ugotowanych buraków 1/2 pora(...)patelni rozpuścić połowę masła -25 g i podusić na nim pora 3-4 minuty.Dodać czosnek resztę masła -25g rozpuścić w rondelku na małym ogniu,dodać mąkę ,wymieszać i podsmażyć 1 minutę.Powoli dolewać mleko cały czas mieszając trzepaczką balonową.Zagotować.Dodać por,chrzan,2/3 sera,gałkę muszkatałową,sól i pieprz zalać sosem beszamelowym przygotowane warzywa,posypać resztą sera
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krótkiej przerwie spowodowanej wakacjami, wracam do Was z pomysłami na obiady na 7 dni. W tym zestawie znajdziecie sporo przepisów wykorzystujących cukinię, bakłażany oraz paprykę. Choć te warzywa powoli odchodzą ze straganów, ja nadal mam na nie ogromną ochotę i uważam, że są świetną bazą dla szybkich posiłków. Jesienne zestawy oparte zapewne na dyni przygotuję już w październiku, a tymczasem(...)pieprz Przygotowanie: W misce umieść przesianą mąkę, wodę, jajko, sól i szczyptę pieprzu. Wymieszaj trzepaczką do połączenia. Dodaj szczypiorek, czosnek, chilli. szynkę i kukurydzę i wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż na niedużym ogniu niewielkie placki. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy. Przygotuj sałatkę - większe liście sałaty porwij na kawałki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół
Chilli Czosnek i Oliwa