warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:352/829)

Kurczak po Blondyńsku! :D 280

kawałek świeżego ogórka 3 rzodkiewki łyżka ziaren słonecznika uprażonego na suchej patelni Wykonanie: W woku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w średnią kostkę pierś z kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Posypujemy sola prowansalską, ognistą mieszanką i pieprzem i dusimy klika minut. Po tym na mięso wkładamy mieszankę mrożonych warzyw, przykrywamy i dusimy do momentu, aż warzywa będą kruche. W tej mieszance

Blondynka Gotuje
Kuskus- szybki obiad ;) 404

kebab-gyros i smażymy na rumiany kolor.  Zdejmujemy z patelni.   Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. W tym czasie kroimy paprykę w paseczki, ogórka w większą kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy też kukurydzę, dusimy wszystko razem. Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy pieprzem i solą. Do warzyw dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka. Na koniec mieszamy wszystko z kaszą kuskus

Czerwona Porzeczka
Kaszotto z warzywami i kurczakiem 157

przepis na kaszotto z warzywami i piersią z kurczak. Pyszne, proste w wykonaniu i zdrowe. Do kaszotta użyłam dwa rodzaje kaszy jaglanej i jęczmiennej w połączeniu z warzywami i kurczakiem smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania jeśli nie macie pomysłu na obiad :) Składniki : 1 malutka cukienia 1 duża marchewka 1 woreczek ( 100 g ugotowanej kaszy jaglanej) 50 g ( ugotowanej kaszy jęczmiennej(...)łyżki oleju  1 łyżka przyprawy do kurczaka Galeo Wykonanie : Piersi myjemy i osuszamy, następnie kroimy w kostkę.Następnie nacieramy je przyprawami i odstawiamy na 10 minut. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej,przekładamy mięso,dodajemy startą marchewkę na dużych oczkach i różyczki kalafiora, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem tak około 10 minut tak aby mięso i kalafior lekko

Sama słodycz i szczypta chili
Makaron z kurczakiem i cukinią 229

kurczaka i płatkami owsianymi. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy na nim kurczaka. Gotowe mięsko kroimy w kostkę. Cukinię obieramy, wydrążamy nasionka i kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany olej. Dodajemy kukurydzę i groszek. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.  Wszystkie składniki układamy na talerzu: makaron, mięsko i warzywa - całość posypujemy startym parmezanem.  Pychota

Lawendowe Niebo
Thermomix wg Aleex (TM5) 160

patelnie. Inni pragną ułatwić sobie pracę. A jak jest ze mną? Kupiłam Thermomix, aby przede wszystkim ułatwić sobie pracę w kuchni. Dzięki niemu o wiele szybciej i łatwiej mogę przygotowywać różnorodne dania. Thermomix świetnie wyrabia ciasto drożdżowe. W jednym naczyniu przygotowuje się rozczyn i wyrabia ciasto, a wszystko trwa ok 8 minut. Niewiarygodne? A jednak. W Thermomixie można rozdrobnić warzywa(...)wbudowaną wagę z opcją tarowania, co sprawia, że dodawane produkty są od razu odmierzane. Czy po zakupie Thermomixu zniknęły z kuchni inne naczynia? Nie. Nadal używam garnków i patelni, choć potrzebuję ich nieco mniej. Czy Thermomix ułatwia pracę w kuchni? Zdecydowanie tak. Można z jego pomocą zrobić więcej i szybciej. Jestem z niego naprawdę zadowolona. Zanim jednak kupicie Thermomix, idźcie

W mojej kuchni
Makaron zapiekany z cukinią. 164

jest to może danie najlżejsze i najłatwiejsze do strawienia. Ale za to bardzo smaczne i można przemycić w nim sporo cukini i zjeść ją ze smakiem. A to przecież warzywo. Potrzebne nam będą (porcja dla 6-ciu osób) : 500 g makaronu, 6 małych cukinii, 1 ząbek czosnku, 5 suszonych pomidorów, 25 cl śmietany, 1 jajko, szczypta gałki muszkatułowej, kilka(...)opakowaniu). Makaron powinien być al dente (czyli nie rozgotowany). Następnie odcedzić go i odstawić na bok. Umyć cukinie, pokroić na plasterki, nie obierając ze skórki. Podsmażać delikatnie na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku. Posolić, doprawić do smaku pieprzem. Jeszcze gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Podgrzać piekarnik do temperatury 180°C (termostat

MODA NA BIO
Przepisy z cukinią w roli głównej 190

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, którą wykorzystać możemy w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Oto 3 przepisy na smakołyki z udziałem tego smakowitego warzywa. Kolorowa sałatka z cukinią Niezbędne składniki to: 1 cukinia, 3 ogórki gruntowe, 2 pomidory 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku 20 dag sera feta 4 łyżki oliwy. Sos przygotujemy z: 6 łyżek oliwy, 3 łyżek(...)centymetra. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ząbki czosnku w całości i smażymy przez minutę. Wsypujemy cukinię i, cały czas mieszając, smażymy przez około 4 minuty aż lekko się zeszkli. Zestawiamy z ognia i studzimy. Zioła rwiemy palcami na niezbyt drobne kawałki i mieszamy z oliwą, octem, solą oraz pieprzem. Fetę kroimy w kostkę o boku 1 centymetra. Warzywa przekładamy

Tradycyjna Kuchnia
Wrap czyli tortilla z kurczakiem i warzywami 553

Kolejny potrawa, którą robi się w krótkim czasie. Przy dwójce małych dzieci nie za dużo mam wolnego czasu więc tortilla z kurczakiem i warzywami jak najbardziej mi pasuje :) Najwięcej czasu zajmują kotlety ale i to można uprościć robiąc tortillę np. z szynką czy parówką. Wybór należy do Was, tak samo możecie dorzucić znacznie więcej dodatków lub zastąpić niżej wymienione zupełnie(...)rozgrzaną patelnie z olejem wykładam kotlety obtoczone w jajku i bułce tartej. Smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę. Sałatę, pomidory, ogórka, fetę, paprykę i cebulę kroję w kostkę i mieszam.  Teraz pojedynczo wkładam placki tortilli do mikrofali na ok 15 sek następnie wykładam wąski pasek warzyw z fetą na lewą

Kuchnia Viki
Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką 166

Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką...Puszyste ciasto drożdżowe.Warstawa twarogowo-jajeczna ze szczypiorkiem.I podsmażone warzywa: cukinia, papryki i cebula.Bardzo delikatny w smaku.Składniki:Ciasto:20 g świeżych drożdży;2/3 szklanki letniej wody;1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;1/2 łyżeczki soli;Łyżka oleju;Szczypta cukru.Masa twarogowa:250 g białego, chudego twarogu;1/2 szklanki mleka;3 jaja;Pęczek(...)wydrążyć z pestek (jeśli są duże) i pokroić w kostkę.Cebulę obrać i pokroić w pióra.Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.Na rogrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć do miękkości cukinię, cebulę i paprykę, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić solą i pieprzem.Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć

Gospodyni Miejska
Kanapka inaczej - w meksykańskim stylu 297

smacznym, sytym, a jednocześnie lekkim śniadaniu nie ma dla nas rzeczy niemożliwych! Składniki do kanapki można przygotować dzień wcześniej (usmażyć kurczaka i opiec tortillę, przygotować sos, pokroić warzywa) - rano wystarczy tylko “zmontować” całość :) Ewentualnie w weekend zafundujcie sobie wspólne, rodzinne lub partnerskie meksykańskie śniadanie :) SKŁADNIKI: Dla 2 osób. "Kanapka": olej do smażenia 2 pszenne tortille 1 średnia pierś(...)limonkowo - kolendrowy: gęsty jogurt naturalny (200 g) ½ limonki garść posiekanej natki kolendry szczypta cukru sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: "Kanapka": 1. Tortille przecinamy na pół. Na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju rumienimy połówki placków z obu stron. 2. Pierś kurczaka kroimy na cienkie paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na odrobinie oleju na zloty kolor z obu stron

W kuchni Katie
"RÓŻANY OGRÓD" - PEŁNOZIARNISTA TARTA INSPIROWANA NATURĄ (Z KURCZAKIEM, GORGONZOLĄ I PIECZARKAMI ORAZ WARZYWNYMI RÓŻAMI) 126

jajka 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu DODATKOWO: 2 cukinie ok. 6 marchewek kolorowych (pomarańczowa, żółta i fioletowa) 1 łyżeczka oleju do posmarowania warzyw WYKONANIE: KRUCHY SPÓD: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Formę na tartę o wymiarach 31 x 21 cm wysmaruj delikatnie masłem. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie miksera(...)stolnicy i przełóż je do formy: wyłóż nim dokładnie spód i boki. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na 10 minut (tylko do lekkiego podpieczenia spodu). NADZIENIE: Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Filety pokrój w kostkę i dosyp 3 łyżeczki "Vegety Natur - O smaku kurczaka" , wymieszaj dobrze i podsmaż mięso na rozgrzanym oleju. Odłóż kurczaka

Słodko-Słony Świat Ilony
Roladki wieprzowe z serem i suszonymi pomidorami 246

nadzienia mogą smakować inaczej: z pieczarkami, z papryką, ze szpinakiem, z kiszonym ogórkiem. Tym razem wybrałam klasyczne nadzienie z mozzarelli i suszonych pomidorów. Podałam je z kaszą orkiszową i warzywami. Pyszny mieliśmy obiad;) Składniki: 8 kotletów ze schabu o grubości 1cm (albo kawałek schabu o wadze ok 1kg) 2 łyżki musztardy 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli(...)patelni rozgrzać olej, roladki obsmażyć na rumiano z każdej strony. Wlać wino, włożyć rozmaryn, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Jeśli w trakcie duszenia płyn wyparuje, należy podlać jeszcze odrobinę wina lub gorącej wody. Po 20 minutach wlać śmietankę i dusić kolejne 10 minut. Roladki podawać z gotowanymi ziemniakami, kaszą na sypko, warzywami. Smacznego

Obiad gotowy
Pulpety duszone w młodej kapuście 167

Przepyszne danie z młodą kapustą w roli głównej. Przygotowanie jest proste, młode warzywa i pulpety gotowe są w kilka minut. składniki: 1 główka młodej kapusty ( ok 1,5 kg ) 4 młode marchewki pęczek włoszczyzny ( liście selera i pora, natka pietruszki ) mały pęczek koperku 2-3 listki laurowe ok 1,2 l wody lub bulionu 550 g mięsa mielonego, u mnie(...)parzonego wędzonego boczku bez skóry 1 cebula Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Osobno posiekać włoszczyznę i koperek. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić. Kapustę pokroić nożem lub poszatkować na szatkownicy, ja pokroiłam nożem aby były takie większe kawałki. Wodę zagotować i wrzucić pokrojoną

Monia miesza i gotuje
Koktajl warzywny na maślance 103

Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Koktajl z papryki i cukinii na maślance Składniki: 1 l maślanki natka pietruszki 2 małe cukinie 3 czerwone papryki sól morska Przygotowanie: Warzywa myjmemy, osuszamy, paprykę

Moja smaczna kuchnia
Białe szparagi z sosem miętowo maślanym 172

obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po ugotowaniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa.  Po obraniu, należy szparagi ugotować. Wygodny jest specjalny garnek w którym szparagi gotujemy w pozycji pionowej, nalewając tylko tyle wody aby główki wystawały ponad jej powierzchnię. Wodę lekko solimy, można(...)momentu zagotowania się wody, na niewielkim ogniu, ok 15 minut.  Kiedy szparagi się gotują naszykować sos. W  moździerzu rozgnieść na papkę liście mięty . Na patelni roztopić masło, posolić i posypać pieprzem, dodać roztartą miętę i sok z cytryny. podgrzewać mieszając do czasu aż sos zacznie się lekko pienić. Zdjąć z ognia.  Sprawdzamy czy szparagi

Stare Gary