kuchni Y.Ottolenghiego). “Ziarno” to książka o inteligentnym łączeniu warzyw oraz ziaren, od swojskiego siemienia lnianego i kaszy, do po bardziej egzotycznych jak czarny ryż czy basmati. Autorka: Dominika Wójciak Wydawnictwo: Pascal “Kuchnia Dantego” Alfredo i Leonardo to dwóch Włochów, którzy prowadzą warsztaty gotowania i klub kolacyjny. Nie są może mistrzami patelni, ale za to są mistrzami opowieści i mają(...)restauracji dostać coś kiszonego, ale na naszych oczach się to zmienia. I dobrze. Przecież kiszonki mamy w genach. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal “Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” A na stole Alicji rządzą warzywa. Widać
Ugotowane pozamiataneprzypraw i ziół. Jesienną porą taki gulasz będzie idealnym, bogatym daniem na obiad czy wczesną kolację. Do przygotowania tego gulaszu, poza rzecz jasna wszystkimi składnikami, potrzebna Wam będzie spora patelnia i duży rondel z pokrywą. W rondel wlewamy 2 pełne po brzeg szklanki wody, wrzucamy kostkę bulionową z mocnym aromatem grzybów (ja najbardziej lubię tą z Knorr’a – Marco(...)liście laurowe, jałowiec zmiażdżony ostrzem noża, ziarnisty pieprz, ziele angielskie, tymianek i rozmaryn, jeden obrany ząbek czosnku. Marchew, pietruszkę i selera należy dokładnie oczyścić, obrać i drobno pokroić. Wrzucamy warzywa do rondla, rondel stawiamy na mały ogień, przykrywamy i zaczynamy gotowanie. Gdy naszykujemy resztę składników, wywar będzie już gotowy. Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy w małe kęsy, solimy
Karo in the Kitchenzniechęcać, jednak uważam, że lepiej zjeść rzadziej świeżą rybkę, niż często, a byle jakiej jakości. Świeżą polędwicę z dorsza przygotowałam w najprostszy chyba sposób, czyli usmażyłam i podałam z warzywami (marchew, papryka, cebula). Takie połączenie bardzo nam przypadło do gustu, gdyż danie było lekki, zdrowe i bardzo smaczne. Polecam je szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie i dzieciom. Składniki: (porcja(...)pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, jeśli pieprz nie zawiera soli. Przyprawioną rybę odstawić na co najmniej godzinę. Rybę obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu, po 1 - 2 minuty z każdej strony. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na paseczki zbliżone
Kuchcik gotujeZima jest czasem, gdy w mojej kuchni królują zapiekanki. Dzisiejsza jest szczególnie zimowa, bo z pierzynką ;) A pod nią ukrywa się aromatyczna dziczyzna z warzywami. Gwarantuję, że będzie pysznie. Jeżeli jednak nie lubicie dziczyzny, możecie zamienić ją na wołowinę lub wieprzowinę (wtedy czas duszenia ulega skróceniu). To danie dedykuję wszystkim wspaniałym Dziadkom :) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa jelenia(...)mięso obsmażyć partiami na patelni, przełożyć do rondla. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić pozostałą cebulę. Dołożyć ją do mięsa, doprawić papryką, podlać szklanką bulionu i dusić razem pod przykryciem ok. 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać ilość płynu. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Dodać razem z groszkiem ok. 10 minut przed końcem duszenia (jeżeli warzywa są mrożone dodać
Pełny talerzinny. Tutaj zawsze możemy popisać się czymś innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :) Ciasto: 200 g maki ( ja użyłam żytniej al może być na pszennej) 100 g masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 250 g boczku wędzonego 250 g brokuł(...)tłuszczu na patelni, następnie wyłóż nim ciasto ostudzone. Cebulę pokrój w kosteczkę i delikatnie obsmaż. Wystudzoną dołącz bo ciasta i boczku. Brokuły umyj, odetnij łodygi i podziel na różyczki wykładając nimi ciasto. Ser pokrój w kosteczkę i również dołącz do ciasta. W misce umieść jajka, utrzep ze śmietaną, czosnkiem i przyprawami. Zalej masą ciasto z warzywami
Niezły MłynekZapiekanka z buraka i selera Zima to czas, gdy brak świeżych warzyw, dlatego też trzeba bazować na typowych dla tego okresu warzywach korzeniowych. W związku z tym postanowiłam przygotować pyszną, aromatyczną i intensywną w smaku zapiekankę z buraka i selera . Te cudowne bulwy mają wspaniały "ziemisty" smak i cudowny rubinowy kolor. Taka zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jednak ze względu(...)żeliwnej patelni układać na przemian warstwy buraków i selera, tak aby na siebie nachodziły. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem, gałązkami tymianku i kilkoma rozgniecionymi ziarenkami jałowca. Wszystko zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć (pokrywką lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec przez 45-60 minut, lub do czasu aż warzywa będą
Codzienne Gotowaniepewnej konferencji dziennikarza i podróżnika pamiętam opis obiadu jednego z plemion pustyni, jak Tuaregowie, Beduini lub inni. Mówił: " Dużo warzyw, a na środku odrobina mięsa. Bez ziemniaków, ryżu lub innych węglowodanów. " Od razu zapaliła mi się czerwona lampka. Po konferencji podszedłem i rozmawialiśmy chwilę o diecie rozdzielnej. Powiedział mi: " Na świecie wiele ludzi, całe kultury stosują(...)puszka pomidorów bez skórki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (10 minut), następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy kolejne 10 minut. Przekładamy do rondla, dodajemy włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler potarte na tarce o grubych oczkach
Dieta Rozdzielna i Zdrowieposiekaj. 2. W dużej misce umieść mięso mielone, dodaj posiekanej warzywa i zioła oraz kukurydzą z puszki. Wymieszaj. 3. Dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem. Jajka wbij do miseczki, roztrzep i dodaj do mięsa. Wszystko wymieszaj. 4. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wszystko wymieszaj. 5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją odrobiną oliwy przy pomocy
Chilli Czosnek i Oliwaoliwek, łyżeczka wody, szczypta soli i pieprzu Na rozgrzanej patelni grillowej smaż pokrojonego w plastry batata po dwie, trzy minuty z każdej strony. Możesz doprawić go szczyptą soli i tymianku. Ugotuj jajko na twardo. Pokrój paprykę, pomidorki koktajlowe drobniej. Orzechy posiekaj. Składniki dressingu wymieszaj. Wymieszaj mjix sałat z warzywami, orzechami, pokrojonym jajkiem i batatem oraz dressingiem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajamięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy
Na moim talerzubrukselkę karmelizowaną. Tym przepisem chciałbym trochę odczarować to warzywo, które tak niewiele osób lubi. No cóż większości kojarzy się ono z zupą jarzynową i tyle. Ale z brukselki można wyczarować wiele więcej. Można zaskoczyć się jej smakiem! PRZEPIS NA KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĘ ZE ŚLIWKĄ I BIAŁYM WINEM. Potrzebujesz : patelni, łyżki drewnianej, deski, noża i pokrywki składniki: - 500g brukselka świeża
SMYKWKUCHNIkoloru (nie muszą być ugotowane w środku). Na tę samą patelnię dodajemy pastę curry oraz imbir i czosnek przeciśnięte przez praskę. Smażymy razem kilkadziesiąt sekund następnie dodajemy sos sojowy, masło orzechowe, płatki chilli, posiekane łodyżki kolendry (w nich jest najwięcej smaku, listki zostawiamy do udekorowania), sok z limonki i warzywa. Zalewamy to mlekiem kokosowym, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu
Oslov.doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 5 minut. Do patelni dodajemy mięso wraz z sokami, które puściło. Zmniejszamy lekko ogień i gotujemy odkryte przez kolejne 25-30 minut (nie mieszamy), aż sos się zredukuje i zagęści. Jeżeli potrzeba doprawiamy solą i serwujemy natychmiast np. z klejącym ryżem i warzywami z przyprawą 5 smaków. Przystrajamy posiekanym szczypiorkiem. The post Wieprzowina
Oslov.piórka. Duże pieczarki umyć i pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę razem z pieczarkami. Cebulka i grzyby muszą zmięknąć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć wszystko na dnie naczynia. Rozłożyć ziemniaki. W śmietanie wymieszać 1/2 potartego sera, suszone oregano, jajko. Wylać wszystko na warzywa. Wymieszać. Kiełbasę pokroić na kawałki 5 cm. Z każdej strony
Kuchnia Pokoleń