warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:365/829)

Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami 226

zeszklenia, przekładamy do garnka z mięsem. 4 Na gorącą patelnie wlewamy wino, aby się zagotowało - w międzyczasie "zdrapujemy" przypalone pozostałości z mięsa, aby wydobyć jak najwięcej aromatu. Wino przelewamy do garnka z cebulą i mięsem. 5 Do garnka wlewamy bulion/wodę, dodajemy słodką paprykę, koncentrat pomidorowy, starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, a także pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki

Kuchnia Bazylii
Gulasz z szynki z warzywami 112

łyżeczki wędzonej papryki 2 szkl. wywaru warzywnego Na patelnię wlewam olej, podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę. Szynkę przekładam do żaroodpornego naczynia. Na tym samym oleju (można ewentualnie dodać trochę więcej) podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję następnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por. Dodaję sól, pieprz, wędzoną paprykę. Gdy warzywa się lekko rumienią zalewam je 2 szklankami wywaru warzywnego. Chwilę duszę

MojaQchnia.pl
Chlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu 169

mogą być miękkie lub chrupiące. Można je upiec na patelni, w pierniku, w tradycyjnym glinianym piecu lub na ognisku - wariantów jest bardzo wiele. Jednak wspólną cechą wszystkich chlebków pita jest to, że w trakcie pieczenia rozdzielają się na dwie warstwy, tworząc charakterystyczną "kieszonkę". Napełniamy ją falafelem, kawałkami pieczonego mięsa, warzywami, hummusem lub labnehem - ogranicza nas tylko wyobraźnia. Sekret tkwi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Potrawka z królika z warzywami 179

Pokrojone mięso z królika umyć, osuszyć i wyłożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przykryć pokrywką i obsmażać z obu stron, podlać wodą i gotować do miękkości Ugotowane, przestudzone mięso oddzielić od kości, rozdrobnić Dodać do mięsa pokrojone w plastry marchwie, cebulę i pietruszki, dołożyć rozdrobniony czosnek, gotować do miękkości warzyw Na koniec dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię- dogotować, doprawić

Proste Potrawy
Letnia zapiekanka z marchewki i kalarepy 185

kalarepkę, doprawić solą do smaku. Gotować około 8 minut. Warzywa muszą być miękkie, ale się nie rozpadać. Odcedzić płyn zachować. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pociąć wzdłuż na pół i następnie na szerokie kawłki. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, papryka słodką i suszoną natką pietruszki. Dokładnie wymieszać i obtoczyć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Wlać

Kuchnia Pokoleń
Risotto z wątróbką drobiową 172

gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do głębokiej patelni wlać olej rzepakowy, dodać cebule i papryki, po czym smażyć około 3 minuty. Po tym czasie nałożyć pokrywę naczynia i dusić do miękkości papryki. Wątróbkę umyć w zimnej, bieżącej wodzie, powycinać żyły i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do warzyw i smażyć, aż nie będzie surowa. Następnie wsypać ryż, wymieszać

Passions hobbies life
Sylwestrowa przekąska- nuggetsy z kurczaka 256

jajku, a następnie w bułce tartej. 6. W głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć nuggetsy na średnio rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż staną się złocistobrązowe. 7. Odsączyć na papierowym ręczniku. Nuggetsy można podawać jako przystawkę z różnymi dipami (sos tatarski, ketchup, musztarda), lub jako danie główne podawać z purée ziemniaczanym i warzywami. Smacznego

Aromatyczne Podróże
Pieczona dynia piżmowa faszerowana pęczotto z pieczarką brunatną 127

koktajlowych 100 ml białego wina 1 szklanka bulionu z warzyw 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju kokosowego gruboziarnista sól morska * PRZYGOTOWANIE Dynie umyj, przekrój na pół i pozbaw nasion. Posyp gruboziarnistą solą morską i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20-30 minut do miękkości. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz gałązkę

Food Square
Pęczotto grzybowe z serem korycińskim 147

Sól, pieprz Wykonanie: Gotujemy wywar z suszonych grzybów i warzyw. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę marchewkę i smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy kaszę i prażymy. Pęczak rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy winem. Gdy wino odparuje dodajemy do koszy wywar

Kuchnia Bon Appetit
PIERŚ Z KURCZAKA NA ZIELONYM 164

kurczaka poddusić podlewając wodą na patelni. Brokuł, czosnek i startą cukinię poddusić tylko na wodzie do miękkości i wygotowania całej wody. Przyprawić dowolnie (ja dałam tylko sól i pieprz oraz podlewałam trochę wodą od duszenia mięsa). Zdjąć z ognia i dodać jogurt. Do miseczki przełożyć warzywa, na wierzch wyłożyć kawałki mięsa. SMACZNEGO

Vroblewska-fitlife
Frittata ze szpinakiem i wędzonym łososiem 189

digotuje.blogspot.com   Frittata to rodzaj omletu z warzywami, który w zasadzie powinien być zapiekany w piekarniku. Danie to jest bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii. Do przygotowania frittaty możemy użyć dowolnych składników - wystarczy odrobina chęci i kreatywności. Z racji, że nie każdy posiada (w tym i ja) patelnię przystosowaną do zapiekania potraw w piekarniku - moja frittata została przygotowana na patelni

Di gotuje
Zupa krem z warzyw i chipsami wołowymi 106

garnka przekładamy pomidory z ziołami oraz podsmażone warzywa. Zalewamy 1 l wody i 500 ml bulionu warzywnego. Gotujemy 15 min, studzimy i blendujemy. Ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Carpacchio wołowe (kroimy na mniejsze kawałki) smażymy na suchej patelni. Krem podajemy z chipsami wołowymi i posiekanym szczypiorkiem

R'n'G Kitchen
Frittata z boczkiem, jarmużem i mozzarellą 180

jajka, którymi zalewamy podsmażone wcześniej warzywa czy mięso. Ja swoją frittatę przygotowałam z boczkiem, jarmużem i serem mozzarella. Możecie oczywiście zamienić boczek na dowolną wędlinę, ale polecam zrobić ją z boczkiem. Ja zawsze używam takiego chudego praktycznie z samym chudym mięsem, który dobrze wysmażam na patelni aby tłuszcz się wytopił. Frittatę możecie

Marta Gotuje
Wieprzowina Duszona w Jarzynach 208

patelni lub w rondlu obsmażam przez 10 minut wieprzowinę ( patelnia lub rondel powinny być na tyle duże aby zmieściły się wszystkie składniki ) . Po 10 minutach do wieprzowiny dodaję 100 ml wody nakrywam pokrywką i duszę na małym ogniu przez około 30 minut . Po 30 minutach : Do wieprzowiny dodaję wszystkie warzywa , doprawiam przyprawami , dodaję sos sojowy , mieszam i całość duszę jeszcze

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa z jarmużu z karmelizowanym jabłkiem 187

pieprz do smaku  Wykonanie: Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni i podsmażamy na niej posiekaną cebulę. Kiedy zrobi się szklista dodajemy posiekany czosnek i chwilę wszystko razem smażymy. Przekładamy całość do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Wlewamy litr wrzącej wody. Gotujemy do momentu, aż warzywa zaczną być miękkie, wówczas wkładamy pokrojone jabłko

Malinowe Pocałunki
wieprzowa łopatka w maślano czosnkowym sosie 135

dwie łyżki mąki i całość smażymy na jasną zasmażkę. Patelnię z zasmażką zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej 2-3 łyżki wazowe bulionu spod ugotowanego mięsa. Całość dokładnie mieszamy ze sobą, tak aby nie było grudek i wlewamy z powrotem do garna z mięsem  ( z garnka wyjmujemy ugotowane warzywa). Wstrząsamy garnkiem łącząc składniki sosu, doprawiamy solą, pieprzem, oraz

Miód i pieprz
Zupa kalafiorowa - krem - z grzankami 168

zupy skrzydełka, ziele angielskie i liście laurowe. Resztę warzyw zmiksować blenderem (można obrać skrzydełka i również je zblendować). Jeśli jest za mało wody trzeba troszkę dolać do właściwej konsystencji. Całość doprawić solą, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, gałką i czosnkiem. Kromki chleba pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Prażyć grzanki, aż będą złociste. Zupę podawać gorącą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
jesienny makaron z warzywami zapiekany pod beszamelem 115

powrotem, do garnka w którym się gotował Ugotowane warzywa dokładamy do garnka z makaronem, dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem( nie za wiele). Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego masłem), napełniając je do dwóch trzecich wysokości.  Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy

Miód i pieprz
Kotlet schabowy 124

bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki. W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor z obu stron na średnim ogniu. Usmażone kotlety odkładać w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły przed podaniem. Kotlety schabowe podawa ć z ziemniakami i surówką bądź gotowanymi warzywami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udostępnij

Smaczne Potrawy
Wołowina z fasolką, sosem sojowym, selerem naciowym i chińskim winem ryżowym 135

Następnie wyciągamy mięso z marynaty, odcedzamy i wrzucamy na patelnię - smażymy i mieszamy przez 3-4 minuty. W miseczce mieszamy: sos sojowy, chińskie wino ryżowe i bulion wołowy. W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę kukurydzianą i wodę - dodajemy ją do mieszanki z sosem sojowym i całość wlewamy do mięsa i warzyw. Zagotowujemy i mieszamy aż sos się zagęści. Po tym zmniejszmy

Życie zamknięte w smaku
Minimalistyczny omlet z pieczarką z chrupiącą surówką 129

sojowy. Ułóż pieczarki na rozgrzanej maleńkiej patelni i wlewając jajko przytrzymaj widelcem pieczarki, aby nie wypłynęły. Kiedy zacznie się ścinać, przekręć omlet na drugą stronę. Smaż na bardzo wolnym ogniu. Wyjmij na papierowy ręcznik  Teraz pokrój marchewkę i paprykę w skośne paseczki. Ułóż na talerzy zgranie warzywa. Posyp dymką pokrojoną ukośnie a całość skrop kilkoma kroplami

AZgotuj!
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 206

dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy starte buraki  i wszystko razem przesmażamy przez kilka minut, dobrze mieszając. Następnie cebulę i buraki przekładamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy na niedużym ogniu do miękkości warzyw. W trakcie gotowania, jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy płyn. Włoszczyznę

Kuchenna Kontrrewolucya
Farfalle z kurczakiem, bakłażanem i pieczarkami 142

obrane i pokrojone w plasterki, wyciśnięty czosnek, 2. Gdy warzywa się zarumienią, ale nie są jeszcze miękkie dodać kurczaka, sól i pieprz. 3. Smażymy na małym ogniu by kurczak się zarumienił, uważamy by się nie wysuszył, w razie czego dodajemy po odrobinie masła 4. Gdy całość jest gotowa, zdjąć patelnię z ognia i dodać śmietanę. Mieszać całość dokładnie. 5. Ugotować

KreatywnePiny
Tortille z pikantnym kurczakiem i chrupiącymi warzywami 337

czasie możemy umyć i pokroić w paski warzywa. Awokado trzeba skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Szczypiorku nie kroimy, ładnie wygląda gdy włożymy go do tortilli w całości.   Kurczaka smażymy na złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy, pod koniec smażenia możemy dodać 2 łyżki marynaty na patelnię, dzięki temu kurczak będzie z wierzchu lśniący i apetyczny

Kulinarne Inspiracje
Zupa krem z ziemniaków 173

porem. Potem dodaję kostki grzybowe i dotuję, aż warzywa zmiękną. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i gotuję do miękkości. Z zupy wyjmuję porcję rosołową, dodaję śmietanę i wszystko miksuję na gładki krem. W razie konieczności dolewam ciepłej, przegotowanej wody. Na suchej patelni prażę migdały. Nakładam porcję zupy na talerz, posypuję migdałami i siekaną

Bea(u)ty kitchen
Naleśniki z drobiem i warzywami 285

Usmażyć na oleju. 3. Jak mięso będzie miękkie, dodać warzywa pokrojone w kostkę, ewentualnie doprawić i chwilkę dusić. Zdjąć z ognia, dodać ser żółty i wymieszać. 4. Farsz nakładać na naleśniki, zwijać jak krokiety i opanierować w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej. 5. Naleśniki zrumienić na patelni. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Słodko-ostra chińszczyzna z kurczakiem&ananasem. 559

soli i pieprzu oraz curry. Ściągamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy oczyszczonego i umytego kurczaka i smażymy na lekko złotawy kolor z odrobiną pieprzu i soli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojoną marchewkę. Po 5 minutach, gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy to sosem. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy

Kitchens Alphabet
Makaron z ricottą na ostro i groszkiem cukrowym 162

octu lub kwasku cytrynowego, wówczas zachowamy ładny kolor warzywa. Solimy pod koniec gotowania.  Gorący makaron mieszamy z serkiem na ostro i podajemy z groszkiem. Rada: Jeśli  chili przeciśniemy przez praskę, to pozbędziemy się skórki, a ostry smak rozłoży się  równomiernie w serku. Serek można podgrzać kilka sek. na patelni i dopiero wtedy połączyć z makaronem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Zupa krem z zielonego groszku 164

jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy!  Potrzebujemy: - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego - 40 dag mrożonego groszku - 2 średnie cebule - 2-3 ziemniaki - pieprz cytrynowy - kwasek cytrynowy - sól - 2 łyżki masła - śmietana - płatki migdałowe Przygotowanie:  Cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na patelnię z masłem. Smażymy aż nabierze lekko złotego koloru

W poszukiwaniu inspiracji
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ 178

Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę cukru. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną wątróbkę. Smażymy ją na małym ogniu przez  ok 15 minut co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz. Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz. Po usmażeniu przekładamy wątróbkę do naszych podsmażonych warzyw. Delikatnie mieszamy, posypujemy natką pietruszki

Walijskie Pichcenie
Krem dyniowo-marchewkowy 172

Dolewamy bulion i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta możecie dolać więcej płynu. Gotujemy zupę do momentu zagotowania. Ewentualnie doprawiamy. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Zupę podajemy posypaną pestkami i śmietaną

Mania Gotowania
Krem pieczarkowy z boczkiem 159

mała śmietana 18% - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warzywa i pieczarki umyć, obrać, i drobno pokroić ( kilka pieczarek pokroić w plastry i odłożyć ). Zalać 2 L wody i gotować do miękkości. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Boczek pokroić w kostkę i wytopić aż będzie chrupiący. Na drugiej patelnia na maśle i oleju zrumienić plastry pieczarek i dodać przed

Świat Smaku
Miodowa pierś kurczaka 185

muszkatołową. Odstawiamy na ok. 15 minut. Na patelni (ja użyłam grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu.  Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym! Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie

Emcia Pichci
Boczniaki a'la schabowy smażone na oleju rzepakowym 189

prostej formie jak zwykłego schabowego z dodatkiem świeżych warzyw. składniki: 300 g boczniaków sól z pieprzem Kamis 1-2 jajka bułka tarta do panierowania olej rzepakowy 2 spore garście szpinaku 10 pomidorków cherry 5 rzodzkiewek Boczniaki umyć i osączyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Jajka roztrzepać widelcem. Rozgrzać patelnię z olejem. Boczniaki panierować w jajku i bułce tartej, smażyć

Monia miesza i gotuje
Polędwiczki drobiowe z warzywami 149

Delikatne i kruche mięso drobiowe z nutą słodkiego posmaku. Do tego dodatek uduszonych warzyw, ryż i obiad w pełni gotowy! 5 polędwiczek drobiowych 1 łyżka przyprawy owocowo-warzywnej  Green Spoon 1 łyżeczka miodu Przyprawa do mięsa ½ czerwonej papryki 1 cebula 7 pieczarek 1 szklanka wody Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 100 g ryżu Olej do smażenia Natka pietruszki(...)dekoracji Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą owocowo-warzywną, przyprawą do mięsa. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę oraz paprykę. Gdy zmiękną dokładamy mięso. Przesmażamy kilka minut. Dodajemy miód oraz pieczarki. Gdy wszystko się przesmaży podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką.  Podajemy z ugotowanym

VioletoweKucharzenie
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 412

ostatnio upolować makaron typu chow mein (ekspresowy makaron idealny do dań stir-fry, czyli smaż i mieszaj) za niecałe 2,50 zł! Wyczarowaliśmy więc chow mein z wieprzowiną i warzywami! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (1 min): do średniej miski wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, świeżo(...)prostokątne kawałki, które wrzucamy do marynaty, mieszamy i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub co najmniej 30 min. 3. SMAŻENIE MIĘSA (5 min): na wok lub głęboką patelnię wlewamy olej sezamowy, jeśli go nie mamy wystarczy zwykły rzepakowy, jednak sezamowy dodaje oryginalnego smaku (jednak jest też o wiele droższy). Mocno rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso – ma głośno skwierczeć

Nerds Kitchen
Żeberka 138

zrobiłam żeberka dzisiaj. Poszłam na łatwiznę, właściwie to obiad sam się zrobił. Dość dobry obiad w zasadzie. Składniki -żeberka mięsne -marynata klasyczna gotowa do użycia  ROLESKI -paczka mrożonych warzyw- kalafior, brokuł,marchewka -vinaigrette oliwa z oliwek i suszone pomidory -Zioła Małgorzaty  SKWORCU -ulubiona sałatka-np.pomidorki,ogórek,borówka amerykańska,papryka itd -dressing Tysiąca Wysp  ROLESKI Żeberka umyj(...)zawiera konserwantów ani glutaminianu sodu. Polecana do marynowania wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, drobiu i ryb. Zamknij opakowanie i włóż do lodówki, ja zostawiłam na całą noc. Na drugi dzień, rozgrzałam patelnie do grillowania z kopułą i wyjęłam mięso z worka. Rzuciłam na rozgrzany grill i zamknęłam kopułę. Od czasu do czasu przekręcałam mięso. Po chwili dołożyłam mrożonki. Polałam winegretem Posypałam ziołami

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka z patelni 775

Zapiekanka z patelni - kolejne danie przygotowane wyłącznie na jednej patelni, które przygotujesz w mniej niż pół godziny (oczywiście pod warunkiem użycia ziemniaków pozostałych z obiadu, jeśli gotujesz specjalnie to czas przygotowania będzie ciut dłuższy). W przygotowaniu danie proste, a smakuje doskonale! Czy ja już mówiłam, że uwielbiam takie dania, gdzie wszystko robi się w jednym naczyniu i mam potem mało(...)mycia? :D  tak naprawdę możesz dać tu wszystko co zechcesz, możesz wysprzątać lodówkę z resztek wędlin, warzyw, sera... (ja tak po części zrobiłam, choćby z wędliną pokrojoną na śniadanie). Trochę przypraw i doskonały obiad lub kolacja wjeżdża na stół. Składniki: 15 niedużych, ugotowanych ziemniaków 5 średnich pieczarek 1 por (biała część) kilka plasterków wędliny (u mnie to krakowska

Kolorowy Przepisownik
Rolady schabowe z serem bałkańskim według Karola Okrasy. 127

piwa typu porter 40 g mąki 50 g masła 1 kg marchewki 50 ml oleju rzepakowego sól świeżo mielona pieprz biały mielony 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowujemy: folię spożywczą, patelnię grillową , tłuczek do mięsa , papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką i wykałaczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C (termoobieg). Farsz do rolad: Ser bałkański kruszymy i wrzucamy do miski, rozgniatamy(...)drobno posiekane ząbki czosnku i część ogórków gruntowych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę. Z mięty odrywamy listki odkładamy na bok, resztę siekamy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy odrobiną oleju rzepakowego. Mieszamy Marchewki: Naczynie żaroodporne wykładamy pergaminem, wkładamy do niego obrane i pokrojone wzdłuż na pół marchewki, które podlewamy odrobiną wody, dodajemy 10-20 g masła , pokrojonego

noteskulinarnyfiga
Spaghetti z marchewki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym 283

zaproponować wspaniałe wiosenne danie. Cudowny i bardzo smaczny makron z warzyw podawany z mięsnymi pulpecikami w pomidorowym sosie z mnóstwem bazylii. Danie niezwykle aromatyczne, lekkie, pachnące z wykorzystaniem świeżych warzyw i ziół. Idealne by uczcić pierwszy dzień wiosny J Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Na pulpety: Ok. 250g mięsa mielonego z indyka 2 gałązki natki pietruszki(...)świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, cukier *Bułkę pszenną możemy zastąpić bułką bezglutenową albo kaszą jaglaną Bułkę namaczamy w mleko. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy małą patelnie z odrobiną oleju i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. W misce umieszczamy mięso, cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz odciśniętą bułkę. Dodajemy posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Formujemy

Kolizje Smaków
Udana sałatka z selera naciowego 129

udaną sałatkę mogącą stanowić smakowitą kolację lub poczęstunek dla gości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś(...)rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu mięsa połączyłam wszystkie składniki i wymieszałam z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Rodzynek wcześniej nie namaczam, sałatka jest najlepsza po kilku godzinach "przegryzania", ten czas wystarczy, by rodzynki zmiękły pod wpływem wilgotnych składników. Jest prosta, szybka i zdrowa. W końcu seler to jedno z popularniejszych warzyw wszystkich dbających

I tu będę miała takie te
PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 203

sztuk CIASTO PIEROGOWE np. z   tego przepisu FARSZ 1 i 1/2 szklanki mięsa kaczki / ugotowanego jak do rosołu, obranego ze skóry i kości 1/2 szklanki warzyw z rosołu (marchew, seler, pietruszka) 1 cebula drobno pokrojona 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1/3 szklanki bulionu lub wody 1/4 łyżeczki(...)wodę. FARSZ : Na patelni (na średniej mocy palnika) na 2 łyżkach oliwy szklimy cebulę (przez ok. 5-7 minut) - co jakiś czas mieszając. Dodajemy starty na tarce imbir i czosnek oraz oczyszczone mięso z kaczki. Smażymy mieszając przez około 2 minuty. Dolewamy 1/3 szklanki białego wina i chwilę odparowujemy. Wlewamy bulion i dorzucamy gotowane warzywa z rosołu. Doprawiamy solą, czarnym

cool and minty
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 244

może być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć. Sos przyrządzić można wcześniej, a robi się go z nogi kaczki z dodatkiem warzyw i bulionu (najsmaczniejszy jest domowy bulion cielęcy, ale jeśli go nie macie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki(...)się suche. Dzięki odpoczynkowi soki stabilizują się i zatrzymują w mięsie). Znane mi są dwie szkoły smażenia piersi kaczki ze skórą. Szkoła francuska, gdzie pierś kładzie się na rozgrzaną patelnię oraz szkoła samego Gordona Ramsay’a, wg której piersi kładzie się na zimną patelnię . Ponieważ po ostatnim sezonie Masterchefa, gdzie Michel Moran razem z Magdą Gessler wytknęli jednej

Moja Delicja
poke bowl – hawajskie przysmaki ( z kurczakiem) 436

wiemy wszyscy kochają schabowe! Dobra, żartuje! Dziś z kurczakiem, ale ze schabowym też byłoby pysznie. Kurczak dobrze się sprawdzi jako źródło białka, ryż to węgle a do tego pełno warzyw. W ten prosty sposób, mamy skomponowany zdrowy posiłek. Tylko warto zadbać, aby kurczak był ze szczęśliwej hodowli. Chociaż ostatnio na #seebloggers jakaś firma przekonywała mnie, że pryskane owoce są lepsze(...)tapioką. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kurczaka wraz z sosem sojowym i smażymy około 6-7 minut aż zacznie się robić złoty. Wszystkie składniki na sos mieszamy lub blendujemy, wylewamy na naszego kurczaka i gotujemy? pieczemy? przez około 5 minut aż sos zrobi się gęsty. Do miski wkładamy ciepły ryż na to układamy kurczaka wszystko przyozdabiamy warzywami i serwujemy

PaleoLife
Indycze kotleciki i zapiekane ziemniaczki 125

suszonej bazylii Przygotowanie: Ziemniaka dokładnie myjemy wraz ze skórką, to w niej mamy bogactwo witamin. Możemy pomóc sobie szczotką ja mam taką jedną do warzyw. Ziemniaka ciach, ciach na kostkę. Przekładamy do głębszego naczynia. W słoiczku (bo tak najwygodniej) mieszamy ze sobą oliwę, bazylię i dosłownie szczyptę soli, ucieramy(...)curry Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki co by przeszło wszystko aromatem suszonych ziół. Formujemy małe kuleczki i je spłaszczamy. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. wystarczy, że na patelnię wyłożycie papier do pieczenia i mięsko się nie przypali. Za to będzie się powoli smażyło w swoim własnym tłuszczyku.  Nie odmawiaj dziecku

ClauditteMissCooking
Kurczak panierowany w orzechach włoskich i sałata z ziołowo-czosnkowym vinegretem 149

piance  i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażymy na złoty kolor, po jakieś 3 minuty z każdej strony i odkładamy na arkusz papieru, żeby odsączyć. Przed podaniem doprawiamy pieprzem i solą.  Składniki warzywne: - oliwki czarne - oliwki zielone - papryka konserwowa - trzy rodzaje sałat (np. dębolistna, lodowa i rzymska) - pomidory - kapary Przygotowanie warzyw: Oliwki kroimy w plasterki, paprykę

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania