Bakłażana dodatkowo nakłuć w kilku miejscach, żeby gotujące się w nim soki nie rozsadziły warzywa. Piec, aż skórka się przypiecze, odwracając w tym czasie ze 2 razy, żeby warzywa były równo upieczone. Bakłażana ostudzić kładąc po prostu na talerzu - gdy przestygnie zdjąć skórkę, a miąższ drobno pokroić. Jeżeli podczas krojenia z bakłażana będzie wyciekał sok to go odlać(...)usunąć pestki, a sok wyciekający z papryk zachować. Miąższ drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Ostrą papryczkę oczyścić z pestek i pokroić w paski. Następnie na patelni rozgrzać olej, cebulę z czosnkiem i papryczką zeszklić, dodać czubrycę (ja dałam paprykę słodką i cząber), wymieszać i przełożyć do garnka z pomidorami. Dodać także paprykę i bakłażana. Doprawić
Fabryka pomysłówPapryka faszerowana z brokułem Warzywa i grzyby zapieczone pod pikantnym serem, czy trzeba pisać coś jeszcze ? Składniki Przepis dla 4 osób 4 papryki 1 brokuł 250 g pieczarek 2 pomidory 100 g ugotowanego ryżu 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Sól, pieprz 50 g sera pleśniowego typu brie 80 g twardego żółtego sera dojrzewającego typu holenderskiego Sposób przygotowania(...)Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i przesmażamy na niej pieczarki, do których po 2-3 minutach dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Całość smażymy jeszcze 2 minuty, a następnie dokładamy obranego ze skóry i pokrojonego w drobna kostkę pomidora oraz ugotowany ryz, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zdejmujemy z ognia i trzymamy
Miód i pieprzpałeczki grissini. W dzisiejszym poście pojawiły się zdjęcia z dwóch różnych dni, a więc prezentujemy zupę w dwóch odsłonach. A wystarczy jedynie sporządzić wywar, upiec paprykę, podsmażyć oraz podgotować warzywa, zblendować i doprawić do smaku.. prawda, że brzmi ekspresowo? Zapraszamy (; Składniki: (na 4 porcje) 1l esencjonalnego wywaru warzywnego ( może być również mięsny) 1 kg żółtej papryki(...)Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Ząbki czosnku obieramy i siekamy na dość drobno. Imbir pozbawiony skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy kostki ziemniaków i chwilę przesmażamy z wszystkich stron. Pod koniec dodajemy starty imbir oraz czosnek. Gdy czosnek lekko ozłoci się - zdejmujemy patelnię z ognia
Symfonia SmakówCypryjczycy mieli głowę, gdy wymyślali swoją dumę narodową, halloumi! Jak żaden inny znany mi ser, nadaje się on do smażenia i grillowania, ponieważ jakimś cudem nie rozpływa się na patelni. Kusi za to delikatną ale zwartą konsystencją i lekko słonym smakiem. Próbowaliście go kiedyś? Jeśli nie, to serdecznie Was namawiam! Dla mnie i mojego Męża halloumi to prawdziwy klejnot wśród(...)warzywa przestygną, obierz je ze skórki, usuń również ogonki i nasiona. Miąższ papryk pokrój w paseczki. Przygotuj dressing - umieść wszystkie składniki w słoiku, zakręć i energicznie wstrząśnij. Kostkę sera halloumi pokrój na 6 grubych plastrów. Przygotuj 3 miseczki, do pierwszej wsyp trochę mąki, do drugiej wbij i rozbełtaj jajko, do trzeciej wsyp sezam. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Plastry halloumi
Chilli Czosnek i OliwaMamy dla Was propozycję na jednogarnkowe (a więc fantastyczne samo w sobie przez wzgląd na ilość naczyń do zmywania :) danie obiadowe. Gulasz z mnóstwem warzyw, kaszą i soczewicą to fajna pozycja na obiad :) u mnie króluje z dodatkiem jogurtu naturalnego. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut gotowania Składniki: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory 1 duża(...)mielonego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 ostrej papryki, 1/3 cynamonu, 1 łyżeczka kurkumy Burak umieszczamy w garnku z osoloną wodą i gotujemy około 30 minut. W brytfance lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Por tniemy na pół talarki, następnie wrzucamy na rozgrzaną brytfankę i smażymy 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dorzucamy mięso mielone
Kolizje Smakówmiękkości warzywa i zieleninę. Gdy warzywa będą miękkie wyjmij pora i pietruszkę ( ja czasami zostawiam natkę pietruszki, lub dodaję pod koniec posiekaną) Dodaj makaron. Pieczarki przesmaż na maśle partiami. Dodaj do zupy całość gotuj przez 10 minut, zmniejsz ogień do minimum, dopraw i zabiel śmietaną. Pamiętaj aby dodać cały sosik z patelni do zupy! Smacznego
SMYKWKUCHNIkroimy w kostkę, po czym na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli. . Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dwa rodzaje papryki, całość dusimy pod przykryciem przez 5min, a na koniec doprawiamy solą pieprzem i ostrą papryką w proszku Następnie w podduszonych warzywach łyżką formujemy pięć zagłębień (gniazd
Księga-Smakuszorujemy i kroimy w plasterki, wszystkie warzywa mieszamy z mięsem, dodajemy obrane ząbki czosnku, przyprawy, olej i zalewamy wszystko winem. Marynata powinna przykrywać mięso, dlatego jeżeli tak nie jest, dolewamy więcej wina. Odstawiamy do lodówki najlepiej na 2-3 dni. Po tym czasie mięso wyciągamy z marynaty. Osuszmy na ręczniku papierowym. Na patelni mocno rozgrzewamy olej lub smalec. Oprószamy kawałki
Kulinarne przemysleniacukinię w plasterki. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę i paprykę, oprószamy solą i pieprzem. Jak zaczną mięknąć dodajemy przekrojone na pół białe kiełbaski (moje były dość długie) i cukinię. Dodajemy też przepuszczony przez praskę czosnek oraz bazylię i oregano.Smażmy do momentu, aż kiełbaski ładnie się nam zarumienią a warzywa będą miękkie. 4. Pod koniec dodajemy fasolkę
kruche babeczkisamo winem z zalewy, zbieramy z patelni smaki i przelewamy do garnka . Dorzucamy pokrojonego selera , winogrona , marchewkę , resztę wina z zalewy . Doprawiamy cukrem , solą do smaku , wkładamy listki laurowe , szczelnie zamykamy . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 2 godziny, w temperaturze 170 C . Po tym czasie ,sos, powinien być, lekko gęsty, a kurczak i warzywa, mięciutkie i aromatyczne . Można serwować na gorąco
Ogrodnik w podróżytalerz, odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż kurkumę oraz czosnek, mieszając. Dodaj mleko kokosowe i cukier. Całość gotuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj do sosu mięso. Gotuj do momentu aż mięso zmięknie. Dodaj cukinię i groszek cukrowy, gotuj 3 -4 minuty do momentu aż warzywa będą al dent i zachowają ładny kolor. Ryż
Moja pasja smakuosolonej wodzie al`dente. Na patelni rozgrzałem masło, dodałem posiekany czosnek, zeszkliłem, dodałem zioła. Smażyłem ok. pół minuty. Zdjąłem z ognia i energicznie mieszając połączyłem ze śmietaną. Doprawiłem do smaku. Spaghetti ugotowałem al`dente w osolonej wodzie. Odcedziłem, zachowałem pół szklanki wody z gotowania. Gorący makaron połączyłem z sosem i odcedzonymi warzywami. Dolałem trochę wody z gotowania makaronu. Posypałem startym
R'n'G Kitchennaszych omletów. Kiełbasę i resztę warzyw kroimy drobno w kostkę. Jajko ubijamy w całości z dodatkiem soli i pieprzu na puszysta masę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę. To puszystego jajka wsypujemy wszystkie dodatki i mieszkamy. Dobrze jest gdy masa jest gęsta tak, aby jajko stanowiło tylko jakby spoiwo do reszty dodatków. Patelnię delikatnie rozgrzewamy,można ją delikatnie natłuścić. Kładziemy plastry
Za drzwiami kuchniBoczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i smażymy do przyzłocenia. 3. Cebulę kroimy w pół-talarki i dorzucamy do boczku, smażymy. 4. Gdy cebula się zezłoci to czas na dodanie kaszy jaglanej. W tym momencie dolewam jeszcze trochę oliwy. Mieszamy i smażymy. 5. Teraz czas na dodanie warzyw, ale pomidorki koktajlowe na końcu. 6. Doprawiamy
Kawa z mlekiemnastępnie po 5 minutach grillujemy na patelni grillowej; - w ciągu 5 minut przygotowujemy na talerzu mix sałat, kroimy pomidora i paprykę na małe kawałeczki, do tego papryczki jalapenos, cukinię i posypujemy kukurydzą; - wszystkie składniki do sosu mieszamy w szklance i polewamy nimi całość sałatki - usmażonego kurczaka i parę kostek mozarelli posypujemy na warzywa; - na koniec na ciepłego kurczaka i sałatkę
MintTaste