warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:370/829)

Tofu w sosie słodko kwaśnym z makaronem ryżowym 176

odłożyć je na talerz i na tej samej patelni smażyć pieczarki i paprykę przez około 3 minuty, następnie dodać tofu i sos  i całość smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody i aż wszystko będzie pokryte sosem. Sprawdzić makaron, jak jest już miękki, odcedzić go, przełożyć na talerz, dodać tofu i warzywa

Delusional Trine
Kasza orkiszowa z indykiem, cukinią, papryką i marchewką 170

cayenne sól himalajska olej kokosowy do smażenia Na patelni rozgrzewamy olej, kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego w paski indyka, pokrojoną paprykę i cukinię. Smażmy do momentu,aż indyk będzie usmażony, a warzywa miękkie. Dodajemy kaszę, kurkumę i pieprz cayenne, mieszamy, doprawiamy

kruche babeczki
Kanapki z boczkiem, sosem chilli i warzywami 133

też bułki) z boczkiem, sosem chili i warzywami (1 porcja): bułka lub 2 kanapki mały pomidor kilka plasterków ogórka 2 plastry boczku mała cebula sól sos chilli (albo gotowy albo zrobiony przez siebie, u mnie była wersja fast czyli sos chilli firmy Develey) Bułki przekroić na pół. Na rozgrzanej patelni smażyć boczek (bez dodatku oleju czy też masła). Poczekać

Karola gotuje
zupa fasolowa z grzybami 135

Podgrzybki oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski. Na patelnię wkładamy masło dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy podgrzybki i dusimy ok. 10-15 min. na małym ogniu. Marchew, pietruszkę i selera cieniutko obieramy lub skrobiemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do wrzącej, osolonej wody wkładamy warzywa, gdy są półmiękkie dodajemy ziemniaki, gotujemy do miękkości. Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Curry selerowe 189

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojonego kurczaka, smażymy chwilkę. Selera i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dorzucamy do kurczaka, wsypujemy curry i pieprz,  przesmażamy krótko, dolewamy mleko kokosowe, wrzucamy rodzynki i dusimy aż warzywa będą miękkie. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Souvlaki – greckie szaszłyki z kurczaka 294

namoczyć w wodzie. Szaszłyki smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub klasycznym dosyć krótko – bo po minucie z każdej strony – do czasu aż płyn wyciekający z mięsa będzie przeźroczysty. Podajemy z pszennym chlebkiem – pita, tortilla, koniecznie z dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżą sałatką z chrupiących, mieszanych sezonowych warzyw. Pyszny sposób na kurczaka – lekki i dietetyczny, ale pełen

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa zapiekana z mięsem 133

blogu znajdziecie również inne sposoby przygotowania tego warzywa. Klasyczna fasolka z bułką tartą.  l ub fasolka w pomidorach  Składniki 700 g fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g sera żółtego 1 łyzka masła klarowanego sól pieprz ostra papryka Fasolkę ugotować w posolonej wodzie. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie

O kuchni z uczuciem
CUKINIA GRILLOWANA DO SŁOIKÓW 135

skórką.Cebulę obrać i pokroić w krążki.Rozgrzać patelnię do grilla a ja grillowałam na grillu dosłownie kilkanaście sekund i grillować aż będzie przypieczona.S uszone śliwki,pomidory,oliwki kroimy i wsypujemy do miski ,dodajemy upieczone cukinię,papryczkę piri piri,solimy do smaku mieszamy.Zioła płuczemy, rwiemy drobno i dodajemy do warzyw wraz z wyciśniętym czosnkiem.Znów wymieszać.Odstawiamy do wystygnięcia

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Omlet ze szparagami 117

10-12 zielonych szparagów, 6 plasterków boczku wędzonego surowego, 5 jajek, masło/oliwa Szparagi umyć, odłamać końcówki, Połowę szparagów zawinąć w boczek. Patelnię posmarować tłuszczem, ułożyć

królestwo garów
Sos beszamelowy 195

się do zapiekanek, potraw z mięsa i warzyw. Jest podstawą wielu dań kuchni europejskiej.   1/2 litra mleka 2 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego gałka muszkatołowa sól, pieprz   Mleko zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim.  Pozostawić do ostudzenia. W tym czasie na patelni rozpuścić masło i energicznie mieszając - wsypać mąkę

Di gotuje
Kasza jaglana zapiekana z brokułami papryką 134

Dziś pomysł na zapiekaną kaszę jaglaną z warzywami - brokułami i papryką z dodatkiem czerwonej cebuli i sera mozzarelli. Składniki (porcja na 2 osoby): - około 6 łyżek kaszy jaglanej - pół brokuła - 1 czerwona papryka - pół sera mozzarelli - 1/4 czerwonej cebuli Przygotowanie : Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy wodą, ewentualnie podprażyć na patelni, aby pozbyć się goryczy. Gotować około 20 minut (kasza jaglana

Kuchenne innowacje
Zupa krem z cukinii baby, brokuła,jabłka z kaszą jaglaną 152

jabłko i cukinię. Przemieszaj. Wlej wrzątek do poziomu warzyw. Dosmacz solą i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Dodaj kaszę jaglaną i zmiksuj na krem. Dodaj gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny. Wymieszaj, spróbuj, w razie potrzeby dosól. Orzechy pecan posiekaj i wsyp razem z płatkami migdałów na rozgrzaną suchą patelnię. Mieszjąc praż do momentu , aż migdały zaczną się złocić

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone warzywa z kurczakiem 152

łyżeczce oleju,  przyprawach i smażymy na patelni teflonowej ok. 5-10 min. 2. Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min. 3. Obieramy marchewkę, ziemniaka i kroimy w słupki. 4. Paprykę kroimy w paski. 5. Ziemniaki, marchewkę i paprykę marynujemy w 3 łyżeczkach oleju i przyprawach. Warzywa pieczemy w 200⁰C przez ok. 40 min. 6. Pieczone

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gyros z pieczonymi ziemniaczkami 167

marynujemy w oleju i przyprawach. Kurczaka smażymy na patelni teflonowej. 4. Przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. 5. Ziemniaczki, kurczaka i sałatkę układamy na talerzu z dodatkiem sosu czosnkowego. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości, - likopen (pochodzący z pomidora), który

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Śledzie po grecku 155

duże to kroimy je na więcej części.Na patelnię wlewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy cały czas mieszając,cebula ma być lekko zeszklona.Dodajemy rodzynki ,marchewkę,przecier pomidorowy, ziele angielskie i listek laurowy i ocet.Całość dokładnie mieszamy.Zestawiamy z ognia. Wymoczone śledzie kroimy w 1,5-2 cm. kawałki,dodajemy do warzyw,delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania