warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:359/829)

Kotlety mielone z marchewką 204

trzeba go bardzo długo trzymać na patelni. Gorzej, jeśli mięso, tak jak u mnie, jest mieszane. Ja smażyłam po dwa razy z każdej strony, żeby miec pewność, że środek kotlecika będzie usmażony Podałam z surówką z kapusty pekińskiej (można podać z surówką z białej kapusty  lub zapiekanymi warzywami ) i ziemniakami z koperkiem. Mogą być również pieczone ziemniaki , zamiast gotowanych

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
TU I TAM. Botwinka i nowe szaty gołąbka. 214

można go było dokładnie zwinąć.  Na dużej patelni lub w garnku z dużym, grubym dnem rozgrzać oliwę i układać na niej gołąbki. Zaraz po włożeniu podlać sokiem z cytryny i doprawić jeszcze pieprzem oraz czosnkiem. Jeśli sosu jest za mało, można podlać odrobiną wody lub domowym wywarem z warzyw. Dusić kila minut pod przykryciem, aby gołąbki przesiąknęły smakiem sosu

KUCHARNIA
Makaron z cukinią 370

pesto bazyliowego parmezan przyprawy Cukinię kroimy obieraczką do warzyw lub na tarce do mizerii z długie, cienkie plastry, przekładamy na sitko, posypujemy solą i odstawiamy na ok godzinę.   Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy curry, przyprawą do spaghetti lub inną i smażymy na łyżce oleju. Czosnek obieramy i wyciskamy na patelnię do kurczaka wraz z pokruszoną papryczką chilli. Zwróćcie uwagę

Taste Of My Day
In the kitchen 171

łyżeczka fork- widelec knife- nóż pot- garnek frying pan- patelnia bowl- miska glass cup- szklanka mug- kubek cup and saucer- filiżanka ze spodkiem tankard- kufel tray- taca oven gloves- rękawice kuchenne pot holder- chwytak do gorących garnków apron- fartuch kuchenny sponge- myjka (gąbka) do naczyń peeler- obieraczka grater- tarka do warzyw ladle- chochla spatula- szpatuła baking (muffin) pan- forma

bastalena
Sajgonki 255

drobno. Cebulkę, czosnek i imbir podsmażamy na patelni, dodajemy do niej mięso i smażymy przez około 5 minut. Przyprawiamy sosami sojowymi, przyprawą 5 smaków. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki.  Mięso z warzywami, makaron i dymkę przekładamy do miski, dodajemy

Mania Gotowania
Test grillowej patelni granitowej Ballarini 163

tłuszczu. Poniżej przedstawiam efekt testu: W mojej opinii granitowa patelnia grillowa firmy Ballarini jest bardzo dobrym wyborem. Ja z pewnością będę jej używać jeszcze wiele razy, zwłaszcza, że w mieście nie ma zbyt wielu możliwości do normalnego grillowania. Dodatkowo będę dzięki niej przygotowywać zdrowsze obiady bez tłuszczu, grillowane mięsa i warzywa, które będą urozmaiceniem dla tradycyjnego obiadu

Pasja Smaku
Puree inne niz zwykle 171

wyciagamy czosnek i kilka rozyczek brokula do dekoracji. Reszte warzyw przepuszczamy przez praske lub miksujemy blenderem. Dolewamy odrobine cieplego mleka tak by powstalo jednolite puree. Dodajemy tez oliwe z oliwek, posiekana pietruszke oraz sol i pieprz do smaku. Gotowe puree przekladamy do miseczek i dekorujemy pozostawionymi rozyczkami brokula. Na suchej patelni rumienimy orzeszki pinii i posypujemy nimi puree. Smacznego

Przysmaki Karolki
WARZYWNY PASZTET Z SOCZEWICY. 218

przez praskę  i razem przesmażam na patelni. Następnie zagotowuję (dolewam wody, jeśli to konieczne) soczewicę wraz z cebulą i czosnkiem, z dodatkiem soli.  Po 20-25 minutach wrzucam obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz pietruszki, a także podzielony na mniejsze części brokuł. Dolewam tyle wody, aby warzywa były przykryte. Całość gotuję do chwili, aż soczewica będzie miękka

W kuchni Karmel-itki
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 170

ryby wybrać i dodać do wywaru. W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić w juliennę (tj. w długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm:), pora w krążki (ciągle kusi mnie by pisać, że w prążki;) - dusić je pod przykryciem na rozgrzanej patelni, na oliwie. Miękkie dodać do przecedzonego wywaru, dodać również

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i cukinią 399

Jeżeli lubicie zapiekane warzywa, to ta propozycja jest właśnie dla Was. Przygotowanie tej potrawy jest dość czasochłonne, jednak gwarantuję zadowolenie po jej przygotowaniu i spałaszowaniu:) Brokuł, cukinia, kurczak i makaron w towarzystwie aksamitnego sosu z wyczuwalną nutą białego pieprzu i gałki muszkatołowej. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1/2 brokuła 1 mała cukinia 1/5 opakowania makaronu (ja użyłam malutkich różyczek) bądź(...)różyczki, ugotować. W międzyczasie doprawić pierś z kurczaka solą i pieprzem i pokroić w małą kostkę. Ugotować na parze. Ugotować makaron (al dente). Cukinię umyć, posolić i podsmażyć na patelni ok. 5 minut. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zabieramy się za sos:) Śmietankę z odrobiną wody gotujemy w rondelku. Następnie dodajemy serek, podzielony na małe kawałki i mieszamy

Ania i Marcin gotują
Gryczana zapiekanka z twarogiem, cebulą, pieczarkami i papryką 224

lekko osolonej wodzie, odstawiam. Na patelni rozgrzewam olej podsmażając pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i pieczarki, doprawiam, podlewam odrobiną wody i dodaję po łyżce ketchupu i koncentratu. Całość mieszam i duszę pod przykryciem do kilku-kilkunastu minut.  Twaróg rozgniatam z jogurtem , dwoma żółtkami jaj, doprawiając solą i pieprzem. Mieszam kaszę z warzywami, pozostałymi białkami i jednym jajkiem. Dno naczynia

Kuchnia Ellie
Lavash II 208

wyszły równie smaczne jak poprzednie. Zaletą tego przepisu jest niewątpliwie fakt, że ciasto wyrabiamy w robocie. Sezon na warzywa w pełni, warto to wykorzystać. Można podać lavash z pieczonymi warzywami i jogurtem, świetnie będzie smakował  z  pastą z pieczonego bakłażana ( klik  ) lub moją ulubioną turecką sałatką  - Ezme ( klik  ) Polecam. składniki - 8 sztuk 1 łyżeczka suszonych(...)patelni z nieprzywierającą powłoką stopić, na średnim ogniu, łyżkę klarowanego masła. Smażyć po jednym placku przez trzy do czterech minut, po 1,5 - 2 minuty z każdej strony,  aż do pokazania się pęcherzyków i lekkiego zbrązowienia. Usmażony placek odłożyć, przykryć ściereczką. W taki sam sposób usmażyć pozostałe placki.  Podawać ciepłe np z pieczonymi warzywami i czosnkowym jogurtem. Smacznego

Stare Gary
Lunchbox do pracy – prosty przepis na warzywa 158

Lunchbox do pracy – prosty przepis na warzywa Staram się codziennie zabierać swoje obiady do pracy. Tak, tak staram się, bo nie zawsze mi to wychodzi : ) Lunchbox do pracy – tym razem warzywny, pełny smaku       Na blogu już znajdziecie kilkanaście przepisów na takie pyszne, zdrowe zawartości pudełka. Przeważnie przygotowuje je rano, tak wstaje codziennie w okolicach(...)patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju rzepakowego i podsmażyłam na nim czosnek (przez niecałą minutę ) potem dodałam suszone pomidory, cukinię, oliwki. Podlałam całość łyżką wody i zakryłam pokrywką. Po chwili dorzuciłam pokrojone szparagi oraz ciecierzycę, dolałam odrobinę wody i pastę paprykową, zamieszałam i zakryłam pokrywką, aby całość się udusiła. Do miski przełożyłam ugotowany kuskus, do tego dodałam warzywa, wymieszałam i gotowe

Kuchnia na wzgórzu
Wiosenna sałatka z warzywami, kurczakiem i makaronem w sosie ziołowo-czosnkowym 169

Pyszna i zdrowa sałatka z całym mnóstwem warzyw. U mnie podana na obiad w towarzystwie podpłomyków, ale idealnie sprawdzi się również na śniadanie, czy kolację.  SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 130 g makaronu 1/2 czerwonej papryki 2 pomidory 180-200 g miksu sałat 10 sztuk rzodkiewek 1 jogurt naturalny (180-200 g) 2-3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz(...)przełożyć do miseczki lub głębokiego talerza, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzać patelnię, przełożyć na nią kurczaka i smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, mięso przełożyć na sitko i zostawić

Passions hobbies life
Bakłażany z grzybowo-imbirowym kuskusem i sosem pomidorowym 179

zielonych oliwek 8 sztuk suszonych pomidorów (w oliwie) 2 łyżeczki koncentratu grzybowego 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano Tabasco lub chili do smaku sól 2 łyżeczki suszonych warzyw w proszku Sos pomidorowy: 3 duże pomidory 4 pomidory suszone (w oliwie) 1 łyżka oliwy sól 1 łyżeczka syropu klonowego Tabasco Opcjonalnie do podania: pomidorki koktajlowe, podsmażone plastry pieczarek, świeże(...)zawartość patelni do miski z kuskusem i dokładnie zamieszaj. Na koniec sprawdź, czy farsz jest odpowiednio doprawiony.  Piekarnik rozgrzej do 200°C. Przygotowane połówki bakłażanów nadziewaj przygotowanym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym. Gotowe połówki możesz ozdobić plastrami pieczarek, połówkami pomidorków i ziarnami słonecznika. Na koniec do naczynia wlej gorącą wodę z rozpuszczonymi w niej suszonymi warzywami – powinna sięgać

Roślinna - blog wegański