szok. Jako że cukinia inaczej by się zepsuła, a jedzenia zawsze szkoda, postanowiłam porwać się na wyzwanie zrobienia takich placków. Było to o tyle dziwne, że nie jem warzyw, no ale poeksperymentować można :) Składniki: - cukinia (ja miałam dwie takie średnie) - jajko - mąka pszenna (tak na oko jakieś pół szklanki) - trochę soli - dużo pieprzu - vegeta, warzywko, inny kucharek albo jeszcze trochę(...)punkt kulminacyjny - smażenie. Straszne. Grzejemy olej na patelni, łyżką nabieramy po trochę ciasta i formujemy takie jakby placki. Potem pilnujemy, by to cholerstwo się nie przypaliło. Zasadniczo to by było na tyle :) Tylko lekko przypaliłam pierwszą partię, potem poszło już jak z płatka i wyszło naprawdę smacznie jak na warzywo :) Polecam
Kulinarne zapędy Kokosakurczakiem , proste i szybkie, wegetariańskie leczo , zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego jedzenia :) Roladki z polędwicy wieprzowej nadziane cukinią oraz kolorową papryką (porcja dla 2-3 osób) Potrzebujemy: 1 sporą polędwicę(...)Paprykę wrzucamy na rozgrzaną patelnię (ja użyłam tej patelni, na której smażyłam polędwiczki, i która pozostała po tym lekko tłusta). Podsmażamy 4-5 min. i dodajemy cukinię. Po ok. 1-2 min. dodajemy również pomidory z puszki i koncentrat. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz tymiankiem i dusimy do chwili, kiedy warzywa zmiękną, ale zachowają ładny kształt. Upieczone polędwiczki uwalniamy
Ratunku obiadobrać, zetrzeć na dużych oczkach. Por pokroić w półtalarki. Na patelnię wlać pozostały olej, wrzucić por, smażyć, aż będzie lekko przyrumieniony. Dodać marchew i seler, wymieszać i smażyć chwilę, aż złapią kolor, oprószyć kuminem i papryką, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę, pieczarki i warzywa przełożyć do miski, dodać
Obiad gotowyproponuję pyszne ratatouille z makaronem potężną dozą czosnku. Jeśli już przyrządzam stuprocentowe danie wegańskie to zawsze używam dużo czosnku. Zresztą nie wyobrażam sobie rataouille bez czosnku. Uwielbiam makaron z warzywami posypany świeżymi ziołami. Jest smaczny i pożywny. W sam raz na letnie upały. Ratatouille spaghetti Składniki: 1 bakłażan 1 duża cukinia 300 g pomidorów koktajlowych 1 duża marchewka 5 ząbków(...)samej patelni bakłażana. Być może będziesz potrzebować więcej oliwy. Bakłażan powinien być miękki i zrumieniony. Wyjmij na miskę i smaż teraz partiami cukinię. Pomidory przekrój na pół, polej oliwą, posyp morską solą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 275ºC. Piecz przez 20 minut. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do warzyw wraz z pomidorami, rukolą
codojedzeniacieście naleśnikowym i usmażyć na patelni. Tak czy siak - zawsze będzie pysznie 😋. Kwiaty cukinii Mam to szczęścicie, że po sąsiedzku mam Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta ! Od lat właśnie tam zaopatruję się w świeże kwiaty cukinii i nie tylko w kwiaty cukinii, ale także w szparagi i inne świeże warzywa i zioła. Cukinię znamy i lubimy wszyscy(...)muszę jej wcale przedstawiać, ale kwiaty tego warzywa dopiero od niedawna pojawiają się na naszych talerzach. "Kwiaty cukinii to również jadalna część tego warzywa. Zbierane o świcie w słoneczny dzień są mocno otwarte. Przechowane w chłodzie, następnego dnia po zerwaniu zaczynają się zamykać. Na polu cukiniowym można znaleźć na tej samej roślinie kwiaty męskie i żeńskie
Kulinarne przygody GatityPłat nori pociąć w 3-4 pasy a te złożone razem w poprzeczne słupki.Najlepiej to zrobić nożyczkami. Ziarna czarnuszki i ziarna sezamu podprażyć oddzielnie na suchej patelni przez kilka minut.Uważać by nie przypalić głównie czarnuszki. Rozsypać oba rodzaje ziaren obok siebie na blacie lub na talerzykach i kawałki ryby przykładać do czarnuszki lub do sezamu by przykleiły się(...)powiedzmy niedosolona.Zresztą solirodek z natury jest słonym warzywem samym w sobie i nada ryżowi słoności naturalnie. Ryż ułożyć porcjami w formie kopczyków na talerzykach formując tu i ówdzie małe wgłębienia do których trafia kawałki łososia.Zamiast na talerzykach można sałatkę sushi podać w czarkach/miseczkach.Do tego oczywiście pałeczki. Rozgrzać olej na patelni i jak najszybciej (w jednym czasie) ułożyć wszystkie
Sztuka gotowania w/g SamiryMarchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skóry. Wszystkie warzywa (oprócz kapusty) pokroić na duże kawałki. Liście kapusty zostawić w całości. Natkę pietruszki oraz gałązkę lubczyku umyć, osuszyć, pozostawić w całości, nie kroić. Cebulę obrać ze skórki (połowę łupin pozostawić), przekroić na pół i opiec na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni lub nad płomieniem gazu. Porcję rosołową z kurczaka dokładnie(...)gotowania, zbiera się bardzo dużo szumowin). Ugotowane marchewki z rosołu oczyścić z ewentualnych szumowin, pokroić w plasterki i układać na głębokich talerzach razem z makaronem i natką pietruszki (pozostałe warzywa oraz mięso, pozostałe z gotowania rosołu, wykorzystać do innych potraw, np. do przygotowania potrawki drobiowej). Podawać z makaronem, plasterkami marchewki i drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu
Gospodyni MiejskaTakie śniadanie chodziło za mną i pyszna szakszuka wylądowała na patelni. Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej z pomidorów i jajek najkrócej. Ja natomiast zrobiłam trochę inną
Moje Małe Czarowaniezdrowym posiłkiem, zawierającym wszystko co potrzebne – białko, warzywa, węglowodany – pełnowartościowy obiad/kolacja! W wersji mini – idealna przekąska. Ja tym razem robiłam wersje pełnowymiarową z grahamkami, świeżymi warzywami, domowej roboty sosami – samo zdrowie i jak smakuje… Miłego gotowania! In my kitchen nothing can be „normal” even the burgers aren’t made of meat, but from(...)mniej więcej 1 cm. Smażymy po kilka na patelni, po mniej więcej 10 minut z każdej strony, aż burgery zezłocą się z obu stron. Zdejmujemy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi – wchłoną nadmiar tłuszczu. Sosy – nic prostszego – wszystkie składniki mieszamy tak długo, aż sosy będą miały jednolitą konsystencję. Warzywa kroimy na plasterki, bułki na pół, sałatę rwiemy
Martyna Cookszdrowym posiłkiem, zawierającym wszystko co potrzebne – białko, warzywa, węglowodany – pełnowartościowy obiad/kolacja! W wersji mini – idealna przekąska. Ja tym razem robiłam wersje pełnowymiarową z grahamkami, świeżymi warzywami, domowej roboty sosami – samo zdrowie i jak smakuje… Miłego gotowania! In my kitchen nothing can be „normal” even the burgers aren’t made of meat, but from(...)mniej więcej 1 cm. Smażymy po kilka na patelni, po mniej więcej 10 minut z każdej strony, aż burgery zezłocą się z obu stron. Zdejmujemy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi – wchłoną nadmiar tłuszczu. Sosy – nic prostszego – wszystkie składniki mieszamy tak długo, aż sosy będą miały jednolitą konsystencję. Warzywa kroimy na plasterki, bułki na pół, sałatę rwiemy
Martyna Cooks~dyniowo-ziołowe gryczane naleśniki nadziane ostrym ajvarem ~ Naleśniki pyszne - oczywiście...Jednak co ja się z nimi miałam przy patelni...Moje drugie wegańskie i wciaż nie jestem
breakfast of dreamsSkładniki: kromka czerstwego chleba 1 jajko garść ugotowanego i obranego bobu sól łyżka masła łyżeczka posiekanego szczypiorku Przygotowanie:
Moja smaczna kuchniaSycący i smaczny, doskonały jako baza dla wielu potraw. Doskonale pasuje do dań jarskich jak i mięsnych. Idealny do dań z woka. Moja dzisiejsza propozycja – makaron z indykiem, warzywami i chrupiącymi grzybami mun to typowy Pad Thai. Doprawiłam wszystko aromatycznym sosem typowo azjatyckim. Ten prosty przepis łączy ze sobą wszystkie smaki: słodkie, kwaśne, słone i słodkie. MAKARON CHOW MEIN(...)brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Na dużej patelni albo woku mocno rozgrzać olej i dodać do niego pokrojoną pierś indyka. Podsmażyć do zbrązowienia, dodać imbir, czosnek i cebulę. Po minucie dodać marchewkę, brokuły, odciśnięte grzyby mun i paprykę. Smażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Odsunąć na bok mięso z warzywami, wlać roztrzepane jajko i mieszać, aż się zetnie. Wymieszać
Pieguskowa Kuchniaświeżymi warzywami i niskokalorycznymi sosami. :) Potrzebne będą (porcja na 4 hamburgery): - pól kilo mięsa wołowego lub wieprzowego z szynki; - 4 ciemne, pełnoziarniste bułki; - liście sałaty; - 4 pomidory; - 1 czerwona cebula; - 2 ząbki czosnku; - 1 mały ogórek; - 1 mały jogurt; - garść natki z pietruszki; - łyżeczka oleju kokosowego; - przyprawy: oregano, bazylia, pieprz ziołowy, sól morska, papryka ostra; Przygotowanie: - patelnię smarujemy olejem(...)kokosowym, następnie na rozgrzaną patelnię nakładamy wcześniej uformowane i doprawione (papryką, pieprzem ziołowym, solą) mięso (ja akurat smażyłam na patelni grillowej); - 2 pomidory kroimy w plastry, natomiast dwa pozostałe wykorzystujemy do zrobienia sosu pomidorowego; - liście sałaty i pietruszki myjemy, ogórka kroimy w plastry oraz siekamy czerwoną cebulę; - przekrojone bułki podgrzewamy w piekarniku na termoobieg ok.100 stopni, aby były chrupiące. Przygotowanie
MintTasteTe placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie!Składniki (na ok. 10 sztuk):1 cukinia (u mnie 300 g)4 ziemniaki1 mała cebulka2 jajka4 łyżki
Kuchnia domowa Ani