warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:345/829)

Warzywna lasange z cukinii (z dodatkiem ciecierzycy) 188

dzisiaj przepis na wegetariańską lasangę z dodatkiem warzyw i strączków. Jest pyszna, lekka i zdecydowanie mniej kaloryczna od oryginału. Naprawdę warto spróbować, szczególnie teraz, kiedy jest tak dużo świeżych warzyw. Makaron zastąpi nam pokrojona na cienkie paski cukinia, a dzięki dodatkowi ciecierzycy lasange będzie syta i dostarczy białka. Czego potrzebujemy? - jedna duża cukinia - pół papryki - garść pieczarek - cebula - 2 ząbki(...)namoczyć dzień wcześniej! ) - kilka listków świeżej bazylii - sól - pieprz - ser do posypaniu na wierzchu (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pieczarki, cebulę i paprykę myjemy i drobno kroimy. Następnie dusimy je na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. 2. Namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. 3. Pomidory podgrzewamy i rozprażamy. Dodajemy do nich czosnek przeciśnięty przez praskę

two broke sisters
Jajko flamenco 128

Dziś zapraszam na pyszne danie z kuchni hiszpańskiej - jajko flamenco, czyli zapiekane z letnimi warzywami - papryką i pomidorami. Dobrze doprawione, aromatyczne, pyszne. Ponieważ nie ma jednego, konkretnego przepisu na to danie, można je dowolnie modyfikować. Dziś przygotowałam je w postaci wegetariańskiej, ale koniecznie muszę wypróbować tak przygotowane jajko z dodatkiem chorizo, które uwielbiam.  Składniki :  2 jajka 1 cebula(...)czerwona papryka 4 średnie pomidory łyżka natki pietruszki pół puszki kukurydzy szczypta ostrej papryki w proszku szczypta wędzonej papryki w proszku sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie :  Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę do momentu aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażyć

Codzienne Gotowanie
Młoda kapusta z czerwoną fasolą 138

Młoda kapusta z czerwoną fasolą Młoda kapusta , świetne warzywo , co już niejednokrotnie podkreślałam , a do tego zdrowe i niskokaloryczne Sezon w pełni , tak więc trzeba korzystać z jego dobrodziejstw. Przepis jest prosty ale znakomity. Dzięki dodatkowi czerwonej fasolki , taki posiłek staje się bardziej sycący i dłużej trzyma nasz żołądek w ryzach Smaczne, proste , polecam , lepiej zrobić i zjeść , niż się(...)łyżka miodu sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę szatkujemy , drobno . Boczek kroimy w kostkę , lub paski . Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cebulę siekamy . Na gorącej patelni wytapiamy boczek , dokładamy do niego cebulkę i smażymy , aż wszystko zmięknie i zezłoci się . Następnie dokładamy kapustę , marchew , wyciśnięty praską czosnek , kminek , miód , sól i dalej smażymy co jakiś czas

Ogrodnik w podróży
Placek po cygańsku (od podstaw): placek ziemniaczany, gulasz wołowy, surówka mieszana, sos czosnkowy 142

placki na całej powierzchni średnich rozmiarów, rozgrzanej z olejem patelni. Składniki na surówkę: - 1-2 pomidory - 3-4 ogórki konserwowe - 1/2 sałaty lodowej - inne, dowolne składniki warzywne - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 15 mililitrów białego octu winnego - bazylia - tymianek - pietruszka (zielona część) - rozmaryn - łyżeczka cukru - sól - pieprz Przygotowanie surówki: Warzywa myjemy i kroimy. W wysokim naczyniu umieszczamy składniki płynne

Życie zamknięte w smaku
Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami 252

kolejny przepis z serii tych błyskawicznych! Można do niego wykorzystać to , co zostało nam lodówce po Świętach , tak by nic się nie zmarnowało! Wędliny … mięso … warzywa … makaron … i wszystko to , na co tylko macie ochotę! W pół godziny możemy się cieszyć pysznym obiadem! SKŁADNIKI: KOTLETY: - makaron ( ja użyłam łazanek ) – 200 g – dowolna wędlina(...)patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smażymy razem do momentu aż pieczarki zmiękną i puszczą wodę a cebulka ładnie się zarumieni. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz drobno pokrojone mięsa i wędliny. Solimy , pieprzymy i chwilkę razem smażymy. Ostawiamy do ostudzenia. Makaron drobno kroimy i mieszamy z mięsem i warzywami. Dodajemy 2 jajka

Ostra na Słodko
Cukinia i pomidory faszerowane mięsem mielonym 161

Cukinia i pomidory faszerowane mięsem mielonym to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Wystarczy wydrążyć warzywa, mięso podsmażyć, a na sam koniec zapiec cukinię i pomidora wraz z dodatkiem mielonego farszu. Takie danie świetnie smakuje podane z sosem pomidorowym i świeżą bazylią.  Składniki na 4 porcje: 2 młode cukinie 2 duże pomidory, np. malinowe około(...)mięsa mielonego, np. z szynki 1 cebula suszona bazylia sól, pieprz odrobina oleju ulubiony starty, żółty ser  Na samym początku cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę. Smażyć, aż do momentu, gdy cebula się zeszkli. Następnie dodać mięso mielone. Całość przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażyć tak długo, aż mięso zmieni kolor

Ugotować
Barszcz biały na domowym zakwasie 122

Pogotować 5 minut, następnie przecedzić zupę przez sitko do czystego garnka (warzywa i żeberka z wywaru można wykorzystać do czegoś innego – ja do barszczu wkrawam tylko kilka plasterków marchewki). Boczek wędzony pozbawić skóry (jeśli jest twarda), pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju rzepakowego oraz 1 łyżeczkę masła. Wrzucić pokrojony boczek

Kulinarne Przeboje
Wytrawny omlet z piersią z kurczaka i serem 165

oraz doprawiamy solą do smaku. Roztrzepujemy je widelcem lub trzepaczką. Na rozgrzaną patelnię z masłem wylewamy masę jajeczną. Smażymy ok 2 minuty z jednej strony, następnie przewracamy omlet na drugą stronę. Smażymy kolejne 2 minuty do zarumienienia. tak przygotowany omlet wykładamy na talerz, dodajemy mięso, ser oraz warzywa.  Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Tagliatelle z cukinii z grillowanym łososiem w sosie szpinakowo – jogurtowym 137

łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Ziołowa przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy szpinak i po chwili przeciśnięty przez praskę szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Razem przesmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Cukinii nie obieramy, kroimy w długie płaty – najlepiej kroić obieraczką do warzyw. Łososia przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb i ewentualnie dodatkowo solą. W garnku zagotowujemy

Smaki Ewy
Placuszki z kurczaka z koperkiem i cukinią 146

kosteczkę lub małe kawałeczki. Przyprawiamy przyprawą z kurczaka. Do mięsa wbijamy jajka. Warzywa - młodą cukinię i pieczarki oraz ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Koperek siekamy. Wszystko dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rumiano (formując placuszki) na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju

VioletoweKucharzenie
Zupa z selera naciowego i cukinii 136

mieszając od czasu do czasu, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą , gałką i pieprzem.  Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony, gotujemy 5 minut, po czym zupę miksujemy na gładki krem. Plastry boczku kroimy na kawałki, obsmażamy z każdej strony na suchej patelni. Zupę rozlewamy podajemy z boczkowymi chipsami.  Smacznego

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka z patelni 126

pokroić w plasterki. Pokrojona cebule w krążki ,paprykę i czosnek podsmażyć na patelni,którą potem wsadzimy do piekarnika. Dodać plasterki ziemniaków i całość dusić 3-4 minuty. Dołożyć pomidory. Jajka wymieszać ze śmietaną ,tymiankiem i doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać dokładnie i wszystko wlać na warzywa. Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut w temperaturze

w mojej kuchni
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 145

czym zawijamy w otrzewnej formując kiełbasę. Smalec rozgrzewamy na szerokiej patelni i podsmażamy otrzewną do koloru złotego brązu, po czym przekładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Ugotowane i bardzo dokładnie odparowane ziemniaki łączymy z pozbawionymi skóry upieczonymi jabłkami i przecieramy przez przecierak do warzyw, a następnie łączymy z ciepłym masłem, śmietaną i musztardą francuską. Cukier wkładamy do garnka

Wiem co jem
Krem z dyni z dodatkiem tahini 155

Wlewam cydr i redukuję jego ilość o połowę. Wlewam bulion i gotuję warzywa do miękkości. Zajmie to około 10-15 minut. Po tym czasie wlewam mleko oraz dodaję tahini. Całość dokładnie mieszam, podgrzewam a następnie miksuję blenderem na gładki krem. Doprawiam jeszcze solą i pieprzem. Na suchej patelni prażę sezam. Tuż przed podaniem posypuję krem sezamem i polewam aromatyzowanym olejem

Mango Papaja
Beszamel... szybki i najłatwiejszy przepis na pyszny sos 171

każdej chwili szybko można go zrobić. Taki sos pasuje do warzyw, zapiekanek, makaronu... Składniki: 3 łyżki masła (ok. 50 g) 3 łyżki mąki pszennej (ok.  50 g) ½ l mleka sól świeżo zmielony pieprz gałka muszkatołowa świeżo utarta Wykonanie: Masło przełożyłam na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię. Kiedy się roztopiło wsypałam mąkę i energicznie mieszałam żeby się wszystko dobrze połączyło

Kuchnia u Krysi