warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:349/829)

C - Schab w wiosennym sosie 167

cebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schab wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i przełożyć na półmisek. Podawać z gotowanymi warzywami i sosem. Udekorować plasterkami cytryny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kurczak w porach z suszonymi pomidorami wg Pascala 331

talerz. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy – smażymy na patelni. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy   pora pociętego w półplasterki. Podduszamy około 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy bazylią, ostrą papryką w proszku oraz cayenne. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy kurczaka i wlewamy

Fabryka pomysłów
Jarzynowa potrawka z indykiem 204

oliwy, suszonym tymianku, paprykach w proszku, soli i pieprzu. Odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę - dwie. Przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, marchew za pomocą skrobaczki do warzyw w cieniutkie paseczki jak makaron tagliatelle, paprykę w cienkie paski, fasolkę szparagową pokroić w połówki lub mniejsze kawałki. Płuczemy wybraną kaszę lub ryż w kilku wodach. Dolewamy 2 razy większą(...)patelnię wlać łyżkę oliwy, rozgrzać i wrzucić paski marchwi. Gdy zmiękną, wrzucić do garnka z potrawką. Potrawkę gotujemy do tego momentu przez 20-25 minut. W trakcie gotowania, gdy cebula zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy. Gdy potrawka z przecierem się zagotuje wrzucamy paprykę i ścieramy ząbek czosnku. Czekamy, aż całość się zagotuje i doprawiamy do smaku. ----- Podobne: Polędwiczki wieprzowe z warzywami

Weekendy w domu i ogrodzie
Warzywny jeż z hummusem – karnawałowa przekąska 171

dobre poimprezowe samopoczucie. Warzywa korzeniowe pokrojone w słupki powbijane w pastę z cieciorki z dodatkiem oleju ostropestowego? Ja bym się skusiła na taką zakąskę do kieliszka z wyskokowym trunkiem. Bez kieliszka też się skuszę! Składniki na 4 porcje : puszka cieciorki (400g) ok. 2/3 wody z puszki cieciorki (aquafaby) 2 łyżki uprażonego na suchej patelni i zmielonego w młynku do kawy(...)często na tym etapie należy trochę soli czy soku z cytryny). Przełożyć do 4 płytkich miseczek, skropić olejem ostropestowym, posypać czarnym sezamem i w masę powbijać pokrojone w słupki warzywa – jak igły jeża. Jednego jeża traktuję jako porcję – jeśli jest zbyt duża, można zrobić mniejsze lub zjeść pół 1 porcja to ok. 270 kcal , węglowodany: 16g, białko

Dietolog
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 221

łososia technicznie rzecz biorąc grillujemy – na patelni, ale jednak. Korzystamy ze wspominanej już tutaj kilka razy techniki: 7 minut skórą do góry i tyle damo skórą do dołu, następnie ją zdejmujemy i wykładamy rybę na talerz. Pora kroimy w wąskiej paski, ale przede wszystkim dokładnie płuczemy liście ze środkowej części – to wyjątkowo „wredne” warzywo w tym sensie, że między liśćmi(...)kilkanaście minut. Pora dokładnie opłukujemy, zwłaszcza liście w środkowej części, gdzie często zbiera się piasek. Następnie kroimy gp w kilku centymetrowe kawałki, a następnie w wąskie paski. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Gdy roztopiony tłuszcz zacznie wrzeć, wrzucamy pora i smażymy przez 3-4 minuty często mieszając. Dolewamy bulion i wino, doprowadzamy

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka dyniowa z makaronem, szynką i fetą 174

się z jesienią na talerzu?… oczywiście dynia. Dynia nie tylko nadaje się na zupę (oczywiście polecamy również naszą zupę z dyni z mleczkiem kokosowym ), ale jest to świetne warzywo, które można wykorzystać chociażby w zapiekance. Taką właśnie zapiekankę chcemy wam dzisiaj pokazać. Świeża, pyszna i jesienna, cóż więcej potrzeba gdy dni coraz krótsze, a drzewa zmieniają kolor za brązowo(...)paski. Na dużej patelni podduszamy cebulę z czosnkiem, aż się zeszkli. Dodajemy dynię, paprykę i seler. Dusimy przez około 5 minut. Zalewamy przygotowanym rosołkiem, doprawiamy solą pieprzem i tymiankiem. Całość doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy makaron i gotujemy około 2-3 minut. Całość przekładamy do naczynia w którym będziemy naszą zapiekankę zapiekać. Nie bójmy się, że nasze warzywa mają bardzo dużo

KasiaiKrzysiu.pl
Rozgrzewająca zupa z kolorową papryką 175

Obie są genialne. Dziś przyszedł czas na kolejną wspaniałą zupę, w której zdecydowaną królową jest papryka – pomarańczowa, żółta oraz zielona. Jest ona bardzo pożywna zwłaszcza, dzięki dużej ilości warzyw. Ja podałam do niej lekko podsmażone plasterki kiełbasy. Jeśli nie jecie mięsa spokojnie można wykonać ją w wersji wegetariańskiej. Składniki: 3 kolorowe papryki: zielona, pomarańczowa oraz żółta pokrojone w cienkie(...)średnia cebulka pokrojona w piórka pomidory z puszki 1 l bulionu warzywnego oregano sól, pieprz oliwa z oliwek olej kawałek kiełbasy pokrojonej na plasterki i lekko podsmażonej na patelni Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę oraz paprykę. Podsmażamy aby papryka lekko zmiękła. Pomidorki wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek i obficie posypujemy oregano. Pieczemy

Życie ze smakiem
Leczo prosty przepis na pyszny obiad ! Przepis na danie z wolnowaru. 248

wyrośnie mi duża cukinia to ona trafia do ciasta. Smażę ją tak jak w tym przepisie na cukinię w cieście . Tym razem cukinie kupiłam na pl Imbramowskim wprost od Warzyw od Zbrojki – cukinie pyszne, rano zrywane. Potem tylko przejazd przez sklep dokupienie pozostałych składników i zaczynamy.  Leczo  3 małe cukinie  2 cebule  4 białe papryki(...)Wersja na wolnowar Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i czosnek, po chwili dodajemy boczek i kiełbasę przesmażamy, po jakiś 5 minutach dodajemy sos pomidorowy. Przesmażamy wszystko i całość przekładamy do nagrzanego wolnowaru, dodajemy paprykę, obrane pomidory, cukinię, dodajemy zioła i zostawiamy włączony wolnowar na programie low na 5 godzin. Warzywa po tym czasie winny być chrupiące

Kuchnia na wzgórzu
Przepis na najlepszy chłodnik na lato – top 8 139

może być botwinkowy, ogórkowy, owocowy, litewski, rosyjski czy bułgarski. Każdy jest pyszny – zwłaszcza latem, kiedy nie chce nam się gotować i kiedy tak dużo jest świeżych owoców i warzyw. Taki chłodnik jest też idealny na piknik i drugie śniadanie do pracy. Można przygotować go w większej ilości i mieć w lodówce na cały dzień letniego leniuchowania. Klasyczny chłodnik(...)sycący Składniki na każdą porcje: pół dojrzałego melona na osobę łyżka oliwy 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki ziaren konopii lub płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni Przepis jest bardzo prosty – wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę. 4. Chłodnik malinowy Jeśli maliny to wasze ulubione owoce, to waszym ulubionym chłodnikiem zostanie ten. Zaryzykujcie

Ugotowane pozamiatane
Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10 216

kuchni Y.Ottolenghiego). “Ziarno” to książka o inteligentnym łączeniu warzyw oraz ziaren, od swojskiego siemienia lnianego i kaszy, do po bardziej egzotycznych jak czarny ryż czy basmati.   Autorka: Dominika Wójciak Wydawnictwo: Pascal “Kuchnia Dantego” Alfredo i Leonardo to dwóch Włochów, którzy prowadzą warsztaty gotowania i klub kolacyjny. Nie są może mistrzami patelni, ale za to są mistrzami opowieści i mają(...)restauracji dostać coś kiszonego, ale na naszych oczach się to zmienia. I dobrze. Przecież kiszonki mamy w genach. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar!   Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal “Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” A na stole Alicji rządzą warzywa. Widać

Ugotowane pozamiatane
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 232

przypraw i ziół. Jesienną porą taki gulasz będzie idealnym, bogatym daniem na obiad czy wczesną kolację. Do przygotowania tego gulaszu, poza rzecz jasna wszystkimi składnikami, potrzebna Wam będzie spora patelnia i duży rondel z pokrywą. W rondel wlewamy 2 pełne po brzeg szklanki wody, wrzucamy kostkę bulionową z mocnym aromatem grzybów (ja najbardziej lubię tą z Knorr’a – Marco(...)liście laurowe, jałowiec zmiażdżony ostrzem noża, ziarnisty pieprz, ziele angielskie, tymianek i rozmaryn, jeden obrany ząbek czosnku. Marchew, pietruszkę i selera należy dokładnie oczyścić, obrać i drobno pokroić. Wrzucamy warzywa do rondla, rondel stawiamy na mały ogień, przykrywamy i zaczynamy gotowanie. Gdy naszykujemy resztę składników, wywar będzie już gotowy.   Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy w małe kęsy, solimy

Karo in the Kitchen
Dorsz z warzywami 176

zniechęcać, jednak uważam, że lepiej zjeść rzadziej świeżą rybkę, niż często, a byle jakiej jakości. Świeżą polędwicę z dorsza przygotowałam w najprostszy chyba sposób, czyli usmażyłam i podałam z warzywami (marchew, papryka, cebula). Takie połączenie bardzo nam przypadło do gustu, gdyż danie było lekki, zdrowe i bardzo smaczne. Polecam je szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie i dzieciom. Składniki: (porcja(...)pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, jeśli pieprz nie zawiera soli. Przyprawioną rybę odstawić na co najmniej godzinę. Rybę obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu, po 1 - 2 minuty z każdej strony. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na paseczki zbliżone

Kuchcik gotuje
Zapiekanka Myśliwego 303

Zima jest czasem, gdy w mojej kuchni królują zapiekanki. Dzisiejsza jest szczególnie zimowa, bo z pierzynką ;) A pod nią ukrywa się aromatyczna dziczyzna z warzywami. Gwarantuję, że będzie pysznie. Jeżeli jednak nie lubicie dziczyzny, możecie zamienić ją na wołowinę lub wieprzowinę (wtedy czas duszenia ulega skróceniu). To danie dedykuję wszystkim wspaniałym Dziadkom :) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa jelenia(...)mięso obsmażyć partiami na patelni, przełożyć do rondla. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić pozostałą cebulę. Dołożyć ją do mięsa, doprawić papryką, podlać szklanką bulionu i dusić razem pod przykryciem ok. 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać ilość płynu. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Dodać razem z groszkiem ok. 10 minut przed końcem duszenia (jeżeli warzywa są mrożone dodać

Pełny talerz
Tarta brokułowa z boczkiem i serem feta 391

inny. Tutaj zawsze możemy popisać się czymś innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :) Ciasto: 200 g maki ( ja użyłam żytniej al może być na pszennej) 100 g masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 250 g boczku wędzonego 250 g brokuł(...)tłuszczu na patelni, następnie wyłóż nim ciasto ostudzone. Cebulę pokrój w kosteczkę i delikatnie obsmaż. Wystudzoną dołącz bo ciasta i boczku.  Brokuły umyj, odetnij łodygi i podziel na różyczki wykładając nimi ciasto. Ser pokrój w kosteczkę i również dołącz do ciasta. W misce umieść jajka, utrzep ze śmietaną, czosnkiem i przyprawami. Zalej masą ciasto z warzywami

Niezły Młynek
Zapiekanka z buraka i selera 169

Zapiekanka z buraka i selera Zima to czas, gdy brak świeżych warzyw, dlatego też trzeba bazować na typowych dla tego okresu warzywach korzeniowych. W związku z tym postanowiłam przygotować pyszną, aromatyczną i intensywną w smaku zapiekankę z buraka i selera . Te cudowne bulwy mają wspaniały "ziemisty" smak i cudowny rubinowy kolor. Taka zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jednak ze względu(...)żeliwnej patelni układać na przemian warstwy buraków i selera, tak aby na siebie nachodziły. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem, gałązkami tymianku i  kilkoma rozgniecionymi ziarenkami jałowca. Wszystko zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć (pokrywką lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni.  Piec przez 45-60 minut, lub do czasu aż warzywa będą

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania