warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:349/829)

Pomysł na… rosołowe tartaletki 152

Mąkę z płaskurki można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub krupczatką, bez zmiany ilości pozostałych składników. 1 marchewka z rosołu 1 pietruszka z rosołu (jak najbardziej można dodać inne rosołowe warzywa, ja dość się ograniczyłam, aby dodać jeszcze inne, lubiane przez moje dzieci) mięso z rosołu 5 różyczek brokuła 6 pieczarek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 jajka 100 g serka(...)drobno posiekać, dodać na patelnię, wymieszać i dusić ok. 10 minut Wybraną z rosołu włoszczyzną zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Mięso z rosołu drobno pokroić. Wszystko dodać do podduszonych brokułów i pieczarek. Wymieszać, doprawić do smaku i ostudzić. W misce rozkłócić jajka, razem z serkiem na jednolitą masę, dodać parmezan i gotowe, doprawione warzywa z mięsem. Całość dokładnie wymieszać

gutfut
Kiełbasa z fasolą - danie jednogarnkowe 211

warzyw w sosie pomidorowym wydało mi się niezywkle pożywne i rozgrzewające. A właśnie teraz tego mi trzeba - od kilku dni bowiem zmagam się z pierwszym, jesiennym przeziębieniem. Danie to stało się inspiracją do przygotowania własnej wersji - nie wszystko bowiem robiłam zgodnie z oryginalną recepturą, zmniejszyłam też ilość składników o połowę, a i tak wyszła mi cała patelnia pysznego jedzenia(...)przepisem odsyłam na stronę BBC Good Food , poniżej prezentuję własną wersję owej potrawy. Zobacz również inne przepisy na - rozgrzewające dania   Kiełbasa z fasolą - przepis: Składniki: (mi wyszła duża patelnia) 1 długa laska dobrej jakośc kiełbasy (lub 2 mniejsze) 1 puszka białej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych 1 mały por lub 1/2 większego 1 duża marchew 1 pęczek natki pietruszki

Moje Qulinaria
polędwiczki w miodzie i warzywach 266

również kroimy w paseczki olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty polędwiczki obsmażamy z obu stron, makaron mieszamy z warzywami i podajemy wszystko razem ciepłe:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
WĄTRÓBKA CIELĘCA Z OGÓRKIEM I PAPRYKĄ (keto, LCHF, paleo, optymlana, bez glutenu, jajek i laktozy) 172

jakiś czas na naszych talerzach lądują podroby i jest to wątróbka bo jakoś do innych nie mogę się przekonać więc przygotowuję ją na różne sposoby Tym razem duszona z warzywami wątróbka cielęca, która jest przepyszna, mięciutka a jednocześnie krucha i aromatyczna. Jej smak świetnie komponuje się ze słodką papryką i kwaśnym ogórkiem kiszonym. Dodatkowo zdecydowanie lepiej prezentuje się wizualnie ponieważ(...)talarki lub kostkę ogórki. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę. Następnie dołożyć paprykę, ogórki kiszone i przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na malutkim ogniu ok 5-7 minut (zależy od wielkości kawałków papryki) tak aby była miękka. Dodać przygotowaną wątróbkę i dusić ją bez przykrycia w warzywach do momentu aż będzie krucha i miękka

Ola la LCHF
Mięsne kulki z ryżem 194

przygotować. W moim domu danie jest nazywane kompromis, gdyż każdy może sobie wybrać, czy będzie jadł więcej warzyw z ryżem, czy kulki ponad wszystko. Moje są oczywiście warzywa, a marchewkę lubię najbardziej. z ryżem parabolicznym 1 kg mięsa mielonego 4 duże marchewki 1 korzeń selera 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki tymianku(...)głębokiej patelni lub woka z pokrywką wlać oleju tyle by dno było pokryte, na rozgrzany olej kłaść uformowane małe kulki z mięsa, wymieszać i przykryć. Po około 20 minutach wrzucić cebulę, marchew i selera, dusić pod przykryciem jeszcze około 30 minut. Sprawdzić czy jest gotowe, ewentualnie całość doprawić solą i pieprzem. Mięso ma być pikantne, zaś warzywa raczej

Kuchcik gotuje
Makaron gryczany z warzywami 189

biała część 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz  oliwa siemię lniane ziarno złote do posypania , bogate w kwasy omega- 3, błonnik oraz duże ilości minerałów  Rozgrzewamy oliwę na patelni, mięso kroimy w cienkie paseczki, solimy i dokładnie obsmażamy. Następnie podlewamy woda, dodajemy 2 łyżeczki pasty tajskiej Tom Ka, dusimy do czasu, aż mięso będzie miękkie. Brokuł rozdrabniamy na różyczki(...)osolonej wodzie przez 4-5 minut, (ma być lekko twardy), wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Czosnek, por i cebulę kroimy w cienkie plastry, marchew kroimy w cienkie słupki. Pokrojone warzywa wrzucamy na gorącą oliwę, smażymy kilka minut, aby zmiękły, dodajemy wcześniej przygotowane brokuły, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy i odcedzamy. Nakładamy warstwowo, makaron, mięso, warzywa, całość

Apetyczna babeczka
Kurczak z warzywami 249

niezgodnie ze sztuką”. Na patelnię wlej trochę oleju i zacznij podgrzewać. W tym czasie pokrój mięso w kostkę o boku 1,5 – 2 cm. Wrzuć na patelnię. Posyp go hojnie przyprawą do kurczaka i dokładnie zamieszaj. Nie bój się dowalić do pieca z ilością. Po pierwsze, jak dodasz potem śmietanę, to całość będzie delikatniejsza. A poza tym, jeśli(...)siebie, może być słono i intensywnie (bo pewnie i tak zapijesz to browarkiem, skoro jesteś sam ;)). Smaż kurczaka pod przykryciem – niech się udusi. W tym czasie odcedź warzywa – nie chcesz wsypać ich do potrawy razem z płynami. Gdy będzie już gotowy, dodaj warzywa konserwowe, dokładnie zamieszaj i posyp jeszcze przyprawą do kurczaka. Może Ci się to wydać chore

manslogblog
Pęczotto ze szparagami, cukinią i groszkiem 117

przelewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do odcieknięcia.   Przygotowujemy warzywa – szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe części. Następnie, odkrawamy główki, które zostawiamy w całości, a resztę łodygi kroimy w plasterki. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy.   Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę. Szklimy

Smaczna Strona
Risotto jagodowe / Blueberry risotto 169

przychodzą gotowe mrożonki. Przyrządzam z nich szybkie w przygotowaniu dania, bowiem warzywa i owoce są już oczyszczone i pokrojone, co znacznie skraca czas obróbki. Najważniejsze jest to, że poddane procesowi zamrażania zachowują mnóstwo witamin i składników mineralnych bardzo potrzebnych naszemu organizmowi w okresie wczesnowiosennym. Na dużą  rozgrzaną patelnię wsyp ryż i praż około 2 minut mieszając. Wlej oliwę

Delicious Place
Curry z kalafiora 127

wielkością do różyczek kalafiora. Czosnek i imbir drobno posiekaj. W wysokiej patelni lub woku rozgrzej oliwę i krótko podsmaż czosnek i imbir. Dodaj całość pasty Patak’s Tikka masala i krótko podsmaż. Do woka wrzuć kalafiora i ziemniaki i smaż 3-4 minuty mieszając aby pasta otoczyła warzywa. Dodaj pomidory z puszki, mleczko kokosowe, wymieszaj i rozpocznij duszenie przykrywając

nietylkopasta.pl
Niedzielny obiad: Kurczak faszerowany chlebem 127

popieprz kurczaka również od wewnątrz. Krok 2 Przygotuj farsz. Rozgrzej na patelni trzy łyżki masła. Kiedy zacznie się pienić wysyp na nią cebulę. Smaż 2 minuty. Dodaj posiekanego w drobną kostkę selera. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 10 minut aż cebula będzie miękka. Dodaj do warzyw pokrojony w dość drobną kostkę chleb i pół łyżeczki tymianku. Wymieszaj

Niedzielny kucharz
Croque Madame z pomidorem, rukolą i awokado oraz relacja z warsztatów z coffee and food pairing ze Starbucks 141

zdrowszą (wybrałam żytni chleb) i bogatszą wersję tej kanapki uzupełnioną o warzywa - pomidora, rukolę i awokado, które przełamują ciężkość tego dania. Kanapka jest bardzo sycąca, idealna na leniwe weekendowe śniadanie z kubkiem gorącej kawy. W wersji wegetariańskiej po prostu pomińcie szynkę lub zamieńcie ją na podsmażone na patelni plasterki pieczarki (najlepiej portobello lub brązowej). Kanapka Croque Madame z pomidorem, rukolą

Chilli Czosnek i Oliwa
Kalafiorowo-ziemniaczana sałatka z parówkami 152

konserwowe kroimy na półplasterki. Parówki kroimy na plasterki. Rumienimy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą, łączymy z przygotowanym sosem. Uwagi: Marchewkę oraz ziemniaki gotowałam w tym samym dużym garnku. Należy uważać, by warzywa zbyt mocno się nie rozgotowały – nie mogą się rozpadać. Przepis pochodzi

Smaki Na Talerzu
KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM 141

Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki, smażę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, studzę. Pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroję w drobną kostkę. Na maśle podsmażam cebulę z pieczarkami do momentu, aż cała woda wyparuje (co jakiś czas mieszam). Do podsmażonych warzyw dodaję ser żółty, doprawiam do smaku solą i pieprzem (dosyć obficie, farsz

JejKuchnia