warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:340/829)

ZIELONA ZUPA Z NALEŚNIKIEM 125

brokuły w mniejsze części i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Warzywa miksujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku. PRZYGOTOWUJEMY NALEŚNIKI: Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę. Dodajemy jajka, otręby owsiane, mleko, sól i mieszamy. Dodajemy olej oraz mąkę jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie. Smażymy na patelni. PRZYGOTOWUJEMY FARSZ: Sery mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy bazylię, szczypiorek. Mieszamy

Kuchnia w oparach
Wiosna, wiosna, czyli wegetariańska zupa szczawiowa 167

małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 2-3 minuty. Podsmażone warzywa zalewamy pięcioma szklankami wrzącej wody, mieszamy, zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki w średniej wielkości kostkę oraz gotujemy jajka na twardo. Przygotowujemy szczaw: na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szczaw i podsmażamy 1-2 minuty, na średnim ogniu (jeśli

KulinarneImpresje.pl
Zupa cebulowa z wegańskim serem 170

Pokrój cebulę i podsmaż ją do miękkości na rozgrzanej patelni z olejem.  Podsmażoną cebule przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, dodaj kostkę warzywną i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Po tym czasie dodaj starty ser, cukier oraz

wegujemy
Wątróbka z boczkiem w sosie cebulowym 158

keczup. Dusić dobrze mieszając (sos będzie gęstniał) Do sosu dodać wątróbkę (jeżeli patelnia jest za mała można wcześniej sos przelać delikatnie do garnka lub rondla). Gotować kilka minut mieszając, tak aby wątróbka się podgrzała w środku. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i zielonymi warzywami. Wartość energetyczna (1 porcja)  Energia: 350,9 kcal Tłuszcz: 18,9g Białko

Zielona Kuchnia
Karkówka z kiszonymi ogórkami 241

obieramy i kroimy w plastry. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy pieczarki z cebulą. Ogórki kroimy w kostkę. Na mięsie układamy pieczarki z cebulą i pokrojone ogórki. W misce mieszamy sok z ogórków, ketchup i koncentrat pomidorowy. Zalewamy karkówkę z warzywami. Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez

Marta Gotuje
Makaron z sosem warzywnym, z kotlecikami z fasoli i pieczarek czyli Niedzielne Milenie odc.43 200

Jeśli po tym czasie masa nadal jest super rzadka dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce. Smażymy po 3-4 minuty z każdej struny i po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Przygotowujemy sos. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i smażymy ok 4 minut, dodajemy zioła i podsmażamy minutę. Wlewamy pomidory oraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tortelloni z sosem botwinkowo śmietanowym. 199

pachnące i mogę szczerze je polecić! Składniki; 25 dag tortelloni z grillowanymi warzywami, serem i oliwą z oliwek Hilcona 200 ml śmietany 30% 2 łyżki masła pół pęczka botwinki razem z burakami 2-3 łyżki pestek dyni sól i pieprz do smaku Przygotowanie; Botwinę oczyszczamy. Na patelnie wkładamy masło, dodajemy pokrojone małe buraczki. Smażymy chwilę, następnie wlewamy śmietanę i dusimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Szaszłyki z białą kiełbasą, mięsem wieprzowym, cukinią, papryką ... 168

Mięso i warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę a warzywa w plasterki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać z oliwą i przyprawami,  następnie odstawić na 15 minut.  Nadziewać na patyczki do szaszłyków według własnego uznania czy też fantazji.  Gotowe szaszłyki układać  na rozgrzanej patelni grillowej. Piec przez  kilkanaście minut co jakiś czas obracając

zielonacukinka
Kładzione kluski z masłem szałwiowym (lub bazyliowym) 194

małymi porcjami. Gotować 2 -3 minuty -od wypłynięcia. Dobrej jakości mało roztopić na patelni, dodać listki szałwii ( u mnie tym razem-bazylia). Należy pilnować,żeby masło się nie przypaliło a nabrało aromatu ziół.. Połączyć kluski z masłem szałwiowym. DO PODANIA: Szwajcary, kotlety, De Volaille lub warzywa

Kopystką po garach
Aromatyczne i ziołowe pieczarki do obiadu 177

całości? Coś w tym jest... Polecam jako dodatek do dań z ziemniaków, warzyw, makaronów, kasz, mięsa. Smacznego:) Składniki: 12 dużych obranych pieczarek 1 średnia cebula przyprawy: vegeta natur, suszony koperek, pieprz ziołowy, szczypta lubczyku, papryka słodka i ostra 5-6 łyżek oleju rzepakowego Sposób przygotowania: na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki i cebulkę pokrojoną w piórka lub większą

Zasmakuj Kuchni
Makaron w sosie kurkowym z zielonym groszkiem 160

smażenia 1 łyżka oleju 150 gram makaronu Bavette n.13 Barilla Przygotowanie: Na patelni na maśle i oleju smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po kilku minutach dodajemy kurki i zielony groszek, smażymy ok 5 min. Dodajemy 100 ml białego wina, dusimy do odparowania alkoholu, ale też żeby warzywa były miękkie. Następnie podlewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy

Życie zaczyna się w kuchni
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 557

tarce o grubych oczkach. Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć na nią czosnek i chilli, a za 3 minuty cukinię. Smaż przez 10-15 minut, aż cukinia zmięknie, a oddana przez nią woda wyparuje. Do przesmażonych warzyw dodaj kukurydzę, pokruszony ser feta, posiekany koperek oraz suszoną miętę. Dopraw pieprzem. Spróbuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa kapuściana 181

olej  Przygotowanie : Do garnka przekładamy porcję rosołową, zalewy wodą - gotujemy wywar. Warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do wywaru o gotujemy 10 minut. Dodajemy kapustę kwaszoną i poszatkowaną białą, solimy i gotujemy całość około 25-30 minut. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Smażonkę przekładamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KURCZAK W PORACH+PUREE SELEROWE I SOS ŻURAWINOWY 141

jest już miękki, otwieramy folię aluminiową na około 5-10 min. Obieramy warzywa ze skórki. Blendujemy z dodatkiem masła i jogurtu greckiego na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem,solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszamy i gotowe! Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy pora oraz szczypiorek i smażymy razem

Kuchnia MagdaLeny
Babka ziemniaczana z patelni. 152

talerzem i  obracając patelnię, spodem do góry wyjmujemy gotową babkę. Moja patelnia nie jest zbyt głęboka, a więc te 20 min wystarczyło, ale wiadomo jak ktoś zrobi grubsze ciasto  wtedy trzeba podpiekać dłużej. I tak mamy świetną , nadziewaną, babkę z ciągnącym serem. Znakomicie smakuje z warzywami i keczupem.  A przy tym nic się nie marnuje

Dieta moja pasja
Zupa krem ze świeżej kukurydzy 150

opłukane kolby kukurydzy okroić nożem z ziaren. Ziarna wrzucić na rozgrzane na patelni masło, posolić, dodać chili w płatkach i pokrojonego w kawałki pora. Dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym dodać do ugotowanej włoszczyzny. W razie potrzeby dolać gorącej wody, tak, aby warzywa były przykryte. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i utarty imbir, całość gotować jeszcze

Kuchenne zapiski Edyty
Pulpety z piersi kurczaka, z nutą szałwi i cytryny, w rosole 141

piersi zmielić lub bardzo drobno posiekać. Listki szałwii posiekać niezbyt drobno. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć je delikatnie na maśle. Dodać do mięsa w raz z solą, pieprzem i skórką cytrynową. Wszystko razem dobrze wymieszać. Pora dokładnie wypłukać. Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą (około 2 litry), dodać liście laurowe i ziele

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zimny dzień? - na rozgrzewkę zupa z cukinii. 205

Cukinie umyć, pokroić w sporo kostkę. Wrzucić na patelnię. Posypać odrobiną soli. Wymieszać. Zostawić, aż cukinia się zarumieni. Marchew i ziemniaka obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażoną cukinię wrzucić do bulionu. Pogotować, aż cukinia zmięknie. Dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaka oraz natkę pietruszki. Wymieszać. Gotowac powoli sprawdzając co jakiś czas czy warzywa zmiękły. Jeśli ziemniak nie jest już surowy, można zblenderować

Tagebuch po polsku
Krokiety z mięsem 177

przestygnięcia. Następnie mielimy je w maszynce do mielenia mięsa. Zmielone wraz z warzywami mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, rosół, gałkę, pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy na gładką masę. Na naleśniku układamy mięsny farsz, zawijamy boki ciasta do środka i zwijamy  naleśnik w rulonik. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy krokiet maczamy dokładnie w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy

Kulinarne przygody Gatity
KURCZAK W CURRY Z RYŻEM ANANASEM I WARZYWAMI 245

około godzinę. W międzyczasie ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulkę, dodałam do niej pokrojonego bakłażana,   na koniec smażenia wrzuciłam groszek  i pokrojone cztery plastry ananasa. Wymieszałam wszystko z ryżem. Usmażyłam przygotowane wcześniej piersi z kurczaka, które podałam z ryżem i warzywami. Polecam! Smacznego

potrawyregionalne
Żeberka duszone z warzywami 133

Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Oprószamy solą i mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso i przekładamy do rondla. Na tłuszczu ze smażenia żeberek podsmażamy cebulę pokrojoną w talarki. Cebulę przekładamy do mięsa. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w słupki. Ogórki kroimy na plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy bulionem. Danie

R'n'G Kitchen
Pieczona ryba po bolońsku 247

Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki Smażymy na tej samej patelni co cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Papryki możemy owinąć w folię aluminiową i piec przez 25 min w 190st. Po tym czasie obieramy je ze skórki. Można zamiast pieczenia obrać je obierakiem do warzyw.  Papryki kroimy na podłużne cienkie paski i smażymy. Kiedy papryka będzie miękka

Pan i Pani Smith w kuchni
Burgery z cukinii i ricotty 127

umyłem , usunąłem nasiona i posiekałem razem z osączonymi z zalewy oliwkami. Rozdrobnione warzywa włożyłem do miski , dodałem pokruszony ser , żółtka, bułkę tartą i posiekaną natkę. Doprawiłem solą i pieprzem. Masę warzywną starannie wymieszałem i na koniec połączyłem z ubitym na sztywno białkami. Uformowałem małe placuszki. Na patelni rozgrzałem olej. Włożyłem burgery i usmażyłem na średnim ogniu po 3-4 minuty

R'n'G Kitchen
Zupa krem z bobu z karmelizowanym ananasem, serem pleśniowym i płatkami migdałów. 177

pozbyć się liści oraz przypraw. 4. W garnku umieścić, wywar, bób, warzywa z wywaru oraz melisę i zmiksować na gęsty krem. Jeśli krem jest zbyt gęsty dolać gorącej wody. Doprawić oliwą, solą i pieprzem do smaku. 5. Plastry ananasa pokroić na cztery kawałki każdy. Na patelnię wsypać cukier, jak się roztopi dodać masło. Ułożyć kawałki ananasa i grilować do momentu

DefinicjaSmaku
Mucver - tureckie placki. 146

mąki pełnoziarnistej -> Sól, pieprz. Wykonanie:   Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie warzywa przed użyciem dokładnie myjemy. Następnie trzemy na małych okach.   Koperek, szczypiorek oraz pietruszkę siekamy a ser feta kruszymy w rękach. Wszystko dajemy do jednego naczynia. Następnie jajko, sól, pieprz oraz mąka. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy na małym ogniu z obu stron

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
DORSZ W SOSIE CZEKOLADOWYM Z GORGONZOLĄ I WARZYWNYM TAGLIATELLE 176

cytrynową. Smażymy po ok. 5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy, a następnie wkładamy do nagrzanego na 160 piekarnika, by ryba „doszła”. Z marchwi i cukinii wycinamy wstążki, blanszujemy, odrobinę solimy. Tak przygotowaną polewamy sosem i podajemy z różyczkami z warzyw i odrobiną pokruszonej gorgonzoli. Smacznego

Ostra na Słodko
Pikantny Gulasz Węgierski 196

laurowy i ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Obsmażamy na patelni razem z czosnkiem. Dodać do gotującego się mięsa. Dusić pod przykryciem ok 1 godziny. Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w niewielka kosteczkę. Paprykę i cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.   Warzywa dodać do gulaszu, dodać pomidory z puszki i całość gotować pod przykryciem

MarciochaKucharzy
Kotlety mielone orientalne - przepis od Ingalill 225

pietruszki i koperek do dekoracji Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, a następnie dodać do mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.  Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na oleju. Podawać z ziemniakami i surówką lub z warzywami na parze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem z pieczonego czosnku, porów z groszkiem i camembert 190

dodajemy ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kostkę, pory w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z porami. Dodajemy tymianek i całość zalewamy winem. Podgrzewamy ok. 4 min., alkohol nam wyparuje. Cebulę z porami przekładamy do bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji

Moniki Smakołyki
Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem 198

sojowy -sól. pieprz    Wołowinę gotujemy z dodatkiem warzyw, jak na rosół.    Po 10 minutach wyjmujemy z rosołu marchewki. Pół jednej z nich kroimy w plastry a resztę w kostkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.    Ugotowane mięso kroimy w cienkie plasterki.    Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy połowę czosnku i plastry wołowiny

Maminek kulinarny
Makaron&ricotta&szynka&oliwki&cukinia&suszone pomidory 368

sól. Smażymy, aż będzie chrupka. Kroimy szynkę w kostkę, dodajemy do warzyw. Gdy szynka będzie złocista, dodajemy 1 szklankę wody (może być ta z makaronu), ser ricotta, pomidory i mieszamy.  Przyprawiamy dodatkowo solą i pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą ostrej papryki. Ugotowany makaron dorzucamy do patelni wraz  z oliwkami, mieszamy. Przed podaniem można posypać parmezanem, fetą lub nasionami

Kitchens Alphabet
Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem feta 214

obsmażamy przez kilka minut, aż się zrumieni. Odkładamy do miseczki.Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty.Do garnka wlewamy wino i gotujemy przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodajemy do wina podsmażone warzywa, bakłażana, pomidory, oliwki, cukier  oraz przyprawy. Dolewamy wody, tak aby płyn zakrywał warzywa.Przykrywamy

Mania Gotowania
Sałatka lunch'owa 379

sól i pieprz kolorowy do smaku  Sposób przygotowania:  Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką.  Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, Pomidory kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy.  Pestki z dyni i pestki słonecznika wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy na złoty kolor. Pokrojone na kromki pieczywo kładziemy na desce, odkrawamy

Słodkie Przyjemności
Kolorowa sałatka z kurczakiem 340

mięso doprawiając przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. Usmażone mięso wyjąć z patelni na papierowy ręcznik w celu osączenia z oliwy i wystudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski, w której będzie sałatka. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę i dodać do kukurydzy. Do warzyw dodać kurczaka i makaron, majonez i wymieszać, w razie potrzeby doprawić pieprzem

Mix smaku
Leczo 117

podsmażyć na patelni z boczkiem i kiełbasą.Po podsmażeniu cebulki, przekładamy zawartość patelni do garnka, żeby wszystko się zmieściło:)Dorzucam do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, a po 5 minutach dorzucamy cukinię pociętą w półplasterki.Doprawiamy całość papryką słodką (możecie dodać również suszonej ostrej papryki).Gdy warzywa lekko zmiękną dorzucamy pomidory i puszkę pomidorów oraz przecier i odrobinę cukru

Kredowe Menu
Cukinia, bakłażan, dynia 228

Książka zawiera ok. 90 przepisów na wykorzystanie tych warzyw. Każdy przepis podzielony jest na dokładne etapy przygotowania i zawiera apetyczne zdjęcia :)     Myślę, że taką książkę warto jest mieć :) Tym bardziej, że do tej pory cukinia u mnie gościła jedynie w daniach z patelni lub w szaszłykach z grilla :) Książkę "Cukinia, bakłażan, dynia"  wydawnictwa Świat książki kupicie

Aga w kuchni
Zupa krem z brokułów 185

solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki brokuła i gotujemy razem. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy ząbek czosnku i miksujemy zupkę. W razie potrzeby dosalamy jeszcze do smaku lub dodajemy pieprzu. Przelewamy zupkę do miseczki i posypujemy płatkami migdałowymi. Możemy wcześniej uprażyć płatki na suchej patelni

Aga w kuchni
Zupy polskie, czyli zalewajka 270

solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka, po czym zupę zaprawiamy śmietaną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, aż do zrumienienia. Wkładamy do zupy, solimy i pieprzymy. insertCookd

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z sosem szparagowym 219

myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i lekko przesmażamy. Następnie dodajemy szparagi (główki na razie odkładamy na bok), chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy  10 minut, pod koniec dodajemy główki szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy. Makaron gotujemy al  dente, według przepisu producenta. Odcedzonym makaron mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Danie jednogarnkowe 1177

smak i aromat. Świetnie nadaje się do wszystkich dań drobiowych pieczonych zarówno na patelni w piekarniki jak i na grillu. Dzięki tej mieszance kurczak będzie miał złocisto-czerwony kolor. Aby przygotować takiego kurczaka, wystarczy natrzeć go przed pieczeniem i gotowe. Przyprawa rosołowa jest kompozycją odpowiednio dobranych warzyw i ziół o intensywnym aromacie. Przyprawa rosołowa doskonale podkreśla naturalny smak zupy domowej

Moje domowe kucharzenie
Chiński sos słodko - kwaśny. 288

puszki ananasa w kawałkach wraz z sokiem; olej do smażenia. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy dymkę, paprykę, chili, imbir i czosnek. Smażymy 2 min. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy sok/przecier pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasów i mąkę. Dodajemy do smażonych warzyw i mieszamy, aż zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty można dodać trochę wody

Miksturownik
Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami 185

Dziś moje ulubione i kolorowe danie. Pyszny i aromatyczny kurczak z dodatkiem duszonych warzyw. Mam nadzieję że i Wam będzie smakować. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka  czosnek granulowany  papryka słodka  mąka do panierowania olej Rapso do smażenia 2 średnie  cukinie 1  cebula 1 duża papryka czerwona 1-2 łyżki posiekanego koperku  sól ziołowa(...)smaku 5 łyżek śmietanki 30 % Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Włożyć do miski, oprószyć czosnkiem granulowanym i słodką papryką, skropić odrobiną oleju i wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, paski mięsa panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Można też upiec je w piekarniku. Cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) razem ze skórką pokroić w drobną kostkę (jeśli miąż

Monia miesza i gotuje
Makaron z brukselką w sosie śmietanowym 210

brukselką podaną w sosie śmietanowym z dodatkiem koziego twarogu, cytryny, chilli i orzechów włoskich.   O tym, że lubię brukselkę pisałam Wam już nie raz. Mam nadzieję, że to warzywo zyska na popularności dzięki nietopowemu podejściu i nowym sposobom jego wykorzystania. Zapomnijcie o nudnej brukselce z wody z bułką tartą! Dziś postaram się Was przekonać, że brukselka może być świetnym(...)niż wynika z instrukcji na opakowaniu.  Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną brukselkę. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dorzuć do brukselki. Smaż przez 3 minuty, mieszając. Dolej śmietanę i ser kozi i wymieszaj z warzywami. Dopraw papryką chilli w płatkach i solą do smaku

Chilli Czosnek i Oliwa
ZUPA MEKSYKAŃSKA 150

większą imprezę w domu myślę o tej zupie i od razu zabieram się za zakupy i przygotowania:) Bo przy dobrym jedzeniu (i towarzystwie;) każda impreza jest udana! Syta, mięsno-warzywa zupa, pożywna, podaję na gorąco najczęściej z chrupiącymi grzankami maślanymi lub serowymi, z kopytkami i kluskami śląskimi też się zdarzyło;) pycha, słowo daję!:) Zupa meksykańska to zupa z mięsem mielonym(...)dodaję posiekaną cebulę i czosnek, mieszam. Na innej patelni na średnim ogniu podsmażam umyte i pokrojone w kostkę papryki, trwa to kilka minut często mieszam. Po kilku minutach gdy papryka lekko zmięknie dodaję pokrojone w kostkę świeże pomidory. Papryki wrzucam wraz z powstałym sosem do dużego garnka, dodaję puszki z warzywami wraz z sosami – kukurydzę i fasolę. Dodaję pomidory

Zasmakuj Kuchni
Łosoś z warzywami 245

Przepyszny łosoś w glazurze imbirowej, z warzywami i chińskim makaronem- to propozycja na letni , zdrowy i lekki obiad, który zajmuje chwilkę by zrobić, a jego smak pozostaje z nami  na dłużej. Polecam :) Zaczynamy(...)patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone pieczarki, solimy i podsmażamy około 3-4 min. Po tym czasie dodajemy paprykę, szczypior i szparago pokrojone na trzy części. Pamiętajmy o odcięciu końcówek- około 1-2 cm. Smażymy jeszcze 3 min- gotowe. Gotujemy około 100-200 gr makaronu chińkiego. I obiad gotowy. Na makaron dajemy łososia i dodajemy warzywa. Smacznego

Smaki Edyty
Leczo z kiełbasą 268

kolorowa wersja bez ziemniaków . Czasami z kiełbasą, czasami z parówkami. W takiej wersji lubią je moje dziewczyny. Tak jak pisałam w przepisie, nie dodaję do lecza bulionu ani wody. Warzywa w trakcie duszenia pod przykryciem puszczą sok, więc ziemniaki ugotują się bez problemu. Na końcu dodaję też pomidory aczkolwiek wiem, że tu szkoły są różne. Jeśli najpierw dodamy pomidory ziemniaki(...)drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki. na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim kiełbasę i cebulę przez około 10-15 minut. Po tym czasie kiełbasę wraz z cebulą przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojoną paprykę, papryczkę chili i pieczarki. Garnek przykrywami i dusimy na malutkim ogniu. Lecza nie podlewam wodą ani bulionem, warzywa puszczą sok. W międzyczasie obieramy

Kulinarne przygody Gatity