warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:331/829)

Szaszłyki drobiowe na sałatce 221

przyprawy w ilości według uznania. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Smażymy na patelni grillowej, bez oleju, z obu stron do zarumienienia. 2. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki, cebulę i papryczki kroimy w plastry. Łączymy z sałatą. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem, przelewamy do warzyw, dokładnie mieszamy. 3. Sałatkę wykładamy na talerz. Na sałatkę wykładamy szaszłyki

Szefowa kuchni
Makaron Soba z krewetkami 193

spaliły. Uprażone orzechy odłożyć do miseczki.  W woku, lub dużej patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i krewetki, smażyć po minucie z każdej strony, krewetki także odkładamy na bok.  Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.  Do woka wlać łyżkę oleju sezamowego, wrzucić warzywa, smażyć na dużym ogniu aż rozmarzną, przyprawić solą (ostrożnie, sos sojowy i rybny będą

Cook&Love
Gęś duszona w warzywach 126

cytryny. Odkładamy w chłodne miejsce na min. 2-3 godziny. Mięso układamy na patelnię skórą do dołu (można ją delikatnie ponacinać). Wytapiamy tłuszcz. Przekładamy na drugą stronę. Chwilę smażymy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa wykładamy na dno garnka (u mnie brytfanka). Kładziemy mięso. Wlewamy rosół. Dusimy pod przykryciem

Pobite gary Barbary
Zapiekanka makaronowa z warzywami i boczkiem 167

dodajemy do niego pokrojony w kostkę boczek. Rumienimy go. Następnie wykładamy go z patelni a na powstałym tłuszczy szklimy cebulę poszatkowaną w kostkę razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Paprykę i bakłażana kroimy w małą kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy około 5 minut i dolewamy do warzyw przecier pomidorowy. Dusimy całość około 10 minut. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Piekarnik

Qchnia po prostu
Pasztet z soczewicy 135

kumin, papryczkę chili (płatki chili), świeżo starty imbir i wszystko zamieszać. Na głębokiej patelni rozgrzać 8-10 łyżek oleju i wsypać przygotowane w miseczce przyprawy, smażyć kilka sekund,aż przyprawy zaczną uwalniać aromaty. Po chwili dodać czosnek wraz z cebulą i zeszklić. Dołożyć utarte drobno warzywa: marchew, pietruszkę , selera i powoli wszystko dusić (w razie potrzeby dodać więcej oleju). Warzywa

Aromatyczne Podróże
Kurczak Kung Pao 181

lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać. Zdjąć z patelni. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, chili w płatkach, do smaku – danie powinno być pikantne. Następnie dodajemy obraną, posiekaną grubo cebulę, obraną, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę (lub pokrojoną obieraczką do warzyw). Chwilę smażymy, mieszając, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodać ponownie kurczaka

Kocham Czekoladę
Pieczona fasolka 210

suchej patelni podsmażamy mięso. Gdy się zarumieni dorzucamy do fasoli. Na tą samą patelnię dolewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę wraz z paprykami (można w partiach) przez ok. 3-4 minuty, dodając pod koniec jeden wyciśnięty ząbek czosnku. Przekładamy do fasoli. Do fasoli, mięsa i warzyw wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów i dolewamy ok. 200 ml wody. Dodajemy

Poezja smaku
Naleśniki z jarmużem i suszonymi jabłkami oraz "W cieniu Pałacu Zimowego" 127

Ewentualnie dodać kukurydzę. Zawinąć w rulon. Podgrzewać na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Patelnię przykryć pokrywką - chodzi o to, by ser się rozpuścił i wsiąkł trochę w jabłka, by stały się sprężyste. Placek nie może się przypalić. Podawać gorące z surówką.   ----- Podobne: Bezglutenowe krokiety z warzywami Krokiety piwne z kaszą gryczaną Naleśniki z jarmużem i gorgonzolą Zachęcam do zajrzenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Polenta z suszonymi pomidorami, oliwkami, cebulą i czosnkiem 115

zacznie odstawać od garnka.  W kolejnym kroku łączymy polentę z przygotowanymi wcześniej warzywami. Doprawiamy ziołami prowansalskimi , pieprzem i solą. Przekładamy polentę do formy ( ja użyłam formy do tarty) i pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy polenta zastygnie kroimy ją w trójkąty i obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju. Przed podaniem przekładamy  trójkąty na ręcznik papierowy - odsączając je z nadmiaru tłuszczu

Taste Therapy
WEGAŃSKIE OBIADY Z ZIEMNIAKÓW - zbiór 8 pysznych i łatwych propozycji 210

jeszcze tak słabo znane poza Śląskiem, musicie spróbować tego koniecznie! 7. Ziemniaki z patelni, podsmażane i duszone z pieczarkami i cebulą, przepis podawałam ostatnio tutaj.  8. No i na koniec hit wegańskich internetów, "ser" z ziemniaka, który możecie wykorzystać do pizzy, zapiekanek, jako dip do warzyw, "serek topiony" do pieczywa czy tostów, no i jako sos do samych ziemniaków

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
STEKI ZE SCHABU W SOSIE Z MARCHEWKĄ I PAPRYKĄ 993

przyprawami z obu stron i wstawiamy do lodówki na 1h. Następnie na rozgrzanej patelni podsmażamy go z obu stron. Przekładamy na talerz. Na ten sam olej wrzucamy posiekaną cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pokrojoną paprykę. Warzywa lekko solimy, pieprzymy i dodajemy słodką paprykę. Mieszamy całość i podsmażamy ok 5 minut

Walijskie Pichcenie
Kurczak w sezamie i ryż jaśminowym z marchewką i groszkiem 206

minut, po czym przepłukać zimną wodą. Odcedzoną marchewkę z groszkiem przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem. Chwilkę podsmażyć, dodać ryż i wymieszać. (Można doprawić. U mnie nie było takiej potrzeby.) (*) Jeśli chcemy posiadać żywe i apetyczne kolory marchewki z groszkiem - najlepiej nie używać tych warzyw z puszki. Danie przygotowałam z produktów Lidla - Lidl azjatycki .  Deska widoczna na zdjęciu pochodzi

Di gotuje
Zupa z czerwonej soczewicy 132

ostra opcjonalnie śmietana Porcję rosołową zalać 2,5 l wody. Masło rozgrzać na patelni  zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i wszystko delikatnie podsmażyć. Włożyć do garnka z mięsem, a następnie dodać soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy i warzyw. Dodać puszkę pomidorów, paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko doprawić solą, pieprzem

O kuchni z uczuciem
Flaki tradycyjne 238

składniki będą miękkie odławiamy je. Wołowinę kroimy w małe paski a warzywa w kostkę. 3.Flaki, szponder i włoszczyznę wrzucamy z powrotem do ugotowanego bulionu i doprawiamy do smaku imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem i papryką. Gotujemy wszystko razem jeszcze około 30 minut. 4. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i mieszając podgrzewamy do uzyskania ciemnej zasmażki. Podlewamy bulionem z flaków

Qchnia po prostu
Sałatka z pikantną wołowiną, granatem i mozarellą 147

zależności od grubości mięsa i preferowanego stopnia wysmażenia. Zdejmujemy mięso z patelni i odkładamy na talerz aby odpoczęło. W tym czasie wydłubujemy pestki z 1/2 granatu. Na talerzu układamy sałatę, kawałki mozarelli i połówki pomidorków. Mięso kroimy w cienkie paski i układamy na warzywach. Całość posypujemy granatem, słonecznikiem i błonnikiem witalnym. Na koniec skrapiamy olejem z krokosza. Smacznego

DefinicjaSmaku