warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:329/829)

Burrito 3237

mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć(...)czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu

Bullio
Kuskus z kurczakiem, cukinią i bakłażanem 107

Kuskus z kurczakiem i warzywami Dzisiaj na obiad był niezawodny i uniwersalny kuskus, tym razem w połączeniu z kurczakiem, cukinią, bakłażanem i odrobiną świeżych ziół. Danie proste i szybkie (czas przygotowania to około 20 minut) a do tego pożywne i sycące. Mój syn je wręcz uwielbia więc dość często mamy powtórki :). Spróbujcie(...)czasu dodaję posiekany tymianek. Na patelnię wsypuję kuskus, mieszam, dolewam taką ilość wody aby ledwie zakrywała wszystkie składniki i mieszam. Gdy kuskus wchłonie całą wodę ciągle mieszając dolewam ją jeszcze niewielkimi porcjami w miarę potrzeby aż będzie już miękki. Kuskus z kurczakiem cukinią i bakłażanem gotowy. Kuskus z kurczakiem i warzywami SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Kuskus z warzywami 153

warzywami? Kolorowo :) Korzystam z warzyw różnego koloru, ponieważ każda grupa kolorystyczna zawiera niezbędne, unikatowe składniki odżywcze dla naszego organizmu. Długopis w rączkę i zapisujemy potrzebne składniki: 2 pomidory pół żółtej papryki 1 mała cukinia kukurydza - pół szklanki 1ząbek czosnku pól cebuli przyprawy sól, pieprz cayenne oregano A jak przygotować danie? 1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na jedną porcję wystarczy pół szklanki. Dobrym pomysłem jest też użycie bulionu warzywnego zamiast wody. 6. Kuskus układamy na środku talerza, a warzywa dookoła kaszy. SMACZNEGO :) Jeśli ten i inne przepisy spodobały Ci się zapraszam na moją stronę na FB. Znajdziesz tam porcję świeżych przepisów. Mój Smak na Życie na Facebooku   Zapraszam

Mój Smak na Życie
Drobiowe klopsiki zapiekane z makaronem z cukinii 127

naciowym. Są szybkie w przygotowaniu, pożywne, smaczne i spokojnie mogą stanowić obiad na dwa dni. Kiedyś przeglądając jeden ze sklepów, które oferują wiele ciekawych akcesoriów kuchennych znalazłam temperówkę do warzyw, dzięki której można łatwo zrobić tzw. makaron z cukinii. Temperówkę kupiłam i postanowiłam przetestować ją właśnie do tego dania. Makaron wychodzi z niej równiutki i cienki. Postanowiłam połączyć(...)jeden kęs. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i obsmażamy klopsiki z obu stron by zropiała się na nich chrupiąca skórka. Do drugiego garnka wlewamy pomidory z puszki, przesmażoną cebulkę, dodajemy fetę, czosnek, sól, pieprz, wędzoną paprykę, koperek oraz pietruszkę. Mieszamy i dusimy około 10 minut by odparować wodę. Cukinie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron

Życie ze smakiem
Łosoś pieczony z warzywami i kaszą pęczak 114

zaś Ci z cukrzycą warto by skusili się właśnie na kaszę pęczak lub kaszę gryczaną, które charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Łososia pieczonego z warzywami i kaszą pęczak: Łososia umyć, osuszyć, podzielić na 2 podłużne filety. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Czarne oliwki odsączyć z zalewy, również pokroić na połówki. Orzechy włoskie posiekać(...)minut aż ryba będzie w środku upieczona. Na suchej patelni, na małym ogniu podusić przez 2-3 minuty pomidorki koktajlowe wraz z oliwkami, a następnie wrzucić ugotowaną kaszę pęczak, wymieszać i dusić jeszcze całość przez ok. 3 minuty. Po upieczeniu łososia przełożyć go wraz ze szparagami na talerz. Kaszę z warzywami również przełożyć na talerz i oprószyć posiekanymi orzechami. Podawać

Kulinarne Przeboje
Wakacyjny obiad. Dziki ryż z młodymi warzywami i łosoś z sosem agrestowym 210

olejna propozycja lekkiego,wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z  łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno. Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek zabieranych(...)małym ogniu do miękkości. Przetrzeć przez sito, przełożyć na patelnię, dodać rozmącone żółtko i podgrzewać stale mieszając, nie gotować! Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli agrest będzie zbyt kwaśny dodać szczyptę cukru lub odrobinę miodu. Sałatka ryżowa Marchewki obrać, pokroić na paski przy pomocy obieraka do warzyw.  W rondlu zagotować wodę z dodatkiem soli i łyżeczki cukru

SzczyptaSmaQ
Burrito 112

mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć(...)czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: 400 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki

Bullio
Kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce 121

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszna serowa panierka, to super pomysł na urozmaicenie zwykłego dania :) Kotlety takie można podawać np. z ziemniakami z wody oprószonymi koperkiem lub natką pietruszki, bądź z warzywami na parze albo z frytkami. Tak naprawdę z każdym dodatkiem będą się świetnie komponować, więc możecie je serwować z czym tylko chcecie :) Kotlety w parmezanowej panierce to również super przekąska(...)mlekiem, a na koniec w panierce z Panko i parmezanu. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kolety z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawać np. z ziemniakami z wody, z warzywami na parze, z frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego! Więcej przepisów

Kulinarne Przeboje
Grillowana cukinia z oregano i parmezanem 207

Cukinia przygotowana na grillu jest pyszna, soczysta i  bardzo aromatyczna. Z patelni grillowej jest równie smaczna. Teraz jest najlepszy cukiniowy czas. Bez dodatków jest rewelacyjna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABLKAMI 130

KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABŁKAMI SKŁADNIKI : 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni 1 cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka posiekanego

Moja Książka Kucharska
Grillowane naleśniki 219

albo na patelnię grillową, ja w domu mam grill elektryczny, więc robię je o każdej porze roku. Czy te odbite rumiane paseczki na naleśnikach nie są urocze? Te naleśniki są w postaci minimalistycznej, bo w środku mają tylko żółty ser, podałam je z dodatkiem pomidora i ogórka małosolnego. Farsz do naleśników można wzbogacić o inne składniki: warzywa, wędliny, mięso(...)będą wtedy bardziej sycące. Polecamy inne przepisy na naleśniki: naleśniki ze szparagami wiosenne naleśniki naleśniki z parówką i serem naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami naleśniki z pieczarkami My nasze grillowane naleśniki zjedliśmy na śniadanie, resztę zostawiliśmy na później. Składniki na ok. 12 bezmlecznych naleśników na wodzie: 2 ½ szklanki mąki pszennej ok. 2 ½ szklanki wody najlepiej gazowanej, ale kranowa też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
kuskus z warzywami i orientalnym kurczakiem 185

przykrywam i odstawiam patelnię na bok.  W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewam oliwę, wrzucam kawałki kurczaka i smażę z dwóch stron na złoty kolor (nie za długo, po 3-4 minuty z każdej strony, bo mięso zrobi się suche). Do misek wykładam kaszę z warzywami, następnie układam kawałki kurczaka. Smacznego

Cook&Love
Potrawka z komosy ryżowej i dyni (Quinoa alla zucca) 167

głównych, sałatek. A jej słodkawy smak wykorzystywany jest w słodkich wypiekach.    Dzi ś  przygotowałam komosę z warzywami, w formie wegetariańskiej.  SKŁADNIKI 200 gr komosy ryżowej 300 gr miąższu z dyni 100 gr fasoli czerwonej z puszki 50 gr orzechów włoskich 1 pomarańcza 1 cebula(...)czosnku 1 łyżeczka kurkumy   300 ml wywaru warzywnego pęczek pietruszki olej z oliwek s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Orzechy uprażyć na suchej patelni, po czym pokroić w drobne kawałki. Cebulę pokroić w cienkie piórka i podsmażyć na oleju razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Pokrojoną

La grande e la piccola cuoca
Smaczna rybka w warzywach 160

Smaczna rybka w warzywach Ryba w warzywach  SKŁADNIKI: 0,5 kg mrożone filety z morszczuka 2 jajka sól i pieprz mąka 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cebule tłuszcz do smażenia 1 puszka groszku konserwowanego PRZYGOTOWANIE: Filety na noc wyjąć z zamrażalki, by się rozmroziły. Następnie pokroić morszczuka na większe kawałki. Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić(...)kostkę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości. Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić chwilę razem. Na końcu dodać odlany i osączony groszek z puszki, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Jajka wybić do miski, dodać sól i pieprz, rozmieszać widelcem. Rybę panierować w rozmąconym jajku i mące, smażyć

Kuchnia Danusi
Ajapsandali – smażone warzywa 250

bakłażan puszcza sok, przygotowujemy warzywa. Papryki kroimy w takie kawałki na jakie pokroiliśmy bakłażana. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zostawiamy je w nim na 1 minutę, po czym obieramy skórkę. Kroimy miąższ pomidorów w kostkę wycinając całe gniazda nasienne – nie będą nam potrzebne. Cebule kroimy w półplastreki. Ząbki czosnku i pietruszkę bardzo drobno siekamy. Na patelni (najlepiej dużej i wysokiej) rozgrzewamy(...)cienką warstwą całe dno. Wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula musi być miękka i szklista. Po tym czasie na patelnię dodajemy papryki i bakłażana. Podsmażamy kolejne 10 minut, co jakiś czas nie zapominając o mieszaniu. Spróbujmy – papryka powinna zmięknąć. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 5 minut. Po tym czasie

Poezja smaku