udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:37/86)

Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 188

dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek 4 udka z kaczki 2 ząbki czosnku garść suszonej żurawiny pół litra soku pomarańczowego (może być z kartonu) ulubione przyprawy: zioła prowansalskie lub zioła dalmatyńskie kilka gałązek świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku Udka kaczki dokładnie myjemy i oczyszczamy z ewentualnych resztek piór. Mięso osuszamy, nacieramy(...)tłuszcz układamy udka skórą do dołu i podsmażamy na złoty kolor. Na chwilę odwracamy je na drugą stronę i smażymy 1 - 2 minuty. Tak przygotowane mięso przekładamy do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego koniecznie skórą do góry. Dodajemy żurawinę oraz wlewamy sok pomarańczowy. Na wierzchu mięsa układamy gałązki rozmarynu. Naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Korniszonki
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 155

dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek 4 udka z kaczki 2 ząbki czosnku garść suszonej żurawiny pół litra soku pomarańczowego (może być z kartonu) ulubione przyprawy: zioła prowansalskie lub zioła dalmatyńskie kilka gałązek świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku Udka kaczki dokładnie myjemy i oczyszczamy z ewentualnych resztek piór. Mięso osuszamy, nacieramy(...)tłuszcz układamy udka skórą do dołu i podsmażamy na złoty kolor. Na chwilę odwracamy je na drugą stronę i smażymy 1 - 2 minuty. Tak przygotowane mięso przekładamy do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego koniecznie skórą do góry. Dodajemy żurawinę oraz wlewamy sok pomarańczowy. Na wierzchu mięsa układamy gałązki rozmarynu. Naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Gotujemy i jemy
Mięso z grilla palce lizać, czyli podudzia w marynacie keczupowo-cebulowej 140

podudzi w piekarniku i dopiero w takiej postaci dopieczmy je na grillu. Mięso zamarynowane w marynacie nadaje się też do przygotowania w domu, w piekarniku. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni, podudzia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką oleju, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 50 minut, po upływie tego czasu ściągamy folię i dopiekamy nasze udka około

KulinarneImpresje.pl
1503. Kurczak z pysznej marynaty 208

części. Keczup połączyć z olejem, sosem sojowym, miodem i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać Udka zalać marynatą i wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć wraz z marynatą na blaszkę , dodać pokrojoną cebulę i marchewkę i piec w nagrzanym do 180° C piekarniku około 50 minut.[ do miękkości

Moje domowe kucharzenie
Kurczak z pieczarkami pod ciastem francuskim 137

żaroodpornego. Też wyjdzie smacznie. Polecam!  składniki 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości 1 duża cebula, obrana i  pokrojona grube plastry 250 g brązowych pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka czerwonego octu winnego 150 ml wody sól, pieprz olej do smażenia przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Na dużej, nieprzywierającej patelni

Stare Gary
Kurczak z pieczarkami pod ciastem francuskim 206

żaroodpornego. Też wyjdzie smacznie. Polecam!  składniki 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości 1 duża cebula, obrana i  pokrojona grube plastry 250 g brązowych pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka czerwonego octu winnego 150 ml wody sól, pieprz olej do smażenia przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Na dużej, nieprzywierającej patelni

Stare Gary
Kurczak z piekarnika - aromatyczny i soczysty 294

Czyli jak w temacie. To do tej pory najlepszy pieczony kurczak, jakiego jadłam. Zrobiłam według przepisu na blogu Weroniki. Polecam niezdecydowanym.Składniki:3 duże udka lub

Kuchnia domowa Ani
Kurczak zapiekany z jabłkami i porem. 270

patelnię (blaszkę) kawałki kurczaka skórą do dołu. Oprószyć solą i smażyć do zrumienienia skórki. Odwrócić udka skórą do góry i na każde położyć 1/4 łyżeczki masła. Włożyć pomiędzy nie jabłka pokrojone w ósemki i zalać sokiem jabłkowym. Zakryć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię, zalać śmietanką wymieszaną

zadanie-gotowanie
Udka kurczaka w boczku szwarcwaldzkim 144

szwarcwaldzkiego (plastry) sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Udka kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Od strony wewnętrznej oprószamy solą i pieprzem. Następnie owijamy w plastry boczku, układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy 40-45 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Udka pod majonezem. 141

pieprz, vegeta oregano, zioła prowansalskie, 1 łyżeczka oliwy z oliwek majonez masło klarowane WYKONANIE: udka dzielimy na pałki i udziec, z przypraw przygotowujemy marynatę,  mięso wkładamy do marynaty na 3-4 godz. następnie smarujemy naczynie żaroodporne masłem, układamy mięso, smarujemy majonezem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 min. podlewając uzyskanym z mięsa sosem, jeśli mięso będzie

Kuchnia Beaty
Kurczak faszerowany 439

niej układamy warstwę filetów z udek.   Na farszu układamy warstwę udek.   Przykrywamy skórką.   Formujemy i obwiązujemy sznurkiem.Posypujemy słodka papryką.  Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju,posypujemy słodka papryką, przekładamy przygotowanego kurczakai skrapiamy olejem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Ci pieczemy pod przykryciem przez 60 minut

Maminek kulinarny
Pieczeń mozaikowa wieprzowo-drobiowa 186

smarujemy żelatyną.   Jeszcze jedna warstwa karkówki i mięsa z udek kurczaka a na końcu skórki z kurczaka.   Wszystko związujemy dratwą lub sznurkiem.   Całość umieszczamy w wąskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch smarujemy niewielka ilością oleju.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 90 minut.   Po upieczeniu pozostawiamy

Maminek kulinarny
Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken 394

łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej 1/8 łyżeczki mielonego chili 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna, pokrojona w plasterki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C. Przygotuj odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania. Otwórz puszkę z piwem i wlej do przygotowanego naczynia 1/4 jej zawartości i postaw puszkę na środku. Umyj(...)mięsa na piersiach i udkach i rozsmaruj tam cienką warstwą przygotowane masło z przyprawami. Następnie wsuń tam plastry cytryny (tak by były w jednej warstwie). Ostrożnie umieść kurczaka na puszce i natrzyj go dokładnie oliwą i resztą przygotowanej przyprawy. Piecz kurczaka przez 1 godzinę i 15 minut, po czym ostrożnie wyjmij go z piekarnika i odstaw aby odpoczął na około

karmelowy
Myślał indyk o niedzieli... 198

barowanie się z indykiem piekarnik grzał się w 200st. Przygotowanie nadzieniaW dniu pieczenia przygotowałam nadzienie. Apropos, czytając te wszystkie blogi dowiedziałam się, że błędem jest nadziewanie dupki indyka. Nadzienie powinno umieszczać się w "kieszonce" pod skórą na piersiach. Z jednego prostego powodu- piersi upiekłyby nam się za wcześnie w porównaniu z resztą ciałka, np. udkami. Właśnie, aby zrównać(...)tuszce podgrzałam ją 30s w mikrofali, aby uwolnić z niej zapach. Tak nadzianego ptaka dokładnie zasznurowałam, a raczej obwiązałam. Dobre sznurowanie jest gwarancją równomiernego upieczenia. Ptaka ułożyłam na plecach, udkami do siebie, a następnie... Opisując to sama się zapętliłam, więc od razu odsyłam tutaj. Ostatnie poprawkiBrytfankę, na której piekłam indyka, polałam oliwą. Ułożyłam na niej podłużne połówki

bastalena
Kurczak w letnim wydaniu 357

leje sie z nieba ja wlaczam piekarnik. To danie przygotowalam zanim na dobre zroblo sie cieplo. W takie upalne dni zrobienie kurczaka w tym wydaniu to niemal szalenstwo. Jednak gdy na dworze zrobi sie chlodniej zachecam Was do zrobienia wlasnie takiego dania.Kurczak pieczony z pomidorami i szalotka, aromatyzowany cytrynaskladniki:4 udka kurczaka300g szalotki4 zabki czosnku1 duza cytryna2 lyzki oliwy(...)oliwa z oliwek. Cytryne zachowujemy.Kurczaka ukladamy w naczyniu zaroodpornym wraz z szalotka. Polewamy go mieszanka oliwy i cytryny. Dokladamy czosnek i pokrojona cytryne. Calosc doprawiamy sola i pieprzem.Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po uplywie 30 minut do naczynia dokladamy pokrojone na cwiartki pomidory i posypujemy calosc posiekanym rozmarynem. Pieczemy jeszcze 30 minut.Podajemy gorace np z bagietka.Smacznego

Przysmaki Karolki